Eurokinissi |
Στη συνέντευξη παρουσιάστηκε μελέτη του ΕΒΕΠ και του ΕΕΣΥΜ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την «αναδιοργάνωση του ελληνικού ακτοπλοϊκού συστήματος», η οποία ουσιαστικά αφορούσε την ενίσχυση της κερδοφορίας των εφοπλιστικών ομίλων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα.
Στην παρουσίαση που έγινε από τον πρόεδρο του ΕΕΣΥΜ, Μ. Αδαμαντιάδη, προτάθηκαν ανάμεσα σε άλλα: «Υλοποίηση κοινοπραξιών μεταξύ των ακτοπλοϊκών εταιρειών και των διοικήσεων των λιμανιών», «οργάνωση ανταγωνιστικού περιβάλλοντος μέσω ελκυστικότερων συμβάσεων Δημόσιας Υπηρεσίας και συνολική αναθεώρηση του νόμου 2932», που αφορά την ακτοπλοΐα, «καθιέρωση εποχικότητας», «επανεξέταση των οργανικών συνθέσεων» των πλοίων, «συνεκτίμηση του μεγέθους του πλοίου για την έκδοση απαγορευτικού» σε περίπτωση κακοκαιρίας, «βελτίωση της διαδικασίας καταβολής των αποζημιώσεων», δηλαδή των επιδοτήσεων για τις άγονες γραμμές, «καταβολή αποζημίωσης στις ακτοπλοϊκές εταιρείες από το κράτος σε περίπτωση άσκησης κοινωνικής πολιτικής μέσω υποχρεωτικών εκπτώσεων ναύλου» και άλλα.
Πρόκειται για προτάσεις που προσφέρουν παραπάνω ζεστό χρήμα στις ακτοπλοϊκές εταιρείες, προκειμένου να δρομολογούν τα πλοία τους στα νησιά και πέταμα στη στεριά των ναυτεργατών με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, για παράδειγμα, προτείνεται να καταβάλλεται προκαταβολικά το 50% των επιδοτήσεων στα πλοία που εκτελούν τις άγονες γραμμές, επιδοτήσεις που ζητούν να αυξηθούν, ακόμα και κατά 6 φορές. Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον Μ. Αδαμαντιάδη, ο μέσος όρος των επιδοτήσεων που δίνονται κάθε χρόνο στους εφοπλιστές είναι 84 εκατ. ευρώ, ενώ δεν αμφισβητήθηκε το γεγονός ότι με τις απευθείας αναθέσεις που γίνονται από τον υπουργό Ναυτιλίας σε ακτοπλοϊκές εταιρείες το ποσό αυτό όπως έγινε με την προηγούμενη δρομολογιακή περίοδο μπορεί να φτάσει και τα 120 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Ανάμεσα στις προτάσεις για την αναδιοργάνωση της ακτοπλοΐας παρουσιάστηκε και το σύστημα «hub and spoke», δηλαδή αντί της απευθείας διασύνδεσης λιμανιών με ένα δρομολόγιο από τον Πειραιά η διακίνηση επιβατών και οχημάτων να γίνεται με τη μέθοδο της ενδιάμεσης μετεπιβίβασης σε λιμάνια «κόμβους» όπως γίνεται με τις αεροπορικές μεταφορές, που σημαίνει επιπλέον ταλαιπωρία για τους επιβάτες.
Ο Μ. Σακέλης κάνοντας ειδική αναφορά στις οργανικές συνθέσεις τις οποίες χαρακτήρισε «αναχρονισμό», ανέφερε: «Είμαστε κατά των οργανικών συνθέσεων για να λειτουργούμε τα πλοία μας όπως πρέπει».
«Σεβόμαστε τους όρους και τα όρια, αλλά πρώτα απ' όλα πρέπει να σεβαστούμε την Ευρώπη των λαών και των πολιτών, όχι των τεχνοκρατών». Αυτή η φράση του σοσιαλδημοκράτη νέου πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, προβάλλεται από τον αστικό Τύπο διεθνώς και στη χώρα μας ως το «νέο» που πρέπει να προταχθεί απέναντι στη «λιτότητα και την πολιτική της Μέρκελ». Το μοτίβο αυτό εμφανίζεται ως «ρεαλιστική πολιτική», αφού συνδυάζει, από τη μια, την τήρηση των κανόνων που τίθενται στην ΕΕ και, από την άλλη, την «ανεξάρτητη πολιτική που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη». Ο Ρέντσι εμφανίζεται ως αυτός που μπορεί «να βγάλει την Ιταλία από την κρίση» και ταυτόχρονα με τη λεγόμενη «συμμαχία του Νότου» να «βάλει χειρόφρενο στη λιτότητα».
Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει τον Ρέντσι να εμφανίζεται από μια μερίδα των αστών ως ο «νέος σωτήρας»; Αυτός ο φέρελπις αστός πολιτικός, που έγινε επιλογή του ιταλικού κεφαλαίου, αξιοποιεί κάποιους από τους δείκτες της ιταλικής οικονομίας, όπως το περιθώριο που έχει για το έλλειμμα (με βάση την ΕΕ, είναι στο 3% και η Ιταλία εμφανίζεται να έχει 2,4%) ή το χρέος που εμφανίζεται να είναι στο 132% του ΑΕΠ, έτσι ώστε να διεκδικήσει για λογαριασμό της αστικής τάξης καλύτερο μερίδιο στη μοιρασιά ή ευνοϊκότερη θέση στην ανάληψη βαρών για τη χασούρα που έφερε η κρίση. Ζητάει από τη γερμανική αστική τάξη να βάλει κάτι παραπάνω στο πλαίσιο της ΕΕ. Πρόκειται για καβγά στη λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου ανάμεσα στα κεφάλαια διαφορετικών κρατών - μελών που είναι υπαρκτός και γίνεται με όλο και πιο οξυμένο τρόπο. Αυτό, βεβαίως, δε σημαίνει ότι τα συμφέροντά τους ταυτίζονται με αυτά των εργαζομένων, τόσο στις χώρες που έχουν μνημόνιο και είναι καταχρεωμένες όσο και στις χώρες των ισχυρών δανειστών. Η επίθεση του κεφαλαίου είναι ενιαία, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης του καπιταλισμού σε κάθε χώρα. Τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων ήταν, είναι και θα είναι αντιτιθέμενα.
Τι κάνει ο Ρέντσι όπως και κάθε διαχειριστής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας; Επιδιώκει να δώσει ορισμένα «ψιχία» από τα «νόμιμα κλεμμένα» των προηγούμενων χρόνων, για να χτίσει νέες συμμαχίες με μικροαστικά κυρίως στρώματα, κοιμίζοντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους. Ετσι, ανακοίνωσε μείωση φόρων για επιχειρήσεις (κύρια μικρομεσαίες), αλλά και φορολογική ελάφρυνση κατά 1.000 ευρώ όσων έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ. Σε όλες τις «πτώσεις κλίνει» ότι στόχος του είναι η ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» των ιταλικών μονοπωλίων. Ταυτόχρονα, ετοιμάζεται να επεκτείνει την απασχόληση με ημερομηνία λήξης, διαλύοντας ό,τι έχει μείνει από σταθερή δουλειά με δικαιώματα στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας. Ολα αυτά που εμφανίζονται ως «φιλολαϊκά» «πατάνε» στα ερείπια που αφήνει η καπιταλιστική κρίση και τα οποία θα παραμείνουν ως παρακαταθήκη και στην όποια ανάκαμψη. Γίνεται κατανοητό ότι το λεγόμενο «φαινόμενο Ρέντσι» - όπως πριν «ο άνεμος αλλαγής που θα έφερνε ο Ολάντ στη Γαλλία», ή «η αλλαγή που έφερε ο πρώτος μαύρος Πρόεδρος στις ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα» - είναι προπαγανδιστική τακτική που χρησιμοποιείται για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, εξασφαλίζοντας σταθερές κυβερνήσεις που θα ενισχύσουν το ιταλικό κεφάλαιο και ταυτόχρονα θα εμπεδώσουν στους εργαζόμενους την κοινωνική συναίνεση και την ταξική συνεργασία.
Το παράδειγμα Ρέντσι χρησιμεύει και στους εργαζόμενους της χώρας μας, για να βγάλουν συμπεράσματα για όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που προσκυνάνε τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και κοροϊδεύουν το λαό, ότι αν αλλάξει διαχειριστής θα αλλάξει και η ζωή τους μέσα όμως στον ίδιο αυτό δρόμο, που ευθύνεται για όλα τα βάσανα που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Στη χώρα μας, ο ΣΥΡΙΖΑ που ετοιμάζει «κυβερνητικά κουστούμια» πουλάει ακριβώς τα ίδια «φούμαρα» στα λαϊκά στρώματα. Ο λαός μας έχει εμπειρία και γνώση και πρέπει να τα χρησιμοποιήσει για να στοχεύσει τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του και όχι να εγκλωβίζεται σε χίμαιρες περί πιο ανθρώπινου καπιταλισμού. Και στην Ιταλία και στην Ελλάδα και παντού στον καπιταλιστικό κόσμο, αυτό που απαιτείται είναι να αλλάξει τάξη στην εξουσία και οι εργαζόμενοι να γίνουν αφέντες του πλούτου του παράγουν. Γι' αυτό έχει σημασία να μην εγκλωβίζονται σε ψεύτικα διλήμματα μπροστά στις εκλογές του Μάη αλλά να απαντούν στο πραγματικό δίλημμα: Υποταγή στα δεσμά της ΕΕ, των μονοπωλίων ή χειραφέτηση του λαού, ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ.
Στις 28 Μάρτη λήγει η προθεσμία εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους
Στις 28 Μάρτη λήγουν οι προθεσμίες των αιτήσεων για να μπουν οι Ελληνες κάτοικοι σε χώρες - μέλη της ΕΕ σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ώστε να μπορούν να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές στα ειδικά εκλογικά τμήματα του εξωτερικού (η ημερομηνία της ψηφοφορίας σε αυτές τις κάλπες θα είναι Σάββατο 24 Μάη).
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι τα εξής: Αίτηση από την ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, www.ypes.gr, τυπωμένη τρεις φορές, φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου και εφόσον η αίτηση κατατεθεί από τρίτο πρόσωπο, πρέπει να έχει εξουσιοδότηση. Οι αιτήσεις κατατίθενται στην πλησιέστερη προξενική αρχή του τόπου κατοικίας και ισχύουν μόνο για τις ευρωεκλογές του 2014.
Για όποιον εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, δεν αποτελεί εμπόδιο αν αποφασίσει να ψηφίσει τελικά στην Ελλάδα, κανονικά στον εκλογικό κατάλογο που ανήκει.
Επικοινωνία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θ. Παφίλη με τον υπουργό Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκη
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Θανάσης Παφίλης, επικοινώνησε χτες με τον υπουργό Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκη, για τις σημαντικές εκκρεμότητες που υπάρχουν ενόψει των επικείμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και ευρωεκλογών και για τις οποίες υπάρχουν καθυστερήσεις από την πλευρά του υπουργείου.
Ιδιαίτερα τόνισε την ανάγκη να προωθηθούν άμεσα όλες οι ρυθμίσεις (νομοθετικές και κανονιστικές) που απαιτούνται, για την καλύτερη προετοιμασία και διεξαγωγή των εκλογών. Ο Θανάσης Παφίλης ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να παρθούν όποια μέτρα απαιτούνται για τη δωρεάν ή έστω με σημαντική έκπτωση μετακίνηση των εκλογέων, όσον αφορά εισιτήρια και διόδια, έτσι ώστε σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.