Το 80% των περιστατικών θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται σε πρωτοβάθμιες δομές. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί με το κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ
Τα ΤΕΠ του «Ευαγγελισμού» δέχονται περισσότερα από 115.000 περιστατικά το χρόνο |
Τα στοιχεία παρουσίασε ο διευθυντής Καρδιολογίας Ηλίας Σιώρας, που είναι και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων. Σύμφωνα με αυτά, στα ΤΕΠ εξετάζονται κάθε χρόνο 115.000 - 120.000 ασθενείς (καταγεγραμμένοι). Από αυτούς, το 20% διακομίζονται με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και το 80% με ίδια μέσα (οχήματα ή πεζή). Από τους διακομιζόμενους με το ΕΚΑΒ, εισάγεται για νοσηλεία το 1/3 και από τους προσερχόμενους με ίδιο μέσο το 1/7.
Ο «Ευαγγελισμός» κάνει 8 «μεγάλες» - δηλαδή 24ωρες - και 12-15 «μικρές» - δηλαδή μέχρι το μεσημέρι - εφημερίες το μήνα. Απ' τις 115.000 προσελεύσεις κάθε χρόνο στα ΤΕΠ, οι 7.500 γίνονται στις «μικρές» εφημερίες και απ' αυτές το 33% γίνεται με το ΕΚΑΒ και το 66% με ίδια μέσα. Το συμπέρασμα, όπως αναφέρθηκε στο σεμινάριο, είναι: Ανύπαρκτη ΠΦΥ και αδυναμία άλλων μικρότερων νοσοκομείων, είτε της Αθήνας, είτε της περιφέρειας, να αποφορτίσουν τα μεγαλύτερα νοσοκομεία, όπως ο «Ευαγγελισμός». Με τη νέα πραγματικότητα στον ΕΟΠΥΥ, σαφέστατα θα υπάρξει επιδείνωση τόσο στα ΤΕΠ, όσο και στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία.
Κάθε χρόνο στον «Ευαγγελισμό» γίνονται 52.000 εισαγωγές για νοσηλεία, εκ των οποίων το 45% γίνεται μέσω των ΤΕΠ, όταν η διεθνής αντιστοιχία είναι 10%. Οπως τονίστηκε, «έτσι δεν υπάρχει άνεση κλινών για τακτικά εισιτήρια λόγω του τεράστιου όγκου των επειγουσών εισαγωγών, με αποτέλεσμα να ακυρώνεται ο ρόλος του πραγματικά επείγοντος περιστατικού. Γι' αυτό εμφανίζονται μακρές λίστες αναμονής - άνω του εξαμήνου - σε χειρουργικές ειδικότητες».
Αναφέρθηκαν ακόμα τα εξής στοιχεία: Ενα ποσοστό 15% περίπου εξετάζεται στα ΤΕΠ σε πάνω από μία ειδικότητες (κατά την προσέλευσή του). Επίσης, ένα άγνωστο ποσοστό είναι οι μη καταγραφόμενοι, που εξετάζονται κατά εκατοντάδες. Κατ' εκτίμηση, στα ΤΕΠ ένα ποσοστό της τάξης 10-15% δεν καταγράφεται λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας, ελαφρές περιπτώσεις δεν αξιολογούνται (κακώς) ως ανάγκη για καταγραφή και ανασφάλιστοι.
Το τελικό συμπέρασμα, όπως επισημάνθηκε στο σεμινάριο, είναι: «Η πολύ μεγάλη προσέλευση που ήδη υπάρχει, οι συνέπειες της παρατεινόμενης οικονομικής κρίσης, η κατάσταση στην ΠΦΥ και σε μικρά δευτεροβάθμια ή περιφερειακά νοσοκομεία, η πανθομολογούμενη έλλειψη προσωπικού στα επείγοντα (και σε όλο το νοσοκομείο), υπαγορεύουν άμεσα και δραστικά μέτρα ώστε να αρθούν οι αιτίες της καθημερινής κατάστασης στα ΤΕΠ του νοσοκομείου».
Καταγγελία από τους συλλόγους και τις ομάδες της ΟΓΕ
Να επιστρέψουν το ποσό των 900 ευρώ που έλαβαν ως επίδομα τοκετού πριν από έναν περίπου χρόνο καλούνται δεκάδες μητέρες στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το γεγονός καταγγέλλουν οι ομάδες και οι σύλλογοι της ΟΓΕ στην περιοχή. Οπως υπογραμμίζουν, δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν 100 μητέρες του νομού καλούνται μέσα σε 15 μέρες να επιστρέψουν έντοκα το επίδομα που έλαβαν, αλλιώς απειλούνται ακόμα και με κατασχέσεις!
Ο κανονισμός του ΕΟΠΥΥ, που τέθηκε σε ισχύ το Δεκέμβρη του 2012, κατάργησε το επίδομα τοκετού για τις γυναίκες που γεννούν σε δημόσια ή ιδιωτικά μαιευτήρια και το διατήρησε μόνο για τις περιπτώσεις τοκετού στο σπίτι. Οι συγκεκριμένες μητέρες γέννησαν μετά την επιβολή της περικοπής αυτής σε μαιευτήρια του Ηρακλείου. Ο ΕΟΠΥΥ ανακαλύπτει, εκ των υστέρων, ότι έκανε λάθος που τους χορήγησε το επίδομα και τους ζητά να επιστρέψουν τα χρήματα. Ετσι, δεκάδες μητέρες, που βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται, την ανεργία να τους απειλεί, τα έξοδα της οικογένειάς τους να αυξάνονται, βρίσκονται «χρεωμένες» και στον ΕΟΠΥΥ!
«Στις σημερινές συνθήκες της άγριας επίθεσης στη ζωή των εργαζομένων, το επίδομα τοκετού πρέπει να αποτελεί μία ελάχιστη ενίσχυση για να αντιμετωπιστεί ένα μέρος των εξόδων που συνεπάγεται η πρόσθεση ενός νέου μέλους στη λαϊκή, στη μονογονεϊκή, στην πολύτεκνη οικογένεια», υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους οι δυνάμεις της ΟΓΕ στο Ηράκλειο και διεκδικούν επίδομα τοκετού για όλες τις γυναίκες, εργαζόμενες στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, άνεργες ή ανασφάλιστες, με δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Οσο για την κατάργηση του επιδόματος για τις γυναίκες που γεννούν σε μαιευτήριο, οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ καταγγέλλουν: «Τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία ασφυκτιούν από τις ελλείψεις, τα κενά και την υποχρηματοδότηση, το επίδομα τοκετού χρησιμοποιείται σαν "δόλωμα" για να παγιδεύσει τις γυναίκες να γεννήσουν έξω από αυτά. Το υπουργείο Υγείας είχε εκτιμήσει πως από τον περιορισμό των τοκετών στα δημόσια νοσοκομεία για το έτος 2013 θα εξασφάλιζε 15 εκατ. ευρώ», υπενθυμίζουν.
«Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Ολες μαζί, οργανωμένα μέσα από τους συλλόγους και τις ομάδες της ΟΓΕ, μέσα από τα σωματεία, μπορούμε και πρέπει να υψώσουμε τείχος αντίστασης», σημειώνουν οι δυνάμεις της ΟΓΕ και καλούν όλες τις μητέρες από τις οποίες ζητούν να επιστρέψουν το ποσό του επιδόματος να έρθουν σε επικοινωνία μαζί τους.
Οι παράπλευρες συνέπειες από το κλείσιμο των 330 υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ έρχονται σταδιακά στην επιφάνεια. Οπως καταγγέλλει, με χτεσινή ανακοίνωση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ, μετά το λουκέτο στις δομές Υγείας, «οι πολίτες σπεύδουν στα διοικητικά υποκαταστήματα του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, προσπαθώντας να πληροφορηθούν, για τα ραντεβού με τους γιατρούς, τις υγειονομικές επιτροπές, τις αναρρωτικές άδειες, τη συνέχιση υποβολής τους στις μονάδες τεχνητού νεφρού και πλήθος άλλων υπηρεσιών των μονάδων Υγείας, που, σημειωτέον, με αρκετές από αυτές τα τοπικά υποκαταστήματα συστεγάζονται».
Η ΠΟΣΕ - ΙΚΑ εκτιμάει ακόμα ότι η καθυστέρηση επαναλειτουργίας των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ θα είναι πολύ μεγαλύτερη του ενός μήνα. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το χάος και την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων που θα ενταθεί με το κλείσιμο των δομών του ΕΟΠΥΥ.
Οπως ανακοίνωσε χτες ο Οργανισμός, στη διάρκεια της διαθεσιμότητας - κινητικότητας -δηλαδή για ένα μήνα- αυξάνει κατά 10% τη συνταγογράφηση όλων των ειδικοτήτων των 5.000 συμβεβλημένων γιατρών, των οποίων αυξήθηκαν οι επισκέψεις από 200 σε 400. Με την αύξηση κατά 10%, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επιχειρεί να υποκαταστήσει τις υπηρεσίες των γιατρών (κοντά στις 6.000) του ΕΟΠΥΥ που μπήκαν σε διαθεσιμότητα.
Συνολικά, οι διαθεσιμότητες στον ΕΟΠΥΥ έφτασαν τις 7.734 (γιατροί, υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό), ενώ στον Οργανισμό παρέμειναν 1.320 εργαζόμενοι. Επίσης, με τη δημοσίευση του νόμου για την ΠΦΥ έληξε και η σύμβαση 150 γιατρών που πρόσφεραν υπηρεσίες στον Οργανισμό και ήταν συνέχεια των συμβάσεων που είχαν με τον ΟΑΕΕ.
Σε άθλιες συνθήκες ζουν και δέχονται στοιχειώδη ιατρική περίθαλψη οι 178 οροθετικοί κρατούμενοι του νοσοκομείου Φυλακών Κορυδαλλού «Αγιος Παύλος». Οπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, οι χώροι κράτησης - νοσηλείας, οι οποίοι έχουν σχεδιασθεί προκειμένου να «φιλοξενούν» 50 κρατουμένους, στοιβάζουν σήμερα περίπου 230 άτομα, ενώ σε κάθε θάλαμο μένουν 16 κρατούμενοι! Οι 178 οροθετικοί κρατούμενοι αρνούνται πλέον τα αντιρετροϊκά φάρμακα και το συσσίτιό τους, καταγγέλλοντας τις άθλιες συνθήκες υγιεινής και την έλλειψη επαρκούς σίτισης και ιατρικής βοήθειας.