Ποινές φυλάκισης επέβαλε χτες το δικαστήριο, υιοθετώντας τους αστήριχτους ισχυρισμούς της εργοδοσίας και των απεργοσπαστών
Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια |
Στην πραγματικότητα, επιχείρησαν να καταδικάσουν τον ίδιο τον απεργιακό τους αγώνα και ό,τι αυτός αντιπροσωπεύει για τους εργαζόμενους, που προσέφεραν απλόχερα τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους. Το δικαστήριο επέβαλε πολύμηνες ποινές φυλάκισης στους 24 χαλυβουργούς, παρά το γεγονός ότι οι κατηγορίες της «παραβίασης δικαστικής απόφασης» και της «παράνομης βίας» δεν αποδείχθηκαν από όσα κατέθεσε στην ακροαματική διαδικασία ο μηχανισμός της εργοδοσίας.
Συγκεκριμένα, η πρόεδρος Κωνσταντίνα Πολυζωγοπούλου, υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέα Βαρβάρας Γνεσούλη, επέβαλε ποινές φυλάκισης 23 συνολικά μηνών με τριετή αναστολή στους Γ. Σιφωνιό, Ν. Χαροκόπο και Ν. Παυλάκη, πρόεδρο, αντιπρόεδρο και γραμματέα, αντίστοιχα, του σωματείου κατά τη διάρκεια της απεργίας, και 21 μηνών με τριετή επίσης αναστολή στους υπόλοιπους κατηγορούμενους. Αθώα έκρινε τη Μαρία Δελλή, τη μοναδική γυναίκα, σύζυγο χαλυβουργού, με το σκεπτικό ότι δεν ήταν μέλος του σωματείου. Οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αγόρευσή της, που έγινε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των απολογιών, χωρίς στην ουσία να ληφθεί υπόψη τίποτε από όσα είπαν οι κατηγορούμενοι και οι συνήγοροί τους, η εισαγγελέας υιοθέτησε όλους τους ισχυρισμούς των μαρτύρων κατηγορίας, με το στόμα των οποίων μίλησε η ίδια η εργοδοσία.
Ενδεικτικά, χαρακτήρισε «αυτόκλητες συγκεντρώσεις» τις γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων, ενώ πρότεινε την ενοχή στη βάση της «συλλογικής ευθύνης», χωρίς να έχουν αναφερθεί συγκεκριμένα τα ονόματα των κατηγορουμένων και οι πράξεις «παράνομης βίας» που τους καταλογίζονται. Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα στους καταδικασθέντες βρίσκεται και χαλυβουργός ο οποίος νοσηλεύεται εδώ και ένα μήνα σε σοβαρή κατάσταση σε μονάδα εντατικής θεραπείας, όντας μάλιστα απολυμένος και ανασφάλιστος.
Αλληλεγγύη στους χαλυβουργούς εξέφρασαν και χτες εργαζόμενοι που γέμισαν από το πρωί την αίθουσα του δικαστηρίου. Οσο περνούσε η ώρα, κόσμος συγκεντρωνόταν και στο προαύλιο των δικαστηρίων. Στην ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης, οι συγκεντρωμένοι απάντησαν με βροχή από συνθήματα, όπως «η τρομοκρατία δε θα περάσει» και «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».
Οι καταδικασθέντες χαλυβουργοί έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα και συνθήματα την ώρα που έβγαιναν από την αίθουσα του δικαστηρίου. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Γιώργος Σιφωνιός, τόνισε πως οι χαλυβουργοί δεν πρόκειται να σκύψουν το κεφάλι και ευχαρίστησε όλους όσους συνεχίζουν να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους. Σημείωσε πως οι άνθρωποι που τους καταδίκασαν έχουν τη «συνείδηση του εργοδότη» και όχι του εργάτη. «Δε θέλουν να δικάσουν εμάς. Θέλουν να δικάσουν την απεργία», είχε πει νωρίτερα στην απολογία του.
Εκ μέρους των δικηγόρων που ανέλαβαν αφιλοκερδώς την υπεράσπιση των χαλυβουργών (Ευάγγελος Κατσιάβας, Αγγελος Βρεττός, Ιορδάνης Προυσανίδης, Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, Ελένη Ζαφειρίου), ως ένα ελάχιστο δείγμα αλληλεγγύης και στήριξης του αγώνα τους, η Ελένη Ζαφειρίου δήλωσε στο «Ριζοσπάστη»:
«Με τη σημερινή απόφαση, το δικαστήριο επιβράβευσε την εργοδοτική τρομοκρατία και καταστολή και ευθυγραμμίστηκε με την αντιλαϊκή και αντεργατική κυβερνητική πολιτική. Ηταν μια καθαρά πολιτική δίωξη, οι κατηγορίες ήταν ανυπόστατες και κατασκευασμένες και σχολιάστηκε αρνητικά το γεγονός ότι η εισαγγελέας είχε ήδη έτοιμη την αγόρευσή της, πριν ακόμα ακούσει τις απολογίες των κατηγορουμένων. Το κατηγορητήριο και η απόφαση βασίστηκαν στην αρχή της συλλογικής ευθύνης, που είναι το πρώτο βήμα διολίσθησης προς την ιδεολογία του φασισμού».
Σημείωσε ακόμα πως με βάση την απόφαση αυτή «οι καταδικασθέντες κινδυνεύουν να απολυθούν χωρίς αποζημίωση» και πρόσθεσε πως «προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και ο απεργοσπαστικός μηχανισμός των μαρτύρων κατηγορίας που έστησε η εργοδοσία». Με δεδομένο ότι η επιχείρηση έχει καταθέσει αίτηση για ομαδικές απολύσεις άλλων 75 εργαζομένων, οι απολύσεις εργατών που πρωτοστάτησαν στην απεργία χωρίς να τους καταβληθούν αποζημιώσεις ήταν κι αυτός ένας από τους στόχους της καταδίκης και της επίδειξης δύναμης από την πλευρά της εργοδοσίας.
Σε 5μηνη φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκαν στελέχη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και στη Ζάκυνθο, σε δίκη που έγινε την Τρίτη, με την κατηγορία της φθοράς ξένης περιουσίας, επειδή τον Αύγουστο του 2008 έγραψαν συνθήματα για το δικαίωμα στη μητρότητα. Ενοχοι κρίθηκαν οι Τάκης Στρούζας, πρόεδρος του ΕΚ Ζακύνθου, μέλος της τοπικής γραμματείας του ΠΑΜΕ, Διονύσης Κλάδης, πρώην πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Διονύσης Καλαμαράς, μέλος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, και Νίκος Αρβανιτάκης, πρώην μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων.
Σε άλλη δίκη, αθώος κρίθηκε ο Τάκης Στρούζας που αντιμετώπιζε την κατηγορία της παρακώλυσης δημόσιας υπηρεσίας και συγκεκριμένα στο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, όταν στην απεργία στις 17 Δεκέμβρη 2009 συνδικαλιστές και εργαζόμενοι των ταξικών σωματείων από το πρωί πραγματοποιούσαν απεργιακή περιφρούρηση. Στο πλαίσιο της εκδίκασης των δύο υποθέσεων, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου πραγματοποίησε το πρωί της Τρίτης συγκέντρωση αλληλεγγύης.
Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας
Σε ανακοίνωση για την καταδίκη των χαλυβουργών, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Τη μέρα της πανεργατικής - πανελλαδικής απεργίας η ταξική Δικαιοσύνη, πατώντας πάνω στο κυβερνητικό δόγμα "νόμος και τάξη", καταδίκασε τους απεργούς χαλυβουργούς της "Ελληνικής Χαλυβουργίας" (...)
Δε δίστασαν να καταδικάσουν τους πρωτοπόρους εργάτες του σωματείου (ακόμα και εργάτη που βρίσκεται βαριά άρρωστος στο νοσοκομείο) που καθ' όλη τη διάρκεια της απεργίας και μέσα από τις δεκάδες γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων που πραγματοποιήθηκαν, δεν υπέκυψαν, δεν πειθάρχησαν στις εντολές του βιομήχανου Μάνεση, δε λερώθηκαν από τα τσιράκια του, δε φοβήθηκαν τις κυβερνητικές παρεμβάσεις υπέρ του βιομηχάνου, δεν τρόμαξαν από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και την εισβολή των ΜΑΤ στο εργοστάσιο.
Αυτήν την απειθαρχία τους, η Δικαιοσύνη την τιμώρησε με 21 έως 23 μήνες φυλάκιση, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά τον ταξικό της χαρακτήρα, υιοθετώντας μονομερώς τους ισχυρισμούς της εργοδοσίας. Η εισαγγελέας Κ. Γνεσούλη και η πρόεδρος Κ. Πολυζωγοπούλου έδειξαν την αποστροφή στις λαϊκές κινητοποιήσεις των εργαζομένων για την υπεράσπιση και την περιφρούρηση των δικαιωμάτων τους. Αλλωστε, είναι πλέον φανεροί οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας, για παρέμβαση στη λειτουργία και τη ζωή των σωματείων.
(...) Αυτός ο μεγαλειώδης αγώνας δε λερώνεται, δεν μπορεί να υπερνικηθεί από καμιά δικαστική απόφαση. Αυτή είναι η νίκη των χαλυβουργών. Ανάγκασαν θεούς και δαίμονες να τους αντιμετωπίσουν σε στημένο γι' αυτούς παιχνίδι. Και δε λύγισαν. Και δε θα λυγίσουν!
Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους εργαζόμενους να καταδικάσουν αυτήν την κατάπτυστη απόφαση. Να ενημερώσουν τα μέλη τους εργαζόμενους. Καλούμε τους εργαζόμενους να οργανωθούν στους τόπους δουλειάς, στα σωματεία τους, να δυναμώσουν την ενότητά τους και με τους ταξικούς αγώνες, να τσακίσουν κάθε μηχανισμό του βάρβαρου συστήματος που σαπίζει και κάνει τη ζωή μας μαρτύριο».
Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας«καταγγέλλει την τρομοκράτηση των εργαζομένων που επιχειρείται και με τη δικαστική απόφαση καταδίκης των χαλυβουργών της "Ελληνικής Χαλυβουργίας". Μην περιμένουν κυβέρνηση και εργοδότες να λυγίσουμε με παρόμοιες αποφάσεις. Η ΟΓΕ στήριξε αποφασιστικά και με κάθε τρόπο τον πολύμηνο απεργιακό τους αγώνα και θα συνεχίσει με τους συλλόγους και τις ομάδες της να ανταποκρίνεται, στηρίζοντας τους χαλυβουργούς και τις οικογένειές τους στις νέες προκλήσεις όπως και όποτε χρειαστεί».
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε ανακοίνωση για την καταδίκη των χαλυβουργών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Η δικαστική απόφαση, που καταδικάζει σε ποινές φυλάκισης από 21 έως 23 μήνες 24 χαλυβουργούς για τον 9μηνο απεργιακό τους αγώνα, είναι εμπνευσμένη από το δόγμα "νόμος και τάξη" της συγκυβέρνησης, που - ως γνωστόν - εγκαινιάστηκε με την καταστολή της απεργίας των χαλυβουργών. Αυτή η απαράδεκτη απόφαση όχι μόνο δε μειώνει στο ελάχιστο αυτόν τον ηρωικό αγώνα, που έδωσε μαθήματα αξιοπρέπειας και ζωής, αλλά επιβεβαιώνει ότι ο ταξικός αγώνας είναι αυτός που τρομάζει πραγματικά το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα. Καμία δικαστική απόφαση, κανένας αντεργατικός νόμος, κανένας κυβερνητικός αυταρχισμός δεν μπορούν να εμποδίσουν την εργατική τάξη, το λαό, αν το αποφασίσουν να βαδίσουν το δικό τους δρόμο και να επιβάλουν τελικά το δίκιο τους».