ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Υπόσχεται να στηρίξει τη «νέα οικονομία»

Σκιαγραφώντας τα σχέδιά της για την εντός ΟΝΕ εποχή, η διοίκηση της ΕΤΕ δίνει έμφαση στη «νέα» οικονομία, τα νέα προϊόντα και ανακοινώνει  συνεργασία με τη «Μάικροσοφτ»

Η συσσωρευμένη πείρα του τραπεζικού κεφαλαίου της ευρωζώνης είναι και οδηγός της δράσης των ντόπιων τραπεζιτών. Σε αυτό το πλαίσιο και με αυτές τις μεθόδους (και μεθοδεύσεις) οι Ελληνες τραπεζίτες βάζουν τις τελευταίες «πινελιές εκσυγχρονισμού τους» καθώς το διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος του έτους και την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη είναι ελάχιστο.

Για τις αμέσως επόμενες κινήσεις προϊδέασε τους δημοσιογράφους ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζάς, που έκανε λόγο για έγκαιρη δημοσιοποίηση των επιτοκίων σε ευρώ. Κίνηση που κατά τα φαινόμενα θα ακολουθήσουν όλες οι ντόπιες τράπεζες που θα σπεύσουν να διαφημίσουν την κάθε είδους πραμάτεια τους.

Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας παρουσίασε και το περίγραμμα της τακτικής που θα ακολουθηθεί στη λεγόμενη εντός ΟΝΕ εποχή. Ετσι η αμφιλεγόμενη νέα οικονομία, ο κατ' εξοχήν χώρος σύμφυσης κράτους και μονοπωλίων είναι ένα πρώτο ζητούμενο. Σε αυτό το πλαίσιο έχει ήδη γίνει συμφωνία της Εθνικής Τράπεζας με τη γνωστή αμερικανική «Μάικροσοφτ», που θα παίξει το ρόλο του «συμβούλου» για «επενδύσεις» σε επιχειρήσεις νέας τεχνολογίας. Ο Θ. Καρατζάς μάλιστα υπενθύμισε τις σχετικές υποσχέσεις Παπαντωνίου για την ίδρυση κρατικού ταμείου, από το οποίο οι επιχειρηματίες του συγκεκριμένου χώρου θα λυμαίνονται ζεστό δημόσιο χρήμα. Εν κατακλείδι συνόψισε την τακτική στο δίπτυχο νέα προϊόντα - τεχνολογία.

Εμείς να σημειώσουμε ότι η τραπεζική πραμάτεια όλων των τραπεζών, που θα διαφημίζεται από την επόμενη κιόλας βδομάδα σαν μορφή κατάθεσης, περικλείει πολλούς κινδύνους για τους αποταμιευτές, καθώς πολλά από αυτά τα «προϊόντα» συνδέονται με το καθημερινό τζογάρισμα στα χρηματιστήρια και στις χρηματαγορές.

Αποτιμώντας τα πεπραγμένα της Εθνικής στη διάρκεια του 2000 ο διοικητής της Εθνικής αναφέρθηκε στην πολιτική επέκτασης στα Βαλκάνια με την εξαγορά της δεύτερης σε μέγεθος βουλγαρικής τράπεζας OBB και της τράπεζας της ΠΓΔΜ, Stopanska. Επισήμανε επίσης ότι θα ανοίξει γραφείο της στην Κωνσταντινούπολη, προσέγγιση «καθαρά επαγγελματική» κατά πώς είπε, που «δε συνδέεται με την εξωτερική πολιτική», δεχόμενος ωστόσο ότι η εξωτερική πολιτική διευκολύνει μια τέτοια δραστηριότητα.

Ο διοικητής της ΕΤΕ αναφέρθηκε και στο εκτεταμένο δίκτυο που διαθέτει η Εθνική στην Ευρώπη (Λονδίνο, Παρίσι, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία), αλλά και στην Κύπρο και Αίγυπτο. Τέλος, ανακοίνωσε ότι η κερδοφορία στο τελευταίο τρίμηνο του 2000 πήγε πολύ καλά για την Τράπεζα, αλλά και για τον όμιλο της Εθνικής, παρότι το τελευταίο έχει υποστεί τις συνέπειες από το χρηματιστήριο.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΕΕ
Πρώτοι... από το τέλος στις εξαγωγές

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της Eurostat

Το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας συνεχίζει να παραμένει αρνητικό και η θέση μας στην ΕΕ στις εξαγωγές η τελευταία. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο του 2000 σημείωσαν αύξηση 36%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του '99.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Θ. Αλγιανάκογλου, το πρώτο εξάμηνο του 2000 οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε 5,87 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΕΒΕ ως το τέλος του έτους αναμένεται να προσεγγίσουν τα 11 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές προς τις βαλκανικές χώρες αυξήθηκαν κατά 71%, ενώ προς τις χώρες της ΕΕ μόλις κατά 17%.

Στις πρώτες θέσεις των ελληνικών εξαγωγών κατατάσσονται, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που παρουσιάστηκαν από τους εκπροσώπους του ΣΕΒΕ:

  • η Γερμανία με 754 εκατ. ευρώ
  • η Ιταλία με 585 εκατ. ευρώ
  • οι ΗΠΑ με 336 εκατ. ευρώ
  • η Τουρκία με 313 εκατ. ευρώ.

Συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 1999, σχεδόν διπλασιάστηκαν οι εξαγωγές με προορισμό την Τουρκία, την ΠΓΔΜ, τη Ρουμανία, το Ισραήλ, την Ιαπωνία και τη Γιουγκοσλαβία, ενώ πτώση παρουσίασαν οι εξαγωγές προς Ουκρανία και Ιταλία.

Στις πρώτες θέσεις στις εξαγωγές σε επίπεδο κλάδων εμφανίζονται η κλωστοϋφαντουργία και ένδυση με 1,2 δισ. ευρώ, τα τρόφιμα και ποτά με 1,2 δισ. ευρώ και τα πετρελαιοειδή προϊόντα με 957 εκατ. ευρώ.

Ερχεται το «τελόσημο»

Από τις 2 Γενάρη μέχρι και τις 16 Φλεβάρη θα γίνεται η διάθεση των ειδικών σημάτων για τα τέλη κυκλοφορίας του 2001. Το τελόσημο που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων παραμένει αμετάβλητο στα περσινά επίπεδα και θα διατίθεται από τις τράπεζες Αγροτική, Εθνική και Alpha Bank. Το χαράτσι ξεκινά από τις 10.000 δραχμές και φτάνει σε 130.000 δραχμές ανάλογα με τον κυβισμό του οχήματος.

Σημειώνεται ότι για την πληρωμή του τελόσημου το υπουργείο Οικονομικώς στέλνει στους ιδιοκτήτες των οχημάτων ειδικό ειδοποιητήριο, το οποίο πρέπει να προσκομιστεί στην Τράπεζα προκειμένου να χορηγηθεί το ειδικό σήμα.

Για τις περιπτώσεις που οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν πάρει σχετικό ειδοποιητήριο (μέχρι την 1η Φλεβάρη), ή έχουν αναγραφεί λανθασμένα στοιχεία σ' αυτό, θα πρέπει να απευθύνονται στις Οικονομικές Υπηρεσίες (εφορίες). Τέλος, σημειώνεται ότι το Μηχανογραφικό του υπουργείου Οικονομικών συνήθως στέλνει ειδοποιητήρια με λανθασμένες ενδείξεις για τα ΙΧ ο κυβισμός των οποίων βρίσκεται στα οριακά επίπεδα των κλιμακίων. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ΙΧ που θεωρούνται 1.400 κυβικών, αλλά στα χαρτιά είναι μέχρι και 1.357 κυβικά.

ΑΓΕΤ- ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Εγκρίθηκε η συγχώνευση

Τη συγχώνευση των «Τσιμέντων Χαλκίδας» από την «ΑΓΕΤ Ηρακλής», με την απορρόφηση της πρώτης εταιρίας από τη δεύτερη, ενέκριναν χτες οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις των μετόχων των δύο εταιριών και οι νομικές διαδικασίες της συγχώνευσης θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του μήνα. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας το μετοχικό κεφάλαιο της «ΑΓΕΤ Ηρακλής» θα αυξηθεί σε 66.817.744.580 δραχμές, ενώ πρόκειται να εκδοθούν 20.591.750 μετοχές, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των μετοχών σε 71.082.707. Οι μέτοχοι της «ΑΓΕΤ Ηρακλής» θα λάβουν 0,302 πρόσθετες μετοχές για κάθε μετοχή του «Ηρακλή» που ήδη έχουν, ενώ οι μέτοχοι της «Τσιμέντα Χαλκίδας» θα ανταλλάξουν κάθε μετοχή που έχουν σήμερα με 0,096 μετοχές της «ΑΓΕΤ Ηρακλής».

Οι ενοποιημένες πωλήσεις των δύο Ομίλων το τρίτο τρίμηνο του έτους έφθασαν τα 132 δισεκατομμύρια δραχμές, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 11% σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν στα 10,9 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ η συνολική παραγωγική δυναμικότητα των δύο εταιριών φθάνει τα 9 εκατομμύρια τόνους ετησίως, εκ των οποίων το 40% εξάγεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Νέο δελτίο τιμών για 7.187 φάρμακα

Το νέο δελτίο τιμών των φαρμάκων ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης, στο οποίο περιλαμβάνονται συνολικά 7.187 φάρμακα και σκευάσματα. Το νέο δελτίο τιμών εγκρίνει 471 νέα φάρμακα, από τα οποία τα 189 είναι έτοιμα εισαγόμενα, τα 65 συσκευάζονται στη χώρα μας και τα 222 παρασκευάζονται επίσης στην Ελλάδα.

Στο σύνολο των 7.187 φαρμάκων προέκυψαν μειώσεις τιμών σε 139 φάρμακα και κυμαίνονται από 0,4 έως και 80,4%, επανακαθορισμός τιμών σε 34 αντίγραφα φαρμάκων με βάση τις τιμές των αντίστοιχων πρωτοτύπων, στα οποία προέκυψαν 25 μειώσεις και 9 αυξήσεις. Οι μειώσεις στα 25 αντίγραφα κυμαίνονται από 30,6 έως 80,6%, ενώ οι αυξήσεις των 9 αντιγράφων είναι από 9,1 έως 13,3%. Επίσης σε 4 νέα φάρμακα, τα οποία σύμφωνα με έγγραφα του ΕΟΦ κρίνονται απαραίτητα για τη δημόσια υγεία, υποβλήθηκαν αυξήσεις της τάξεως του 7 έως 40,1%. Τα φάρμακα αυτά ανήκουν στην κατηγορία των φαρμάκων «αντιμετώπισης» κάποιων μορφών καρκίνου και AIDS. Τέλος μειώθηκαν οι τιμές σε 4 φάρμακα ώστε μετά από αίτηση των εταιριών παρασκευής τους να συμπεριληφθούν στη λίστα.

ΕΛΛΑΔΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας

Επικυρώθηκε χτες από τη Βουλγαρική Βουλή - με καθυστέρηση 9 ετών - η σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας των εισοδημάτων και των περιουσιών μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Η σύμβαση αυτή - που είχαν υπογράψει το Φλεβάρη του 1991 στην Αθήνα οι τότε πρωθυπουργοί των δυο χωρών Κ. Μητσοτάκης και Δημητάρ Ποπόφ - επικυρώθηκε χτες με απόλυτη ομοφωνία. Η εντυπωσιακή αυτή καθυστέρηση οφείλεται κυρίως σε αίτημα της Βουλγαρίας να συμπεριληφθούν στο πεδίο δράσης της σύμβασης οι χερσαίες οδικές μεταφορές μεταξύ των δυο χωρών, στις οποίες δραστηριοποιούνται πολυάριθμες ελληνικές και βουλγαρικές εταιρίες με έδρες είτε σε μια, είτε και στις δυο χώρες. Το θέματα αυτά διευθετήθηκαν με κοινό πρωτόκολλο που υπέγραψαν φέτος στη Φιλιππούπολη εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των δύο χωρών, το οποίο προστέθηκε στη διακυβερνητική σύμβαση.

Η Βουλγαρική Βουλή επικύρωσε χτες και την αντίστοιχη σύμβαση μεταξύ Βουλγαρίας και Κύπρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ