ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανασχηματισμός και ανακατατάξεις στο αστικό πολιτικό σύστημα

Βολές κατά Ερντογάν και από πρώην υπουργούς της κυβέρνησης. Ανακατατάξεις στο εσωτερικό του AKP προδιαθέτουν οι παραιτήσεις και διαγραφές βουλευτών

Από διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη ανήμερα των Χριστουγέννων

Alalam.ir

Από διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη ανήμερα των Χριστουγέννων
ΑΓΚΥΡΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Ισχυρές ανακατατάξεις στις συμμαχίες και τις επιλογές της τουρκικής αστικής τάξης αλλά και των ιμπεριαλιστικών κέντρων διεθνώς σηματοδοτούν οι ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία, με τους τριγμούς στην κυβέρνηση Ερντογάν να μεγαλώνουν.

Οι παραιτήσεις που υπέβαλαν την Τετάρτη οι τρεις υπουργοί, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ και Περιβάλλοντος - Πολεοδομίας Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, των οποίων οι γιοι συγκαταλέγονται στους συλληφθέντες για την υπόθεση διαφθοράς, αλλά και ο σαρωτικός ανασχηματισμός στον οποίο προχώρησε ο Τούρκος πρωθυπουργός δε φαίνεται να ανακόπτουν την έντονη δυσαρέσκεια που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις σε βάρος της κυβέρνησης και του κόμματός του.

Την Τρίτη είχε προηγηθεί και παρέμβαση του Τούρκου Προέδρου, Α. Γκιουλ, για να γίνει ανασχηματισμός.

Οι τρεις υπουργοί παραιτήθηκαν αρνούμενοι κάθε εμπλοκή τους στην υπόθεση διαφθοράς. Αίσθηση προκάλεσε ο τρόπος με τον οποίο παραιτήθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος. Ο Ερντογάν Μπαϊρακτάρ (που παραιτήθηκε και από βουλευτής του AKP) σημείωσε ότι δέχτηκε πιέσεις για να παραιτηθεί και τόνισε ότι τα κατασκευαστικά προγράμματα των οποίων η νομιμότητα ερευνάται είχαν εγκριθεί και από τον ίδιο τον Ρ. Τ. Ερντογάν, καλώντας έτσι και τον Τούρκο πρωθυπουργό να παραιτηθεί.

Στο νέο υπουργικό συμβούλιο, αντικαταστάθηκαν οι τρεις παραιτηθέντες υπουργοί αλλά και ο υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα, Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος επίσης φέρεται να εμπλέκεται στην ίδια υπόθεση, αλλά δεν είχε παραιτηθεί. Κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής, αναφερόμενος στο κάλεσμα του Μπαϊρακτάρ για να παραιτηθεί ο Ερντογάν, ο Μπαγίς είπε ότι «κάποιοι αγνοούν την ευημερία της χώρας για το δικό τους συμφέρον», ενώ χαρακτήρισε την υπόθεση που ερευνάται «συνωμοσία».

Επίσης, αντικαταστάθηκαν οι υπουργοί Μεταφορών, Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής, Δικαιοσύνης, οι οποίοι είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές της 29ης Μάρτη. Επιπλέον, αντικαταστάθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, καθώς επίσης οι υπουργοί Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, Νέας Γενιάς και Αθλητισμού.

Παραιτήσεις βουλευτών και παρέμβαση στρατού

Τριγμούς όμως στην κυβέρνηση προκαλούν και οι παραιτήσεις βουλευτών του AKP που συνεχίζονται. Χτες, παραιτήθηκαν ο βουλευτής και πρώην υπουργός Πολιτισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάι και οι βουλευτές Ερντάλ Καλκάν και Χαλούκ Οζντάλγκα. Προχτές, το κυβερνών κόμμα είχε ανακοινώσει ότι οι παραπάνω τρεις βουλευτές παραπέμπονται στο πειθαρχικό με αίτημα τη διαγραφή τους. Συνολικά οκτώ βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν παραιτηθεί το τελευταίο διάστημα.

Στις 16 Νοέμβρη είχε παραιτηθεί ο Ιντρίς Μπαλ, στις 16 Δεκέμβρη, μια μέρα πριν από τις προσαγωγές στο πλαίσιο της υπόθεσης διαφθοράς, ο Χακάν Σουκούρ, πρώην αστέρας του τουρκικού ποδοσφαίρου, στις 25 Δεκέμβρη ο Ερντογάν Μπαϊρακτάρ που παραιτήθηκε από το βουλευτικό και το υπουργικό αξίωμα και ο Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν, πρώην υπουργός Εσωτερικών.

Παρέμβαση για τις εξελίξεις έκανε, σύμφωνα με το BBC, και ο τουρκικός στρατός, δημοσιεύοντας στην ιστοσελίδα του δήλωση ότι «οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε πολιτικές αντιπαραθέσεις. Από την άλλη μεριά θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις όσον αφορά τη δική τους ταυτότητα και τις νόμιμες θέσεις των μελών τους». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η παρέμβαση έγινε μετά από σχόλιο συμμάχου του Ερντογάν σε ΜΜΕ ότι το σκάνδαλο διαφθοράς δεν αποκλείεται να είναι συνωμοσία για να γίνει στρατιωτικό πραξικόπημα.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης, στις οποίες η αστυνομία απάντησε ξανά με χρήση δακρυγόνων, όπως στην Κωνσταντινούπολη. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αγκυρα και τη Σμύρνη.

Καταγγελίες εισαγγελέα για παρακώλυση έρευνας

Προχτές, ο Τούρκος εισαγγελέας Μουαμέρ Ακάς κατήγγειλε ότι του αφαιρέθηκε ο φάκελος της έρευνας για την υπόθεση διαφθοράς, που έχει αναστατώσει την Τουρκία από τις 17 Δεκέμβρη.

Η καταγγελία του εισαγγελέα προκάλεσε την αντίδραση ενός ακόμα βουλευτή του AKP, του Χασάν Χαμί Γιλντιρίμ, που δήλωσε πως συνιστά παρέμβαση στη Δικαιοσύνη η απομάκρυνση ενός εισαγγελέα από την υπόθεση διαφθοράς.

Από τη μεριά του, ο Τουράν Τσολακαντί, επικεφαλής της Εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης, ανέφερε ότι ο Ακάς πράγματι απομακρύνθηκε από την έρευνα, εξαιτίας όμως εσφαλμένων χειρισμών του στην υπόθεση. Ο Τσολακαντί κατηγόρησε τον Ακάς ότι διέρρευσε στοιχεία της έρευνας στα ΜΜΕ και δεν ενημέρωνε τους ανωτέρους του ως όφειλε.

Η αντιπολίτευση της Τουρκίας κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογάν ότι προσπαθεί να ασκήσει την εξουσία μέσω ενός μυστικοπαθούς «βαθέος κράτους» μετά τον ανασχηματισμό που έγινε.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων αντέδρασε σημειώνοντας ότι η υποχρέωση των εισαγγελέων να ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους συνιστά «κατάφωρη παραβίαση» της αρχής της διάκρισης των εξουσιών.

Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», ανώτατο τουρκικό δικαστήριο απέρριψε χτες το αίτημα της κυβέρνησης να υποχρεώνονται οι αστυνομικές αρχές που διεξάγουν συγκεκριμένες έρευνες να ενημερώνουν για τα πάντα τους πολιτικούς τους προϊσταμένους.

Στο μεταξύ, η τουρκική λίρα σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ πτώσης στην ισοτιμία της με το δολάριο των ΗΠΑ.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Αντιδράσεις για την επίσκεψη Αμπε στο μνημείο Γιασουκούνι

ΠΕΚΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ.--

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επίσκεψη που έκανε την Πέμπτη ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε στο μνημείο Γιασουκούνι, στο Τόκιο. Πρόκειται για μνημείο που φτιάχτηκε στη μνήμη των Ιαπώνων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των σύγχρονων πολέμων (όπως αυτών που έγιναν με την Κίνα και την Κορέα), ενώ μεταξύ άλλων αναγράφονται και ονόματα εγκληματιών πολέμου που καταδικάστηκαν από συμμαχικά δικαστήρια μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Κίνας. Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι κάλεσε τον Ιάπωνα πρέσβη στο Πεκίνο για να του εκφράσει την «έντονη αντίθεση» της χώρας του στην επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού. Ο Γουάνγκ δήλωσε ότι η επίσκεψη Αμπε στρέφεται ενάντια στις αρχές και το πνεύμα τεσσάρων πολιτικών ντοκουμέντων που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες, αλλά και τις δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων και ηγετών της Ιαπωνίας σε ιστορικά θέματα και εγείρει νέα εμπόδια στις ήδη τεταμένες σχέσεις Κίνας - Ιαπωνίας. Σημείωσε ακόμα ότι η κίνηση Αμπε οδηγεί την Ιαπωνία σε επικίνδυνη κατεύθυνση.

Η Νότια Κορέα εξέφρασε την «οργή» της για την επίσκεψη του Αμπε, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή «αναχρονιστική συμπεριφορά». Η αμερικανική πρεσβεία στο Τόκιο, σε δήλωση που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της, τόνισε ότι «η Ιαπωνία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και φίλος. Ωστόσο οι ΗΠΑ απογοητεύτηκαν από μια κίνηση της ιαπωνικής ηγεσίας που θα επιδεινώσει τις εντάσεις με τους γείτονές της».

Η Κίνα και η Νότια Κορέα θεωρούν το μνημείο Γιασουκούνι σύμβολο του ιαπωνικού μιλιταρισμού, συνδέοντάς το με τα εκατομμύρια των νεκρών από τις ιαπωνικές στρατιωτικές επεμβάσεις στην ασιατική ήπειρο. Είναι η πρώτη φορά που Ιάπωνας πρωθυπουργός επισκέπτεται το μνημείο από το 2006. Αναλυτές θεωρούν ότι η κίνηση Αμπε αποσκοπεί στη συσπείρωση της δεξιάς πτέρυγας του κόμματός του, ενώ τη συνδέουν ακόμα και με σχέδια του Ιάπωνα πολιτικού για δραστικές αλλαγές στο Σύνταγμα. Η επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Ιαπωνίας, ακόμα και από κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό και κάνουν λόγο για «ασυγχώρητη» πράξη.

ΙΑΠΩΝΙΑ
«Πράσινο φως» για μεταφορά αμερικανικής βάσης

ΟΚΙΝΑΟΥΑ.--

Την πολυαναμενόμενη απόφαση για την οριστική μεταφορά της αμερικανικής αεροπορικής βάσης από την περιοχή Φουτένμα του ιαπωνικού νησιού Οκινάουα υπέγραψε χτες ο κυβερνήτης της Οκινάουα Χιροκάζου Νακαΐμα. Η απόφαση υπογράφτηκε 17 ολόκληρα χρόνια μετά την αρχική απόφαση που είχε ληφθεί το 1996, αλλά καθυστερούσε να εφαρμοστεί συνεχώς. Βέβαια, η βάση δεν κλείνει οριστικά, απλώς μεταφέρεται σε άλλο σημείο, παρά τις αντιδράσεις του ιαπωνικού λαού. Μεταξύ άλλων, έχουν γίνει καταγγελίες για εγκλήματα που σχετίζονται με στρατιώτες που ανήκουν στη βάση, θόρυβο και κίνδυνο ατυχημάτων.

Τελικά, ο τοπικός κυβερνήτης έκανε δεκτό το αίτημα της ιαπωνικής κυβέρνησης να παραχωρηθεί έκταση γης για να δημιουργηθεί η αμερικάνικη βάση. H τοπική κυβέρνηση της Οκινάουα παλαιότερα είχε διαφωνήσει με τη δημιουργία νέας βάσης στο νησί, καθώς πάγιο αίτημα των κατοίκων ήταν το οριστικό κλείσιμο της βάσης. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες ο Νακαΐμα επιδίωξε να αποκρούσει τις αντιδράσεις για την απόφασή του. Επικαλέστηκε τις εκτιμήσεις ότι η βάση θα χρειαστεί σχεδόν 10 χρόνια να ετοιμαστεί και ισχυρίστηκε ότι θα συνεχίσει να παρεμβαίνει για τη μεταφορά της βάσης εκτός Οκινάουα.

Η νέα βάση θα χτιστεί στην περιοχή Χενόκο στην πόλη Νάγκο. Οι ΗΠΑ έχουν στρατιωτική παρουσία στην Οκινάουα από το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου με συνολικά 50.000 στρατιώτες. Οι μισοί από αυτούς βρίσκονται στο νησί Οκινάουα. Την Τετάρτη, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε επισκέφτηκε τον τοπικό κυβερνήτη, ασκώντας πίεση για τη συμφωνία και χρησιμοποιώντας ως κίνητρο ένα πακέτο οικονομικής στήριξης της Οκινάουα έως το 2021.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ