ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με συντάξεις πείνας ζουν οι περισσότεροι συνταξιούχοι

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία του συστήματος «Ηλιος» για το Γενάρη του 2014

Με λιγότερα από 600 ευρώ το μήνα, σχεδόν 1 εκατ. συνταξιούχοι πασχίζουν να ζήσουν και να βοηθήσουν παιδιά και εγγόνια
Με λιγότερα από 600 ευρώ το μήνα, σχεδόν 1 εκατ. συνταξιούχοι πασχίζουν να ζήσουν και να βοηθήσουν παιδιά και εγγόνια
Τη δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος των συνταξιούχων μετά από τις αλλεπάλληλες περικοπές των τελευταίων χρόνων, έρχονται να επιβεβαιώσουν τα επίσημα στοιχεία του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων για το Γενάρη του 2014, παρά τη γνωστή προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας με στατιστικές «αλχημείες» να αλλοιώσει την πραγματικότητα.

Ετσι, παρά την προπαγανδιστική εμμονή του υπουργείου να εμφανίζει ως μέσο μεικτό μηνιαίο εισόδημα για τους συνταξιούχους τα 941 ευρώ (!) η αλήθεια είναι, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, ότι 935.214 συνταξιούχοι σε σύνολο 2.637.009, δηλαδή το 35,5% έχουν εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές ή δεύτερη σύνταξη) κάτω από 600 ευρώ και μάλιστα μεικτά.

Ακόμα 286.064, ή ποσοστό 10,8%, έχουν μεικτό μηνιαίο εισόδημα μεταξύ 600 -700 ευρώ και 292.552 συνταξιούχοι (11,1%) έχουν εισόδημα μεταξύ 700 και 800 ευρώ μεικτά. Δηλαδή, 1.513.830 συνταξιούχοι, σχεδόν 6 στους 10 επιβιώνουν με εισοδήματα που κινούνται στα όρια της φτώχειας και κάτω απ' αυτά, όταν μάλιστα αυτά τα εισοδήματα κρατάνε πολλές φορές στη ζωή όχι μόνο τους συνταξιούχους, αλλά και τις οικογένειες άνεργων παιδιών και εγγονιών.

Αν, μάλιστα, αναλύσουμε το ύψος μόνο των κύριων συντάξεων, τότε η κατάσταση αναδίνεται ακόμα πιο δραματική. Ετσι από τις 2.876.780 κύριες συντάξεις όλων των Ταμείων, οι 1.054.415 συντάξεις ή το 36,7% είναι κάτω των 500 ευρώ και μάλιστα μεικτά. Αλλά και αυτός ο μέσος όρος δεν αποδίδει πλήρως την εικόνα, αφού ο μέσος όρος των κύριων συντάξεων γήρατος είναι μόλις 370,57 ευρώ, του θανάτου είναι 315,08 ευρώ και της αναπηρίας 373,99 ευρώ και μάλιστα μεικτά.

Επιπλέον, 1.152.098 κύριες συντάξεις είναι μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ. Και εδώ όμως η ομαδοποίηση που κάνει το υπουργείο, δεν αποδίδει την πραγματικότητα, αφού ο μέσος όρος των κύριων συντάξεων λόγω γήρατος είναι μόλις 677,67 ευρώ μεικτά, για τις συντάξεις θανάτου είναι 687,55 ευρώ, ενώ για τις αναπηρικές 665,68 ευρώ μεικτά. Σημειώνεται ότι ακόμα και αυτά τα ποσά που αναγράφονται, δεν εισπράττονται από τους συνταξιούχους, καθώς από αυτά δεν έχει αφαιρεθεί η εισφορά τους για υγειονομική περίθαλψη και ο όρος που αναλογεί σε κάθε συνταξιούχο.

Από τα επίσημα στοιχεία του προγράμματος «Ηλιος» καταρρίπτεται και ο γνωστός μύθος που τόσες φορές χρησιμοποιήθηκε για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ότι δήθεν οι εργαζόμενοι στη χώρα μας συνταξιοδοτούνται σε μικρή ηλικία. Οπως προκύπτει, το 74% των συνταξιούχων είναι άνω των 66 ετών, το 12% μεταξύ 61 και 65 ετών, ενώ μόλις το 14% είναι κάτω των 60 ετών, που όμως ανάμεσά τους συγκαταλέγονται δικαιούχοι συντάξεων χηρείας ή ακόμα και αναπηρικών συντάξεων.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Μια χαρά «τα βρίσκουν» παλιός και νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός

Σχόλιο για το ρόλο και την τακτική της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ

Την τακτική και το ρόλο της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ «Αυτόνομη Παρέμβαση» σχολιάζει το ΠΑΜΕ, με αφορμή άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της και προηγούμενες ανακοινώσεις της. Σημειώνει το ΠΑΜΕ:

«Σταθερή στο ρόλο της υπονόμευσης και των αυταπατών του κινήματος, η "Αυτόνομη Παρέμβαση" από τη μια εγκαλεί τη ΓΣΕΕ για αδράνεια και από την άλλη περιμένει από αυτήν την ηγεσία "να συνεδριάσει, να αλλάξει ρότα".

Στάχτη στα μάτια. Χτυπάει δήθεν την ηγεσία για να κρύψει ότι συμφωνεί στην πολιτική που υπηρετεί η ηγεσία της ΓΣΕΕ, τη λογική του μικρότερου κακού, της διαχείρισης, της υποταγής στις ανάγκες του κεφαλαίου και της κερδοφορίας του.

Μια χαρά τα βρίσκει με αυτήν την ηγεσία, όταν είναι να μοιράσει τις θέσεις για τα προγράμματα του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, που είναι γνωστός ο ρόλος του στα προγράμματα απασχόλησης ως ντίλερ για να χτυπηθούν οι ΣΣΕ. Για να στηρίξει τη στρατηγική της ΓΣΕΕ, που είναι υπηρέτης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Τολμά να συκοφαντήσει το ΠΑΜΕ ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τη ΓΣΕΕ για τη μη προκήρυξη των αγώνων.

Ας απαντήσει πόσους αγώνες οργάνωσαν τα σωματεία όπου έχουν την πλειοψηφία, πώς τα δίπλωσαν στην ένταση της εργοδοτικής και κυβερνητικής επίθεσης. Ας απαντήσουν για τις μειώσεις μισθών που υπογράφουν στους κλάδους όπου αυτοί έχουν την πλειοψηφία στα σωματεία.

Ας απαντήσουν τι έκαναν το ποσοστό του 28% που πήρε ο πολιτικός φορέας που υπηρετούν.

Είναι φανερό ότι χτυπούν το ΠΑΜΕ γιατί η γραμμή του και η δράση του ανοίγουν το δρόμο της δημιουργίας ενός κινήματος ριζοσπαστικού, χειραφετημένου που θα συγκρούεται με τις επιδιώξεις του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών.

Είναι φανερό ότι δίνουν μάχη για τη δημιουργία του νέου κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα και να τους αποδυναμώσουν παντού.

Το ΠΑΜΕ δεν περιμένει από καμία ΓΣΕΕ να αλλάξει. Δίνει τη μάχη της οργάνωσης των εργαζομένων στα συνδικάτα. Οργανώνει την πάλη της εργατικής τάξης σε κάθε χώρο δουλειάς για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων. Για να μην περάσουν οι αντιλαϊκές πολιτικές στην Υγεία, για τη συσπείρωση των ανέργων, τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους ενάντια στη φοροληστεία, στα χαράτσια.

Θα συνεχίσει αταλάντευτα τη συσπείρωση και οργάνωση των εργαζομένων, των ανέργων, της νεολαίας σε ταξική κατεύθυνση, σε σύγκρουση με την εργοδοσία, τη στρατηγική της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κομμάτων τους».

Η οργάνωση στα «πεντάμηνα» φέρνει αποτελέσματα

Χαρακτηριστικά παραδείγματα από την Περιφέρεια, τους δήμους και τον ΟΑΣΑ

Η συγκρότηση και δράση των Επιτροπών Εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία» έχει τα πρώτα αποτελέσματα, επαληθεύοντας τη σημασία που έχει η οργάνωση της πάλης στους χώρους δουλειάς. Το πρώτο βήμα έγινε με την παρέμβαση του Σωματείου των Εργαζομένων στο Δήμο Πετρούπολης, που σε συντονισμό με το κλαδικό συνδικάτο, πέτυχε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στα πεντάμηνα που δεν είχαν πάρει φράγκο, παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν στο πόστο τους για πάνω από 40 μέρες.

Οπως ανακοινώνει η Επιτροπή Εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής, μετά από παρέμβαση που έκανε στο γραφείο του Περιφερειάρχη, θα ισχύουν για τους εργαζόμενους στα πεντάμηνα προγράμματα όλα όσα ισχύουν για όλους τους άλλους εργαζόμενους της Περιφέρειας. Δηλαδή, στην πράξη ανακαλείται το περιεχόμενο του προηγούμενου εγγράφου της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, με το οποίο αφαιρούσαν το δικαίωμα της απουσίας λόγω ασθένειας, επίσημης αργίας, άδειας κ.ά.

Επίσης, θα παρασχεθούν όλα τα απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας στους εργαζόμενους στο Πεδίο του Αρεως και μέχρι να τους δοθούν, θα απασχολούνται σε άλλο αντικείμενο. Τέλος, ύστερα από παρέμβαση εργαζομένων και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα, δίνεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους που είχαν παραχωρηθεί στο Αττικό Νοσοκομείο να επιστρέψουν στις υπηρεσίες της Περιφέρειας, για τις οποίες προσλήφθηκαν. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι αυτοί μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο σαν «φιλοξενούμενοι»!

Σημαντική είναι και η δράση της Επιτροπής Εργαζομένων στον ΟΑΣΑ, όχι μόνο για τους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά και για το επιβατικό κοινό, το λαό. Σε ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν ότι ενώ προσλήφθηκαν ως ΔΕ Διοικητικού, έγινε προσπάθεια να τους βάλουν να δουλέψουν «ως ελεγκτές κομίστρου, εντελώς παράνομα και χωρίς καμία δικαιολογία. Δώσαμε τη μάχη να μην γίνει αυτό και τελικά προς το παρόν τα καταφέραμε να δουλεύουμε στην εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Η εργοδοσία όμως του ΟΑΣΑ προσπαθεί με διάφορους τρόπους να πείσει κάποιους συναδέλφους να προβούν σε διάφορες μορφές ελέγχου. Τους καλούμε να μην υποκύψουν σ' αυτόν τον εκβιασμό».

Χτες, τέλος, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, μαζί με την Επιτροπή Εργαζομένων στα «κοινωφελή προγράμματα» που συγκροτήθηκε σε σύσκεψη την περασμένη βδομάδα, έκαναν συνάντηση με τη διοίκηση του ΟΑΕΔ. Οι εκπρόσωποί τους απαίτησαν άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, να υπάρχουν σταθερές ημερομηνίες πληρωμής, ασφάλιση από την πρώτη μέρα της απασχόλησης, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ρύθμιση της άδειας των εργαζομένων, δωρεάν μετακίνηση με ειδική κάρτα του ΟΑΕΔ κ.ά.

Καταγγέλλει τον εμπαιγμό των νέων ανέργων

Τον εμπαιγμό των νέων ανέργων από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, μέσα από τις εκδηλώσεις που οργάνωσε την Παρασκευή και το Σάββατο σε Αθήνα και Πειραιά αντίστοιχα, σχολιάζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της. Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν κάτω από τον τίτλο «Ανεργία των Νέων: Βελτιώνοντας το παρόν, διασφαλίζοντας το μέλλον», με στόχο να διαφημίσουν την πολιτική της ΕΕ στους νέους που βιώνουν τον εφιάλτη της ανεργίας αλλά και της «μισοδουλειάς» χωρίς δικαιώματα. Στο «Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο», όπως ονομάστηκε η πρωτοβουλία, συμμετείχαν η Περιφέρεια Αττικής και οι Δήμοι Αθήνας και Πειραιά, αλλά και μια σειρά θιασώτες της ΕΕ. Για τις πρωτοβουλίες αυτές, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα αναφέρει: «Ο στόχος είναι διπλός: Να εξωραΐσουν την ΕΕ, το Ευρωκοινοβούλιο που πρωτοστατεί στην αντιλαϊκή επίθεση, τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τους δημάρχους και περιφερειάρχες των κομμάτων του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου που υλοποιούν την άγρια αντιλαϊκή πολιτική στους δήμους και τις περιφέρειες και ταυτόχρονα να πλασάρουν τα προγράμματα της σύγχρονής σκλαβιάς της νεολαίας, που τα βαφτίζουν μέτρα κατά της ανεργίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ