ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάρτη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στις 9 Απρίλη να νεκρώσουν οι τόποι δουλειάς

Πρόγραμμα δράσης από τις δυνάμεις που συσπειρώνει το ΠΑΜΕ για την επιτυχία της πανελλαδικής - πανεργατικής απεργίας

Η νεολαία είναι η πρώτη που θίγεται από τα νέα μέτρα και πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή για την οργάνωση της απεργίας

Motion Team

Η νεολαία είναι η πρώτη που θίγεται από τα νέα μέτρα και πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή για την οργάνωση της απεργίας
Την αναγκαιότητα να νεκρώσουν στις 9 Απρίλη οι τόποι δουλειάς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αναδεικνύουν τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου που συζητιέται σήμερα και αύριο στη Βουλή. Οι ανατροπές που προβλέπει για μισθούς, Εργασιακά και Ασφαλιστικό συνιστούν αποφασιστικό βήμα στη διαμόρφωση των «νέων συνθηκών εργασίας» που ζητάνε οι επιχειρηματικοί όμιλοι, στην περίοδο μετά την κρίση.

Η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 9 Απρίλη στην Αθήνα θα γίνει στις 10 π.μ., στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Μέχρι τώρα, απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ έχουν προγραμματιστεί στις παρακάτω πόλεις: Λάρισα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία. Αγρίνιο, 10 π.μ., κεντρική πλατεία. Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας. Νάουσα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία. Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., παλιό Εργατικό Κέντρο. Νάξος, 11 π.μ., πλατεία παλιού Δημαρχείου. Κέρκυρα, 10 π.μ., πλατεία Σαρόκο. Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

Με στόχο να δημιουργηθεί αγωνιστικό κλίμα, να σπάσει η τρομοκρατία της εργοδοσίας και να ακυρωθεί στην πράξη ο υπονομευτικός ρόλος της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ οργανώνουν τη μάχη της απεργίας. Σ' αυτή την κατεύθυνση:

  • Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ προγραμματίζει πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη την Τετάρτη 2/4, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
  • Πολύμορφη αγωνιστική δράση για την ανεργία και τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα ξεδιπλώνουν το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και σωματεία της περιοχής, μπροστά στην απεργία στις 9 Απρίλη. Χτες έγινε στο Εργατικό Κέντρο σύσκεψη σωματείων για την οργάνωση, την προετοιμασία και τη συμμετοχή στην απεργία. Την Παρασκευή 11/4, το ΕΚ Αγρινίου καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο τοπικό υποκατάστημα του ΟΑΕΔ, διεκδικώντας έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ για όλους τους ανέργους ενόψει του Πάσχα. Μετά την απεργία, στις 16/4, διοργανώνει εκδήλωση για τα παιδιά των ανέργων.
  • Σύσκεψη των ΔΣ των Σωματείων προγραμματίζει το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, την Πέμπτη 3/4, στις 7.30 μ.μ., για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας στις 9 Απρίλη.
  • Σε ζήτημα αιχμής μπροστά και στην απεργία, αναδεικνύει την υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής σύμβασης η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου. Την Πέμπτη 20/3, η Ομοσπονδία είχε συνάντηση με το ΣΕΒ για τις συμβάσεις της Χαρτοποιίας και Κυτιοποιίας. Η τοποθέτηση του ΣΕΒ ήταν ότι δεν μπορεί να διαπραγματευτεί τις ΣΣΕ, γιατί οι εργοδότες στη Χαρτοποιία - Κυτιοποιία έχουν διαγραφεί από το Σύνδεσμο, οπότε δεν τους εκπροσωπεί!

Σε ανακοίνωση, η Ομοσπονδία σημειώνει: «Οι εργοδότες αρνούνται κάθε συνάντηση με τους εκπρόσωπους των εργαζομένων να συζητήσουν τα αιτήματά μας. Αυτή η αδιαλλαξία και η προσπάθεια να απαξιώσουν τους εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων φανερώνει ολοκάθαρα τις προθέσεις των εργοδοτών (...) Καλούμε όλα τα σωματεία, όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να απαντήσουμε, όπως τους αξίζει σε αυτή την πρόκληση με την καθολική συμμετοχή στην απεργία στις 9 Απρίλη».

Κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για το ΕΚΟΦΙΝ

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση που διοργανώνει την Τρίτη 1 Απρίλη, στις 7 μ.μ. στην Ομόνοια, με αφορμή την άτυπη συνεδρίαση στην Αθήνα του ΕΚΟΦΙΝ (Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ), απευθύνει το ΠΑΜΕ. Για τη συγκέντρωση έχουν οριστεί οι παρακάτω προσυγκεντρώσεις, όλες στις 6.30 μ.μ.:

  • Πλατεία Κάνιγγος: Τα Σωματεία Οικοδόμων, Ηλεκτρολόγων, Ξύλου, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, Εμπορίου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών, Καθαριστών - Καθαριστριών, Μεταφορών, Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας, Χρηματοπιστωτικού, Τηλεπικοινωνιών, Καλλιτεχνών, ΜΜΕ. Επίσης, η ΠΑΣΕΒΕ (αυτοαπασχολούμενοι, μικροί έμποροι και βιοτέχνες), μαζικοί φορείς Μεσογείων - Λαυρεωτικής, Κεντρικού Τομέα και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.
  • Πλατεία Βάθης: Τα Σωματεία Τροφίμων, Τύπου - Χάρτου, Μετάλλου, Φαρμάκου, Ενέργειας, Ιματισμού, ΟΤΑ και Δημόσιου Τομέα. Επίσης, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς από Δυτικό Τομέα, Θριάσιο - Μέγαρα και Βόρειο Τομέα.
  • Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά): Συνταξιούχοι, εργαζόμενοι και φορείς από Νότιο Τομέα και Πειραιά.
  • Χαυτεία: Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, Εκπαιδευτικοί.
Ούτε «άχρωμο», ούτε «άοσμο»...

Στις 17 Μάρτη, συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, όπου αποφασίστηκε η απεργία στις 9 Απρίλη. Δέκα μέρες μετά την απόφαση για απεργία, η πλειοψηφία δεν είχε προχωρήσει καν στα τυπικά, όπως να στείλει τα απαραίτητα έγγραφα στην κυβέρνηση και στις εργοδοτικές ενώσεις, να ενημερώσει τις οργανώσεις κ.ά. Επιπλέον, το γεγονός ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν είχε δημοσιοποιήσει κανένα πλαίσιο αιτημάτων για την απεργία, έδινε το άλλοθι σε συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως η ΟΤΟΕ να αναβάλουν την κήρυξη απεργίας. Το πρόσχημα που χρησιμοποιούσαν είναι ότι δεν ξέρουν για ποια αιτήματα να καλέσουν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην πανεργατική κινητοποίηση!

Το ΠΑΜΕ, με ανακοίνωση για την ανοιχτή υπονόμευση της απεργίας από τις δυνάμεις της πλειοψηφίας, ανέδειξε όλα τα παραπάνω και ζήτησε «να συνεδριάσει άμεσα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ για να ξεκαθαρίσει αν θα γίνει η απεργία ή όχι». Χτες, συνεδρίασε η Εκτελεστική της ΓΣΕΕ και κατά πλειοψηφία κατέληξε σε ένα πλαίσιο αιτημάτων για την απεργία. Ακολούθησε η αποστολή των εξώδικων προς την κυβέρνηση και τις εργοδοτικές ενώσεις. Στο πλαίσιο συμφώνησαν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, ενώ συναίνεσε και το ΜΕΤΑ, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, με μοναδική παρατήρηση ότι το κείμενο που καταλήχθηκε ήταν «άχρωμο, άοσμο και άγευστο», όπως είπε ο εκπρόσωπός του στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής.

Για να δούμε, όμως, πόσο «άχρωμο, άοσμο και άγευστο» είναι το πλαίσιο που διαμόρφωσε η πλειοψηφία; Γράφει σε ένα σημείο: «Κατάργηση εδώ και τώρα του ενορχηστρωμένου συμπλέγματος αλλεπάλληλων και επάλληλων τροποποιήσεων των νομοθετικών διατάξεων για τις συλλογικές συμβάσεις και την επικουρική σ' αυτές διαιτησία του ΟΜΕΔ, τροποποιήσεις που αποσκοπούσαν και ήδη επέφεραν βίαιη και ραγδαία φτωχοποίηση των εργαζομένων στον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, υπέθαλψαν την πλήρη ασυδοσία κακόπιστων εργοδοτών (...)». Δηλαδή, για την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ υπάρχουν «καλόπιστοι» και «κακόπιστοι» εργοδότες, κατά τον ίδιο τρόπο που για τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν «υγιείς» επιχειρηματίες και «λαμόγια». Από αυτήν την άποψη, καμιά εντύπωση δεν προκαλεί η συμφωνία του ΜΕΤΑ με το πλαίσιο της πλειοψηφίας.

Σε άλλο σημείο, αναφέρει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης «κατέστησαν τους εργαζόμενους ατυχή πειραματόζωα των εξελίξεων που κυοφορούνται σε ομάδες συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για δραστικό περιορισμό των κοινωνικών δικαιωμάτων υπέρ της ασύδοτης κερδοσκοπίας». Δηλαδή, η ΓΣΕΕ διαχωρίζει σε «καλή» και «κακή» την ΕΕ των μονοπωλίων, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι το μείγμα διαχείρισης που προκρίνει μια συγκεκριμένη «ομάδα συμφερόντων», είναι αυτό που φορτώνει με δεινά τους εργαζόμενους και όχι βέβαια το συμφέρον των μονοπωλίων, που ενιαία υπηρετούν οι κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη. Τα ίδια, όμως, λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που υπόσχεται στους εργαζόμενους μια φιλολαϊκή ΕΕ με άλλο μείγμα διαχείρισης, με αλλαγή των συσχετισμών στο Ευρωκοινοβούλιο, χωρίς να θιχτεί η εξουσία των μονοπωλίων. Να γιατί η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε με το πλαίσιο της πλειοψηφίας.

Με το ίδιο κείμενο, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ζητάει «άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου». Ωστόσο, μόλις την περασμένη Τετάρτη, η ίδια πλειοψηφία υπέγραψε με τις εργοδοτικές ενώσεις μια παρωδία της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Με αυτήν, θεωρούνται δεδομένοι και τετελεσμένοι οι μισθοί των 586 και 511 ευρώ μεικτά, που διαμόρφωσε με απόφασή της η κυβέρνηση, ικανοποιώντας τις εργοδοτικές αξιώσεις για ακαριαία μείωση των μισθών. Πόσο «άχρωμη, άοσμη και άγευστη» είναι αυτή η στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που νομιμοποιεί τις κυβερνητικές αποφάσεις και ανοίγει το δρόμο για παραπέρα μείωση των μισθών;

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ εμφανίζεται επίσης να ζητάει την «άμεση κατάρτιση και αποφασιστική εφαρμογή πολιτικών κυρίαρχου κράτους για την αναθεώρηση εκ βάθρων των παταγωδώς αποτυχημένων, καθ' υπόδειξη των τεχνοκρατών εκπροσώπων των δανειστών, πολιτικών». Ισχυρίζεται, δηλαδή, ότι τα μέτρα που τσακίζουν μισθούς, δικαιώματα και συντάξεις, επιβάλλονται από τους δανειστές σε μια «άβουλη» κυβέρνηση και ότι χρειάζεται άλλη πολιτική, που να αποκαθιστά την «κυριαρχία» του κράτους έναντι των δανειστών! Μήπως, όμως, τα ίδια δε λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ; Αρκεί να ανατρέξει κανείς στα όσα έγραψαν και είπαν τα στελέχη του με αφορμή την πρόσφατη έκθεση της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου για την τρόικα, για να το διαπιστώσει.

Τι προκύπτει; Οτι η συμφωνία της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ με το πλαίσιο της πλειοψηφίας, κάθε άλλο παρά «διεκπεραιωτική» είναι. Το αντίθετο συμβαίνει. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται στην ίδια γραμμή με αυτήν της πλειοψηφίας. Είναι η γραμμή της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, της αποδοχής του ευρωμονόδρομου και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Πάνω σ' αυτήν τη γραμμή αναπτύσσονται οι όποιες διφωνίες τους. Οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση τους. Να πάρουν στα χέρια τους την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, τους ίδιους τους αγώνες του, με τις μορφές και την κλιμάκωση που οι ίδιοι θα επιλέγουν. Με μαχητικό πνεύμα να οργανώσουν την απεργία με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, να συμμετάσχουν μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις του.


Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ