ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Μήνυμα της ΠΑΣΥ στους αγρότες για τη νέα χρονιά

Καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα, ενόψει της πανελλαδικής σύσκεψης των Επιτροπών Αγώνα των Μπλόκων, στις 19/1, στη Λάρισα

Από παλιότερη κινητοποίηση των αγροτών στο Μπλόκο της Νίκαιας
Από παλιότερη κινητοποίηση των αγροτών στο Μπλόκο της Νίκαιας
Καλή αγωνιστική χρονιά εύχεται στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ, μπροστά στην πανελλαδική σύσκεψη των Επιτροπών Αγώνα των Μπλόκων που θα γίνει την Κυριακή 19 Γενάρη στη Λάρισα, για να αποφασιστεί η μορφή και η πορεία των κινητοποιήσεων στα τέλη Γενάρη. Στην ανακοίνωση, η ΠΑΣΥ σημειώνει μεταξύ άλλων:

  • Η είσοδος του 2014 σημαδεύεται από την κυβερνητική απόφαση για άγρια φορολόγηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των αγροτών και των κτηνοτρόφων, που υποχρεούνται να κρατάνε λογιστικά βιβλία, το άνοιγμα των οποίων σημαίνει φόρος επιτηδεύματος περίπου 640 ευρώ, μηνιαία λογιστικά έξοδα, φορολόγηση του εισοδήματος με 13% από το πρώτο ευρώ.
  • Πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή το χαράτσι για τις κατοικίες και τη γη, που πλήττει όλους τους αγρότες. Ταυτόχρονα υπάρχουν συνεχόμενες αυξήσεις στη ΔΕΗ περίπου 40%, στις ασφαλιστικές εισφορές ΕΛΓΑ και ΟΓΑ, στα νοσήλια στα Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία, τα χαράτσια για τις γεωτρήσεις και την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων, αυξήσεις στο πετρέλαιο, τα μέσα και εφόδια. Αντίστροφα, οι τιμές πώλησης των προϊόντων παραμένουν χαμηλές, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής, ενώ χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι παραμένουν απλήρωτοι από βιομηχανίες και εμπόρους.
  • Η νέα ΚΑΠ 2015-2020 φέρνει νέα δεινά στους αγρότες, μειώνει τις επιδοτήσεις, βάζει φραγμούς στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, αποδεσμεύει την παραγωγή από τις επιδοτήσεις, αποτελεί το εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής στα χέρια επιχειρηματιών και μεγαλοαγροτών και θα οδηγήσει στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό χιλιάδες αγροτικά και κτηνοτροφικά νοικοκυριά.
  • Οι τροπολογίες στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς δίνουν «συγχωροχάρτι» σε αγροτοσυνεταιριστές, που εμπλέκονται σε σκανδαλώδεις υποθέσεις κακοδιαχείρισης πολλών εκατομμυρίων ευρώ, και δίνεται ακόμη μια φορά παράταση στους αγροτοσυνδικαλιστές για δήθεν προσαρμογή στο νόμο 4015/2011, στην πραγματικότητα όμως για να τους ταΐσει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με περίπου 3 εκατ. ευρώ, που παρακρατούνται από τις εισφορές που πληρώνουν οι αγρότες στον ΕΛΓΑ, για το 2012 και 2013. Δηλαδή, για τους ξεπουλημένους κυβερνητικούς συνδικαλιστές των ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ, με την τροπολογία που ψηφίστηκε την 21η Δεκέμβρη 2013, παρατείνεται η θητεία τους ως τις 30/4/2014, ώστε να πάρουν για μια ακόμη χρονιά αυτά τα χρήματα.
Ανασύνταξη του αγροτικού κινήματος

Η ΠΑΣΥ τονίζει ακόμα: «Οι ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, που αυτοδιαλύθηκε, στάθηκαν πάντα εχθρικές απέναντι στους μεγάλους αγροτικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν την τελευταία 20ετία στη χώρα μας, κατασυκοφάντησαν τις κινητοποιήσεις, τα μπλόκα, τους συνεπείς αγωνιστές του αγροτικού κινήματος, στάθηκαν πάντα κολαούζοι της εκάστοτε κυβέρνησης από τις οποίες χρηματοδοτούνταν αδρά, ακριβώς για να παίξουν αυτόν το ρόλο στο αγροτικό κίνημα.

Αν πιστεύει η κυβέρνηση ότι οι ξεπουλημένοι της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ έχουν κάποιο κύρος και μπορούν να επιδράσουν στο αγροτικό κίνημα κάνει μεγάλο λάθος. Το αγροτικό κίνημα, όπως εκφράζεται από τις αγωνιστικές Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ, από τις Επιτροπές Αγώνα των Μπλόκων, καμιά σχέση δεν έχει με αυτούς που μπουκώνουν με χρήμα! Εμείς θα ακολουθήσουμε αταλάντευτα τον δρόμο του αγώνα, προασπίζοντας τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών και διεκδικώντας λύσεις στα δίκαια αιτήματα που έχουμε.

Η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους να μη σκύψουν το κεφάλι μπροστά σε αυτήν τη λαίλαπα των χαρατσιών που μας οδηγούν στην φτώχεια και την εξαθλίωση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανασύνταξη του αγροτικού κινήματος, η συγκρότηση δυνατών μαζικών και ζωντανών Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών. Οι συντονισμένοι αγώνες μας και η κοινωνική συμμαχία με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών νοικοκυριών μπορεί να βάλει φρένο σε αυτήν την επίθεση και στην πορεία να την ανατρέψει ώστε να ανοίξει ο δρόμος της ανάπτυξης προς όφελος μας».

Στο πλευρό των αμπελουργών το Εργατικό Κέντρο Σάμου

Συγκέντρωση σήμερα ενάντια στην προσπάθεια κυβέρνησης - ΕΕ να παραδώσουν σε επιχειρηματικούς ομίλους την παραγωγή κρασιού

Κάλεσμα στους εργαζόμενους, τα σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές του νησιού να στηρίξουν την Ενωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών (ΕΟΣΣ) και να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που διοργανώνει σήμερα Τετάρτη, στις 9 π.μ., πίσω από το Δικαστικό Μέγαρο, απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Σάμου. Θα ακολουθήσει πορεία στην Περιφέρεια.

Οι 3.000 αμπελοκαλλιεργητές της Σάμου, παραγωγοί του κρασιού Ονομασίας Προέλευσης «Μοσχάτο Σάμου», βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας είναι υποχρεωτικά μέλη του τοπικού συνεταιρισμού και παραδίδουν το σύνολο της ετήσιας παραγωγής μούστου σε αυτόν. Με τον τρόπο αυτόν προστατεύεται η τοπική παραγωγή του συγκεκριμένου κρασιού, τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά αλλά και το εισόδημα των μικρών - στη συντριπτική τους πλειοψηφία - παραγωγών.

Η υποχρεωτικότητα, όμως, του συνεταιρισμού εμποδίζει την είσοδο των μεγαλοεπιχειρηματιών στην παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος. Ετσι η ΕΟΣΣ δέχεται επίθεση από ιδιώτες επιχειρηματίες, την ΕΕ, τις ελληνικές κυβερνήσεις και τις αρχές στην τοπική διοίκηση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2011 έχει αποστείλει προειδοποιητική επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση για κατάργηση της σχετικής νομοθεσίας, με το σκεπτικό ότι η υποχρέωση συμμετοχής στο συνεταιρισμό έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της «ελεύθερης αγοράς». Τον περασμένο Ιούνη, με νέα επιστολή, ζήτησε ξανά την τροποποίηση της νομοθεσίας «περί αναγκαστικού συνεταιρισμού». Το Σεπτέμβρη του 2012, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου παραβίασε το νόμο και έδωσε την πρώτη άδεια σε ιδιωτικό οινοποιείο.

Το Εργατικό Κέντρο, μαζί με τους αμπελουργούς, διεκδικεί: Τη συνεχή εφαρμογή του Αναγκαστικού Νόμου 6085/1934. Την κατάργηση όλων των αντιαγροτικών νόμων και της ΚΑΠ. Τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Τράπεζας και την κατάργηση της τοκοχρεολυτικής πολιτικής προς τους αγρότες και την ΕΟΣΣ. Να ανακληθούν οι άδειες που έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης για τα δύο ιδιωτικά οινοποιεία και να μην ξαναδοθεί άδεια πουθενά και σε κανέναν.

Στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Η επίθεση που δέχονται σήμερα οι αγρότες, η Ενωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ), οι εργαζόμενοι σε αυτήν αλλά και όλοι οι παραγωγοί-συνέταιροι της ΕΟΣΣ, είναι αποτέλεσμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Αυτή η πολιτική στόχο έχει να αφανίσει τους μικρούς και μεσαίους αγρότες και να συγκεντρώσει την αγροτική παραγωγή στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους παραγωγής και εμπορίας τροφίμων.

Απέναντι στην αντιλαϊκή και αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ και μεγάλου κεφαλαίου, που καταδικάζει τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα στη φτώχεια και την εξαθλίωση, χρειάζεται συμμαχία των αγροτών με τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις γυναίκες και τη νεολαία, για την ανατροπή της. Για να γίνουμε εμείς και όχι οι εκμεταλλευτές μας κυρίαρχοι του πλούτου που παράγουμε».

Ρεκόρ ... παραπληροφόρησης για την ανεργία

Το γνωστό έργο της παραπληροφόρησης συνεχίζει το υπουργείο Εργασίας, ισχυριζόμενο ότι μέσα στο 2013 - χρονιά που η ανεργία έσπασε ρεκόρ - «οι ρυθμοί αύξησης της ανεργίας φθίνουν συνεχώς» και πως οι «δείκτες της απασχόλησης εμφανίζουν αυξητική τάση»!

Αφορμή για τις νέες προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας είναι τα στοιχεία για τις ροές απασχόλησης το μήνα Δεκέμβρη, μέσα από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνης». Σύμφωνα με αυτά, τον τελευταίο μήνα του 2013 υπήρξε θετικό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων 18.166 θέσεων εργασίας, ενώ συνολικά ολόκληρο το έτος δημιουργήθηκαν 127.679 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σχεδόν οι μισές «νέες» θέσεις (62.122) προέκυψαν μέσα στο μήνα Σεπτέμβρη!

Πάντως τον ίδιο μήνα, όπως και για ολόκληρο το 2013, η ΕΛΣΤΑΤ, ο επίσημος φορέας που καταγράφει στατιστικά τη συνολική ανεργία, διαπίστωνε στην έρευνά της το ποσοστό ανεργίας στο 27,4%, το υψηλότερο των τελευταίων δεκαετιών. Κατέγραφε επίσης 1.376.463 ανέργους, αριθμό αυξημένο κατά 77.000 συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2012, ενώ ο αριθμός των απασχολούμενων ήταν και αυτός μειωμένος κατά 54.000 άτομα. Ολα τα παραπάνω στοιχεία διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του υπουργού. Αλλωστε ακόμα και από αυτές τις θέσεις απασχόλησης που εμφανίζει το υπουργείο, σχεδόν οι μισές είναι μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ