ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Με απεργία υπερασπίζονται την Κυριακή αργία

Κοινή ανακοίνωση σωματείων του εμπορίου και αυτοαπασχολούμενων για την κινητοποίηση στις 3 Νοέμβρη

Από παλιότερη κινητοποίηση για την Κυριακή αργία
Από παλιότερη κινητοποίηση για την Κυριακή αργία
Στην τελική ευθεία για την προετοιμασία της απεργίας την Κυριακή 3 Νοέμβρη μπαίνουν οι εμποροϋπάλληλοι, ενάντια στην εφαρμογή του μέτρου της κατάργησης της Κυριακής αργίας. Υπενθυμίζεται ότι εκείνη τη μέρα τίθεται σε εφαρμογή ο νέος νόμος της κυβέρνησης για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Στην Αθήνα, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία οργανώνουν συγκέντρωση στις 10 το πρωί έξω από τα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως).

Απεργιακές συγκεντρώσεις θα γίνουν ακόμα σε: Θεσσαλονίκη (10 π.μ., συμβολή οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους), με κάλεσμα της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων, Αγρίνιο (10 π.μ., πεζόδρομος Παπαστράτου), με κάλεσμα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Γιάννενα (10 π.μ., συμβολή οδών Μιχαήλ Αγγέλου και Χαριλάου Τρικούπη), Καλαμάτα (10 π.μ., έξω από το πολυκατάστημα «ΑΒ Βασιλόπουλος» στην Αρτέμιδος), με κάλεσμα του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Μεσσηνίας, Λάρισα (9 π.μ., Εργατικό Κέντρο), με κάλεσμα κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων, Ξάνθη (10.30 π.μ., εμπορικό κέντρο «Flamingo»), με κάλεσμα της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, μαζί με την τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ και τη Λαϊκή Επιτροπή, Ρόδο (10 π.μ., πάρκινγκ Εθνικής Αντίστασης - «Κωτσόβολος»), με κάλεσμα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, που συνυπογράφουν ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Εργαζομένων στα Carrefour - Μαρινόπουλος, το Σωματείο Εργαζομένων στα LIDL, το Σωματείο Εργαζομένων στον Κωνσταντακάτο, οι Επιτροπές Αγώνα Εργαζομένων στο Σκλαβενίτη, οι Ενώσεις Εμποροϋπαλλήλων Βύρωνα, Εμποροϋπαλλήλων Ηλιούπολης καθώς και Σύλλογοι και Ομάδες της ΟΓΕ, τονίζει:

«Η απεργία για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας εντάσσεται στη συνολικότερη μάχη για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης με κατώτερο μισθό 920 ευρώ, μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, ενιαίο, υποχρεωτικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων έως 48 ώρες την εβδομάδα, 40ωρο-8ωρο-5ήμερο για τους εργαζόμενους στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, υπεράσπιση της Κυριακής αργίας ως υποχρεωτικής για όλα τα καταστήματα. Καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους στο χώρο του εμπορίου σε συστράτευση και κοινό αγώνα με τους εμποροϋπαλλήλους, να αντιδράσουν και να καταδικάσουν στην πράξη την κατάργηση της Κυριακής αργίας».

Για το ίδιο θέμα:

  • Η παράταξη «Ταξική Ενότητα» στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, καλεί τη διοίκηση να πάρει απόφαση για 24ωρη απεργία την Κυριακή 3 Νοέμβρη.
  • Με ανακοίνωσή της η παράταξη ΔΑΣ στα πολυκαταστήματα ΑΤΤΙΚΑ καταγγέλλει την πλειοψηφία του Σωματείου που αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην απεργία. Τονίζει: «Αυτή η απεργία να είναι η αρχή που θα φέρει όλους εμάς στο προσκήνιο, να είναι η αρχή όπου θα μπορέσει να πιέσει για αλλαγή των συσχετισμών στον κλάδο του εμπορίου αλλά και στο επιχειρησιακό σωματείο».
  • Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου με απόφασή του αποφάσισε τη συμμετοχή του στην απεργία.
  • Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών και Ωρολογοποιών τονίζει την αντίθεσή της στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
«COCA - COLA 3Ε»
Απεργεί σήμερα όλος ο όμιλος

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι σε όλα τα εργοστάσια του ομίλου της «Coca-Cola 3Ε» μετά και τη σχετική απόφαση των δύο Ομοσπονδιών του κλάδου. Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών έχουν προκηρύξει τη σημερινή απεργία, με στόχο να εκφραστεί η αλληλεγγύη στους 33 απολυμένους από το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης και να δοθεί ενιαία απάντηση των εργαζομένων στην αντεργατική επίθεση της πολυεθνικής.

Παράλληλα, συνεχίζεται μέχρι και την 1η του Νοέμβρη η απεργία των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους της πόλης να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους. Την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων στην «Coca - Cola 3Ε» εκφράζουν η Ομοσπονδία Συνδικάτων Τροφίμων - Ποτών - Τουρισμού της Πορτογαλίας, η Κεντρική Ενωση Συνταξιούχων Ισπανίας, τα Σωματεία Δασκάλων της περιοχής Aiud και της επαρχίας Αlba της Ρουμανίας και οι εργαζόμενοι στον τουριστικό και επισιτιστικό τομέα της Κύπρου.

Προς άρση της επιστράτευσης στους ναυτεργάτες

Την άρση της επιστράτευσης στα καράβια εισηγήθηκε προχτές ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, μέτρο το οποίο οι ναυτεργάτες έχουν κουρελιάσει στην πράξη. Η πολιτική επιστράτευση είχε επιβληθεί στους ναυτεργάτες στις 6 Φλεβάρη του 2013 (για τρίτη φορά από το 2002) με στόχο να ανακόψει τη μεγαλειώδη απεργία που έδιναν για τέσσερα 48ωρα, ενάντια στην κατάργηση των ΣΣΕ και στην επέκταση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, όπως προέβλεπε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης «για την Ανασυγκρότηση του ΥΝΑ και άλλες διατάξεις». Στις 3 Απρίλη, δηλαδή περίπου δύο μήνες μετά και ενώ η πολιτική επιστράτευση ήταν σε ισχύ, οι ναυτεργάτες με καθοριστική τη συμβολή των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, κατέβηκαν ξανά στους καταπέλτες για να υπερασπίσουν τις ΣΣΕ και τα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα. Συνολικά, οι ναυτεργάτες, σε καθεστώς επίταξης έχουν κάνει κοντά 60 απεργιακές κινητοποιήσεις τις οποίες έδωσαν με μεγάλη συμμετοχή και αποφασιστικότητα, μετατρέποντας το επαίσχυντο αυτό μέτρο σε κενό γράμμα.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

EVEREST: Με 24ωρη απεργία από το βράδυ της Παρασκευής οι εργαζόμενοι στα καταστήματα της «Olympic catering - everest» στη Θεσσαλονίκη, αντέδρασαν στην απόφαση της επιχείρησης να κλείσει την κεντρική μονάδα, που παράγει τα προϊόντα, στην Αθήνα και να πετάξει στο δρόμο 130 εργαζόμενους. Στο πλευρό τους βρέθηκαν η Γραμματεία Επισιτισμού Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής.

ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΔΕΔΔΗΕ: Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιούν και αυτή τη βδομάδα οι εργαζόμενοι των εταιρειών «ΑΤΕΡΜΩΝ ΑΤΤΕΕ» και «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ», που εργάζονται στα δίκτυα της ΔΕΗ, και των θυγατρικών της (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ), στην περιοχή των Μεσογείων. Με απόφαση του κλαδικού Σωματείου Ενέργειας Αττικής έχει ξεκινήσει από χτες η τρίτη 48ωρη απεργία μέσα σε δύο βδομάδες, ενώ σε χτεσινή σύσκεψη με τους εργαζόμενους αποφασίστηκε να γίνει και τέταρτη 48ωρη απεργία, αύριο και μεθαύριο. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη βδομάδα είχαν πραγματοποιήσει με επιτυχία επίσης δύο 48ωρες απεργίες.

ΕΟΠΥΥ: Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» (ΔΗΠΑΚ Γ) του ΕΟΠΥΥ καλεί τους γιατρούς να υπερψηφίσουν το ψηφοδέλτιό της στις εκλογές του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΣΕΥΠ) ΕΟΠΥΥ Αττικής ώστε να αλλάξει ο συσχετισμός των δυνάμεων και να «δώσει ώθηση στο σωματείο να ανταποκριθεί στη βασική αναγκαιότητα για τα μέλη του και συνολικά για τους εργαζόμενους». Οι εκλογές θα γίνουν στις 31/10, 1 και 2/11 στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» από 8 π.μ. έως 7 μ.μ.

ΣΕΚΑΠ: Σε 48ωρη απεργία προχώρησαν από χτες οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη, συνεχίζοντας τον αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις, στις μειώσεις μισθών, στις διαθεσιμότητες και την εργοδοτική τρομοκρατία. Η προσπάθεια της εργοδοσίας να μπλοκάρει δικαστικά την κινητοποίησή τους έπεσε στο κενό καθώς το Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης έκρινε νόμιμη την απεργία. Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε και χτες το πρωί η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ.

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ: Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, την αναστολή των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ μέχρι την 1/11/2013, ενώ ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) μέχρι τις 3.11.2013 και «συνέχισή της για όσο διάστημα παραμένουμε απλήρωτοι». Δηλαδή, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν απ' την τσέπη τους τη νοσηλεία τους στις ιδιωτικές κλινικές ή τις συνεδρίες στους φυσικοθεραπευτές και στη συνέχεια θα αναζητούν το ποσό που δικαιούνται απ' τον ΕΟΠΥΥ. Την απόφαση της ηγεσίας του ΠΣΦ καταψήφισε η «Αγωνιστική Συσπείρωση Φυσικοθεραπευτών» (ΑΣΥΦ).

ΒΙΟΧΑΡΤΙΚΗ: Την απαράδεκτη φιλεργοδοτική στάση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης την προηγούμενη Πέμπτη με το επιχειρησιακό Σωματείο της χαρτοβιομηχανίας ΒΙΟΧΑΡΤΙΚΗ. Να σημειωθεί πως οι περίπου 100 εργαζόμενοι, με ευθύνη της εργοδοσίας, είναι πάνω από 2 χρόνια απλήρωτοι, βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και βιώνουν κυριολεκτικά μια αθλιότητα, όμηροι των επιχειρηματικών σχεδιασμών της εργοδοσίας.

GLOBE WILLIAMS HELLAS: Σε 4ωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στην εργολαβική εταιρεία καθαριότητας «GLOBE WILLIAMS HELLAS» στη Ρόδο, που έχει αναλάβει την καθαριότητα των εγκαταστάσεων μεγάλης πολυκλινικής («EUROMEDICA»). Η εταιρεία οφείλει στους εργαζόμενους μισθούς από τον περασμένο Ιούλη, σύμφωνα με το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νησιού, καθώς και επιδόματα και άδειες από προηγούμενα έτη. Οι κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν στις 25 Οκτώβρη, είχαν αποτέλεσμα να καταβληθούν δύο από τους οφειλόμενους μισθούς.

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ: Τετράωρη στάση εργασίας για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, αλλά και για να επιστραφούν τα επιδόματα και οι μισθοί που παρακρατεί αυθαίρετα το πρακτορείο «ΕΥΡΩΠΗ», έκαναν οι εργαζόμενοι στα Πρακτορεία Εφημερίδων της Αθήνας την περασμένη Πέμπτη. Εγιναν συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς.

SPRIDER: Νέα κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία της «SPRIDER STORES» στο Μαρούσι έγινε την Πέμπτη από τους εργαζόμενους των καταστημάτων του Πειραιά. Νομικός εκπρόσωπος της επιχείρησης περιορίστηκε να απαντήσει στους εργαζόμενους ότι θα επικοινωνήσει μαζί τους για να τους ορίσει πότε και με ποιον εκπρόσωπο της εταιρείας θα γίνει συνάντηση. Στα τέλη Σεπτέμβρη η ιδιοκτησία της εταιρείας αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων της ταυτόχρονα και πανελλαδικά, χωρίς καμία ενημέρωση, πετώντας στο δρόμο παραπάνω από 800 εργαζόμενους, ενώ τους οφείλει και δεδουλευμένα.

«ΜΑΛΤΕΖΟΣ»: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες η νέα 24ωρη απεργία στην επιχείρηση «ΜΑΛΤΕΖΟΣ» στον Ασπρόπυργο. Οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο Μετάλλου «Ο Προμηθέας» και την εργοστασιακή του επιτροπή, αντιδρούν στην απόλυση ενός συναδέλφου τους και στα σχέδια της εργοδοσίας να προχωρήσει σε μειώσεις στους μισθούς. Στη χτεσινή τους συνέλευση αποφάσισαν νέα 24ωρη απεργία για σήμερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ