Οκτώ ώρες (!) αναμονή για εξέταση χτες στο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης
Οι συγχωνεύσεις κλινικών στο «Σωτηρία» έφερε τα ράντζα, όπως προειδοποιούσε η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο |
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο «Σωτηρία», τα ράντζα αποτελούσαν σποραδικό φαινόμενο. Μετά, όμως, το κλείσιμο δύο παθολογικών κλινικών (60 κλινών) και τη μείωση συνολικά των κρεβατιών σε 710, τα ράντζα είναι καθημερινό φαινόμενο στις κλινικές, κυρίως στις πνευμονολογικές. Η κατάσταση επιτείνεται απ' το γεγονός ότι τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ δε λειτουργούν λόγω της απεργίας των γιατρών, ενώ οι ασθενείς στοιβάζονται στο χώρο της αναμονής απ' το πρωί μέχρι το βράδυ, γιατί δεν υπάρχουν τραυματιοφορείς να τους μεταφέρουν στους θαλάμους!
Στην αθλιότητα των ράντζων έρχονται να προστεθούν οι τρομακτικές ελλείψεις σε φάρμακα. Οπως αναφέρθηκε σε πρόσφατη σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων του νοσοκομείου, τις τρεις τελευταίες μέρες του Γενάρη δεν υπήρχε στο ταμείο ούτε ένα ευρώ, έστω για παυσίπονα! Το κονδύλι για τα φάρμακα στο «Σωτηρία» μειώθηκε από σε 9 εκ. ευρώ για το 2014 -έναντι 13 εκ. το 2013 (-30,7%).
Συνολικά, τα κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες του «Σωτηρία» μειώθηκαν σε 25 εκ. ευρώ για το 2014 (από 31,94 εκ. ευρώ το 2013, μείωση 21,7%). Προκύπτει, δηλαδή, αναλογικά ότι η μεγαλύτερη μείωση στο σύνολο των λειτουργικών δαπανών έγινε στα φάρμακα, με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή να μην υπάρχουν στο νοσοκομείο άκρως απαραίτητα σκευάσματα. Τα ζητήματα αυτά έθεσαν χτες οι εργαζόμενοι σε συνάντηση με τη Διοίκηση, αλλά δεν πήραν καμιά ουσιαστική απάντηση.
Το αδιαχώρητο επικρατούσε χτες και στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», καθώς ήταν το μοναδικό νοσοκομείο που εφημέρευε στη Θεσσαλονίκη. Εξαιτίας της μεγάλης προσέλευσης, η αναμονή των ασθενών έφτασε και τις 8 ώρες! Η συμφόρηση είναι αποτέλεσμα της κατάργησης των δομών του ΕΟΠΥΥ, καθώς οι ασθενείς αναγκάζονται να αναζητούν υπηρεσίες ΠΦΥ στα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.
Χτες, όπως και κάθε βδομάδα, οι συνταξιουχικές οργανώσεις της Θεσσαλονίκης έκαναν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στην Αριστοτέλους, με αίτημα αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Κέντρα Υγείας για όλο το λαό, να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στην Υγεία. Με το ίδιο αίτημα οι Λαϊκές Επιτροπές Πειραιά καλούν σήμερα σε συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο (Ομηρίδου Σκυλίτση 19). Παράλληλα, την Τρίτη, 18 Φλεβάρη, θα γίνουν παρεμβάσεις στις 10 π.μ. στα νοσοκομεία Νίκαιας, «Τζάνειο» και «Μεταξά».
Με εξαιρέσεις προσπαθεί η κυβέρνηση να κάμψει τις αντιδράσεις γιατρών και ασθενών για το πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Με υπουργική απόφαση (433/7-2-2014) θεσπίστηκαν όρια συνταγογράφησης ανά γιατρό που συνταγογραφεί για τον ΕΟΠΥΥ για το έτος 2014, σε ποσοστό 80% της μέσης μηνιαίας δαπάνης για το έτος 2013.
Μετά τη γενική κατακραυγή, ο υπουργός Υγείας και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσαν εξαιρέσεις από το πλαφόν. Συγκεκριμένα εξαιρούνται: Γιατροί που συνταγογραφούν σε ΚΑΠΗ και σε ΜΚΟ. Γιατροί εργασίας, πολυϊατρείων σωμάτων ασφαλείας και πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ. Οι γιατροί της Κεφαλονιάς, για το 2014. Γιατροί για τους οποίους αυξήθηκε ο αριθμός των επισκέψεων σε 400 το μήνα.
Επίσης εξαιρούνται οι παρακάτω κατηγορίες ασθενών και φαρμάκων: Χρόνιοι νεφροπαθείς τελικού σταδίου, οι καρδιοπαθείς τελικού σταδίου, οι ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια, οι μεταμοσχευθέντες ρευστών ή συμπαγών οργάνων και ιστών, και φάρμακα των οποίων τη χρήση προεγκρίνει ο ΕΟΠΥΥ μέσω των Επιτροπών του.
Η ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει ότι «δεν εξαιρούνται όλες οι ομάδες χρονίως πασχόντων (π.χ. καρκινοπαθείς, διαβητικοί, μεσογειακή αναιμία) και δεν εξαιρούνται οι νοσοκομειακοί γιατροί, μιας και από το πλαφόν εξαιρείται μόνο η συνταγογράφηση σε νοσηλευόμενους ασθενείς που εξέρχονται από το νοσοκομείο. Για τους εκατοντάδες ασθενείς των τακτικών εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων που έχουν πολλαπλασιαστεί μετά το κλείσιμο των πολυιατρείων του ΙΚΑ / ΕΟΠΥΥ, δεν υπάρχει καμία μέριμνα και ισχύει κανονικά ο περιορισμός της συνταγογράφησης».
Προκύπτει, δηλαδή, ότι τώρα που τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ είναι κλειστά και είναι αμφίβολο αν και πότε θα ξανανοίξουν, οι χιλιάδες ασφαλισμένοι του Οργανισμού που καταφεύγουν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και στα Κέντρα Υγείας θα συνεχίσουν ν' αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με τα φάρμακά τους, λόγω του πλαφόν.
Χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο και κλείσιμο οργανισμών που θα επιδεινώσουν τις υπηρεσίες που προσφέρει το κράτος στο λαό προδιαγράφει το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που κατατέθηκε χτες στη Βουλή. Το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση 23 φορέων του Δημοσίου και αλλαγές στο σύστημα αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων.
Για τους εργαζομένους στα ΝΠΙΔ προβλέπεται η απόλυση όσων είχαν συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ενώ για τους εργαζομένους στα ΝΠΔΔ προβλέπεται η ένταξή τους στο πρόγραμμα της κινητικότητας, αφού προηγουμένως ενταχτούν στη διαθεσιμότητα.
Ενδεικτικά, ανάμεσα στους φορείς που καταργούνται είναι: Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ), Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας ΑΕ, Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), δύο ινστιτούτα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ινστιτούτο Συνταγματικών Ερευνών και Ερευνητικό Ινστιτούτο Δικονομικών Μελετών), οργανισμοί Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κ.ά.
Σφαγή σε βάρος των δημόσιων υπαλλήλων θα γίνει και με τις αλλαγές στην αξιολόγηση, καθώς θεσπίζεται ποσόστωση. Στο εξής, ο διευθυντής μιας υπηρεσίας υποχρεωτικά θα αξιολογήσει με 9 - 10 μόνο το 25% του προσωπικού, με 7 - 8 το 60%, ενώ το 15% που θα αξιολογηθεί με 6 και κάτω θα δει την πόρτα της εξόδου. Με το νομοσχέδιο προωθείται επίσης η κατάργηση από 1ης Ιούλη 2014 της υποχρέωσης δημοσίευσης στο ΦΕΚ των τροποποιήσεων καταστατικού και των ετήσιων ισολογισμών ΑΕ και ΕΠΕ, καθώς και αλλαγές σε γραφειοκρατικά ζητήματα.
Στη 2η Πανελλαδική της Συνδιάσκεψη προχωρά η ΠΑΣΕΒΕ την Κυριακή 23/2, με στόχο τον απολογισμό της δράσης που ανέπτυξε στα τέσσερα προηγούμενα χρόνια, το σχεδιασμό των αγωνιστικών της πρωτοβουλιών, την ανάπτυξη αιτημάτων και στόχων πάλης. Στην τελική ευθεία, θα γίνει την Κυριακή 16/2 η Συνδιάσκεψη της Παναττικής Γραμματείας. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 9 π.μ., στην αίθουσα του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών Αθήνας (οδός Σαλαμινίας και Πέτρου Ράλλη, Ταύρος). Αντίστοιχα, τη Δευτέρα 17/2 θα γίνει η Συνδιάσκεψη της Γραμματείας Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ, στις 6 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο (Ολύμπου και Αριστοτέλους, 1ος όροφος). Θα ακολουθήσει η Συνδιάσκεψη της Γραμματείας της Ξάνθης, την Τετάρτη 19/2, στις 8 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Δημόκριτος».
Μεγάλη εκδήλωση για την ενίσχυση της δράσης του διοργανώνει ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής την Κυριακή, 16/2, στη 1.30 μ.μ. στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου (Δωδεκανήσου 106, μετρό Ανθούπολη). Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν και θα στηρίξουν με τη συμμετοχή τους καλλιτέχνες όπως η Καλλιόπη Βέτα με τον Γιάννη Ιωάννου, η Ρίτα Αντωνοπούλου με τον Μανώλη Ανδρουλιδάκη, ο Δημήτρης Κοντογιάννης και το λαϊκό συγκρότημα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνεται συγκέντρωση τροφίμων, ειδών ρουχισμού και παιχνιδιών για τη στήριξη οικογενειών που περνάνε ιδιαίτερα δύσκολα αυτό το διάστημα. Για προσκλήσεις, στα γραφεία του Συλλόγου (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος) και στα τηλέφωνα 210.5221.411, 693.6834.516, 697.2510.719.
Σύσκεψη εργαζομένων στα ιδρύματα Πρόνοιας (Κέντρο Προστασίας Παιδιού «Μητέρα», Αναρρωτήριο Πεντέλης κ.ά.) και στα ιδρύματα Χρόνιων Παθήσεων (ΚΑΠ Βούλας, Δυτικής και Ανατολικής Αττικής κ.λπ.) θα γίνει τη Δευτέρα στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος). Θα συζητηθούν μεταξύ άλλων οι εξελίξεις μετά τις συγχωνεύσεις των ιδρυμάτων και το σχέδιο νέου οργανισμού Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας, που οδηγεί σε κλείσιμο τμημάτων, ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών κ.λπ. Στη σύσκεψη καλεί η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.