ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Πρόγραμμα δράσης με κλιμάκωση την Κυριακή

Στη συγκέντρωση του ΕΚ Λάρισας για την Υγεία συμμετείχαν χτες οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας

Αγρότες της Αργολίδας, στο μπλόκο του Ανυφιού

Eurokinissi

Αγρότες της Αργολίδας, στο μπλόκο του Ανυφιού
Με το μπλόκο των Θεσσαλών αγροτών στον κόμβο της Νίκαιας να ενισχύεται κι άλλο χτες και με στήσιμο νέων μπλόκων σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι μικρομεσαίοι αγρότες κλιμακώνουν τον αγώνα κατά της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Χτες βράδυ στη Λάρισα, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας συμμετείχαν με τρακτέρ στη συγκέντρωση για την Υγεία που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στη συγκέντρωση, στην οποία μίλησε ο Τ. Τσιαπλές, πρόεδρος του ΕΚΛ, χαιρέτισε ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, επισημαίνοντας ότι στα βασικά αιτήματα της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης είναι και αυτά που αφορούν την υγεία του λαού.

Η συμμετοχή των αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας στη χτεσινή κινητοποίηση του ΕΚ Λάρισας εντάσσεται στο πλαίσιο των αποφάσεων που πάρθηκαν για διεύρυνση και δυνάμωμα του μετώπου της εργατικής - λαϊκής συμπαράταξης στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Στην ίδια κατεύθυνση:

  • Σήμερα, στις 5 μ.μ., στο χώρο του μπλόκου, θα γίνει σύσκεψη εκπροσώπων μαζικών φορέων από τους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς.
  • Το μεσημέρι του Σαββάτου 8 Φλεβάρη, θα γίνει στο χωριό Νίκαια της Λάρισας σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, στην οποία θα συζητηθεί η παραπέρα πορεία του αγώνα.
  • Την Κυριακή 9 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, στο μπλόκο, θα γίνει λαϊκό συλλαλητήριο συμπαράστασης κι αλληλεγγύης στο δίκαιο αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, με συμμετοχή εργαζομένων κι άλλων λαϊκών στρωμάτων από τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές της χώρας.
  • Στην αρχή της ερχόμενης βδομάδας, θα ζητηθεί να γίνουν συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, καθώς και με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των αγροτών, συμμετέχοντας μαζικά στην παλλαϊκή συγκέντρωση που θα γίνει την Κυριακή στο μπλόκο της Νίκαιας, στις 12 μ. Λεωφορεία από την Αθήνα θ' αναχωρήσουν στις 8 π.μ., από την πλατεία Καραϊσκάκη. Στα ψηφίσματα και τις ανακοινώσεις δεκάδων συνδικάτων και άλλων φορέων του κινήματος προστέθηκαν χτες αυτά των Εργατικών Κέντρων Αγρινίου και Νάουσας.

Να αποσυρθούν οι διατάξεις της φοροληστείας

Ενα από τα αιτήματα αιχμής των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα, είναι να πάρει πίσω η κυβέρνηση τις διατάξεις για φορολογικά μέτρα σε βάρος τους. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση επέβαλε να πληρώνουν φόρο όλοι οι αγρότες από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους, με συντελεστή 13%. Επίσης, όσοι έχουν τζίρο πάνω από 10.000, υποχρεούνται από 1/1/2014 να κρατούν λογιστικά βιβλία και να πληρώνουν φόρο επιτηδεύματος 650 ευρώ. Μια τέτοια φορολογία είναι εξοντωτική για τα αγροτικά νοικοκυριά, καθώς προστίθεται στα κάθε είδους χαράτσια που πληρώνουν οι αγρότες, όπως όλος ο λαός, στο αυξανόμενο κόστος της παραγωγής και στις τιμές παραγωγού που συνεχίζουν την κατρακύλα. Οι αγρότες, με το πλαίσιο που διαμόρφωσε το Πανελλαδικό Συντονιστικό των Μπλόκων, αντιτείνουν και διεκδικούν: Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί - να μην κρατούν λογιστικά βιβλία όσοι έχουν τζίρο κάτω από 40.000 ευρώ, ποσό που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί - φόρος με συντελεστή 45% στο μεγάλο κεφάλαιο.

Ανακοίνωση της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ χαιρετίζει τους αγώνες των αγροτών και στηρίζει το πλαίσιο αιτημάτων που διαμόρφωσε το Πανελλαδικό Συντονιστικό των Μπλόκων. Ταυτόχρονα καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να συνδέσουν τον αγώνα της επιβίωσης σήμερα ενάντια στη φοροεπιδρομή, τις κατασχέσεις, τα χαράτσια, για να παρθεί πίσω το νομοσχέδιο για τα βιβλία και τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, για το άμεσο σφράγισμα των βιβλιαρίων υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις κ.λπ., με τον αγώνα για αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Τα μπλόκα σε όλη τη χώρα

-- Στην Ηλεία, στο μπλόκο της Μαραθιάς που ενισχύεται, έγινε χτες νέα συγκέντρωση, με συμμετοχή από εργατικά σωματεία, του εμπορικού συλλόγου και φορέων της περιοχής. Εκλέχτηκε επίσης αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα, που θα συμμετάσχει στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτικών Μπλόκων, στη Νίκαια Λάρισας, το Σάββατο, 8 Φλεβάρη. Σήμερα Πέμπτη, οι αγρότες θα αποκλείσουν συμβολικά το υποκατάστημα της ΔΟΥ Αμαλιάδας.

-- Στη Μεσσηνία, έχουν ήδη στηθεί μπλόκα και σταδιακά ενισχύονται σε 4 σημεία του νομού: Στο Σουληνάρι Δήμου Πύλου, στην Πύλο, στους Γαργαλιάνους και στο Πεταλίδι. Στην Αχαΐα, χτες το μεσημέρι, τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα από την Κάτω Αχαγιά συγκεντρώθηκαν στα τοπικά Φανάρια, ενώ στην Αιγιάλεια την ίδια ώρα συγκεντρώθηκαν και παρατάχθηκαν στο ύψος των παλαιών διοδίων Αιγίου, στο Σεληνούντα Ποταμό. Μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης των αγροτών και των δύο περιοχών αποφασίστηκε και έγινε συμβολικός αποκλεισμός των δρόμων στα συγκεκριμένα σημεία.

-- Στην Αρκαδία, τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα έχουν παραταχθεί από το μεσημέρι στα Βούρβουρα, στο δρόμο Τρίπολης - Σπάρτης. Το συγκεκριμένο σημείο ενισχύεται και από αγρότες από το νομό της Λακωνίας. Στην Αργολίδα, οι αγρότες της περιοχής απέκλεισαν χτες συμβολικά τον επαρχιακό δρόμο Μυκηνών - Ναυπλίου στο Ανυφί. Τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα παραμένουν παραταγμένα σε χωριά της περιοχής.

-- Στη Φθιώτιδα, τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έχουν παραταχθεί στην ΕΟ Λαμίας - Καρπενησίου, στη Μακρακώμη. Χτες, οι αγρότες «βγήκαν» και στο Δομοκό, στη θέση Δρούγος. Στη Βοιωτία, το μπλόκο στήθηκε στον περιφερειακό δρόμο του Ορχομενού Βοιωτίας.

-- Σήμερα το μεσημέρι, οι αγρότες του Κιλκίς θα συγκεντρωθούν με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα μπροστά από την είσοδο του κτιρίου της πρώην Νομαρχίας. Ανάλογη συγκέντρωση θα γίνει το πρωί στην Αριδαία Πέλλας. Με κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Συλλόγων, οι αγρότες έχουν παρατάξει τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο Μελισσίου της ΕΟ Θεσσαλονίκης - Εδεσσας, στον κόμβο Γυψοχωρίου της ΕΟ Θεσσαλονίκης - Εδεσσας, στον κόμβο Μαυροβουνίου της ΕΟ Θεσσαλονίκης - Εδεσσας - Αριδαίας και στη διασταύρωση Πλευρώματος της ΕΟ Σκύδρας - Νάουσας. Μπλόκο έχει στηθεί και στον Κοπανό Νάουσας, αλλά και στην Κουλούρα Ημαθίας, όπως και στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού της Νάουσας.

-- Στην Πιερία, τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα συγκεντρώνονται στο χωριό Βροντούς. Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, αγρότες με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έχουν συγκεντρωθεί στην Επανωμή και τα Βασιλικά. Αύριο Παρασκευή, θα γίνει σύσκεψη στην Επανωμή, για την κάθοδο των αγροτών της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και στο στήσιμο μπλόκου στην ΕΟ Μουδανιών - Θεσσαλονίκης, την Κυριακή, 9 Φλεβάρη. Την Τρίτη, έγινε σύσκεψη στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης.

-- Στον Εβρο, οι αγρότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής έχουν παρατάξει από την Τρίτη τα τρακτέρ στο ύψος της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα. Καθημερινά, η συντονιστική επιτροπή αγώνα περιοδεύει σε χωριά της περιοχής.

-- Στα Χανιά, μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν και χτες στις 12 το μεσημέρι στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια. Οι αγρότες έχουν αποφασίσει συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής οδού συγκεκριμένες ώρες, ενώ και χτες έγιναν συμβολικοί αποκλεισμοί στις εφορίες των Χανίων και του Ηρακλείου. Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν η Γραμματεία Χανίων του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ, συνδικαλιστές από πολλούς χώρους, νεολαίοι, καθώς και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ν. Χανίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Αλέκος Μαρινάκης.

-- Στην Αιτωλοακαρνανία, από την Τρίτη, μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν παρατάξει τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην Ερμίτσα, κοντά στο Αγρίνιο, με κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων. Την Τρίτη, το μπλόκο επισκέφτηκε αντιπροσωπεία του ΕΚ Αγρινίου, για να εκφράσει αλληλεγγύη.

-- Στην Ηπειρο, έχει στηθεί ήδη ένα μπλόκο στην περιοχή Φανάρι στο Καναλάκι Πρέβεζας με αποφάσεις των 4 αγροτικών συλλόγων της περιοχής και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν την περασμένη βδομάδα. Καθημερινές είναι οι περιοδείες και οι συσκέψεις σε χωριά της περιοχής. Το Σάββατο τα τρακτέρ θα ξαναβγούν στην πλατεία της Ζίτσας. Τα μπλόκα που έχουν στηθεί στα δύο σημεία της Ηπείρου - Αιτωλοακαρνανίας, συντονίζονται με τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτικών Μπλόκων.

-- Στη Λέσβο, η Τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΥ διοργανώνει παλλεσβιακό παναγροτικό συλλαλητήριο την Τρίτη 11 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ