Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τελικά τι ισχύει;

Αν το σχήμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο έχει εξαντλήσει τα όριά του», όπως έλεγε αρθρογράφος στην «Αυγή της Κυριακής», τότε γιατί οι εκλογές του Μάη θα είναι δημοψήφισμα ενάντια στο μνημόνιο, όπως είπε χτες στην ομιλία του ο Α. Τσίπρας; Τελικά τι ισχύει;

Νέα κάλπικα δίπολα

«Το δίπολο "μνημόνιο - αντιμνημόνιο", δεν μπορεί παρά να "υποκύπτει", να υπολείπεται, να υποχωρεί απέναντι σε άλλα κυρίαρχα δίπολα. Εκείνα που ορίζουν πάγιες και αδιαπραγμάτευτες διαχωριστικές γραμμές. Τη γραμμή ανάμεσα στη Δημοκρατία και τους αρνητές της. Ανάμεσα στον ρατσισμό και τον αντιρατσισμό. Ανάμεσα στον εθνικισμό και στον αντιεθνικισμό. Και, φυσικά, τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά» («Αυγή» 16/2/2014).

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να «παίξει» σε όλα τα «δίπολα» που μπορούν να του φέρουν ψήφους, με όλες τις διαχωριστικές γραμμές, στο πλαίσιο της αστικής πολιτικής. Ομως, εδώ μπλέκονται τα πράγματα. Γιατί και άλλες δυνάμεις της αστικής διαχείρισης δηλώνουν αντιμνημονιακοί π.χ. ΑΝΕΛ - Χρυσή Αυγή - Πολύδωρας κ.λπ. Πολύ περισσότερο που σήμερα σε ΕΕ - Ευρωζώνη αναζητούν αλλαγή μείγματος πολιτικής, οι καταγγελίες ενάντια στο μνημόνιο και την τρόικα δίνουν και παίρνουν ακόμα και από μερίδα του αστικού Τύπου που στηρίζει την κυβέρνηση. Ετσι, αφαιρείται το βασικό πεδίο αντιπαράθεσης του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση, αφού κάτι οι ρεαλιστικές προσαρμογές του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι οι «κορόνες» της κυβέρνησης κάνουν πιο φανερό το κοινό στρατηγικό τους πλαίσιο. Πρέπει, λοιπόν, η διαχωριστική γραμμή να στηθεί σε άλλη βάση, έτσι ώστε να μπορεί να εγκλωβίζονται οι εργαζόμενοι σε αποπροσανατολιστικά διλήμματα και κυρίως να χάνεται το βασικό δίλημμα που είναι: με το κεφάλαιο, τα μονοπώλια ή με το λαό; Ο λαός να βγάλει τα συμπεράσματά του και να απεγκλωβιστεί από την κυβερνητική πολιτική, αλλά και την «αριστερή» εκδοχή της.

Πέφτει δούλεμα...

«Υπό τέτοια πίεση θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια κυβέρνηση που υπολογίζει την πίεση του πολίτη ο οποίος τη στηρίζει για να τον στηρίξει. Στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα οι "αποκάτω" μιλάνε, φωνάζουν, διαφωνούν, διαμαρτύρονται και - μέχρι τώρα τουλάχιστον - οι "αποπάνω" ακούνε»... (Θ. Καρτερός, «Αυγή» 9/2/2014).

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έμαθε πως οι εισηγήσεις των τοπικών κομματικών οργανώσεων δεν αποτελούν πολιτικό θέσφατο. Ούτε είναι δυνατόν να τον δεσμεύουν σε κάθε περίπτωση. Οχι τουλάχιστον όταν αυτές έρχονται σε προφανή αντίθεση με τις πάγιες αρχές του»... (Β. Πάικος, «Αυγή» 16/2/2024).

Μέσα σε μια βδομάδα το «ακούνε οι από πάνω τους από κάτω» και έτσι θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ξέφτισε αφού, όπως λέει ο Β. Πάικος, δεν είναι δυνατόν οι κάτω να τον δεσμεύουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περίπτωση ή όταν υπάρχει αντίθεση με τις αρχές του. Και η αρχή να ακούνε τους «αποκάτω» που λέει ο Καρτερός; Πήγε περίπατο, άρα άνθρακες ο θησαυρός. Η πιο σωστά δουλεύουν το λαό με ψέματα και παρόλες...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ