ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ζητά έκτακτο επίδομα και προστασία των ανέργων

Επίκαιρη Ερώτηση στον πρωθυπουργό κατέθεσε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα

Την καταβολή έκτακτου επιδόματος σε όλους τους ανέργους ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα. Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία φτάνει στο 27,9%, που μεταφράζεται σε 1.403.698 ανθρώπους χωρίς δουλειά. Με βάση τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονται στους 861.279, από τους οποίους επιδοτούνται μόνο οι 145.865. Με βάση τους αριθμούς επιδοτείται το 10% των ανέργων. Παρακολουθούμε τους τελευταίους μήνες αντί για μέτρα υπέρ των ανέργων, να προωθούνται συνεχώς μέσω προγραμμάτων απασχόλησης μέτρα επιδότησης των επιχειρηματιών με κακοπληρωμένη εργασία χωρίς δικαιώματα για τους εργαζόμενους.

Μπροστά στις γιορτές, στο χειμώνα και στις δύσκολες συνθήκες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι άνεργοι, πρέπει να στηριχτούν άμεσα με έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Παράλληλα, χρειάζεται να αναμορφωθεί όλο το σύστημα προστασίας των ανέργων, με σκοπό την ουσιαστική ανακούφισή τους. Και όπως επανειλημμένα έχει ζητήσει το ΚΚΕ με προτάσεις νόμου για επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους. Για πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους για όσο διαρκεί η ανεργία. Για αναγνώριση των χρόνων της ανεργίας ως συντάξιμων κ.λπ.

Γνωρίζουμε πως τα έκτακτα βοηθήματα δε θα λύσουν το πρόβλημα των ανέργων. Ομως, στην κατάσταση που βρίσκονται οι μακροχρόνια άνεργοι, τα βοηθήματα αυτά δίνουν μια μικρή ανάσα στην προσπάθεια επιβίωσής τους, ανακουφίζουν έστω και προσωρινά.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Πρωθυπουργός

  • Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα η κυβέρνηση για την προστασία των ανέργων ιδιαίτερα μπροστά στις γιορτές.
  • Να υπάρξει άμεση στήριξη των οικογενειών των ανέργων, με την καταβολή έκτακτης ενίσχυσης ύψους 1.000 ευρώ».
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Απολογισμός και προγραμματισμός της δράσης

Με τη συμμετοχή ΔΣ σωματείων έγινε τη Δευτέρα συνδικαλιστική σύσκεψη

Από τη συνδικαλιστική σύσκεψη των εργαζομένων στους ΟΤΑ
Από τη συνδικαλιστική σύσκεψη των εργαζομένων στους ΟΤΑ
Τα συμπεράσματα από τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος και το σχέδιο για την παραπέρα οργάνωση της πάλης, συζητήθηκαν σε σύσκεψη του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, που έγινε προχτές Δευτέρα, με τη συμμετοχή ΔΣ σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων. Ο Μπάμπης Βορτελίνος, πρόεδρος του Συνδικάτου, αναφερόμενος στην πανελλαδική απεργία στις 6 Νοέμβρη, σημείωσε εισηγητικά ότι οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΣΚ (ΣΥΡΙΖΑ) και «Συσπειρώσεις» («Παρεμβάσεις») δεν έκαναν τίποτε για την προετοιμασία της και σε ορισμένες περιπτώσεις την υπονόμευσαν ανοιχτά.

Για τη δράση των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ταξικό κίνημα, σημείωσε πως έγινε πιο ολοκληρωμένη δουλειά, καλύτερη αξιοποίησή τους. Ωστόσο, επισήμανε πιο κάτω, απαιτείται βελτίωση της δουλειάς και σε αυτή την κατεύθυνση τα ψηφοδέλτια σε κάθε δήμο θα πρέπει οργανώσουν συζητήσεις με όλους τους εργαζόμενους για την οργάνωση της δράσης. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενιαίας πάλης ενάντια στις απολύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, τα βάρβαρα μέτρα, στην ανάγκη «να υπάρξει διαφώτιση στους τόπους δουλειάς, να οργανωθούν οι συζητήσεις και οι πρωτοβουλίες συνδυασμένα με τα ιδιαίτερα ζητήματα του κλάδου».

Τόσο εισηγητικά, όσο και στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, απασχόλησαν ζητήματα όπως: Οι συνθήκες που δημιουργούνται από την πρόσληψη χιλιάδων 5μηνιτών μέσω «κοινωφελούς εργασίας» στους δήμους και η ανάγκη οργάνωσης της πάλης τους. Η ανάληψη πρωτοβουλιών για την έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη εργαζομένων και ανέργων που ζουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Η δράση άλλων δυνάμεων, που βάζουν εμπόδια στην οργάνωση όλων των εργαζομένων στα σωματεία, που λειτουργούν διασπαστικά κ.ά.

Κινητοποιήσεις για την υπογραφή Συμβάσεων

Σε συγκέντρωση για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων σε Ξενοδοχεία, Επισιτισμό και Ζαχαρώδη, καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, αύριο Πέμπτη 12/12, στις 5 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος. Θα ακολουθήσει πορεία προς τα γραφεία της Ενωσης των ξενοδόχων και της ΓΣΕΒΕΕ.

Επίσης, πανελλαδική σύσκεψη για να συζητηθεί η μάχη της Σύμβασης και τα άλλα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους του κλάδου, διοργανώνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, την Κυριακή 15/12 στις 11 π.μ., στην Αθήνα, στην αίθουσα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Αττικής (οδός Γλάδστωνος 3, Ομόνοια 10677, στοά Φέξη, 7ος όροφος). Καλεί σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενους να συμμετάσχουν.

Τέλος, σε στάση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία Τύπου, την Πέμπτη 12/12, από τις 7 π.μ. έως τις 11 π.μ., με απόφαση της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας. Ο στόχος που θέτει το σωματείο είναι να αξιοποιηθεί η στάση εργασίας για να γίνουν συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς με θέμα τις επόμενες αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης, που να προβλέπει τουλάχιστον ό,τι προέβλεπε η προηγούμενη.

Αθλιες συνθήκες στις ΑΕΝ όλης της χώρας

Η ΠΕΜΕΝ οργανώνει σήμερα σύσκεψη για τα προβλήματα ναυτεργατών και σπουδαστών

Ολοένα και περισσότερο οξύνονται τα προβλήματα στη Ναυτική Εκπαίδευση - Μετεκπαίδευση σε βάρος των σπουδαστών, μετεκπαιδευόμενων, από τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, υποβάθμιση και απαξίωση της υλικοτεχνικής και κτιριακής υποδομής. Συγκεκριμένα:

Στην ΑΕΝ Μακεδονίας, σύμφωνα με καταγγελία (29/11/2013), 5 από τα 10 κτίρια είναι σε αχρηστία. Εργαστήρια δεν λειτουργούν, μαθήματα γίνονται στα μαγειρεία και σε αποθήκες, χωρίς χώρους υγιεινής (WC). Η σίτιση, η στέγαση, η σπουδαστική ταυτότητα έχουν καταργηθεί. Πάνω από το 85% των εκπαιδευτικών ωρών γίνεται από έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό. Καταγράφονται ελλείψεις σε κάλυψη μαθημάτων και δεν υπάρχει πετρέλαιο θέρμανσης.

Στην ΑΕΝ Ασπροπύργου, συνεχίζεται η έλλειψη σε εκπαιδευτικό προσωπικό και ναυτοδιδασκάλους, με αποτέλεσμα να γίνονται απογευματινά μαθήματα και να μην μπορεί η διεύθυνση των Μηχανικών να καταρτίσει πρόγραμμα σωστικών μαθημάτων για τους πρωτοετείς σπουδαστές, κωλυσιεργώντας και την έκδοση των ναυτικών φυλλαδίων τους. Τα βιβλία δόθηκαν δυο μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων, τα εργαστήρια είναι σε απαξίωση, η θέρμανση είναι υποτυπώδης, έχει καταργηθεί η σπουδαστική ταυτότητα. Αντίστοιχες συνθήκες επικρατούν στο σύνολο των ΑΕΝ.

Στο ΚΕΣΕΝ Μηχανικών, η συντριπτική πλειοψηφία είναι ωρομίσθιοι καθηγητές, από τους οποίους δύο είναι ναυτοδιδάσκαλοι. Τα εργαστήρια έχουν απαξιωθεί και έχουν μετατραπεί σε αίθουσες θεωρητικής διδασκαλίας, ενώ οι μετεκπαιδευόμενοι αποκλείονται από τη χορήγηση του δώρου των Χριστουγέννων. Πρόκειται για ψίχουλα ύψους 325 ευρώ για τους έγγαμους και 240 ευρώ για του άγαμους που καταβάλλεται από τον Οίκο Ναύτου σε άνεργους ναυτεργάτες, για τις γιορτές. Ωστόσο, όπως και με το επίδομα ανεργίας, είναι τέτοιες οι προϋποθέσεις που απαιτούνται, ώστε οι δικαιούχοι αυτού του πενιχρού «δώρου» είναι ελάχιστοι. Τώρα, στο πλαίσιο των «περικοπών», το κόβουν και από τους ναυτεργάτες που φοιτούν στο ΚΕΣΕΝ, στη Σχολή Θαλαμηπόλων και στα Ειδικά Τμήματα Πλοιάρχων - Μηχανικών Γ' Τάξης.

Η ΠΕΜΕΝ καλεί σπουδαστές και ναυτεργάτες να συμμετάσχουν στη σύσκεψη των ναυτεργατικών σωματείων, που γίνεται σήμερα, Τετάρτη, 11/12, στις 10.30 το πρωί στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, με θέμα την οργάνωση πολύμορφων κινητοποιήσεων για το σύνολο των οξυμένων προβλημάτων των ναυτεργατών και των σπουδαστών. Με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, στη σημερινή σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι μηχανικοί που φοιτούν στο ΚΕΣΕΝ.

Συγκέντρωση των οικοδόμων στις 19 Δεκέμβρη

Στις 10 π.μ, στην Ομόνοια, για μέτρα προστασίας των ανέργων

Κινητοποίηση οργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας την Πέμπτη 19 Δεκέμβρη, στις 10 π.μ., στην Ομόνοια, διεκδικώντας τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας για τους ανέργους. Μετά τη συγκέντρωση θα γίνει πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Το Συνδικάτο καλεί σε μαζική συμμετοχή τους συναδέλφους με τις οικογένειές τους. Να διεκδικήσουν: Εκτακτο βοήθημα για όλους τους άνεργους οικοδόμους, αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με έργα που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Κατάργηση της αύξησης κατά δύο χρόνια των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των οικοδόμων. Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας και παροχής του για όλο το διάστημα της ανεργίας. Καμιά διακοπή ρεύματος, άμεση επανασύνδεση σε όσα σπίτια εργατών και ανέργων έχει διακοπεί. Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ