ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ»
«Κούρεμα με την ψιλή» στα λαϊκά δικαιώματα

Ανοίγει η συζήτηση για τη διαχείριση του κρατικού χρέους

Το άνοιγμα της συζήτησης γύρω από την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους προδιαγράφουν τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ («Γιούροστατ») σχετικά με την εμφάνιση και τη λογιστική απεικόνιση των πρωτογενών πλεονασμάτων και για τη διαμόρφωση του κρατικού χρέους. «Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η πιστή εφαρμογή του προγράμματος και ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την πλήρη εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, σύμφωνα με τον οποίο η «συζήτηση για την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας θα διεξαχθεί στο β' εξάμηνο του 2014». Ο εκπρόσωπος της ΕΕ, στη βάση των ανακοινώσεων της «Γιούροστατ», προσδιόρισε το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5 δισ. ευρώ (0,8%) σύμφωνα με τη μεθοδολογία της τρόικας. Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου θα κλιμακωθούν, ενώ επεξεργάζονται και νέα αντεργατικά μέτρα. Το ζήτημα της «διευθέτησης» του χρέους αναμένεται να τεθεί στο πλαίσιο της σημερινής διάσκεψης της Ομάδας Εργασίας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Euroworking Group), ενόψει και της επόμενης συνεδρίασης του συμβουλίου Γιούρογκρουπ στις 5 Μάη.

Αύριο Παρασκευή, δημοσιοποιείται από την Κομισιόν η «Εκθεση Αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής της Ελλάδας», η οποία, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες περιλαμβάνει και τα παρακάτω:

-- Νέο πακέτο «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» σε συνέχεια αυτού που περιλαμβάνει η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ. Το βάρος πέφτει στους εξής κλάδους: Μεταποίηση, χονδρεμπόριο, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρονικό εμπόριο.

-- Διαμόρφωση νέου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, συνδεδεμένου με τις διαδικασίες αξιολόγησης των εργαζομένων.

-- «Ευθυγράμμιση» του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων με όσα ισχύουν στην ΕΕ, σε περίπτωση που δεν «αποδώσει» το ήδη ψηφισμένο καθεστώς.

-- Επαναξιολόγηση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

--Η ένταξη στο επικουρικό ταμείο ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑ) όλων των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου.

-- Επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.

-- Διατήρηση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να παραμείνει «βιώσιμη» η διαχείριση του κρατικού χρέους.

-- Να καλυφθούν με «ισοδύναμα μέτρα» οι τυχόν «απώλειες» που θα επέλθουν με δικαστικές αποφάσεις, που αλλάζουν την εισοδηματική πολιτική κ.ά.

Πλεονάσματα σε όφελος του κεφαλαίου

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων από τη «Γιούροστατ», ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή επίσημη ανακοίνωση του πλεονάσματος, πιστοποιεί τη μεγάλη στροφή που πετυχαίνει η ελληνική οικονομία, χάρη στις θυσίες όλων των Ελλήνων. Απομακρυνόμαστε σιγά σιγά από την κρίση και θεμελιώνουμε το μέλλον της νέας Ελλάδας». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «γινόμαστε ξανά μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα και αυτό σημαίνει πολλά για το κόστος δανεισμού των τραπεζών, για το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων, για τις δυνατότητες χρηματοδότησης της ελληνικής πραγματικής οικονομίας». Πρόκειται, δηλαδή, για βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, η «διατηρησιμότητα» του οποίου θα στηριχτεί στα μνημόνια διαρκείας που έχει επιβάλει για όλα τα κράτη - μέλη η ΕΕ και στα μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα, τουλάχιστον σ' αυτά που έως τώρα έχουν ψηφιστεί. «Μετά από τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια, η Ελλάδα στάθηκε όρθια, στάθηκε στα πόδια της και ατενίζουμε το μέλλον πια με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία. Ολα τα άλλα, όπως ξέρετε, είναι κανονισμένα στις συμφωνίες που έχουμε κάνει», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, υπονοώντας πως ήρθε η ώρα να εφαρμόσει η ΕΕ τις αποφάσεις του Νοέμβρη του 2012 για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Από την πλευρά του, ο Γ. Μηλιός, υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε ότι «τα πρωτογενή πλεονάσματα έχουν νόημα αν στηρίζονται σε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και σε αναπτυξιακές πολιτικές». Είναι, δηλαδή, φανερή η «στροφή» του ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον, αναγνωρίζει την ύπαρξη των «πλεονασμάτων», ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να εστιάζει την κριτική του στο μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί, προκειμένου να δοθεί στήριξη «σε αναπτυξιακές πολιτικές» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Η «Γιούροστατ»

Τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, σχετικά με τη διαμόρφωση των δημοσιονομικών μεγεθών αφορούν στο σύνολο των κρατών - μελών. Αλλωστε, ο έλεγχος των κρατικών προϋπολογισμών είναι τμήμα της «ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας», που ισχύει στην ΕΕ, ενώ τα σχετικά στοιχεία θα αξιοποιηθούν στη συνέχεια από την Κομισιόν για τις τυχόν «συστάσεις» και «υποδείξεις» στις κυβερνήσεις, στο πλαίσιο των ανειλημμένων υποχρεώσεων και δεσμεύσεων. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στο τέλος του 2013 διαμορφώνεται σε 23,1 δισ. ευρώ (12,7% του ΑΕΠ) στο οποίο περιλαμβάνεται και το κόστος για την ενίσχυση των τραπεζών, που όμως δεν υπολογίζεται από την τρόικα στο πλαίσιο της αξιολόγησης του αντιλαϊκού προγράμματος. Το κρατικό χρέος εμφανίζεται στα 318,7 δισ. ευρώ ή στο 175,1% του παραγόμενου ΑΕΠ.

Το συνολικό έλλειμμα στα κράτη της Ευρωζώνης διαμορφώνεται στο 3% του ΑΕΠ και σε επίπεδο ΕΕ των 28 κρατών στο 3,3% του ΑΕΠ. Τα κρατικά χρέη διαμορφώνονται στην Ευρωζώνη σε 9,6 τρισ. ευρώ (92,6% του ΑΕΠ) και συνολικά στην ΕΕ σε 13 τρισ. ευρώ (87,1% του ΑΕΠ). Ταυτόχρονα, καταγράφονται και έντονες ανισομετρίες ανάμεσα στα κράτη. Σε αυτό το πλαίσιο, τα κρατικά χρέη κυμαίνονται από 10% μέχρι 175,1% του ΑΕΠ. Βουτηγμένα στα χρέη είναι τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα 16 από τα 18 εμφανίζουν ποσοστά πολύ πάνω από το στόχο του 60%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά χρέους καταγράφονται σε Ελλάδα (175,1%), Ιταλία (132,6%), Πορτογαλία (129%), Ιρλανδία (123,7%), Κύπρος (111,7%) και Βέλγιο (101,5%).

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
«Εργαλείο» στα χέρια του κεφαλαίου

«Μήνυμα αλληλεγγύης» και «ένδειξη εμπιστοσύνης» από τη γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισαν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Οικονομικών τη συμμετοχή της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας (KfW) με 100 εκατ. ευρώ στο λεγόμενο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, κατά τη χτεσινή επίσημη τελετή υπογραφής της τελικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Το εν λόγω «Ταμείο» θα στεγάζει τρία επιμέρους υποταμεία, με σκοπό τη δανειοδότηση «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων, τη συμμετοχή στο μετοχικό τους κεφάλαιο, καθώς και τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και, σύμφωνα με τους αρμόδιους υπουργούς, σκοπός του είναι η κάλυψη του «χρηματοδοτικού κενού» της ελληνικής οικονομίας. Εδρα του Ταμείου θα είναι το Λουξεμβούργο - «για λόγους ευελιξίας» όπως αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης - το τελικό ποσοστό του ελληνικού Δημοσίου δε θα υπερβαίνει το 50% του μετοχικού του κεφαλαίου και τα δάνεια που θα παρέχει στις επιχειρήσεις θα χορηγούνται μέσω των ελληνικών τραπεζών.

Τη συμμετοχή της KfW στο Ταμείο θα ακολουθήσει την επόμενη βδομάδα εκείνη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και, σύμφωνα με τον Κ. Χατζηδάκη, είναι πιθανό να συμμετάσχουν με κεφάλαια το Γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και η Γαλλική Τράπεζα Δημοσίων Επενδύσεων, η Κινεζική Επενδυτική Τράπεζα, αντίστοιχα funds από τα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ, με τους οποίους έχουν ήδη γίνει σχετικές επαφές.

Συμβολή στις κερδοφόρες επενδύσεις

Η συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου θα είναι καταρχάς 100 εκατ. ευρώ με προοπτική να ανέλθει στα 350 εκατ., ενώ υπάρχει ήδη προκαταρκτική συμφωνία του Ιδρύματος Ωνάση για συμμετοχή του με 30 εκατ. Ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι τα κεφάλαια του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου θα πολλαπλασιαστούν τους επόμενους μήνες, με τη λειτουργία των δυο επόμενων υποταμείων που αφορούν τα έργα υποδομής και την κεφαλαιουχική συμμετοχή σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και με τη συμμετοχή από τραπεζικά και άλλα ιδιωτικά κεφάλαια.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της KfW, L. Funke, ανέφερε ότι η Γερμανική Επενδυτική Τράπεζα χειρίζεται ετησίως περίπου 60 δισ. ευρώ με τη μορφή χορήγησης δανείων, δίχως να «ανταγωνίζεται» τις υπόλοιπες τράπεζες που υπάρχουν στην αγορά. Πρόσθεσε ότι ακριβείς λεπτομέρειες για τη λειτουργία του προγράμματος στην Ελλάδα θα γίνουν γνωστές αργότερα, όταν εντοπιστούν οι ανάγκες και «εξειδικευτούν» τα χρηματοδοτικά προϊόντα που θα διατίθενται στις εγχώριες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, η συμφωνία με τη Γερμανική Επενδυτική Τράπεζα συμβάλλει στην ενίσχυση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, καθώς, όπως είπε, «το ποσό μπορεί να μην ακούγεται πολύ μεγάλο, θα είναι όμως καταλύτης (...) για προσέλκυση κι άλλων κεφαλαίων και από ιδιώτες επενδυτές». Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες ο Αντ. Σαμαράς θα ανακοινώσει το πολιτικό σχέδιο για το λεγόμενο «νέο αναπτυξιακό μοντέλο», το οποίο βασίζεται σε «ανεξάρτητες» μελέτες του ΙΟΒΕ, του ΚΕΠΕ και της «Mac Kinsey». Πρόσθεσε, σε σχέση με αυτό, ότι έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της κυβέρνησης η σύνταξη ενός «κειμένου στρατηγικής» που θα κατατεθεί στο «Euro Working Group» και στο «Eurogroup», προκειμένου, όπως είπε, «να πούμε ότι για μας αυτές είναι οι αναπτυξιακές κατευθύνσεις, πώς μπορείτε εσείς να βοηθήσετε εδώ».

Με βάση όλα τα παραπάνω, γίνεται κατανοητό ότι το συγκεκριμένο «Επενδυτικό Ταμείο» δεν πρόκειται να ενισχύσει επιχειρήσεις των αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ - το διευκρινίζουμε επειδή μιλούν για «μικρομεσαίες επιχειρήσεις» - αλλά μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ενώ η συμμετοχή της Γερμανίας ή άλλων κρατών σημαίνει επενδύσεις των δικών τους μονοπωλίων. Και εδώ που τα λέμε οι ιδιωτικοποιήσεις, οι απελευθερώσεις και το κάλεσμα για ξένες επενδύσεις από την κυβέρνηση είναι στην ημερήσια διάταξη. Για τους εργαζομένους, οι όποιες θέσεις εργασίας υπάρξουν θα είναι κακοπληρωμένες και χωρίς εργασιακά δικαιώματα, με βάση τα ως τώρα αντεργατικά μέτρα.

ΚΚΕ
Η αφαίμαξη του λαού θα συνεχιστεί με τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την επικύρωση του πλεονάσματος από τη Γιούροστατ σημειώνει:

«Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα της αφαίμαξης του λαού, η οποία θα συνεχιστεί με τα μνημόνια διαρκείας και τους μηχανισμούς εποπτείας της ΕΕ. Αυτήν την αλήθεια κρύβουν από τον ελληνικό λαό τόσο η κυβέρνηση, με τις υποσχέσεις για "ελάφρυνση" του χρέους που δήθεν θα ανακουφίσει το λαό, όσο και τα άλλα κόμματα της ΕΕ που υπερασπίζονται αυτό το αντιδραστικό οικοδόμημα και αναγνωρίζουν το χρέος. Η απαλλαγή του λαού από τα μνημόνια διαρκείας, την αντιλαϊκή πολιτική και το χρέος, που δε δημιούργησε ο ίδιος αλλά το κεφάλαιο, προϋποθέτει ρήξη με τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων, ισχυροποίηση του ΚΚΕ και της πρότασής του για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ