ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 5ου - 6ου ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Εμπρακτη αλληλεγγύη σε οικογένειες της περιοχής

Σε εκδήλωση αλληλεγγύης που έγινε την Παρασκευή, παρέλαβε από την ΚΝΕ υλικό που συγκεντρώθηκε σε φεστιβαλικές εκδηλώσεις

Τρόφιμα, παιχνίδια, ρούχα και σχολικά είδη παρέδωσε η ΚΝΕ στη Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας την Παρασκευή το βράδυ, στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης. Το υλικό συγκεντρώθηκε στις εκδηλώσεις που έγιναν στην περιοχή Πατησίων - Κυψέλης - Γαλατσίου, στο πλαίσιο του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Σε ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης στις λαϊκές οικογένειες που έχουν οξυμένες ανάγκες, το υλικό θα μοιραστεί μέσα από τα συνδικάτα και τους άλλους φορείς που συγκροτούν τη Λαϊκή Επιτροπή. Στην εκδήλωση έγιναν σύντομοι χαιρετισμοί και ακολούθησε γλέντι.

Η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος έχει αναπτύξει σημαντική δράση όσον αφορά την αλληλεγγύη. Ανάμεσα σε άλλες πρωτοβουλίες, οργανώνει Λαϊκό Φροντιστήριο για μαθητές, ενώ σε τακτά διαστήματα ενισχύει με τρόφιμα περίπου 60 οικογένειες που έχουν ανάγκη, κυρίως ανέργους και μετανάστες. Ακόμα, για πέμπτη χρονιά φέτος, στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα σχολείο, το οποίο παρακολουθούν δεκάδες μετανάστες και μετανάστριες που προσπαθούν να μάθουν την ελληνική γλώσσα.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση - εξόρμηση στην πύλη του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε χτες η Λαϊκή Επιτροπή Ε' Διαμερίσματος. Κατήγγειλαν την υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας, των συγχωνεύσεων νοσοκομείων και κλινικών, καθώς και τις διαθεσιμότητες του προσωπικού. Καταδίκασαν τα απανωτά χαράτσια σε βάρος των ασφαλισμένων στα νοσοκομεία και απαίτησαν πλήρεις και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, αναβαθμισμένες με βάση τις σύγχρονες επιστημονικές, λαϊκές ανάγκες για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Στην Ξάνθη

Το υλικό που μάζεψε η ΚΝΕ πριν και στη διάρκεια του Φεστιβάλ καταλήγει στις Λαϊκές Επιτροπές και από εκεί στις οικογένειες που έχουν ανάγκη
Το υλικό που μάζεψε η ΚΝΕ πριν και στη διάρκεια του Φεστιβάλ καταλήγει στις Λαϊκές Επιτροπές και από εκεί στις οικογένειες που έχουν ανάγκη
Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ για το κόψιμο του ρεύματος σε εργατικές - λαϊκές οικογένειες πραγματοποίησε χτες το πρωί η Λαϊκή Επιτροπή Ξάνθης. Την Παρασκευή 1/11, στις 10.30 π.μ., προγραμματίζει κινητοποίηση στην Αντιπεριφέρεια για το πετρέλαιο θέρμανσης. Την Κυριακή 3 Νοέμβρη, θα συμμετάσχει στην κινητοποίηση που οργανώνουν η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης και η Γραμματεία Ξάνθη της ΠΑΣΕΒΕ, στο εμπορικό κέντρο FLAMINGO στη Φελώνη, ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Στη Λάρισα

Παρέμβαση στην εταιρεία φυσικού αερίου πραγματοποίησαν, χτες, το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας και η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα του Ιπποκράτη, με αφορμή τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου σε οικοδόμο, μακροχρόνια άνεργο, που ζει με την τετραμελή οικογένειά του στη συγκεκριμένη συνοικία. Ζήτησαν από την εταιρεία το διακανονισμό του χρέους και να μην πληρώσει ο οικοδόμος τα τέλη επανασύνδεσης και την εγγύηση. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας δεσμεύτηκαν ότι θα κάνουν δεκτό το αίτημα.

Με έξωση από το σπίτι όπου διαμένει, λόγω οφειλής ενοικίων αρκετών μηνών, απειλείται, άμεσα, 3μελής άνεργη και άπορη οικογένεια - μητέρα και δυο παιδιά - που σιτίζεται σε συσσίτιο ενορίας στη Λάρισα. Αύριο Πέμπτη, λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί, με δικαστική απόφαση, στην οικογένεια για να εγκαταλείψει το σπίτι και κινδυνεύει, άμεσα, να βρεθεί, κυριολεκτικά, στο δρόμο. Η μητέρα που επαναπατρίσθηκε από την πρώην ΕΣΣΔ, παρότι έχει χιλιάδες ένσημα, δεν μπορεί να πάρει σύνταξη γιατί δεν υπάρχει διακρατική σύμβαση που να το προβλέπει αυτό. Στο πρόβλημα της οικογένειας αναφέρεται, σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, ζητώντας να δοθεί, άμεσα, λύση.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Μετακομίζουν τους ασθενείς για μια αξονική!

Την παύση της λειτουργίας του ενός από τους δύο αξονικούς τομογράφους του «Ευαγγελισμού» καταγγέλλει η πενταμελής της ΕΙΝΑΠ στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο «Ευαγγελισμός» διαθέτει δύο αξονικούς τομογράφους - έναν πεπαλαιωμένο που εδώ και καιρό δεν λειτουργεί και χρειάζεται αντικατάσταση - και έναν πιο σύγχρονο, 16 τομών, που από την περασμένη Παρασκευή σταμάτησε να λειτουργεί. «Με μεγάλη ταλαιπωρία για τους ασθενείς και το προσωπικό και κίνδυνο για τους ασθενείς στη γενική εφημερία της Παρασκευής, οι αξονικές έγιναν στο Νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς"», επισημαίνεται στην καταγγελία. Στη χτεσινή εφημερία οι αξονικές έγιναν στο Ιπποκράτειο, όπου πήγε προσωπικό απ' τον «Ευαγγελισμό».

Στην ίδια ανακοίνωση καταγγέλλεται ότι «προγραμματίζουν να λειτουργήσουν ιδιωτικό αξονικό μέσα στον "Ευαγγελισμό"» και μεταξύ άλλων η πενταμελής των γιατρών καταλήγει: «Προκύπτει άμεση ανάγκη ριζικής λύσης του προβλήματος με την προμήθεια σύγχρονων αξονικών στον "Ευαγγελισμό", με κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού, που να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των ασθενών του νοσοκομείου. Η όποια ταλαιπωρία και κίνδυνος για την υγεία των αρρώστων προκύψει από τη μεταφορά τους και την καθυστέρηση για αξονική τομογραφία εκτός "Ευαγγελισμού", βαρύνει αποκλειστικά το υπουργείο Υγείας, την Υγειονομική Περιφέρεια και τη διοίκηση του νοσοκομείου».

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ
Δεν έφτασε ούτε στο χειρουργείο...

Η υποστελέχωση και υπολειτουργία του μοναδικού δημόσιου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΕΚΑΣΚΑΠ) στο «Αγία Σοφία» δεν επέτρεψε σε αγοράκι με συγγενή καρδιοπάθεια να φτάσει ούτε στο χειρουργείο: Πέθανε στο δρόμο απ' τις Σέρρες για την Αθήνα.

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενή Καρδιοπάθεια«ένα αγοράκι 2,5 ετών -που είχε χειρουργηθεί παλιότερα- ήταν σε λίστα προς χειρουργείο ήδη από το 2011, τότε που οι ιθύνοντες με ασύστολα ψεύδη έκλεισαν το Κέντρο. Το παιδί δεν εξυπηρετήθηκε από το Ωνάσειο κατά την περίοδο που το ΕΚΑΣΚΑΠ παρέμεινε κλειστό και σήμερα που αυτό θεωρητικά είναι ανοιχτό, δεν πρόλαβε να χειρουργηθεί, γιατί έχει δοθεί μόνο μία μέρα χειρουργείου εβδομαδιαίως! Οταν, επιτέλους, έφτασε η σειρά του, η οικογένεια ξεκίνησε από τις Σέρρες όπου διαμένουν και στη διαδρομή προς το Παίδων, το παιδί άφησε την τελευταία του πνοή».

Ο Σύλλογος υπενθυμίζει τις επανειλημμένες καταγγελίες του ότι η εγκληματική απόφαση για «το κλείσιμο του ΕΚΑΣΚΑΠ τον Οκτώβρη του 2011 εξυπηρετούσε συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, στο βωμό των οποίων δε δίστασαν να θυσιάσουν καρδιοπαθή παιδιά και λειτουργούς Υγείας ως εξιλαστήρια θύματα».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΨΝΑ
Διαδήλωσαν στο υπουργείο Υγείας

Κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας έκαναν χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (Δαφνί και Δρομοκαΐτειο) ενάντια στην κατάργηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και των δομών τους μέχρι το 2015, όπως προβλέπεται από σχετική ευρωπαϊκή οδηγία στα πλαίσια της λεγόμενης αποασυλοποίησης, αλλά και στην παρακράτηση μέρους της σύνταξης των ασθενών που φιλοξενούνται σε κλειστές δομές. Επίσης, αντιδρούν στη διαθεσιμότητα, καθώς θα συμπεριλαμβάνονται στο επόμενο κύμα.

Σε συνάντηση με την υφυπουργό Υγείας, Ζέττα Μακρή, ειπώθηκε πως η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω από την κατάργηση των ψυχιατρείων και τη διαθεσιμότητα. Σήμερα συνεδριάζουν τα σωματεία των δύο ψυχιατρείων με προοπτική κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους. Οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έχουν καταθέσει συγκεκριμένο αγωνιστικό πλαίσιο και πρόγραμμα δράσης με αποκλεισμό των ταμείων των νοσοκομείων, κατάληψη των διοικήσεων των νοσοκομείων, κήρυξη 24ωρης απεργίας και στα 3 ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας και συμμετοχή στη γενική απεργία στις 6 Νοέμβρη.

Κινητοποίηση αναπήρων αύριο

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας θα κάνουν αύριο στις 11 π.μ. άτομα με αναπηρία και χρόνια πάσχοντες. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων έχει ορίσει προσυγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στον πεζόδρομο της Κοραή με τα εξής βασικά αιτήματα: Καμιά συμμετοχή σε φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, τεχνικά βοηθήματα. Εκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ για όλες τις οικογένειες των ΑμεΑ. Οχι στα «σφαγεία» των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας και να καταβάλλεται κανονικά το επίδομα αναπηρίας ή η αναπηρική σύνταξη για όσο διάστημα καθυστερούν οι επιτροπές να εξετάσουν τα αιτήματα ή να επανεξετάσουν τη χορήγησή τους. Οχι στην κατάργηση του ΕΚΑΣ, ούτε για τα ΑμεΑ, κάτω των 65 χρόνων. Χρηματοδότηση των ιδρυμάτων Πρόνοιας και των Κέντρων Ειδικής Αγωγής. Οχι στα τροφεία και στην παρακράτηση συντάξεων σε αυτά.

ΠΑΜΕ
Εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή

Την 4η εθελοντική αιμοδοσία για την ενίσχυση της τράπεζας αίματος που διαθέτει οργανώνει το ΠΑΜΕ, την Κυριακή 3 Νοέμβρη από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ. στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β). «Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι ανάγκη να ενισχυθεί η προσπάθεια προσφοράς και αλληλεγγύης στα λαϊκά στρώματα, που χτυπιούνται καθημερινά από τη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων και βιώνουν τις συνέπειες από τη συρρίκνωση, υποβάθμιση, ιδιωτικοποίηση των δομών Υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης», σημειώνει το ΠΑΜΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ