ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αιματοκύλισμα και ιμπεριαλιστικές πιέσεις

Οι ΥΠΕΞ των Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας διαπραγματεύονται με τον Πρόεδρο Γιανουκόβιτς

Συνεχίζεται η σύγκρουση με επίκεντρο την πλατεία Ανεξαρτησίας
Συνεχίζεται η σύγκρουση με επίκεντρο την πλατεία Ανεξαρτησίας
ΚΙΕΒΟ.--

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει η σύγκρουση στην Ουκρανία, καθώς πλέον οι ομάδες κρούσης της αντιπολίτευσης, κυρίως οι εθνικιστικές - φασιστικές οργανώσεις, χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα, πέρα από τις βόμβες μολότοφ και τα πύρινα οδοφράγματα. Ενώ τα μεσάνυχτα της Τετάρτης είχε ανακοινωθεί εκεχειρία εν αναμονή της άφιξης στην ουκρανική πρωτεύουσα υπουργών Εξωτερικών χώρων της ΕΕ για συναντήσεις με τον Πρόεδρο, Β. Γιανουκόβιτς, και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, το πρωί της Πέμπτης οι ομάδες κρούσης, βάσει σχεδίου, επιτέθηκαν στην αστυνομία στην πλατεία Μαϊντάν και άρχισε η ανταλλαγή πυρών. Οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών είναι συγκεχυμένες, ενώ επίσημα η ουκρανική κυβέρνηση αναφέρει ότι οι νεκροί είναι μέχρι σήμερα συνολικά 50 (η αντιπολίτευση μιλάει για περισσότερους) και οι τραυματίες γύρω στους 400, με πολλούς από αυτούς να είναι αστυνομικοί. Λόγω της ανεξέλεγκτης κατοχής όπλων, το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε χτες την άδεια στις αστυνομικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα και αληθινές σφαίρες, ενώ ανακοινώθηκε ότι αναζητούνται 67 αστυνομικοί που κρατούνται όμηροι από ένοπλους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Ταυτόχρονα με την κλιμάκωση της ένοπλης επίθεσης, που, παρά τις διαψεύσεις, έχει τη στήριξη ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αυτές εντείνουν τις πιέσεις στον Πρόεδρο της Ουκρανίας αποδίδοντάς του την αιματοχυσία. Χτες, στο Κίεβο, συναντήθηκαν με τον Γιανουκόβιτς επί έξι ώρες οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ, της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς και της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι, που, όπως εμφανίζεται, διαπραγματεύονται «έναν οδικό χάρτη για μια ειρηνική έξοδο από την κρίση», που μπορεί να περιλαμβάνει αναθεώρηση Συντάγματος, μεταβατική κυβέρνηση και πρόωρες εκλογές. Οι αξιωματούχοι συναντήθηκαν και με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ενώ δεν επέστρεψαν στις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχουν στην έκτακτη σύσκεψη των ΥΠΕΞ για την Ουκρανία που θα εξέταζε κυρώσεις, και παρέμειναν και σήμερα στο Κίεβο για να συνεχίσουν το παζάρι.

Εγκρίθηκαν κυρώσεις της ΕΕ κατά των «υπευθύνων της βίας» - εντείνονται οι ιμπεριαλιστικές πιέσεις

Από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αποφασίστηκαν «στοχευμένες κυρώσεις» κατά των «υπευθύνων για τη βία» στην Ουκρανία (που βέβαια δεν προσδιορίζονται, αλλά εννοούνται οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης) και επιβολή εμπάργκο σε υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για βίαιη καταστολή. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση της θεώρησης διαβατηρίων και «πάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν τον Πρόεδρο της Ουκρανίας να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις Ασφαλείας από το κέντρο του Κιέβου και τις αρχές της Ουκρανίας να σεβαστούν το δικαίωμα των Ουκρανών πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά (!!!). Ο Πρόεδρος Ομπάμα κάλεσε τον ουκρανικό στρατό «να μην εμπλακεί στη σύγκρουση, η οποία πρέπει να επιλυθεί με πολιτικά μέσα» και τόνισε ότι θα συνεργαστεί με τους συμμάχους της χώρας στην ΕΕ, για να λογοδοτήσουν αυτοί που ευθύνονται για τη βία στην Ουκρανία.

Η Κίνα, επίσης, παρενέβη στις εξελίξεις και η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Χουά Τσουνγίνγκ, σχολιάζοντας τη στάση της ΕΕ, σημείωσε δηκτικά ότι «διαφορετικές χώρες πρέπει να δείχνουν αλληλοσεβασμό στην ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των άλλων» και έκανε εκκλήσεις για αμοιβαίο διάλογο.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, με απειλητικό ύφος, σε δηλώσεις του, απέτρεψε την ουκρανική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το στρατό, γιατί «αυτό θα βλάψει σοβαρά τις σχέσεις της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ». Ταυτόχρονα, σε συνέντευξή του χτες στο σταθμό ΣΚΑΪ, ανέβασε τους τόνους με τη Ρωσία, που έχει επικρίνει (φυσικά για τα δικά της συμφέροντα) την παρέμβαση της ΕΕ και των ΗΠΑ. Κατά τα άλλα, είπε ότι «το ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται για μια επίλυση της κρίσης με ειρηνικά μέσα». Μέσα στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό που αναπτύσσεται βρίσκεται και η ελληνική κυβέρνηση. Ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος, Ευ. Βενιζέλος, δήλωσε και αυτός «συγκλονισμένος από τη βία» και στη συνέχεια πήρε ίσες αποστάσεις και κάλεσε «όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να απέχουν από τη χρήση βίας και να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου. Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, ο ουκρανικός λαός οφείλει να αναλογιστεί ότι η επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης αποτελεί μονόδρομο και ότι είναι πολύ περισσότερα αυτά που τον ενώνουν από αυτά που τον χωρίζουν».

Επίσης, χτες, στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος του Γιανουκόβιτς, υπήρξαν διαφοροποιήσεις, παραιτήθηκε ο κυβερνήτης του Κιέβου, που δηλώνει ότι συντάσσεται με τους διαδηλωτές, όπως και 10 βουλευτές του «Κόμματος των Περιοχών» που καλούν σε διαμεσολάβηση της ΕΕ, της Ρωσίας και των ΗΠΑ για αποκλιμάκωση της κατάστασης και προσφυγή στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Είναι φανερό ότι η αντιπαράθεση στην Ουκρανία, που είναι σύγκρουση μερίδων της αστικής τάξης για τις συμμαχίες με ιμπεριαλιστικά κέντρα, είναι ταυτόχρονα πεδίο έντονου ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού που έχει διπλωματική αλλά και ένοπλη μορφή. Μόνος, βέβαια, χαμένος ο ουκρανικός λαός που ματώνει για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.


ΙΡΑΚ
«Εξοπλίζει τρομοκράτες η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ» λέει ο Λαβρόφ

BAΓΔΑΤΗ.--

Ευθεία επίθεση στις ΗΠΑ εξαπέλυσε χτες από τη Βαγδάτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι «ενθαρρύνει εξτρεμιστές που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία και εξοπλίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις και ομάδες».

Οι έμμεσες αναφορές του Λαβρόφ στην πολιτική της Ουάσιγκτον έγιναν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όταν του τέθηκε ερώτηση για τις ομάδες που δρουν και πολεμούν στη Συρία κατά του Προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ Ασαντ. Ο Λαβρόφ μάλιστα προέβλεψε ότι τέτοιες πολιτικές, αν μη τι άλλο, θα καταλήξουν «σε κλιμάκωση της συριακής κρίσης».

Ο Ρώσος αξιωματούχος, σε άλλο σημείο, τόνισε πως υπάρχει ρωσο-ιρακινή συμφωνία για «κοινή,συλλογική στάση απέναντι στην τρομοκρατία» υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα «επιδιώκει οι λαοί της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής να καθορίζουν μόνοι το μέλλον τους μακριά από ξένες παρεμβάσεις ή προσπάθειες επιβολής "έτοιμων συνταγών"».

Ο Ιρακινός ομόλογός του, Χοσγιάρ Ζεμπάρι, σημείωσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Λαβρόφ δεν αναλύθηκαν μόνο διμερή ζητήματα, αλλά και η σύγκρουση στη Συρία και η αποτυχία των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη (Γενεύη ΙΙ) απευθύνοντας διεθνώς έκκληση για διπλασιασμό των προσπαθειών προκειμένου να βρεθεί «πολιτική λύση στη Συρία».

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή του Κρεμλίνου, η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Λαβρόφ στο Ιράκ (μόλις μία βδομάδα μετά την επίσκεψη του Αιγύπτιου στρατάρχη Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι στη Μόσχα) έγινε προκειμένου να συζητηθούν «διμερή και περιφερειακά ζητήματα». Ωστόσο, ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Βαγδάτη δεν απέκλεισε την περίπτωση συζήτησης μίας ενδεχόμενης αγοράς ρωσικών όπλων από τις ιρακινές αρχές με δεδομένες τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αποστολή στρατιωτικού υλικού, ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τις ΗΠΑ ενώ τους τελευταίους μήνες πυκνώνουν οι πολύνεκρες επιθέσεις σε βάρος αμάχων όλων των μεγάλων αστικών κέντρων. Η τελευταία επίθεση, σημειώθηκε χτες βράδυ, στην πόλη Μουσαγίμπ (περίπου 60 χλμ. νοτίως της Βαγδάτης). Η ρίψη πέντε όλμων σε αγορά, πάρκινγκ και συγκρότημα πολυκατοικιών προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 22 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 50.

Διάψευση συμφωνίας για την εξαγωγή του κουρδικού πετρελαίου

Στο μεταξύ ο Σαφίν Ντιζαγί, εκπρόσωπος της αυτόνομης κουρδικής κυβέρνησης στο βόρειο Ιράκ διέψευσε χτες τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ιρακινής κυβέρνησης αρμόδιου για θέματα ενέργειας, Χουσαίν αλ Σοαχριστάνι, που ισχυρίστηκε μιλώντας την Τετάρτη σε τηλεοπτικό σταθμό πως υπάρχει συμφωνία ανάμεσα σε Βαγδάτη και Αρμπίλ (πρωτεύουσα του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν) για εξαγωγή του κουρδικού πετρελαίου μέσω του «Ιρακινού Κρατικού Οργανισμού Πετρελαίου και Μάρκετινγκ» (SOMO).

Ο εκπρόσωπος της κουρδικής κυβέρνησης Σαφίν Ντιζαγί, σημείωσε πως δεν υφίσταται τέτοια συμφωνία γιατί παραμένουν σε εξέλιξη (εδώ και καιρό...) οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Γεγονός είναι πάντως πως μετά την ολοκλήρωση του πετρελαιοαγωγού Κιρκούκ-Τσεϊχάν (ομώνυμο λιμάνι στην Τουρκία) στο τέλος του 2013, το κουρδικό πετρέλαιο έχει ήδη φτάσει στις αποθήκες του τουρκικού λιμανιού αλλά έχει ανασταλεί η εξαγωγή του μέχρις ότου υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην κεντρική ιρακινή κυβέρνηση (που έχει απειλήσει ακόμη και με αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης του ιρακινού Κουρδιστάν) και την αυτόνομη κυβέρνηση των Κούρδων του βορείου Ιράκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ