ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Σχεδιάζουν νέες κινητοποιήσεις οι μαθητές των ΕΠΑΛ

Μεγάλη συμμετοχή στη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας

Το δικαίωμά τους σε σχολεία με εκπαιδευτικούς, υποδομές, που θα δίνει εφόδια και δεν θα τους στέλνει να δουλέψουν «δούλοι για 9 ευρώ» διεκδίκησαν χτες με μία ιδιαίτερα μαχητική κινητοποίηση μαθητές από ΕΠΑΛ. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού ΕΠΑΛ Αττικής, συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Παιδείας και το έφεραν μπροστά στις ευθύνες του για την κατάσταση που βιώνουν από την αρχή της χρονιάς στα σχολεία τους.

«Μόρφωση - Υγεία, όχι ανεργία. Αγώνας για δημόσια και δωρεάν Παιδεία», «Μόρφωση ζητάμε δικαιωματικά, δημόσια σχολεία και όχι ιδιωτικά», «Κάτω τα χέρια από τα σχολεία», «Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε», «Το δίκιο κατακτιέται με αγώνες» είναι μερικά από τα συνθήματα που αποτύπωσαν στα πανό τους και φώναξαν οι μαθητές. Ετσι απαντούν στην πολιτική που έστειλε στη διαθεσιμότητα εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων και άφησε ξεκρέμαστους τους μαθητές, στις καταργήσεις «ολιγομελών» τμημάτων που για πολλούς μαθητές θα σημάνει και διακοπή της φοίτησής τους, στο μέλλον της εκμετάλλευσης με πρώτη στάση τη «μαθητεία» και τα άλλα πολύμορφα προβλήματα με τα οποία έχει φέρει αντιμέτωπους τους μαθητές των ΕΠΑΛ αυτή η πολιτική. Προβλήματα που ήρθε να προσθέσει η «μεταρρύθμιση», που ξεκίνησε το Σεπτέμβρη για την οικοδόμηση του νέου σχολείου της αγοράς, στις ήδη μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές παιδιά λαϊκών οικογενειών. Πολλοί είναι εργαζόμενοι, πληρώνουν για τις μετακινήσεις τους καθώς διανύουν αποστάσεις για να βρουν την ειδικότητα που επιθυμούν, υπάρχει ανάγκη για σίτιση, έχουν βρεθεί πολλές φορές στις διεκδικήσεις τους αντιμέτωποι με την ποινικοποίηση των αγώνων και τον αυταρχισμό.

Κάλεσμα για συμμετοχή στην κινητοποίηση απηύθυναν μαθητές από το 4ο ΕΠΑΛ Σιβιτανιδείου, 3ο Εσπ. ΕΠΑΛ Ν. Φιλαδέλφειας, 1ο Εσπ. ΕΠΑΛ Ταύρου, 1ο Εσπ. ΕΠΑΛ Περιστερίου, 1ο και 2ο Εσπ. ΕΠΑΛ Δραπετσώνας, 1ο ΕΠΑΛ Ιλίου, 4ο ΕΠΑΛ Αγ. Ελευθερίου, 6ο ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων, 1ο ΕΠΑΛ Αθηνών, 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, 1ο ΕΠΑΛ Κορωπίου, 1ο ΕΠΑΛ Μπραχαμίου, 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Ν. Σμύρνης, 1η ΕΠΑΣ Σιβιτανιδείου. Συμμετείχαν μαθητές από τα ΕΠΑΛ Ελληνικού, Ταύρου, ΙΕΚ και ΣΕΚ Σιβιτανιδείου, πρωινό και εσπερινό ΕΠΑΛ Κορωπίου, Αιγάλεω, 1ο Περιστερίου, 3ο Περιστερίου, Κορυδαλλού, Δραπετσώνας, ΣΚΥΠ, Περάματος, ΕΠΑΛ Αμαρουσίου κ.α. Στο πλευρό των μαθητών βρέθηκαν αντιπροσωπείες της ΑΣΓΜΕ, της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, της ΟΛΜΕ, της Συντονιστικής Επιτροπής Εκπαιδευτικών ΔΕ σε Διαθεσιμότητα.

Αντιπροσωπεία των μαθητών και της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής συναντήθηκε με το διευθυντή του γραφείου του υπουργού Β. Βασιλόπουλο, ο οποίος, σύμφωνα με την αντιπροσωπεία, δήλωσε αναρμοδιότητα για τα ζητήματα μεταφοράς και σίτισης των μαθητών και είπε ότι από το Γενάρη τα κενά θα καλυφθούν με αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ και εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με μαθητές και γονείς, στο αίτημα που του διατύπωσαν να μην απολυθεί κανένας εκπαιδευτικός, τους κάλεσε ούτε λίγο ούτε πολύ να μην τους απασχολεί το πώς θα καλυφθούν τα κενά...

Οι μαθητές δήλωναν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και προγραμματίζουν διαμαρτυρία στο υπουργείο Μεταφορών για το ζήτημα της μετακίνησής τους και συναυλία από σχολεία του Πειραιά.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ολοταχώς για εφαρμογή αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής ΑΕΙ - ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Παρεμβάσεις, με στόχο να σταματήσουν οι αντιδράσεις, που εκδηλώνονται ενάντια στην αξιολόγηση, πραγματοποιούν οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ. Επιδεικνύουν μια ιδιαίτερη «πρεμούρα» στο να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης σε κάθε Σχολή και Τμήμα, αφού η κατηγοριοποίηση που θα προκύψει θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εισροή χρημάτων «και από άλλες πηγές», αλλά και το κράτος, όπως επιτάσσει ο νέος νόμος - πλαίσιο. Μάλιστα, ο πρύτανης του ΑΠΘ ισχυρίζεται ότι «η αξιολόγηση συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας των σπουδών».

Στο πλαίσιο αυτών των παρεμβάσεων, χτες το πρωί, ο πρύτανης και μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου, ο κοσμήτορας και καθηγητές της Σχολής επιχείρησαν να σταματήσουν την κατάληψη της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Με αφορμή τις «παρεμβάσεις» της Πρυτανείας, αλλά και τις «αντιδράσεις» σε ορισμένες σχολές, η Τομεακή Επιτροπή ΑΕΙ - ΤΕΙ της Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της:

«Η πρυτανεία του ΑΠΘ, πιστή στις αρχές και αξίες που φέρνει ο νέος νόμος πλαίσιο, για πανεπιστήμιο πλήρως υποταγμένο σε ιδιωτικά - οικονομικά κριτήρια, για παραγωγή αποφοίτων με ληξιπρόθεσμες γνώσεις και υπάκουους στα εργοδοτικά κελεύσματα, για πιο ισχυρή πρόσδεση των επιχειρήσεων με την έρευνα, κάνει το παν, ώστε να εξωραΐσει τη "βιτρίνα" του ιδρύματος.

Η πρυτανεία θα έπρεπε πρώτα και κύρια να ασχοληθεί με τα ουσιαστικά προβλήματα του ΑΠΘ και να δρομολογήσει λύσεις. Τα αποτελέσματα των προηγούμενων αξιολογήσεων τα είδαμε στην πράξη. Πουθενά δεν οδήγησαν σε βελτίωση της ποιότητας των σπουδών. Την κατάσταση τη ζούμε ήδη στο πετσί μας: Αδυναμία στοιχειώδους λειτουργίας των τμημάτων μετά τις μαζικές διαθεσιμότητες σχεδόν του 1/3 του διοικητικού προσωπικού του ΑΠΘ, δραστική μείωση των εργολαβικών υπαλλήλων που απασχολούνταν στη φύλαξη και την καθαριότητα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, λειτουργία της Λέσχης με ιδιώτη - catering, το γεγονός ότι έπρεπε να φτάσουμε μέσα Δεκέμβρη για να λειτουργήσει η θέρμανση, πολλά εργαστήρια και τμήματα υπολειτουργούν, ενώ τα προγράμματα σπουδών υποβαθμίζονται με τη συγχώνευση και την αναμόρφωση μαθημάτων.

Σε αυτήν την κατάσταση, είναι φυσικό να υπάρχουν αντιδράσεις. Ανεξάρτητα από τη συμφωνία με τη μορφή που παίρνει ο αγώνας, είναι απαράδεκτο να παρουσιάζονται ως θεματοφύλακες αυτοί που έχουν βάλει και βάζουν καθημερινά τη σφραγίδα τους σε αυτήν την κατάντια.

Οι καταστροφές σε χώρους της Σχολής Θετικών Επιστημών, ουδεμία σχέση έχουν με το οργανωμένο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα και αξιοποιούνται όπως και παρόμοια περιστατικά στο παρελθόν, με στόχο τη συκοφάντηση των αγώνων. Καλούμε φοιτητές, εργαζόμενους και μέλη ΔΕΠ οργανωμένα μέσα από τους συλλόγους τους να δυναμώσουν την πάλη για δημόσιο δωρεάν Πανεπιστήμιο που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Για την αυτοδίκαιη αργία εκπαιδευτικών

Με διάφορες αφορμές και με εργαλείο το Πειθαρχικό Δίκαιο, δημόσιοι υπάλληλοι και ειδικότερα εκπαιδευτικοί έρχονται το τελευταίο διάστημα αντιμέτωποι με διώξεις. Χτες, σε συνάντηση του υφυπουργού Σ. Κεδίκογλου με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη, προτάθηκε από τον πρώτο να εξετασθεί εκ νέου η ρύθμιση περί αυτοδίκαιης αργίας των εκπαιδευτικών, σημειώνοντας ότι «οι εκπαιδευτικοί, ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε εντάσεις λόγω της φύσης του έργου τους, συχνά υφίστανται τις δυσμενείς συνέπειες της θέσης σε αργία άδικα».

Η επερχόμενη αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, η επιστράτευση των καθηγητών το καλοκαίρι, οι διώξεις που εντείνονται το τελευταίο διάστημα με βάση το Πειθαρχικό Δίκαιο δείχνουν ότι ο αυταρχισμός επιχειρείται να εγκατασταθεί στο σχολείο. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, «ο κ. Κεδίκογλου έθεσε το πρόβλημα που απορρέει από την αυτοδίκαιη θέση σε αργία με μόνη την παραπομπή σε πειθαρχικό συμβούλιο, τονίζοντας τις ιδιαιτερότητες που η ρύθμιση αυτή παρουσιάζει κατά την εφαρμογή της στο χώρο της Εκπαίδευσης». Οπως φαίνεται δηλαδή, η... βιομηχανία διώξεων αφήνει τάξεις χωρίς εκπαιδευτικούς, γι' αυτό και το υπουργείο Παιδείας παρεμβαίνει.

Αθωώθηκαν μαθητές

Αθωώθηκαν χτες από το Δικαστήριο Ανηλίκων του Πειραιά πέντε μαθητές από τα Μέθανα που κατηγορούνταν ότι «διατάραξαν την ομαλή λειτουργία του σχολείου» όταν μαζί με τους συμμαθητές τους διεκδίκησαν αγωνιστικά τα αυτονόητα. Οι μαθητές του σχολείου προχώρησαν σε κατάληψη το Νοέμβρη του 2011, με αιτήματα να έρθουν βιβλία και καθηγητές κατεύθυνσης για την Γ' Λυκείου. Τη συμπαράστασή της εξέφρασε από την πρώτη στιγμή η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, απαιτώντας να πάψει άμεσα κάθε δίωξη.

ΣΥΣΚΕΨΗ, με θέμα την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις δομές Ειδικής Αγωγής και την ανάγκη για οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα, συνδιοργανώνουν ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) σήμερα Παρασκευή, στις 2.30 το μεσημέρι, στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ