Ιδιαιτέρως εντυπωσιακό εύρημα είναι ο μήκους 497 μέτρων και ύψους 3 μέτρων χτιστός ταφικός περίβολος στη θέση Καστά, στην αρχαία Αμφίπολη, γεγονός που ενίσχυσε την άποψη των αρχαιολόγων ότι πρόκειται για τον τάφο της Ρωξάνης, γυναίκας του Μ. Αλεξάνδρου και του γιου του Αλέξανδρου Δ'. Η υπεύθυνη της ανασκαφής, Κατερίνα Περιστέρη, επισήμανε ότι το σωζόμενο πάνω σε μεγάλο μαρμάρινο βάθρο γλυπτό του Λέοντος της Αμφίπολης υποδεικνύει την ύπαρξη στην περιοχή σημαντικών αρχαιοτήτων.
Μέχρι τώρα, έχουν ανασκαφεί 457 μέτρα του ταφικού περιβόλου, που χρονολογείται μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου, στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα, εποχή που στην Αμφίπολη συνέβησαν σοβαρά ιστορικά γεγονότα, συνδεδεμένα με σημαντικούς στρατιωτικούς του Μ. Αλεξάνδρου - διεκδικητές της εξουσίας. Λ.χ., το 311 π.Χ., ο Κάσσανδρος εξορίζει και θανατώνει τη νόμιμη σύζυγο του Αλεξάνδρου, Ρωξάνη, και το γιο του στρατηλάτη, Αλέξανδρο Δ'. Η κατασκευή του ταφικού περιβόλου έγινε μεταξύ του 320 - 300 π.Χ. πιθανά από τον αρχιτέκτονα Δεινοκράτη, με θασίτικο μάρμαρο. Για την τοποθέτηση των μαρμάρινων δόμων χρησιμοποιήθηκαν γερανοί από ξύλο, σίδηρο και μολύβι, όπως καταδεικνύουν ίχνη τους που αποκάλυψε η ανασκαφή.
Οπως εκτιμούν οι ερευνητές, το μέγεθος του περιβόλου οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στο εσωτερικό του υπάρχουν σημαντικοί τάφοι και ότι ο περίβολος ήταν τα «θεμέλια» του τύμβου, στην κορυφή του οποίου ήταν τοποθετημένος ο Λέων της Αμφίπολης.
Οι ανασκαφές στη θέση Καστά θα συνεχιστούν την καλοκαιρινή περίοδο, με επιχορήγηση του ΥΠΠΟ ύψους 100.000 ευρώ.
Ο ένας σκελετός ήταν άνδρα ηλικίας 41-49 ετών, με χρόνιες παθήσεις. Ο σκελετός αυτός, ίσως, να είναι του Φιλίππου Β'. Ο άλλος σκελετός, γυναικείος, ηλικίας 30-34 ετών, δεν μπορεί να αποδοθεί ούτε στις Κλεοπάτρα και Μήδα (συζύγους του Φιλίππου Β'), ούτε στη σύζυγο του Φιλίππου Γ' του Αρριδαίου. Ετσι ενισχύεται η άποψη ότι ίσως πρόκειται για άγνωστη Σκύθισσα ή για την Αυδάτα, γυναίκα του Φιλίππου Β' από την Ιλλυρία.
Το σεμινάριο θα γίνει το Σάββατο 22 Μάρτη, στις 6 μ.μ. (προσέλευση 5.30 μ.μ.), στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, δίπλα στο Δημαρχείο του Δήμου της Αθήνας).
Είναι το δεύτερο από μία σειρά σεμιναρίων που απευθύνονται σε όσους ανταποκρίθηκαν και θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση για δημιουργία πρωτότυπου έργου με θέμα την καπιταλιστική κρίση, τις συνέπειες και τη διέξοδο από αυτή. Θυμίζουμε ότι η πρόσκληση αφορά καλλιτέχνες κάθε ηλικίας και σε όλα τα είδη Τέχνης, που μπορεί να απευθύνονται είτε σε μεγάλους είτε σε παιδιά: Μουσική - τραγούδι, εικαστικά - σκίτσο - animation, λογοτεχνία - ποίηση, ταινίες μικρού μήκους (μυθοπλασία - ντοκιμαντέρ), συγγραφή θεατρικού έργου, χορός. Τα έργα μπορούν να κατατεθούν όλη την περίοδο μέχρι το 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».
Η εικαστική έκθεση «Κοινότητες στη Φυλακή: Παράθυρο στην Κοινωνία» των μελών της Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» στις Φυλακές Κορυδαλλού φιλοξενείται στην έδρα του ΟΗΕ, στη Βιέννη, μέχρι και τις 21 Μάρτη, στο πλαίσιο της 57ης Συνόδου της Επιτροπής για τα Ναρκωτικά και της Συνδιάσκεψης υψηλού επιπέδου που πραγματοποιείται στο πλαίσιό της.
Η έκθεση συγκροτείται από φωτογραφικές αναπαραγωγές των έργων που δημιούργησαν τα μέλη του «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» στη φυλακή, πάνω στους καμένους τοίχους των εγκαταστάσεων της Θεραπευτικής τους Κοινότητας, μετά την ολοσχερή καταστροφή της από πυρκαγιά, το Σεπτέμβρη του 2012.
«Εφυγε» προχτές, στις 16 του μήνα, η Λίζα Κοντομιχάλου, κομμουνίστρια, λογοτέχνης και καθηγήτρια φιλόλογος, μετά από μακρόχρονη μάχη με την επάρατο.
Γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς Κεφαλονίτες. Σπούδασε Φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Εργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση και το 1980 μετανάστευσε στη Γερμανία, στο Winnenden, όπου ως καθηγήτρια δίδαξε κυρίως τα της ελληνικής γλώσσας. Υπήρξε για χρόνια συνεργάτης του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», παρουσιάζοντας και αναλύοντας συγγραφείς Ελληνες, μα και ξένους λογοτέχνες, ιστορικούς, δοκιμιογράφους κ.ά. Επίσης, πολλά διηγήματά της δημοσιεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια στις σελίδες του Κυριακάτικου «Ρ». Η ίδια έγραψε και το μυθιστόρημα «Το μονοπάτι των λαμπερών χαλικιών» που εκδόθηκε από τη «Σύγχρονη Εποχή».
Δεν έκρυβε την αγάπη της για την Ελλάδα, τη λατρεία της για τη γλώσσα μας, για τον ελληνικό πολιτισμό και τα επιτεύγματά του. Αναφερόταν πάντα στους αγώνες του λαού μας για το δίκιο, αγωνιούσε για ό,τι συνέβαινε εδώ, προσπαθούσε με κάθε τρόπο να συμμετέχει στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα εκεί που ζούσε, αγαπούσε, ενδιαφερόταν και υποστήριζε το ΚΚΕ.
Η κηδεία της γίνεται σήμερα Τρίτη, στη 1 το μεσημέρι, στο Γ' Νεκροταφείο στη Νίκαια.