ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ - ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Γίνεται μόνιμος φόρος ένα έκτακτο τέλος

Κανένα φόρο στη λαϊκή κατοικία, ζήτησε το ΚΚΕ

Αρχισε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Ενιαίος φόρος ακινήτων και άλλες διατάξεις», με το οποίο προστίθενται νέα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη στα ήδη γονατισμένα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου και παρέχονται νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια στους μονοπωλιακούς ομίλους, όπως αυτούς που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, στον τουρισμό κ.λπ.

Το νομοσχέδιο προκάλεσε, νέες, ανούσιες και αποπροσανατολιστικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα κόμματα της διαχείρισης και της ευρωυποταγής, με τις οποίες επιχειρείται να αποκρυβεί από το λαό ότι τα αντιλαϊκά μέτρα δε θα έχουν σταματημό με όποια κυβέρνηση, όσο στην εξουσία θα είναι τα μονοπώλια. Σε αυτό το «παιχνίδι» εντάσσονται και τα «βελτιωτικά μέτρα» που ζητούν βουλευτές της συγκυβέρνησης όπως η Φ. Πατριανάκου της ΝΔ και ο Γ. Κουτσούκος από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το «θέμα αντισυνταγματικότητας» που έθεσαν χτες βουλευτές των ΑΝΕΛ.

Η λαϊκή στέγη είναι δικαίωμα

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι «μονιμοποιείται ένα έκτακτο τέλος», άρα πρόκειται «για ένα νέο δημοσιονομικό μέτρο» και πρόσθεσε σχετικά με τα όσα προβλέπονται στο ν/σ:

«Επιβαρύνεται περισσότερο σε σχετικό επίπεδο - και αυτό είναι που μετράει - το κτίσμα που έχει πολύ μικρή αξία και όσο μεγαλώνει η αξία του τόσο μικρότερη φορολογική επιβάρυνση θα έχει».

«Επιβάλλεται ατομική αντιμετώπιση του κάθε κτίσματος, ακινήτου, οικοπέδου ξεχωριστά». «Είτε έχεις ένα ακίνητο είτε 50, για το κάθε ακίνητο θα πληρώσεις τον ίδιο φόρο. Από πού και ως πού ζυγίζει το ίδιο το ακίνητο, με αυτόν που έχει ένα και με αυτόν που έχει 50;».

«Εφαρμόζει συντελεστή απομείωσης επιφάνειας για τα βιομηχανικά κτίρια, τα ξενοδοχεία κ.λπ.», τα οποία μάλιστα απαλλάσσει τελείως από το συμπληρωματικό φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι μικροί επαγγελματοβιοτέχνες και αγρότες. Ενώ με τις προϋποθέσεις που τίθενται είναι «γράμμα άγραφο» οι όποιες εξαιρέσεις αναφέρονται από τον ενιαίο φόρο (π.χ. πολύτεκνοι, ΑμΕΑ κ.ά.).

Για το ΚΚΕ, υπογράμμισε, «η λαϊκή στέγη είναι δικαίωμα. Ενδιαφερόμαστε και γι' αυτούς που έχουν εξασφαλίσει το συγκεκριμένο δικαίωμα, αλλά πάνω από όλα ενδιαφερόμαστε γι' αυτούς που δεν το έχουν εξασφαλίσει» όταν, όπως σημείωσε, υπάρχουν κοντά 200 χιλιάδες κατοικίες απούλητες. «Εδώ - σημείωσε - είναι ένα ακόμα παράδειγμα της τεράστιας υπεροχής που είχε το σοσιαλιστικό σύστημα το οποίο είχε λύσει το πρόβλημα της στέγης για όλους. Ενώ, αντίθετα, στον καπιταλισμό όλο και λιγότεροι σήμερα θα μπορούν να ικανοποιούν αυτό το δικαίωμα».

«Εμείς λέμε πολύ καθαρά ότι πρέπει να προστατεύεται η λαϊκή κατοικία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απαλλάσσεται από τη φορολογία. Δηλαδή, για κατοικίες μέχρι 120 τετραγωνικά μέτρα που μπορούν να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες μιας 4μελούς οικογένειας δεν πρέπει να υπάρχει κανένας φόρος. Δεύτερον, επειδή έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ η παραγωγικότητα στον καπιταλισμό, δεν είναι πολυτέλεια και η δεύτερη κατοικία» ως «80 τετραγωνικά».

Ξεκληρίζουν τη φτωχή αγροτιά

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης επισήμανε ανάμεσα σε άλλα: «Ιδιαίτερα την τριετία 2009 - 2012 έχουμε αύξηση του κόστους αγροτικής παραγωγής που αγγίζει το 22%. Υπάρχει σημαντική αύξηση σε φόρους την ίδια τριετία, έχουμε σχεδόν διπλασιασμό, από 181 εκατ. ευρώ που πλήρωναν οι αγρότες έφτασαν να πληρώνουν 351 εκατ. δηλαδή μια αύξηση 93%. Με τη φορολόγηση της αγροτικής γης θα έχουμε παραπέρα βίαιο μαζικό ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς». «Το 77%, δηλαδή 31 εκατομμύρια στρέμματα είναι μισθωμένες καλλιέργειες, που σημαίνει ότι η φορολόγηση θα μετακυλιστεί στον ενοικιαστή, στο φτωχό μικρό ακτήμονα, στο μικρό κληρούχο που νοικιάζει τη γη για να ζήσει την οικογένειά του, που θα σημάνει την παραπέρα αύξηση του κόστους παραγωγής, παραπέρα συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος. Δε θα αντέξουν οι φτωχοί αγρότες που νοικιάζουν γη. Θα πουλήσουν και τη δική τους γη, τη μικροϊδιοκτησία, γιατί θα τους την πάρει διαφορετικά η εφορία για τα χρέη που τους πνίγουν και δεν μπορούν να πληρώσουν. Ετσι, θα έχουμε μαζική προσφορά γης για πώληση και θα πέσουν οι τιμές» και θα συγκεντρωθεί η γη σε λίγα χέρια. Αντίστοιχα, σφοδρή είναι η επίθεση και σε βάρος των φτωχών κτηνοτρόφων. «Ο αντιλαϊκός, ταξικός, χαρακτήρας της πολιτικής σας, τόνισε, φαίνεται ξεκάθαρα με την απαλλαγή από τη φορολόγηση μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή. Κατήγγειλε τη δίκη σε βάρος των 32 αγροτών στην Καρδίτσα για χρέη προς την εφορία και τις τράπεζες και κάλεσε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες να συντονίσουν τους αγώνες τους να συγκροτήσουν τη συμμαχία τους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Συγκέντρωση της ιδιοκτησίας και της γης σε λίγα χέρια

«Βαθιά ταξικό και άδικο», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Δίνοντας απαντήσεις στα ιδεολογήματα που «παρέλασαν» στη διάρκεια της συζήτησης, όπως ότι πρόκειται για φόρο δίκαιο όπως αναφέρθηκε από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης, μέχρι ότι μπορούν να έρθουν καλύτερες μέρες στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αυτά τα χρόνια της βαριάς καπιταλιστικής κρίσης που γδάρατε τον κόσμο, πείτε πόσα έχετε πάρει από τους εργαζόμενους και πόσα από αυτούς που έχουν τον πλούτο». «Απαλλάσσετε τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους από τη φορολογία ακίνητης περιουσίας, ενώ ο φτωχός, η λαϊκή οικογένεια που έχει ένα σπίτι καλείται να πληρώσει. Γιατί; Οι μεγάλοι δεν έχουν να πληρώσουν;», τελικά «να βγείτε και να πείτε ότι» για την κυβέρνηση «το κεφάλαιο είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομίας και θα του τα δώσουμε όλα».

Ανέδειξε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιδιώκει, από τη μια, «να συγκεντρώσει χρήματα για τον κρατικό προϋπολογισμό και από αυτό τον τομέα», όχι βέβαια για να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις και, από την άλλη, «για να επιταχυνθεί η συγκέντρωση της ιδιοκτησίας της γης στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων». «Οταν δε θα έχουν - σημείωσε - τα λαϊκά στρώματα να πληρώσουν τη φορολογία θα πουλήσουν όσο - όσο». Εκεί που γίνονται ολοφάνεροι οι στόχοι του νομοσχεδίου, συνέχισε ο Θ. Παφίλης, είναι στους αγρότες. Ανέφερε ως παράδειγμα ότι φορολογείται το ορεινό βοσκοτόπι, αλλά όχι η οργανωμένη, σύγχρονη κτηνοτροφική επιχείρηση.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι νοσταλγεί τον καπιταλισμό στην πρώτη του μορφή και κοροϊδεύοντας τους εργαζόμενους προτείνει τον «τρίτο δρόμο». «Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει - υπογράμμισε. Ο καπιταλισμός πρέπει να ανατραπεί». Η κοινωνία, κατέληξε, σήμερα έχει όλες τις δυνατότητες να παρέχει τσάμπα λαϊκή κατοικία και πρώτη, και δεύτερη, ακόμα και τρίτη, αρκεί να πάρουν στα χέρια τους τον πλούτο αυτοί που τον παράγουν. Αυτό απέδειξε, τόνισε, ο σοσιαλισμός. Η Σοβιετική Ενωση ακόμα και όταν είχε καταστραφεί κατά 40% κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είχε δωρεάν λαϊκή στέγη, ρεύμα, Υγεία, Παιδεία.

Περί συνταγματικότητας

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, αναφερόμενος στην αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα που υπερασπίζονται το αστικό πολιτικό σύστημα για τη συνταγματικότητα ή όχι του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, ανέφερε από το βήμα της Βουλής: «Να αφήσουμε τα νομικά και τις διάφορες ερμηνείες και να μιλήσουμε με την απλή λογική για το Σύνταγμά σας, γιατί εμείς δεν το ψηφίσαμε». «Λέει ότι κάθε πολίτης εισφέρει ανάλογα με τις δυνατότητές του. Ποιο φορολογικό σύστημα της χώρας μας και στον καπιταλισμό εφαρμόζει αυτό; Ποιο από όλα όσα γνωρίσαμε από υπάρξεως του Συντάγματος; Κανένα. Είναι υποκρισία ή όχι;». «Ο μισθωτός φορολογείται από το πρώτο ευρώ, όταν επιχειρήσεις, μονοπωλιακοί όμιλοι φορολογούνται συνεχώς και λιγότερο». «Ποιος ερμηνεύει τις δυνατότητες του καθενός; Η εκάστοτε κυβέρνηση. Η κυβερνητική πλειοψηφία». «Ερμηνεύει ότι για τους άμεσους φόρους οι κεφαλαιοκράτες ενώ κατέχουν το 80% του πλούτου θα πληρώνουν το 20% και οι εργαζόμενοι ενώ κατέχουν το 20% του πλούτου θα πληρώνουν το 80%. 45% οι άμεσοι φόροι 55% οι έμμεσοι. Είναι το ίδιο ο φόρος της ζάχαρης ή στα τσιγάρα σε ποσοστό στον μισθό του εργαζόμενου με αυτόν που βγάζει δισεκατομμύρια;». Το Σύνταγμα «ερμηνεύει κάθε φορά η κυβέρνηση που υπηρετεί το σύστημα. Αλλο αν ορισμένοι πάνε να εξυπηρετήσουν κάποιες σκοπιμότητες και αυταπάτες». «Τα πομπώδη άρθρα είναι έτσι διατυπωμένα που μπορεί να τα κάνει λάστιχο η κάθε κυβέρνηση» και μάλιστα κάθε φορά ανάλογα με τις ανάγκες του καπιταλιστικού συστήματος. Αν είναι σε φάση ανάπτυξης ή κρίσης.

«Λένε κάποιοι ότι εγγράφει και τους κοινωνικούς αγώνες. Ναι. Ομως καταγράφεται η κυρίαρχη ιδεολογία. Δηλαδή η αστική. Τα υπόλοιπα είναι συμπληρωματικά, διακηρύξεις. Το Σύνταγμα είναι αστικό. Κατοχυρώνει την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Αυτή είναι η δική μας τοποθέτηση και αφορά κυρίως το λαό. Να κρίνει πόση αξία έχουν οι περιβόητες διακηρύξεις περί ισονομίας, ισοτιμίας και δίκαιης φορολόγησης».

ΣΥΡΙΖΑ
Υπεράνω όλων οι θεσμοί της αστικής τάξης

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Γελαλής, δίνοντας «τα ρέστα του» στην υπεράσπιση του ευρωμονόδρομου και καλύπτοντας την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια, αναφέρθηκε «στην αποτυχημένη πολιτική των μνημονίων» που «έχει διαλύσει τον εισπρακτικό μηχανισμό». Στη μνημονιακή πολιτική απέδωσε και την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αποκρύβοντας τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είχαν συνδιαμορφωθεί με τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, προχωρώντας παραπέρα, κατήγγειλε την κυβέρνηση, γιατί με τα μέτρα αυτά δημιουργεί «κλίμα σε βάρος του ίδιου του κοινοβουλευτικού συστήματος, υπονομεύετε τη δημοκρατία, τα θεμέλια της δημοκρατίας» και πρόσθεσε, προσπαθώντας να πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καλύτερος διαχειριστής, «δεν βγαίνεις από την κρίση με αλλεπάλληλα πραξικοπήματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ