ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Από θέση αρχής ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του «Αστέρα»

Συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον δήμαρχο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης

Την από θέση αρχής κάθετη εναντίωση του ΚΚΕ στην ιδιωτικοποίηση του «Αστέρα Βουλιαγμένης» εξέφρασε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη συνάντηση που είχε χτες το μεσημέρι με τον δήμαρχο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Σπύρο Πανά.

Η συνάντηση έγινε κατόπιν αιτήματος της δημοτικής αρχής, που από τη δική της σκοπιά αντιτίθεται στον τρόπο πώλησης του «Αστέρα», μιλά για περιβαλλοντική καταστροφή με οικοδόμηση συνολικά 40.000 τ.μ. σε μια ευαίσθητη περιβαλλοντικά ζώνη, οικοδόμηση δεκάδων βιλών και συρροή επιπλέον 3.000 αυτοκινήτων καθημερινά.

Με το πέρας της συνάντησης ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε: «Είχαμε μια αναλυτική ενημέρωση από τον κ. δήμαρχο για τον "Αστέρα Βουλιαγμένης" και το συνολικό πρόβλημα. Το ΚΚΕ από θέση αρχής είναι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Βεβαίως και το τίμημα του ξεπουλήματος και το ποιος θα πάρει μια δημόσια περιουσία έχει τη σημασία του, όμως το κύριο δεν είναι η συζήτηση, που γίνεται σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, αλλά η ουσία βρίσκεται στο να μην ιδιωτικοποιηθεί και βέβαια ταυτόχρονα να υπάρχει προστασία του περιβάλλοντος, να μπορούν οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία και βεβαίως να μην επιβαρύνεται οικιστικά η περιοχή, ταυτόχρονα με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, χωρίς απολύσεις, χωρίς μισθολογικό περιορισμό όλων των εργαζομένων στις τουριστικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στον "Αστέρα Βουλιαγμένης"».

Από την πλευρά του ο Σπ. Πανάς είπε μεταξύ άλλων: «Εχουμε ξεκινήσει έναν αγώνα για να προστατέψουμε την περιοχή μας. Την περιοχή που μεγαλώσαμε αλλά και την περιοχή που έρχονται όλοι οι Αθηναίοι. Μια περιοχή μοναδική, με μια φυσιογνωμία που δεν υπάρχει άλλη στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η θέση μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων στο πλάι του λαού

Συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με το προεδρείο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι και τα αντίστοιχα στη λειτουργία της απονομής της δικαιοσύνης συζήτησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνάντηση που είχε, χτες, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, με το προεδρείο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων όλης της χώρας.

Ενδεικτικά των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι είναι τα παρακάτω στοιχεία από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος έχει περίπου 21.500 μέλη: Το 2013, 7.747 δικηγόροι (39%) δεν έκαναν καμία παράσταση στα δικαστήρια, ενώ πάνω από 50 παραστάσεις έκαναν 1.017 δικηγόροι. Οι αντίστοιχοι αριθμοί το 2009 ήταν 6.384 δικηγόροι καμία παράσταση και 1.832 δικηγόροι πάνω από 50 παραστάσεις. Ταυτόχρονα, έχουν διπλασιαστεί από το 2010 οι αιτήσεις συνταξιοδότησης από δικηγόρους που έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν (σ.σ. δεν γινόταν παλιότερα), γιατί φοβούνται την πλήρη κατάρρευση των Ταμείων. Από το Ταμείο Νομικών έχουν «κουρευτεί» τα 2/3 των αποθεματικών.

Τέλος, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι για τα εργατικά και λαϊκά στρώματα που δεν έχουν χρήματα η προσφυγή στα δικαστήρια είναι είδος πολυτελείας. Τα δικαστικά ένσημα και τα παράβολα που πρέπει κάποιος να καταβάλει για να πάει σήμερα στα δικαστήρια, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Μετά τη συνάντηση, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η θέση των ασκούμενων, των μισθωτών, των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων βρίσκεται στο πλάι της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Θα πρέπει σε μια λαϊκή συμμαχία όλοι μαζί να παλέψουν και για τα ιδιαίτερα αιτήματα του κλάδου τους, αλλά όλοι μαζί και ιδιαίτερα οι δικηγόροι πρέπει να βάλουν τις επιστημονικές τους γνώσεις στην υπηρεσία των λαϊκών νοικοκυριών που πλήττονται αυτή τη στιγμή από πλειστηριασμούς, από διακοπές ρεύματος, από φόρους, από μια σειρά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ένταση του αυταρχισμού, με διώξεις συνδικαλιστών και άλλων εργαζομένων».

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γ. Αδαμόπουλος, ευχαρίστησε τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ που άκουσε τις απόψεις και τους προβληματισμούς των δικηγόρων και μεταξύ άλλων δήλωσε: «Τονίσαμε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και αποδεικνύεται κάθε μέρα ότι οι δικηγόροι δεν είναι μια προνομιούχος τάξη, είναι και αυτοί εργαζόμενοι κι εργάζονται σ' ένα ευαίσθητο τομέα που είναι η απονομή της δικαιοσύνης». Πρόσθεσε πως ενημέρωσαν τον Δ. Κουτσούμπα για «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασκούμενοι δικηγόροι και γενικότερα για την κατάσταση η οποία αντί να ανοίξει το επάγγελμα, όπως κάποιοι λένε, το ορθάνοιχτο επάγγελμά μας, με τα μέτρα τα οποία παίρνονται εις βάρος μας και εις βάρος της Δικαιοσύνης το κλείνουν κάθε μέρα όλο και περισσότερο».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΚΚΕ
Οι πρωτοπόρες Τομεακές Οργανώσεις

Με το πανελλαδικό πλάνο της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ να έχει καλυφθεί σε ποσοστό 69,40% στο έκτο κατά σειρά «κλείσιμο», δεκάδες είναι οι Τομεακές Οργανώσεις που έχουν μπει για τα καλά στην τελική ευθεία για την κάλυψη του πλάνου τους, ενώ οι 6 πρώτες έχουν ήδη υπερκαλύψει τα πλάνα τους και συνεχίζουν την προσπάθεια με αμείωτη ένταση.

Στην πρώτη θέση, σε ό,τι αφορά την κάλυψη των πλάνων, βρίσκεται η ΤΟ Ρόδου με ποσοστό 131%, στη δεύτερη η ΤΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ Αχαΐας με 122,50% και στην τρίτη η ΤΟ Κορινθίας με 110,29%. Ακολουθούν η ΤΟ Μεταφορών Αττικής με 104,89%, η ΤΟ Υπαίθρου Τρικάλων με 101,51% και η ΤΟ Ικαρίας με 101,25%.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αλλη μια διαπραγμάτευση...

(Συνέχεια από τη σελίδα 1)

Υπάρχει όμως και επιπλέον λόγος. Τους απασχολεί πώς θα προωθηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα μέτρα που αφορούν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις ή, αλλιώς, τις λεγόμενες «μεταρρυθμίσεις», δηλαδή το πώς θα προωθηθούν μέτρα όπως: Απελευθερώσεις αγορών, ιδιωτικοποιήσεις, διαμόρφωση προϋποθέσεων για συγκέντρωση και συγκεντροποίηση κεφαλαίου σε τομείς όπως το χονδρεμπόριο, αλλαγές στη χρήση γης κ.ά. Γι' αυτό αναφέρονται και στο δίλημμα: Μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα ή προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Σε αυτήν τη βάση επιδιώκεται να δοθεί ώθηση στην καπιταλιστική ανάκαμψη, να ξεπεραστεί η κρίση, την ίδια επιδίωξη έχει και το «σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης» - κατά την ορολογία του ΣΥΡΙΖΑ - της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας. Ο στόχος άλλωστε του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διαφορετικός, η διαφωνία είναι στα μέσα υλοποίησής του. Αυτή η διαπάλη γύρω από το μείγμα διαχείρισης εκδηλώνεται και στην Ελλάδα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανάμεσα στην Κομισιόν και το ΔΝΤ. Οι δηλώσεις Λαγκάρντ για δημοσιονομική χαλάρωση και περιορισμό χρέους σε χώρες όπως η Ελλάδα, δεν αναιρούν ταυτόχρονα τη συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Επιβεβαιώνουν ότι στις διάφορες διαπραγματεύσεις των κυβερνήσεων και των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου» δεν υπάρχει θέση για τα λαϊκά συμφέροντα. Το αντικείμενο της διαπάλης αφορά το ποιο τμήμα του κεφαλαίου θα βγει περισσότερο ή λιγότερο κερδισμένο στη φάση της ανάκαμψης. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να παρακολουθήσουν με προσοχή αυτές τις εξελίξεις, να κατανοήσουν την ουσία τους, να προβληματιστούν από τις αποκαλύψεις που κάνει το ΚΚΕ σε σχέση με το πραγματικό νόημα της όποιας διαπραγμάτευσης και διαπάλης. Να πιστέψουν ότι η διέξοδος δεν βρίσκεται στο πλευρό του ενός ή του άλλου τμήματος της αστικής τάξης, αλλά στη δική τους, ταξικά ανεξάρτητη από την αστική τάξη, οργανωμένη πάλη.

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σήμερα, Πέμπτη:

  • Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί με το Σύνδεσμο Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων, στις 17.30, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.

Αύριο, Παρασκευή:

  • Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει η ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ, αφιερωμένη στα 95χρονα του Κόμματος, στις 8.30 μ.μ., στο κέντρο «ΑΝΟΔΟΣ» στο Γάζι.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ