ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάρτη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι συνταξιούχοι προετοιμάζονται για νέους αγώνες

Σύσκεψη χτες στη Θεσσαλονίκη, μαζική συγκέντρωση την περασμένη Πέμπτη στην Κομοτηνή

Από τη χτεσινή σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη
Από τη χτεσινή σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη
Οι εξελίξεις στην Υγεία και η παραπέρα οργάνωση του αγώνα των συνταξιούχων, μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα, βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των συνταξιουχικών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης, που έγινε χτες το πρωί στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Στη σύσκεψη μίλησε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της Υγείας και τις επιπτώσεις συνολικά στα λαϊκά στρώματα παρουσίασε ο Σταύρος Χαλβατζής, από το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.

Στην ομιλία του, ο Δήμος Κουμπούρης μεταξύ άλλων σημείωσε ότι οι κινητοποιήσεις για την Υγεία θα συνεχιστούν, με αίτημα να υπάρξει καθολικό αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Για να μην καταργηθεί καμία θέση εργασίας, να προσληφθούν γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, να ανοίξουν όλες οι πρωτοβάθμιες μονάδες Υγείας.

Σημείωσε ακόμα με έμφαση ότι καμία πολιτική δύναμη που διαχειρίζεται το σύστημα, δεν μπορεί να δώσει λύση σε όφελος του λαού και των εργαζομένων, όσο η εξουσία παραμένει στα χέρια των μονοπωλίων. «Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από το να δώσει απάντηση το οργανωμένο λαϊκό κίνημα. Πρώτα από όλα η εργατική τάξη, οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες. Χρειάζεται από κοινού να δώσουμε τη μάχη σε ταξική κατεύθυνση, ενάντια στην αντίπαλη τάξη, στο μεγάλο κεφάλαιο», είπε και κάλεσε τους συνταξιούχους να συμβάλουν με αποφασιστικότητα σ' αυτή την κατεύθυνση, με επόμενο σταθμό τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία στις 9 Απρίλη.

Την επόμενη Τετάρτη 2/4, προγραμματίζεται πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο, στις 10.30 το πρωί μπροστά από το ΙΚΑ της Αριστοτέλους. Θα συμμετάσχουν εργατικά σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές. Την Πέμπτη, ο Δήμος Κουμπούρης ήταν ομιλητής στη μεγάλη συγκέντρωση που διοργάνωσαν στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής τα σωματεία των συνταξιούχων ΙΚΑ της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

«Οι νεότερες γενιές θα κάνουν το καθήκον τους, όπως το έκαναν και οι παλαιότερες. Η διέξοδος βρίσκεται στον ενωμένο αγώνα και των παλαιότερων και των νεότερων, για να αντιμετωπίσουμε απέναντί μας μια οργανωμένη τάξη που λέγεται κεφάλαιο και έχει την υποστήριξη των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτός είναι ο δρόμος και εμείς τον ακολουθούμε με συνέπεια», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Κομοτηνής.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σε διαθεσιμότητα οι οδηγοί με τις εταιρείες να καραδοκούν

Με βάση το πολυνομοσχέδιο, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι μετά από ένα μήνα θα τους μεταφέρει στο ΕΚΑΒ

Οι κίνδυνοι που θα προκύψουν εξαιτίας της επικείμενης διαθεσιμότητας περίπου 1.000 οδηγών δημόσιων νοσοκομείων - όπως προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο - αναδείχθηκαν σε χτεσινή παρέμβαση στον υφυπουργό Υγείας, Αντ. Μπέζα. Από χτες μέχρι τη Δευτέρα βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ η ΠΟΕΔΗΝ προκήρυξε στάση εργασίας τη Δευτέρα (11 π.μ.-3 μ.μ.) και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 12 μ.

Οι οδηγοί ασθενοφόρων και άλλων οχημάτων μεταφέρουν καθημερινά μοσχεύματα, αίμα, τρόφιμα και άλλα απαραίτητα υλικά, ασθενείς που νοσηλεύονται σε μεγάλα νοσοκομεία και πρέπει να μεταφερθούν από το ένα κτίριο στο άλλο για χειρουργεία ή ειδικές εξετάσεις κ.ά. Επίσης οι οδηγοί του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» μεταφέρουν παιδιά στη Μονάδα Ειδικής Αγωγής Αυτιστικών Ατόμων και θα μείνουν καθηλωμένα σπίτι τους αν δεν βρουν λύση οι γονείς τους.

Ο Αντ. Μπέζας είπε πως μετά τον ένα μήνα διαθεσιμότητας οι οδηγοί θα μεταφερθούν στο ΕΚΑΒ. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΠΟΕΔΗΝ τόνισαν πως πρόκειται για ένα κατάπτυστο πολυνομοσχέδιο και πως η διαθεσιμότητα των οδηγών - εξειδικευμένου προσωπικού με σύνθετα καθήκοντα - θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία των νοσοκομείων. Το αποδεκατισμένο από προσωπικό ΕΚΑΒ θα κληθεί να αναλάβει και τα καθήκοντα των οδηγών το διάστημα της διαθεσιμότητας. Χρειάζονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ.

Το θέμα ανέδειξε και το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», σημειώνοντας σε επιστολή προς το διοικητή τη μεγάλη έλλειψη οδηγών που «αποδεικνύεται και από τα άνω των 430 ρεπό που τους οφείλει η υπηρεσία, καθώς και από το γεγονός ότι υπηρετούν σε 12ωρες βάρδιες». Παράλληλα εκφράζονται βάσιμες υποψίες για άμεση εκχώρηση και αυτού του τομέα των δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιωτικές εταιρείες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των υπηρεσιών και το κόστος που θα μετακυλιστεί στους ασθενείς.

«Επιπλέον, δημιουργούνται ερωτηματικά για τους οδηγούς (που προήλθαν από Πολυκλινική, ΙΚΑ κ.λπ.) που έχουν τεθεί μια φορά σε διαθεσιμότητα και ενδεχόμενη δεύτερη θα σημάνει την οριστική απόλυσή τους», τονίζει το σωματείο.

Από αύριο οι αρχαιρεσίες στο Φάρμακο

Οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής θα γίνουν στα γραφεία του Συνδικάτου (Χαλκοκονδύλη 56, 1ος όροφος) τις εξής μέρες και ώρες: Κυριακή, 30/3 από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ. Τετάρτη, 2/4 από τις 2 μ.μ. έως τις 8.30 μ.μ. Κυριακή, 6/4 από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ. Δευτέρα, 7/4 από τις 2 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. Απαραίτητα οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν μαζί τους βιβλιάριο Υγείας και κάποιο δημόσιο έγγραφο (ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης κ.λπ.). Το συνδικάτο απευθύνει κάλεσμα εγγραφής στο σωματείο και συμμετοχής στις εκλογές.

Ο

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ - ΑΓΡΙΝΙΟ: Ανακοίνωση για το θάνατο του 44χρονου οικοδόμου Βλάση Κατσούδα, που σκοτώθηκε προχτές στο αρδευτικό έργο στην περιοχή του Ξηρόμερου στα Αχυρα, εξέδωσε η Ενωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας. Μαζί του τραυματίστηκαν και δύο συνάδελφοί του, όταν υποχώρησε η πλάκα που έριχναν σε οικίσκο. «Στο βωμό του κέρδους οι κατασκευαστικές εταιρείες υποτάσσουν τα πάντα, ακόμα και τη ζωή των εργαζομένων», σημειώνει μεταξύ άλλων το Σωματείο.

«ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»: Απεργία στις 3 και 4 Απρίλη πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Την πρώτη μέρα θα οργανώσουν πανελλαδική απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 10 π.μ., στη Βουλή. Διεκδικούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρει το «Βοήθεια στο Σπίτι» (φροντίδα ηλικιωμένων). Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για τη λειτουργία του προγράμματος, με αποτέλεσμα σε πολλούς δήμους να υπάρχει καθυστέρηση πληρωμών 6 έως 7 μήνες.

ΜΕΝΙΔΙ: Κινητοποίηση στο Μενίδι έγινε χτες για την υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για μέτρα προστασίας των ανέργων. Η απόφαση πάρθηκε τον περασμένο Αύγουστο, μετά από προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Από τότε με ευθύνη της δημοτικής αρχής δεν έγινε τίποτα.

ΓΙΑΤΡΟΙ: Εκτακτη Γενική Συνέλευση στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Αττικόν» συγκαλεί το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ την Τετάρτη 2/4, στη 1 μ.μ. με θέμα την επιχειρούμενη απ' την κυβέρνηση αναστολή της μονιμοποίησης των Επιμελητών Β' του ΕΣΥ και τα οξυμένα προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων. Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ αποφάσισε τρίωρη στάση εργασίας (12 το μεσημέρι μέχρι τέλος του ωραρίου) για την Τετάρτη 2 Απρίλη 2014.

«EXPRESS PUBLISHING»: Την απόλυση εργαζομένου από την εταιρεία «Express Publishing» καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας. Υπενθυμίζει πως η απόλυση δεν είναι η πρώτη στην οποία έχει προχωρήσει η επιχείρηση στοχοποιώντας εργαζόμενους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Εχουν προηγηθεί η απόλυση συνδικαλίστριας τον Οκτώβρη του 2011 μετά τη συμμετοχή της σε 48ωρη απεργία, αλλά και η απόλυση του προέδρου του σωματείου το Μάρτη του 2012. Η νέα απόλυση έγινε τη Δευτέρα 24/3, ενώ είχε προηγηθεί στις 21/3 η κατάθεση του εργαζόμενου υπέρ της επαναπρόσληψης του συναδέλφου του που είχε απολυθεί πριν από ένα χρόνο, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης.

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ: Πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν οι φαρμακοποιοί αύριο στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που απελευθερώνει πλήρως το χώρο του φαρμακείου και παραδίδει τη διάθεση του φαρμάκου σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Συνεχίζονται μέχρι και τη Δευτέρα οι επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες των φαρμακοποιών. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής συγκαλεί Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα, ώρα 10 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ