ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κινήσεις στη στρατιωτικο-διπλωματική σκακιέρα
  • Συνεδριάζουν σήμερα και αύριο οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ
  • Επίσκεψη Μεντβέντεφ στην Κριμαία

Από συγκέντρωση φιλορώσων την Κυριακή στο Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία
Από συγκέντρωση φιλορώσων την Κυριακή στο Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία
ΚΙΕΒΟ - ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΗ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Την ίδια ώρα που συνεχίζονται οι στρατιωτικές κινήσεις αλλά και παγιώνονται τα δεδομένα στην Ουκρανία και την Κριμαία, τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ρωσία, συνεχίζουν και την προσπάθεια διπλωματικής προσέγγισης. Το Σαββατοκύριακο υπήρξε επικοινωνία των Προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας, Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου διαπιστώθηκε η ανάγκη της συνέχισης των επαφών, κάτι που έγινε την Κυριακή στο Παρίσι μεταξύ των ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ. Από τη συνάντηση βγήκε ως κοινή θέση η ανάγκη συνέχισης του διαλόγου. Οι ΗΠΑ επιμένουν να υπάρξουν στενές διαβουλεύσεις με την, όπως αποκαλεί, «νόμιμη κυβέρνηση» της Ουκρανίας (δηλαδή την πραξικοπηματική κυβέρνηση φιλοϊμπεριαλιστικών, εθνικιστικών και φασιστικών δυνάμεων που ανέτρεψαν τον Πρόεδρο Β. Γιανουκόβιτς) και ταυτόχρονα η Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα. Η Ρωσία, από την άλλη, αν και φαίνεται ότι κρατάει μια επικοινωνία με την κυβέρνηση του Κιέβου, μέσω του Προέδρου της έθεσε το ζήτημα της δράσης φασιστικών οργανώσεων στην Ουκρανία και πρότεινε τη «λύση» της ομοσπονδιοποίησης της χώρας με σεβασμό στα δικαιώματα των μειονοτήτων, ενώ έβαλε στο τραπέζι και το «εμπάργκο» στην Υπερδνειστερία, στην περιοχή δηλαδή που έχει εδώ και χρόνια ανακηρύξει την απόσχισή της από τη Μολδαβία και στην οποία η Ρωσία διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ κυριαρχεί το ρωσικό στοιχείο.

Την ίδια ώρα η Ρωσία έκανε μια κίνηση να αποσύρει μια μονάδα από την περιοχή του Ροστόφ κοντά στα ουκρανικά σύνορα, ενώ για σήμερα και αύριο το ΝΑΤΟ έχει προγραμματίσει σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών με κύριο ζήτημα αυτό της κατάστασης στην Ουκρανία και την απάντηση στη Ρωσία. Ταυτόχρονα, το ΝΑΤΟ έχει ανακοινώσει για σήμερα την έναρξη γυμνασίων στη Λιθουανία, στα σύνορα με τη Ρωσία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας μετέφερε τη διαβεβαίωση του Πούτιν ότι η Ρωσία δε σκοπεύει να κάνει άλλη στρατιωτική κίνηση στην Ουκρανία.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, κατήγγειλε ότι υπάρχουν χώρες που «προσπαθούν τεχνητά να ρίξουν λάδι στη φωτιά της διεθνούς κρίσης» και πρόσθεσε ότι πρέπει να αφοπλιστούν οι ένοπλες ομάδες στο εσωτερικό της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα επισήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου Συντάγματος, «με το οποίο όλες οι περιοχές της χώρας θα είναι ικανοποιημένες με το πού βρίσκονται, με τα δικαιώματά τους και με το πού πηγαίνει η χώρα τους».

Επίσκεψη Μεντβέντεφ στην Κριμαία

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επισκέφτηκε χτες τη Σεβαστούπολη εξαγγέλλοντας ότι όλη η χερσόνησος θα γίνει μια ειδική ζώνη με χαμηλή φορολογία για την προσέλκυση επενδύσεων σε διάφορους τομείς. Ταυτόχρονα υποσχέθηκε αυξήσεις μισθών και ενίσχυση των υποδομών, ενώ έχει ήδη εγκριθεί η νομισματική ενοποίηση.

Επίσης χτες η ρωσική Δούμα συμφώνησε να καταγγείλει και τυπικά τη συμφωνία με την Ουκρανία σχετικά με τον ρωσικό ναύσταθμο στη Σεβαστούπολη. Ετσι, το ενοίκιο που υπήρχε και οι διευκολύνσεις στην εξόφληση του χρέους της Ουκρανίας από την αγορά κυρίως φυσικού αερίου παύουν να ισχύουν.

Την επίσκεψη Μεντβέντεφ κατήγγειλε η πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου και την χαρακτήρισε μια «κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανόνων».

Προετοιμασία προεδρικών εκλογών

Στην ίδια την Ουκρανία και ενώ συνεχίζονται στις ανατολικές της περιοχές οι διαμαρτυρίες ρωσόφωνων για την πραξικοπηματική κυβέρνηση και τη δράση των φασιστών, η εκλογική επιτροπή για τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μάη στην Ουκρανία ανακοίνωσε χτες ότι έχουν κατατεθεί 46 υποψηφιότητες. Πρώτος στις δημοσκοπήσεις έρχεται ο δισεκατομμυριούχος Πέτρο Ποροσένκο («βασιλιάς της σοκολάτας» με επιχειρήσεις και σε άλλους κλάδους, ανεξάρτητος σήμερα βουλευτής, με θητεία υπουργού σε κυβερνήσεις και της Τιμοσένκο και του Γιανουκόβιτς). Επίσης, υποψήφια θα είναι και η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο, του κυρίαρχου κόμματος στη νέα αστική εξουσία, «Μπατίβτσινα» («Πατρίδα»), που θησαύρισε από την καταλήστευση της λαϊκής περιουσίας στον τομέα της Ενέργειας μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού.

Υποψήφιοι επίσης θα είναι ο ηγέτης του εθνικιστικού «Σβόμποντα» («Ελευθερία») Ολεγκ Τιαγνιμπόκ, ο φασίστας του «Δεξιού Τομέα» Ντμίτρο Γιάρος, ενώ ο ηγέτης της Πανουκρανικής Ενωσης για την Μεταρρύθμιση (UDAR), πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο, αποσύρθηκε για να στηρίξει τον Ποροσένκο. Το Κόμμα των Περιφερειών του ανατραπέντος Προέδρου Γιανουκόβιτς κατεβάζει τον Μιχάιλο Ντομπκίν, πρώην κυβερνήτη της ρωσόφωνης περιοχής του Χάρκοβο.

ΓΑΛΛΙΑ
Ανασχηματισμός για να επιταχυνθεί το αντιλαϊκό έργο

Μετά τα «οδυνηρά» για το σοσιαλιστικό κόμμα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, ο Ολάντ ανέθεσε το σχηματισμό κυβέρνησης στον Μανουέλ Βαλς, μέχρι πρότινος υπουργό Εσωτερικών

ΠΑΡΙΣΙ.--

Την ανάγκη να εξασφαλιστεί η επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου «είδε» ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών και χτες ανέθεσε το σχηματισμό κυβέρνησης στον μέχρι πρότινος υπουργό Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του Ζαν Μαρκ Ορό. Η παραίτηση έγινε μια μέρα μετά την ολοκλήρωση (την Κυριακή) του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών, όπου επισφραγίστηκε η ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) και το σημερινό κυβερνών κόμμα της Γαλλίας έχασε την πρωτιά που είχε στα τοπικά όργανα της αστικής εξουσίας εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες.

Η επικράτηση της Αν Ινταλγκό στο Παρίσι δεν μπορεί να ισοσκελίσει τις τεράστιες απώλειες, καθώς είναι χαρακτηριστικό πως το PS έχασε την πρωτιά σε 155 πόλεις άνω των 9.000 κατοίκων, σε πολλές από τις οποίες τη διατηρούσε εδώ και 100 χρόνια (όπως οι Σεν Ετιέν, Λιμόζ, Μπελφόρ). «Μεγάλος νικητής» αναδείχτηκε το UMP (από το οποίο προέρχεται ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί).

Για «νέο σταθμό» στην πορεία του κόμματός της μίλησε η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου (FN) Μαρί Λεπέν, καθώς αυτό φέρεται να επικράτησε σε 12 δήμους άνω των 9.000, όπως οι Μπεζιέ (με 158.000 κατοίκους) και Φρεζίς (με 52.000 κατοίκους) στο νότο της χώρας.

Στη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος που απηύθυνε στους Γάλλους αργά χτες το απόγευμα, ο Φρ. Ολάντ υπερασπίστηκε το έργο της απερχόμενης κυβέρνησης, συμπληρώνοντας ωστόσο πως «άκουσα το μήνυμά σας», το οποίο και τόνισε ότι παραλαμβάνει «προσωπικά». Δηλώνοντας ότι «η ανάκτηση της χώρας» πρέπει να είναι «ουσιώδης» και ότι θέλει μία κυβέρνηση «συμπαγής» και «μάχιμη», προσδιόρισε ως βασικές προτεραιότητες της χώρας την «ανάκτηση» της «δύναμης της οικονομίας», της «κοινωνικής δικαιοσύνης» και της «αγοραστικής δύναμης».

Αναλυτές σημειώνουν ότι η ανάδειξη του Βαλς (που εμφανίζεται να ανήκει στη «συντηρητική» πτέρυγα του PS) στην πρωθυπουργία αποτελεί «άνοιγμα» του Ολάντ στο «δεξιό» κοινό του UMP. Πάντως, η επιλογή αυτή δεν αποκλείεται να προκαλέσει «τριγμούς» στην κυβέρνηση, καθώς στο παρελθόν οι Οικολόγοι (και όχι μόνο) τού έχουν ασκήσει έντονη κριτική. Το σίγουρο είναι πως αυτή αποτελεί μέρος της επιχείρησης αναβάπτισης του πολιτικού προσωπικού της γαλλικής πλουτοκρατίας, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί συναίνεση για την υλοποίηση όσων απαιτεί η ανάκαμψη της κερδοφορίας των γαλλικών μονοπωλίων. Σ' αυτή την κατεύθυνση θα διαθέσει όλες του τις δυνάμεις και το FN, το οποίο κάθε άλλο παρά «αντισυστημική» (όπως εμφανίζεται από αστικά ΜΜΕ) δύναμη αποτελεί. Αυτό το αποδεικνύουν οι ίδιες του οι θέσεις και για την τοπική διοίκηση. Ως βασική του αποστολή καθορίζει τη «σωστή διαχείριση» στους δήμους, ενώ την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου υπηρετούν και οι προτάσεις του π.χ. με σύσφιξη της συνεργασίας με τη Ρωσία. Τέτοια είναι η δράση που θα αναπτύξει το FΝ και ενόψει των ευρωεκλογών, ως δύναμη «ευρωσκεπτικιστική» που «εναντιώνεται» μεν στην ΕΕ, αλλά στο πλαίσιο της αναζήτησης νέων πιο ωφέλιμων για το κεφάλαιο συμμαχιών.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Νέες πιέσεις Κέρι

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Να δώσει παράταση ζωής στις προσπάθειες για την επίτευξη ισραηλινο-παλαιστινιακής συμφωνίας έως τις 29 Απρίλη επιχείρησε να δώσει χτες βράδυ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, φθάνοντας εκτάκτως στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ για συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς.

Αν και δεν έγιναν άμεσα γνωστά τα αποτελέσματα από τις αιφνιδιαστικές συναντήσεις του Κέρι με την ηγεσία των δύο πλευρών, εντούτοις, είναι βέβαιο πως θα συναντήσει δυσκολίες μετά την «τορπίλη» των Ισραηλινών να ματαιώσουν το περασμένο Σάββατο τα σχέδια για την απελευθέρωση 104 Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές. Το γεγονός αυτό θεωρούνταν κομβικής σημασίας για τη συνέχιση της δύσκολης διαπραγμάτευσης, ιδιαίτερα μετά την προκλητική στάση της κυβέρνησης Νετανιάχου και στο ζήτημα των συνεχιζόμενων εβραϊκών εποικισμών σε ανατολική Ιερουσαλήμ και Δυτική Οχθη.

Νωρίτερα χτες στη Βιέννη ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Σιμόν Πέρες, συναντώντας τον Αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν, αναφέρθηκε στο Ιράν χτυπώντας μία στο καρφί και μία στο πέταλο. Οπως είπε, «ίσως η Τεχεράνη να έχει αλλάξει τον τόνο, απαιτούνται όμως και έργα», καταλήγοντας ότι το Ιράν συνεχίζει να αποτελεί το «μεγαλύτερο κίνδυνο για το Ισραήλ» και θα πρέπει να αποδείξει πως δεν επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Ο Αυστριακός Πρόεδρος, Χάιντς Φίσερ, εξέφρασε την ελπίδα για συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ευκαιρίες για να λυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα.

  • Δικαστήριο του Τελ Αβίβ καταδίκασε τον Ισραηλινό πρώην πρωθυπουργό Εχουντ Ολμερτ ως ένοχο δωροδοκίας για νέα υπόθεση διαφθοράς που αφορά σκάνδαλο ακινήτων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ