ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ
Ξεκινά η συγκρότηση «τράπεζας θεμάτων» για την Α' Λυκείου

Eurokinissi

Τις διαδικασίες δημιουργίας της τράπεζας θεμάτων για τις εξετάσεις των μαθητών της Α' Λυκείου και Α' ΕΠΑΛ στο τέλος της σχολικής χρονιάς, ξεκινούν το υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Η δημιουργία της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας (ΤΘΕΔΔ) θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 1.570.000 ευρώ.

Θυμίζουμε ότι με βάση το νόμο 4186/13 για το νέο Λύκειο, το 50% των θεμάτων των εξεταζόμενων μαθημάτων στις προαγωγικές και τις απολυτήριες εξετάσεις του Λυκείου, αλλά και στις πανελλαδικές εξετάσεις, θα επιλέγεται με κλήρωση από την «τράπεζα». Οι διαδικασίες δημιουργίας της, όμως, είχαν καθυστερήσει πολύ (έφτασαν να διαρρέονται και σενάρια για πιθανή αναβολή της) και η αγωνία στους μαθητές κι εκπαιδευτικούς της Α' Λυκείου είναι διάχυτη, καθώς δεν έχουν ενημερωθεί επισήμως πώς ακριβώς θα λειτουργεί.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, «μια "Τράπεζα Θεμάτων" είναι μια προσεκτικά και συστηματικά σταθμισμένη συλλογή εξεταστικών αντικειμένων μαζί με το συνοδευτικό λογισμικό, το οποίο επιτρέπει την καταχώρηση, αποθήκευση και ανάκληση κάθε αντικειμένου με βάση συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (μεταδεδομένα) και στοιχεία που προκύπτουν από τη χρήση του. Οι "Τράπεζες Θεμάτων" αποτελούν σημαντικά εργαλεία οργάνωσης και διαχείρισης της διαδικασίας αξιολόγησης (...) Αποσκοπούν αφενός στην ενίσχυση της αντικειμενικότητας και αξιοπιστίας των εξετάσεων και αφετέρου στη διαπίστωση του βαθμού επίτευξης των μαθησιακών στόχων που τίθενται από τα αναλυτικά προγράμματα». Γι' αυτό και, σύμφωνα με το υπουργείο, οι «τράπεζες» γίνονται και εργαλεία αναμόρφωσης των αναλυτικών προγραμμάτων.

Μάλιστα, το υπουργείο λέει ότι θα αναμορφωθεί και θα εξορθολογιστεί «η διδακτέα ύλη των εξεταζόμενων μαθημάτων, η οποία πλέον θα συμπίπτει με την εξεταστέα». Επιβεβαιώνεται έτσι ότι και μέσω της «τράπεζας» το Λύκειο θα χάσει ακόμα περισσότερο από τον όποιο μορφωτικό χαρακτήρα του είχε απομείνει και θα υποταχθεί αποκλειστικά και μόνο στις εξετάσεις και στην πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Εξάλλου, και λόγω της χρηματοδότησης της δημιουργίας της «Τράπεζας» από το ΕΣΠΑ, αναφέρεται ρητά ότι θα πρέπει να προωθεί την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών με «την ανάπτυξη των βασικών δεξιοτήτων όπως αυτές ορίζονται στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις βασικές δεξιότητες στη Διά Βίου Μάθηση, να ανταποκρίνονται με τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στις ραγδαία εξελισσόμενες απαιτήσεις της κοινωνίας της γνώσης, να προωθούν την ανάπτυξη και εφαρμογή νέων, καινοτόμων και ευέλικτων μεθόδων συμμετοχικής και βιωματικής εκπαίδευσης, που θα μπορούν σε κάποιο βαθμό να προσαρμόζονται στις διαφοροποιημένες ανάγκες και δυνατότητες των μαθητών»...

Οι τεχνικές διαδικασίες συγκρότησής της

Η ΤΘΕΔΔ θα δημιουργηθεί σε τρεις φάσεις, την τρέχουσα και την ερχόμενη σχολική χρονιά. Στην πρώτη φάση της ΤΘΕΔΔ θα συγκεντρωθούν θέματα για 27 μαθήματα (15 για την Α' τάξη Γενικού Λυκείου και 12 για την Α' ΕΠΑΛ).

Υπό την εποπτεία μιας Κεντρικής Επιστημονικής Επιτροπής θα συγκροτηθούν τριμελείς Επιστημονικές Επιτροπές για όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα, οι οποίες θα διαμορφώσουν τα κριτήρια ένταξης των θεμάτων στην ΤΘΕΔΔ, θα συντάσσουν θέματα και θα αξιολογούν - ταξινομούν τα θέματα που προτείνουν άλλοι εκπαιδευτικοί. Οι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα μπορούν να στέλνουν θέματα προτείνοντάς τα για ένταξη στην ΤΘΕΔΔ και θα μπορούν να στελεχώσουν τις Επιστημονικές Επιτροπές. Στην Κεντρική Επιστημονική Επιτροπή θα συμμετέχουν πανεπιστημιακοί, σύμβουλοι του υπουργείου που υπηρετούν στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, σχολικοί σύμβουλοι κ.ά. Για τη λειτουργία της ΤΘΕΔΔ θα δημιουργηθεί και το ανάλογο λογισμικό καθώς και επιμορφωτικό υλικό για τους χρήστες της, που δεν αναφέρεται όμως ποιοι θα είναι αυτοί, δηλαδή αν θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα θέματα της τράπεζας όλοι οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές κ.λπ. Επίσης, αναφέρεται ότι για τις εξεταστικές περιόδους (Ιούνης και Σεπτέμβρης για τα έτη 2014 και 2015) θα δημιουργηθεί κι ένα γραφείο βοήθειας, που θα απαντά σε ερωτήματα και θα υποστηρίζει τους χρήστες.

Απεργούν την Παρασκευή οι καθηγητές

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενάντια στις διαθεσιμότητες - απολύσεις και την Παρασκευή 7 Φλεβάρη προχωρούν σε 24ωρη απεργία, κλιμακώνοντας τη μέχρι τώρα δράση τους.

Θυμίζουμε ότι για τους εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, που βγήκαν σε διαθεσιμότητα το καλοκαίρι όταν καταργήθηκαν οι ειδικότητές τους, το 8μηνο της διαθεσιμότητας λήγει στις 23 Μάρτη, χωρίς να έχουν όλοι επανατοποθετηθεί σε θέσεις στην εκπαίδευση ή σε άλλα υπουργεία, όπως είχε υποσχεθεί ο υπουργός. Ετσι, κάποιοι εκπαιδευτικοί βλέπουν πιθανό τον κίνδυνο της απόλυσης σε λιγότερο από δυο μήνες, ενώ την ίδια στιγμή, τα κενά στα σχολεία και ειδικά στα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ ακόμα δεν έχουν καλυφθεί, παρά το ότι έχουμε φτάσει στη μέση της σχολικής χρονιάς.

Την Παρασκευή 7 Φλεβάρη εκδικάζεται στο Συμβούλιο Επικρατείας η υπόθεση της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών και ο κλάδος εκείνη τη μέρα απεργεί, προκειμένου να μην απολυθεί κανείς αλλά και να λειτουργήσουν κανονικά τα ΕΠΑΛ και οι ΕΠΑΣ.

Παράλληλα, εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αύριο Τετάρτη, στις 7.30 π.μ., στο σχολικό συγκρότημα 1ου & 2ου ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ και 5ου ΣΕΚ Ιλίου.

Στην Κεφαλονιά

Διευρύνοντας το διεκδικητικό πλαίσιο της απεργίας της Παρασκευής, η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης απευθύνεται επίσης σε εκπαιδευτικούς με νέες ελαστικές σχέσεις εργασίας, στους εργαζόμενους με τα πεντάμηνα προγράμματα που ακουμπούν και στην εκπαίδευση (ειδική αγωγή), αλλά και στις περιπτώσεις των εκπαιδευτικών που προσλαμβάνονται ως ωρομίσθιοι σε ΙΕΚ και αποσπώνται να καλύψουν τα κενά σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ δουλεύοντας με «μπλοκάκι». Η ΕΛΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργία και να διεκδικήσουν: Να πληρωθούν τώρα όλα τα καθυστερούμενα δεδουλευμένα σε όλους τους νέους των προγραμμάτων «απασχόλησης», να καταβάλλεται κάθε μήνα ο μισθός και όχι στο τέλος του προγράμματος, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν μετακινήσεις, επίδομα ανεργίας στο τέλος του προγράμματος χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων.

Οσο για τους εκπαιδευτικούς που δουλεύουν με «μπλοκάκι» με την υποχρέωση να επιβαρυνθούν οι ίδιοι από τον κουτσουρεμένο μισθό τους την ασφάλισή τους με τους φόρους που τη συνοδεύουν, η ΕΛΜΕ σχολιάζει ότι έτσι ανοίγει ευρύτερος δρόμος για την αυτασφάλιση των εκπαιδευτικών και απαιτεί να μην ισχύσει η αυτασφάλιση των εκπαιδευτικών, να επιστρέψουν όλοι οι εκπαιδευτικοί που είναι σε διαθεσιμότητα στις οργανικές τους θέσεις, να μονιμοποιηθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα σχολεία. Μάλιστα, δηλώνει ότι από κοινού με το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και το Εργατικό Κέντρο θα αναπτύξει δράση για τα προβλήματα των εκπαιδευτικών με «μπλοκάκι».

Αντιφασιστική μαθητική συναυλία στο Κερατσίνι

«

Τσάκισε το φασισμό και το σύστημα που τον θρέφει» είναι το σύνθημα της συναυλίας που διοργανώνουν μαθητές και γονείς, το Σάββατο 8 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στο Κερατσίνι, στο τριγωνάκι Π. Τσαλδάρη (πλ. Ζαρντέν).

«Πριν λίγες μέρες οι φασίστες της Χρυσής Αυγής τόλμησαν να ξανακάνουν προκλητική εμφάνιση στις γειτονιές του Κερατσινίου, του Περάματος, της Νίκαιας και του Κορυδαλλού. Η σαπίλα των απογόνων του Χίτλερ και των δοσίλογων της Κατοχής φάνηκε ακόμα μια φορά, αφού τόλμησαν να βεβηλώσουν με την παρουσία τους και τα φασιστικά συνθήματά τους το σημείο που δολοφόνησαν οι ίδιοι τον Παύλο Φύσσα», σημειώνουν η Ενωση Γονέων Κερατσινίου - Δραπετσώνας και μαθητικά συμβούλια και μαθητές από σχολεία του Πειραιά, του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας, της Νίκαιας, του Κορυδαλλού και του Περάματος.

«Εξω οι φασίστες χρυσαυγίτες δολοφόνοι από τις γειτονιές και τα σχολεία μας», δηλώνουν οι μαθητές και καλούν τους συμμαθητές τους από όλα τα σχολεία των γειτονιών του Πειραιά να καταδικάσουν τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής και με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων, τάξεων, δεκαπενταμελών και πενταμελών να συμμετάσχουν στη μεγάλη αντιφασιστική συναυλία του Σαββάτου.

Στη συναυλία θα παίξουν τα συγκροτήματα: «Rebellion Connection», «Red river», «Hood street», «StreetX 61», κ.ά.

Με την απειλή ότι η επόμενη «λύση» θα είναι ο εργολάβος, η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκβιάζει τους εργαζόμενους στην καθαριότητα να αποδεχτούν τις μειώσεις μισθού κατά 180 ευρώ με την υπογραφή της νέας σύμβασης. Αυτό καταγγέλλει το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Μαγνησίας, επισημαίνοντας: «Ο σκοπός τους είναι να καταργήσουν όλες τις κατακτήσεις των εργαζομένων για την πλήρη, μόνιμη και σταθερή εργασία, μη εφαρμογή της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης και στη θέση της να προβάλουν τις ατομικές συμβάσεις φτώχειας με αμοιβές μέσου "αυτ' επιστασίας"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ