ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση, τα βάρη στους δημότες

ΚΚΕ: Απαιτείται πλήρης κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών

Ουσιαστική στήριξη στην κυβέρνηση για τη μέχρι τώρα επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, μέσα και από το μηχανισμό της Τοπικής Διοίκησης, έδωσε χτες η διοίκηση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Με ένα «ο γέγονε γέγονε» έδωσε συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση για τις διαρκείς περικοπές πόρων από τους δήμους, που μεταφράζονται σε διαρκή αφαίμαξη των δημοτών, και εντόπισε πρόβλημα μόνο στο γεγονός ότι έρχεται και νέα περικοπή πόρων κατά 100 εκατομμύρια το 2014. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης, αναφέρθηκε μεν στο κουτσούρεμα κατά 60% των πόρων των δήμων κατά την τελευταία τετραετία και στη νέα περικοπή που έρχεται, αλλά παράλληλα μίλησε ξανά για «πλεόνασμα» της Τοπικής Διοίκησης σε επίπεδο δήμων και περιφερειών της τάξης των 754 εκατομμυρίων ευρώ, που επιτεύχθηκε «με πάρα πολλές θυσίες και πολύ μεγάλες προσπάθειες εξορθολογισμού των οικονομικών μας, φθάνοντας πολλές φορές σε οικονομικό αδιέξοδο». Με αυτό ως επιχείρημα, πρότεινε, απλά, να μην παρακρατηθεί κανένας άλλος πόρος από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).

Παίρνοντας το λόγο η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος Πειραιά, υπενθύμισε πως «όλα τα Δημοτικά Συμβούλια έχουν ψηφίσει τους προϋπολογισμούς με βάση την εγκύκλιο που έχει δοθεί από το υπουργείο, με μειωμένα τα ποσά. Δηλαδή, πριν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός οι δήμοι έχουν συμφωνήσει με αυτόν. Αυτό σημαίνει και αποδοχή της κατάστασης που υπάρχει διαχρονικά».

Χαρακτήρισε αριθμητικό το εμφανιζόμενο πλεόνασμα, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχουν λεφτά στα ταμεία. Και ποιος ζημιώθηκε το προηγούμενο διάστημα; Ο λαός. Γιατί μέσα από τους δήμους, υπήρξε μια απίστευτη φοροεπιδρομή που δεν είχε στην ιστορία ποτέ όμοιά της. Φτάνουμε στο σημείο, στα αστικά κέντρα, στους δήμους στο σύνολο των προϋπολογισμών μαζί με τους ΚΑΠ, η χρηματοδότηση από το κράτος να είναι περίπου 30% και η φοροεπιδρομή στο λαό - τέλη, χαράτσια κ.τ.λ. - να είναι περίπου 70%. Γι' αυτό λοιπόν δεν έχει καταρρεύσει ακόμα αυτό που λέει η ΚΕΔΕ εδώ και τρία χρόνια και κάναμε συνέδρια στην Κομοτηνή και στα Γιάννενα και σήμερα εδώ. Γι' αυτό υπάρχει μείωση 60% των πόρων μέχρι τώρα, γιατί έρχεται νέα μείωση και δεν έχουν καταρρεύσει τα πάντα. Γιατί το υπόλοιπο το ισοσκελίζει ο λαός, με φόρους, τέλη και χαράτσια. Να βγάλουν λοιπόν οι εργαζόμενοι τα συμπεράσματά τους. Οχι μόνο γιατί έρχονται οι εκλογές το επόμενο διάστημα αλλά από την καθημερινότητά τους. Ερχεται άλλη μία θηλιά που τους σφίγγει ακόμα περισσότερο».

Αναφέρθηκε, επίσης, στα ανοιχτά ζητήματα που έχουν οι δήμοι, τη στιγμή που διατρανώνεται πως υπάρχει πλεόνασμα. Μερικά από αυτά είναι: Μεταφορά μαθητών, μαθητικές εστίες, σχολικές επιτροπές, καθαρίστριες στα σχολεία, Κέντρα Πρόληψης, «Βοήθεια στο σπίτι», Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Παιδικοί Βρεφικοί Σταθμοί.

Ο λαός, συνέχισε η Ελπ. Παντελάκη, «για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ζωής του, πρέπει ακριβώς να μπει μπροστά. Να οργανώσει και να συντονίσει την πάλη του. Εμείς προτείνουμε πλήρη κρατική χρηματοδότηση, που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των περιφερειών και δήμων, καμιά συρρίκνωση και κατάργηση δομών και υπηρεσιών αλλά διεύρυνσή τους, καμιά απόλυση, μόνιμη σταθερή εργασία, προσλήψεις προσωπικού όπως του συνόλου της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων, μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, δραστική μείωση με στόχο την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, της εμπορευματοποίησης υπηρεσιών και έργων, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές εγκαταστάσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, με κατάργηση της εμπορευματοποίησής τους. Εργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας καθώς και επείγοντα μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας».

Εντόπισε, τέλος, την υποκριτική στάση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, μέλους του ΔΣ της ΚΕΔΕ, Σπ. Τζόκα, που αφού συμφώνησε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ότι η μόνη διεκδίκηση είναι «να μην κοπεί κανένας άλλος πόρος», δήλωσε στη συνέχεια ότι η παράταξή του αποχωρεί από τη Συνέλευση.

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Την Κυριακή ο γιορτασμός στο Γοργοπόταμο

Η Επιτροπή Περιοχής Στερεάς Ελλάδας - Εύβοιας του ΚΚΕ και η Κεντρική Διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) διοργανώνουν εκδήλωση για την Επέτειο της Ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου, στον τόπο της ανατίναξης, την Κυριακή 1η Δεκέμβρη 2013.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα χαιρετίσει ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χρήστος Τσιντζιλώνης.

Η Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ καλεί όλα τα Παραρτήματά της, ανά τη χώρα, να οργανώσουν τη μετάβαση και συμμετοχή των αγωνιστών και φίλων της Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στην εκδήλωση. Ανάμεσα στα άλλα, πούλμαν δρομολογούν και τα παρακάτω παραρτήματα:

Χαλανδρίου: Πούλμαν θα αναχωρήσει, την Κυριακή στις 7 π.μ., από το πάρκινγκ της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου (πληροφορίες: 210.6849.427).

Πειραιά: Αναχώρηση από την Αγία Τριάδα 7.30 π.μ. (τηλέφωνα: 210.4124.696 (πρωί), 210.4517.569 - 697.1723.788 (απόγευμα).

Καισαριανής: Αναχώρηση στις 7 π.μ. από την πλατεία Καισαριανής. Δηλώσεις συμμετοχής: Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή 6-8 το απόγευμα στα γραφεία του Παραρτήματος, Οδεμησίου και Εθν. Αντίστασης, κάτω από τις εξέδρες του γηπέδου (τηλ. 210.7239.591 - 6944.862.556 - 693.6626.273 - 698.0055.135).

Ηλιούπολης: Αναχώρηση ώρα 7 π.μ., από τα γραφεία του Παραρτήματος.

Πετρούπολης: Αναχώρηση ώρα 7 π.μ. από το Δημαρχείο Πετρούπολης (για συμμετοχή στα τηλ. 210.5012.893 - 6977.850.866 και 210.5017.676.

Ζωγράφου: Αναχώρηση πούλμαν από το Ηρώο, ώρα 7 π.μ. την Κυριακή. (Για συμμετοχή τηλ. 210.7701.920 και 697.6908.792).

Βόλου: Αναχώρηση ώρα 8 το πρωί της Κυριακής 1 Δεκέμβρη, από το Δημαρχείο του Βόλου.

Εξαρχείων - Νεάπολης - Κολωνακίου: Πληροφορίες στα τηλ. 697.2338.459 (Χάρης) και 697.6869.951 (Μιχάλης).

Η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων Αναπήρων και Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΣΑΘΕΑ) βάζει πούλμαν για το Γοργοπόταμο, με αναχώρηση την Κυριακή 1/12/13 ώρα 7 π.μ., μπροστά από το παλαιό Δημαρχείο (Αθηνάς). Για δηλώσεις συμμετοχής έως σήμερα 29 Νοέμβρη (Λυκούργου 9 - 1ος όροφος γραφείο 8, τηλ. 210.3249.037).

ΠΑΤΡΑ
Εκδηλώσεις για το Μπλόκο στα Προσφυγικά

Τα Προσφυγικά των αγώνων και θυσιών τιμούν τους ήρωες του Μπλόκου που έπεσαν όταν στις 27/10/1943 τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, με τους προδότες Ελληνες συνεργάτες τους, προχώρησαν σε Μπλόκο στην περιοχή. Πάνω από διακόσιοι αγωνιστές οδηγήθηκαν στις φυλακές του Λυμπερόπουλου. Εξήντα τρεις από αυτούς εκτελέστηκαν στις 4/12/1943, στο κτήμα Μουρτζούχου που συνορεύει με το ΚΕΤΧ.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

Κινηματογραφικό αφιέρωμα: «Ο πόλεμος μέσα από τα μάτια των παιδιών», σε συνεργασία με το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νεολαία. Από 30 Νοεμβρίου έως 14 Δεκεμβρίου 2013.

Αντιφασιστικό Φεστιβάλ κινηματογράφου, από 5 έως 7 Δεκεμβρίου 2013.

Εκθεση σχεδίων - ζωγραφικής της Εύας Μελά με θέμα «ξεΡιζωμένοι», από τις 9 Δεκεμβρίου έως 23 Δεκεμβρίου.

Την Κυριακή 8/12/13 θα γίνει κεντρική εκδήλωση στο χώρο του Μνημείου (πλ. Ελευθερίας), σε συνδιοργάνωση με την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

«Δεν προσφέρομαι»

Η Συντακτική Επιτροπή του «Ριζοσπάστη» παρέλαβε την Τρίτη 26/11/2013 και δημοσιεύει σήμερα το παρακάτω σημείωμα του Νίκου Μπογιόπουλου με ημερομηνία σύνταξης 14/11/2013:

«Με αφορμή τη λήξη της εργασιακής μου σχέσης με τον "Ριζοσπάστη", ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά.

Ενημερώνω τους διαδοσίες - για να μην κουράζονται:

Πρώτον, δεν παραχώρησα ποτέ και σε κανέναν την άδεια να με "εκπροσωπεί" στις σχέσεις μου με το ΚΚΕ.

Δεύτερον, τους παραπέμπω στο άρθρο μου υπό τον τίτλο "Ακούστε, κύριοι", που δημοσιεύτηκε στον "Ριζοσπάστη", στις 6 Απρίλη 2013.

Τρίτον, όποιος από αυτούς που δεν άνοιξαν ποτέ το στόμα τους για τις χιλιάδες απολύσεις στο χώρο του Τύπου και για την επιβολή του καθεστώτος εργασιακής γαλέρας που βασιλεύει στα ΜΜΕ, τώρα αυτοαναγορεύεται "φίλος" μου, με μοναδικό σκοπό να επιτεθεί στο ΚΚΕ, μου προκαλεί κάτι μεταξύ αποστροφής και περιφρόνησης.

Εν κατακλείδι, ως μέλος του ΚΚΕ: Στον κάθε λογής συκοφάντη, που με ψιθυρολογίες πασχίζει να "δικαιώσει" την σαπίλα του. Που με διαστρεβλώσεις προσπαθεί να πουλήσει σαν "αλήθεια" το ψέμα του. Που διαπράττει την διατεταγμένη αλητεία να τροφοδοτεί δημοσιεύματα και συζητήσεις γύρω από το πρόσωπό μου, για να "λερώσει" ό,τι δεν φτάνει, του λέω:

Λάθος πρόσωπο διάλεξε. Λάθος άνθρωπο του υπέδειξαν. Να ψάξει αλλού. Δεν προσφέρομαι. Και ο λόγος είναι απλός: Είμαι κομμουνιστής, ηλίθιε!

Τελεία. Και παύλα.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, 14/11/2013»

Συγκέντρωση για το πάρκο Γουδή

Συγκέντρωση στο σταθμό μετρό της Πανόρμου και πορεία προς το υπουργείο Περιβάλλοντος διοργανώνει τη Δευτέρα 2/12, 6 μ.μ., η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή. Υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί έναν από τους τελευταίους μεγάλους ελεύθερους δημόσιους αδόμητους χώρους υπερτοπικής σημασίας, η Επιτροπή ζητά σφράγιση και κατεδάφιση του «Μπάντμιντον» που λειτουργεί εκεί, ματαίωση της κατασκευής γκαράζ 1.000 θέσεων, σύσταση δημόσιου φορέα διαχείρισης του πάρκου και επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος, απομάκρυνση από το χώρο όλων των ετερόκλητων και ασύμβατων λειτουργιών (π.χ. τα γραφεία της ΕΠΟ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ