ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 2014
Προσαρμοσμένες στις νέες αντιλαϊκές διατάξεις

Τα καινούργια Ε1 αποτυπώνουν ανάγλυφα την ένταση της φοροληστείας σε βάρος του λαού

Τα περιβόητα πρωτογενή πλεονάσματα πατάνε και στην ένταση της αντιλαϊκής φοροεπιδρομής για να εξασφαλίζονται επιπλέον κονδύλια για την πλουτοκρατία
Τα περιβόητα πρωτογενή πλεονάσματα πατάνε και στην ένταση της αντιλαϊκής φοροεπιδρομής για να εξασφαλίζονται επιπλέον κονδύλια για την πλουτοκρατία
Προσαρμοσμένο στις αντιλαϊκές διατάξεις του ισχύοντος φορολογικού νόμου είναι το έντυπο Ε1 της Εφορίας που αφορά στη συμπλήρωση φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν φέτος από μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και επαγγελματίες. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν απαλειφθεί οι κωδικοί που αφορούν σε σειρά δαπανών των λαϊκών νοικοκυριών, οι οποίες από φέτος δε θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.

Ταυτόχρονα, σε εφαρμογή μπαίνουν τα νέας κοπής «αντικειμενικά κριτήρια διαβίωσης», οπότε τα λαϊκά νοικοκυριά θα υποχρεώνονται να πληρώσουν φόρο εισοδήματος και «αλληλεγγύης» στη βάση του μεγαλύτερου ποσού που προκύπτει ανάμεσα στο πραγματικό και το τεκμαρτό εισόδημα, όπως το υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, με βάση τον ισχύοντα φορολογικό νόμο που αφορά στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2013:

-- Καταργήθηκε ακόμα και το κουτσουρεμένο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ που ίσχυε για τα εισοδήματα του 2012. Καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα - καρμανιόλα για μισθωτούς και συνταξιούχους, που συμπιέζεται μόλις σε 3 φορολογικά κλιμάκια (από 8):

α) 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ από το πρώτο ευρώ του ετήσιου εισοδήματος.

β) 32% για το εισόδημα 25.000 - 42.000 ευρώ.

γ) 42% για τα επιπλέον ποσά. Προκλητικά ευνοημένοι είναι μεγαλοεισοδηματίες, με εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ, τα οποία φορολογούνταν με 45%.

-- Καταργήθηκε το αφορολόγητο όριο για τα προστατευόμενα παιδιά. Η πρόσθετη επιβάρυνση διαμορφώνεται στα 200 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί, στα 400 ευρώ για τα δύο παιδιά, στα 700 ευρώ για τους τρίτεκνους κ.ο.κ.

-- Καταργήθηκε σειρά φοροελαφρύνσεων που αφορούσαν στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης. Σε ό,τι αφορά τα νοίκια, μέχρι και το 2012 έδιναν «έκπτωση φόρου» στα 240 ευρώ. Στις δηλώσεις του 2013 η έκπτωση καρατομήθηκε στα 100 ευρώ και από φέτος καταργείται ολοκληρωτικά. Το ίδιο ισχύει και για τα φροντιστήρια των παιδιών, ενώ από φέτος καταργείται πλήρως και η έκπτωση για τόκους στεγαστικών δανείων. Να σημειωθεί ότι οι δαπάνες για νοίκια δηλώνονται πλέον στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1 προκειμένου να συνυπολογιστούν με τα άλλα τεκμήρια διαβίωσης, τα οποία προσαυξάνουν το λαϊκό εισόδημα.

-- Σε ισχύ παραμένει και η λεγόμενη «εισφορά αλληλεγγύης» (1% στο κλιμάκιο 12.000 - 20.000 ευρώ, 2% για το σύνολο του ποσού πάνω από 20.000 ευρώ κ.ο.κ.), η οποία παρακρατείται από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία των συνταξιούχων.

-- Σε αντικατάσταση του γενικού αφορολόγητου ορίου, του αφορολόγητου των παιδιών και των «ελαφρύνσεων», τα οποία και καταργούνται, θα δοθεί «έκπτωση φόρου» 2.100 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από 21.000 ευρώ, η «έκπτωση» θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος, μέχρι να εξαντληθεί η προβλεπόμενη «επιστροφή», δηλαδή στο επίπεδο εισοδήματος πάνω από 42.000 ευρώ.

Αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες

Ολα τα παραπάνω ισχύουν και για τα αγροτικά εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2013 και θα δηλωθούν φέτος. Τα νέα βαριά χαράτσια αφορούν στα φετινά αγροτικά εισοδήματα, τα οποία θα αποτυπωθούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2015.

Στους αυτοαπασχολούμενους επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, ενώ για τα 3 πρώτα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας προβλέπεται συντελεστής στο 13% και μόνο για το εισόδημα μέχρι τα 10.000 ευρώ. Επίσης, ισχύει και η κατάργηση των κάθε είδους ελαφρύνσεων, όπως στους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Το «τέλος επιτηδεύματος» εκτινάσσεται στα 650 ευρώ, από 500 ευρώ στις πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και 400 ευρώ στις άλλες περιοχές (δηλαδή, διογκώνεται κατά 250 και 150 ευρώ, αντίστοιχα).

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Μέτρα στήριξης των βιομηχάνων του αλουμινίου

«Δεν αρκούν», απαντούν οι βιομήχανοι, απαιτώντας ουσιαστικά «τσάμπα» Ενέργεια

Τη δημιουργία όρων και προϋποθέσεων για την απορρόφηση συσσωρευμένων κεφαλαίων της βιομηχανίας αλουμινίου από την εσωτερική αγορά, παράλληλα με την υιοθέτηση μέτρων που θα της επιτρέπει την επιστροφή στην υψηλή κερδοφορία και την ενίσχυση των εξαγωγών της, υποσχέθηκε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η «Ελληνική Ενωση Αλουμινίου».

Η βιομηχανία αλουμινίου, έχοντας στηριχτεί τις προηγούμενες δεκαετίες κατά κύριο λόγο στην ανάπτυξη του εγχώριου κατασκευαστικού τομέα, τα τελευταία χρόνια, με την καταβαράθρωση της οικοδομικής δραστηριότητας, αναζητά διέξοδο σε αγορές του εξωτερικού. Εκεί ωστόσο, όπως αναφέρουν οι βιομήχανοι του κλάδου, έχουν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό μονοπωλίων που, ανάμεσα σε άλλα πλεονεκτήματα - ισχυρότερα «brand name», δίκτυα εμπορικής διάθεσης κ.ά. -, διαθέτουν χαμηλότερο κόστος λειτουργίας και χαμηλότερο κόστος Ενέργειας.

Στα πλαίσια της στήριξης της «ανταγωνιστικότητας», ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι την επόμενη βδομάδα αναμένονται οι οριστικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος σχετικά με τη μείωση του ενεργειακού κόστους και τη βελτίωση των όρων πρόσβασης στη χρηματοδότηση συνολικά των βιομηχανιών και των μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, ενώ παρουσίασε μέτρα που άπτονται του δικού του τομέα ευθύνης και αφορούν αποκλειστικά τον κλάδο του αλουμινίου.

Ετσι, χτες ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος τραπεζικού δανεισμού «Εξοικονομώ κατ' οίκον» και την παροχή φορολογικών κινήτρων για την «ενεργειακή αναβάθμιση» των κτιρίων, κάνοντας μάλιστα λόγο για χρήση αδιάθετων κονδυλίων από το επίδομα θέρμανσης. Ξεκαθάρισε πάντως ότι «θαύματα δεν μπορούν να γίνουν» και πως οι όποιες αποφάσεις παρθούν θα εντάσσονται πάντα στο πλαίσιο της γενικότερης ενεργειακής και βιομηχανικής πολιτικής που θα καθοριστεί σε επίπεδο ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Αλουμινίου, Ελ. Ταφρόγλου, έκανε λόγο περί «συσσωρευμένων ζημιών» των επιχειρήσεων του κλάδου, εξαιτίας της κατάρρευσης που βιώνει η οικοδομική δραστηριότητα, ενώ για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον» είπε ότι «προσφέρει ανάσες» ωστόσο από μόνο του δεν αρκεί. Απαίτησε τη λήψη άμεσων μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, παραθέτοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας των εγχώριων βιομηχανιών είναι κατά 30% με 40% υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μ.ό., ενώ το κόστος φυσικού αερίου ξεπερνά το 50% του ευρωπαϊκού μ.ό.

Επιχειρώντας να «προσπεράσει» το γεγονός ότι η παραπέρα μείωση του ενεργειακού κόστους για τους βιομηχάνους θα σημάνει νέες ασήκωτες αυξήσεις στα τιμολόγια των λαϊκών νοικοκυριών, υποστήριξε ότι αυτό το κόστος δε γίνεται να μετακυλιστεί στον καταναλωτή αλλά ούτε και να «απορροφηθεί» από τη βιομηχανία. Σε αυτά τα πλαίσια ζήτησε στην ουσία περισσότερη κρατική στήριξη σε πολλαπλά επίπεδα, για «να διατηρηθούν ανοιχτά τα εργοστάσια»...

ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Πλεόνασμα 221,3 δισ. ευρώ το 2013 στην Ευρωζώνη

Πλεόνασμα ύψους 221,3 δισ. ευρώ εμφανίζει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης το 2013, έναντι 128,6 δισ. ευρώ το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ για το μήνα Δεκέμβριο μειώθηκε στα 21,3 δισ. ευρώ από τα 23,3 δισ. ευρώ του περασμένου Νοέμβρη.

Το πλεόνασμα της Ευρωζώνης στο εμπόριο αγαθών υποχώρησε το Δεκέμβρη στα 14,9 δισ. ευρώ από τα 18,7 δισ. ευρώ του προηγούμενου μήνα, ενώ το πλεόνασμα των υπηρεσιών υποχώρησε στα 8,7 δισ. ευρώ από τα 9,4 δισ. ευρώ. Τέλος, για το 2013 το άθροισμα των άμεσων επενδύσεων και επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημείωσε καθαρές εισροές 26 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας συρρίκνωση σε σχέση με τα 69 δισ. ευρώ του 2012.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
Μειώθηκε κατά 8,1% σε μια εξαετία

Μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στην ΕΕ μεταξύ των ετών 2006 και 2012 καταγράφουν τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίες (Γιούροστατ). Συνολικά η κατανάλωση Ενέργειας στην ΕΕ μειώθηκε κατά 8,1%, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να σημειώνονται στη Λιθουανία (-17%), την Πορτογαλία (-15,2%), την Ελλάδα (-14,4%) και την Ουγγαρία (-14,2%). Αύξηση καταγράφεται στην Εσθονία (11,6%), την Ολλανδία (2,9%), την Πολωνία (0,8%) και τη Σουηδία (0,4%). Η μεγαλύτερη κατανάλωση Ενέργειας σημειώνεται στη Γερμανία, στη Γαλλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιταλία και στην Ισπανία.

Τα στοιχεία καταγράφουν τη μεγάλη εξάρτηση της ΕΕ σε εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων, με 53,3% κατά μέσο όρο, που για την περίπτωση της Ελλάδας φτάνει το 65,6%. Μόνο η Δανία εμφανίζει πλεόνασμα ενέργειας κατά 3,4%. Τη μικρότερη εξάρτηση είχε η Εσθονία (17,2%) και τη μεγαλύτερη η Μάλτα (100,4%). Μεταξύ των πέντε κρατών-μελών που είναι και οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ενέργειας, τον υψηλότερο δείκτη ενεργειακής εξάρτησης παρουσιάζει η Ιταλία με 81%, ακολουθεί η Ισπανία με 73%, η Γερμανία με 61%, η Γαλλία με 48% και το Ην. Βασίλειο με 42%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ