ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΕ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στρώνουν το δρόμο για νέα αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης

Εκθεση της Κομισιόν προβλέπει για το 2030 σύνταξη στα 68 για άνδρες και γυναίκες, με βάση το προσδόκιμο ζωής

Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και οι άλλες ανατροπές στην Ασφάλιση είναι στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου και της ΕΕ. Σαν τέτοια πρέπει να την πολεμήσουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι
Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και οι άλλες ανατροπές στην Ασφάλιση είναι στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου και της ΕΕ. Σαν τέτοια πρέπει να την πολεμήσουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι
Το έδαφος για παραπέρα αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα στρώνουν κυβέρνηση και ΕΕ. Σε έκθεση με θέμα «Αξιολόγηση των οικονομικών και δημοσιονομικών επιπτώσεων από τη σύνδεση της ηλικίας συνταξιοδότησης και των συνταξιοδοτικών παροχών για την αύξηση της μακροζωίας», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για την Ελλάδα αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στο 68ο έτος από το 2030, κατ' εφαρμογή του νόμου που συνδέει τα όρια συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής.

Κατά τ' άλλα, η Κομισιόν επαινεί τις ελληνικές κυβερνήσεις για την προσαρμογή της νομοθεσίας στις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ, επιβεβαιώνοντας ότι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψηφίστηκαν την τελευταία τουλάχιστον τριετία και οι άλλοι που σχεδιάζονται, δεν οφείλονται στο μνημόνιο, αλλά αποτελούν κομμάτι στην υλοποίηση της στρατηγικής του κεφαλαίου για την εξασφάλιση ακόμα φτηνότερης εργατικής δύναμης, με απαλλαγή των καπιταλιστών από το «κόστος» της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν (στοιχεία 2011), στην Ελλάδα:

  • Η πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης είναι τα 62 χρόνια και 5 μήνες για τους άνδρες και 62 χρόνια και 4 μήνες για τις γυναίκες.
  • Το 2030, η αντίστοιχη ηλικία προβλέπεται να είναι το 63ο έτος και 1 μήνας για τους άνδρες και το 62ο έτος και 9 μήνες για τις γυναίκες.
  • Το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης (το 2010) ήταν τα 65 έτη και από το 2012 ανέβηκε στα 67. Από το 2021 και για κάθε τριετία αναμένεται νέα προσαρμογή βάσει του προσδόκιμου ζωής. Η έκθεση προβλέπει ότι το 2030 το γενικό όριο συνταξιοδότησης θα αυξηθεί στο 68ο έτος και το 2060 στο 70ό έτος και 7 μήνες.
  • Οι αυξήσεις αυτές γίνεται προσπάθεια να δικαιολογηθούν με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Σήμερα, για την ηλικία των 65 ετών, το προσδόκιμο ζωής είναι 18 χρόνια για τους άνδρες και 20 χρόνια και 3 μήνες για τις γυναίκες. Το 2030 τα έτη αυξάνονται σε 19,9 και 22,2, αντίστοιχα, «παρασύροντας» βάσει του νόμου και τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η έκθεση σημειώνει με νόημα ότι από το 2011 έως και το 2030, οι Ελληνες θα συνεχίσουν να περνούν το 1/4 της ενήλικης ζωής τους ως συνταξιούχοι, παρουσιάζοντας λίγο έως πολύ ως αναγκαία την αναπροσαρμογή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, όταν σήμερα η παραγωγικότητα της εργασίας και η μεγάλη ανεργία επιβάλλουν τη μείωση και όχι την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

«ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ» ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Εγκλημα ο σκοτωμός του 40χρονου εργάτη

Δήλωση του εκπροσώπου των ταξικών δυνάμεων στην Επιτροπή Διερεύνησης του «εργατικού ατυχήματος»

Τη διαφωνία του με την έκθεση της Επιτροπής Διερεύνησης του εργατικού ατυχήματος που έγινε στη ΛΑΡΚΟ στις 9/12 κατέθεσε ο Παναγιώτης Πολίτης, εκπρόσωπος της παράταξης «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο», που συμμετείχε ως συνδικαλιστής στην Επιτροπή. Η Επιτροπή συστάθηκε για να διερευνήσει τα αίτια θανάτου του 40χρονου εργάτη Γιώργου Κούτσικου, πατέρα 3 παιδιών, που έπεσε από μεγάλο ύψος σε ώρα εργασίας.

Ο Π. Πολίτης προτείνει όλος ο φάκελος που δημιουργήθηκε από την Επιτροπή «να έχει ευρεία κοινοποίηση προς όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες και τα Τμήματα Παραγωγής και Συντήρησης του Εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ». Ο συνδικαλιστής των ταξικών δυνάμεων καταγγέλλει ότι «πολλά σημεία - εγκαταστάσεις του εργοστασίου έχουν έλλειψη προληπτικής συντήρησης - αντικατάστασης, είναι σάπια, όπως και το συγκεκριμένο σημείο που έγινε το θανατηφόρο ατύχημα». Οτι «η Διοίκηση (όχι μόνο η σημερινή αλλά και οι προηγούμενες), είναι πάντα στη λογική: Εσοδα - έξοδα - κέρδη - υπερκέρδη - κόστος - οικονομικές ζημιές. Αυτό αποδεικνύεται επίσης εύκολα από τα πρακτικά των συναντήσεων και είμαι σίγουρος ότι έχει απορρίψει πολλές εργασίες συντήρησης».

«Από αυτή τη σκοπιά και με τη λογική πως η ανθρώπινη ζωή δεν κοστολογείται, θεωρώ πως κύρια και μοναδική υπεύθυνη για το συγκεκριμένο ατύχημα (συνειδητό έγκλημα κατά τη γνώμη μου), είναι άμεσα η διοίκηση και έμμεσα η κυβέρνηση, όπως και σε όλα τα προηγούμενα ατυχήματα που έχουν συμβεί στο εργοστάσιο (συνειδητά εγκλήματα κατά τη γνώμη μου), ευθύνονται οι εκάστοτε κυβερνήσεις με τις εκάστοτε διοικήσεις», καταλήγει μεταξύ άλλων ο συνδικαλιστής, σε δήλωση προς τους συναδέλφους του.

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης από συνδικάτα και φορείς

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης και τις επόμενες μέρες, από συνδικάτα και φορείς του κινήματος. Μεταξύ άλλων:

Σήμερα Σάββατο:

  • Τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών «Γαλάτεια Καζαντζάκη» και Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου διοργανώνουν εκδήλωση στις 11.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.
  • Χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά των ανέργων οργανώνει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (6 μ.μ., αίθουσα παλιού ΕΚ).
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Αγ. Αναργύρων - Καματερού διοργανώνει γιορτή για παιδιά στις 6 μ.μ. στο Α' ΚΑΠΗ (Ν. Πλαστήρα και Κλεισούρας). Θα ακολουθήσει γλέντι με φαγητό, κρασί και μουσική.

Την Κυριακή 29/12:

  • Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για τα παιδιά διοργανώνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (10.30 π.μ., αίθουσα Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών Αθήνας, οδός Σαλαμίνας και Πέτρου Ράλλη, Ταύρος).
  • Τα ταξικά σωματεία και οι Λαϊκές Επιτροπές του Πειραιά διοργανώνουν εκδήλωση αλληλεγγύης (11 π.μ., αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ, δίπλα από το ΥΕΝ). Θα περιλαμβάνει λαϊκό γλέντι, θεατρική παράσταση, παιχνίδι και μοίρασμα δώρων στα μικρά παιδιά.
  • Η Γραμματεία Ικαρίας του ΠΑΜΕ οργανώνει εκδήλωση στις 3 μ.μ. στην αίθουσα του παλιού Δημαρχείου στον Αγιο Κήρυκο.
  • Οι Λαϊκές Επιτροπές Ευδήλου Ικαρίας πραγματοποιούν χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, στις 6 μ.μ. στο «Κατσούλειο».
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου οργανώνει χριστουγεννιάτικη γιορτή για μεγάλους και παιδιά (5 μ.μ., Συνδικάτο Οικοδόμων).
  • Χριστουγεννιάτικη γιορτή για παιδιά οργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών 2ου Διαμερίσματος Αθήνας (μέλος ΟΓΕ), (11 π.μ. Κάρπου 38 και Βουλιαγμένης).
  • Οι Λαϊκές Επιτροπές Λάρισας και η Ενωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) διοργανώνουν χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά (11 π.μ., Εργατικό Κέντρο), με θεατρική παράσταση, κουκλοθέατρο, δημιουργικό εργαστήρι, γιορτινές μελωδίες για ηλικίες ως 12 ετών. Στο χώρο θα συγκεντρώνονται ρούχα, παιχνίδια, τρόφιμα και βιβλία για οικογένειες που τα έχουν ανάγκη.
  • Ο Σύλλογος Γυναικών Τρικάλων (μέλος ΟΓΕ) διοργανώνει χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά των ανέργων (5 μ.μ. το απόγευμα, Πολυχώρος Δήμου Τρικκαίων - έναντι ΔΕΗ).
Ανησυχία μετά τη φωτιά στην «Κρι - Κρι»

Σε αναμονή των ανακοινώσεων για τα σχέδια της εργοδοσίας βρίσκονται οι περίπου 200 εργαζόμενοι της «ΚΡΙ-ΚΡΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΑΒΕΕΕ» στις Σέρρες, αλλά και οι εκατοντάδες κτηνοτρόφοι που την τροφοδοτούσαν με γάλα, μετά τη φωτιά που ξέσπασε την παραμονή των Χριστουγέννων και κατέστρεψε μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεων (γραμμές παραγωγής γιαουρτιού, γάλακτος, ψυγεία).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της εταιρείας προσπαθεί να εξασφαλίσει εναλλακτικές λύσεις (παραγωγή φασόν από άλλες γαλακτοβιομηχανίες) προκειμένου τα προϊόντα της να παραμείνουν στην εσωτερική αγορά και να ικανοποιήσει παραγγελίες του εξωτερικού. Η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι «προχωράμε με συντονισμένα βήματα για τη δυναμική αναδιοργάνωση της παραγωγής μας προκειμένου να καλύψουμε άμεσα τις ανάγκες των πελατών μας και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε προϊόντα υψηλής αξίας στους καταναλωτές μας».

Τον τελευταίο χρόνο, η εταιρεία προχώρησε στην κατάργηση της κλαδικής σύμβασης μέσα από ατομικές συμβάσεις εργασίας, διατήρησε όμως τους μισθούς των εργαζομένων, μέσα από «οικειοθελείς παροχές», τις οποίες οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να καταργήσει. Διάχυτη είναι η ανησυχία μήπως η φωτιά που κατέστρεψε το εργοστάσιο δώσει την αφορμή για γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων από την πλευρά της εργοδοσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ