ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Πυροδοτούν νέο «τσουνάμι» απολύσεων

Την κατάργηση της προϋπόθεσης έγκρισης ομαδικών απολύσεων πάνω από τα ισχύοντα επιτρεπτά όρια ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση

Μονοπώλια όπως η «Λαφάρζ» στο τσιμέντο θα μπορούν να απολύουν ομαδικά, χωρίς να έχουν κηρύξει πτώχευση
Μονοπώλια όπως η «Λαφάρζ» στο τσιμέντο θα μπορούν να απολύουν ομαδικά, χωρίς να έχουν κηρύξει πτώχευση
Tην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στις μεγάλες επιχειρήσεις, ομίλους, τράπεζες, εμπορικές αλυσίδες και πολυεθνικές δρομολογεί η κυβέρνηση, προσαρμόζοντας τη σχετική νομοθεσία για τις απολύσεις στα «ισχύοντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης», όπου προ πολλού το πολυεθνικό κεφάλαιο προς δόξαν του «ευρωπαϊκού κεκτημένου», έχει λυμένα τα χέρια του. Πηγές του υπουργείου Εργασίας, σχολιάζοντας τη ματαίωση της χτεσινής συνάντησης των εκπροσώπων της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου, υποστήριξαν ότι το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων έχει πλέον δρομολογηθεί και θα αντιμετωπιστεί με βάση τα ισχύοντα στην ΕΕ.

Σημειώνεται ότι διαχρονική αξίωση των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου στη χώρα μας ήταν η κατάργηση της προϋπόθεσης έγκρισης από το υπουργείο Εργασίας ομαδικών απολύσεων στις επιχειρήσεις άνω των 150 ατόμων, όταν ο αριθμός τους υπερέβαινε τα όρια που θέτει η ισχύουσα νομοθεσία (ποσοστό 5% το μήνα). Με αυτόν τον τρόπο, και για να μπορούν να προχωρήσουν τις αναδιαρθρώσεις τους οι μεγάλες επιχειρήσεις και στη χώρα μας θα μπορούν ελεύθερα, χωρίς δηλαδή προηγούμενη έγκριση, να απολύουν όσους εργαζόμενους θέλουν, να κλείνουν ολόκληρα υποκαταστήματα και θυγατρικές και να μεταφέρουν τα βάρη ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητάς τους» στις πλάτες των εργατών. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για ένα νέο τσουνάμι απολύσεων ιδιαίτερα στις μεγάλες επιχειρήσεις που σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης θα εκτινάξει εκ νέου το ποσοστό της ανεργίας. Ετσι, η «δρομολόγηση» του ζητήματος σημαίνει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, εκ μέρους της κυβέρνησης, θα υπάρξει η σχετική νομοθετική παρέμβαση.

Νέες μειώσεις και στις συντάξεις

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το υπουργείο θεωρεί ότι για τα οικονομικά των Ταμείων και τις άλλες υποχρεώσεις του υπουργείου Εργασίας, αυτό ευρίσκεται εντός των στόχων και ως εκ τούτου δεν ήταν αναγκαία η συνάντηση με την τρόικα. Βέβαια, η ειδυλλιακή εικόνα που παρουσιάζει το υπουργείο, καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα και φαίνεται ότι το ζήτημα των ελλειμμάτων των Ταμείων θα αντιμετωπιστεί κεντρικά από το υπουργείο Οικονομικών και το Μαξίμου.

Αλλωστε, η μείωση της χρηματοδότησης των Ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό τουλάχιστον κατά 2 δισ. ευρώ το 2014, σε συνάρτηση με την κατακόρυφη μείωση των εισφορών, ιδίως προς το ΙΚΑ όπου η εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων γιγαντώνεται, μαζί με την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση των μισθών, αλλά και τον οικονομικό στραγγαλισμό των μικρομεσαίων (ΟΑΕΕ), οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους, καθώς και των αγροτών (ΟΓΑ), προδιαγράφουν νέα επίθεση προς τις συντάξεις και τις παροχές που απ' ό,τι φαίνεται δε θα περιοριστεί στις επικουρικές και στα εφάπαξ- που έτσι και αλλιώς έχει δρομολογηθεί για το 2014- αλλά θα επεκταθεί και στις κύριες συντάξεις, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης.

5 ΟΚΤΩΒΡΗ
Στη μάχη για την προετοιμασία των συλλαλητηρίων

Βδομάδα κινητοποιήσεων θα είναι η πρώτη βδομάδα του Οκτώβρη, με συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Το κάλεσμα του ΠΑΜΕ βρίσκει πλατιά απήχηση στα συνδικάτα και στην κατεύθυνση της οργάνωσης κινητοποιήσεων κινούνται Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και πρωτοβάθμια σωματεία. Η συγκέντρωση στην Αττική θα γίνει στις 5 Οκτώβρη στις 11 το πρωί στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη την ίδια μέρα στις 11 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στόχος να βουλιάξουν οι πλατείες από τις συγκεντρώσεις τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη, να οργανωθεί η συζήτηση και η πάλη στους χώρους δουλειάς, με προοπτική το επόμενο βήμα να είναι η πραγματοποίηση γενικής απεργίας προς τα τέλη του Οκτώβρη. Στα πλαίσια αυτά, τη Δευτέρα 30 Σεπτέμβρη συνεδριάζει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, για να αποτιμήσει τις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις και να συζητήσει την πρότασή της προς την εργατική τάξη και τα συνδικάτα για την προκήρυξη απεργίας και την οργάνωσή της.

Σε δεκάδες πόλεις έχουν ήδη καθοριστεί συγκεντρώσεις για το διάστημα από 2 μέχρι και 5 Οκτώβρη.

Στη μάχη μπαίνουν και οι σύλλογοι των συνταξιούχων με ανακοινώσεις και εξορμήσεις.

«Απαιτείται παλλαϊκός ξεσηκωμός όλων μας», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών. Καλεί τους συνταξιούχους να πάρουν μέρος στα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, ώστε να διεκδικήσουν να καταργηθεί το 25ευρω χαράτσι που επιβάλλει η κυβέρνηση για την εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία, να αποκρούσουν τις αντιλαϊκές πολιτικές που οδηγούν τους συνταξιούχους στη φτώχεια.

Κάλεσμα στους συνταξιούχους να βγουν μπροστά μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια τους, απευθύνει ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγάλεω - Αγίας Βαρβάρας - Χαϊδαρίου. Η προσυγκέντρωση των συνταξιούχων έχει οριστεί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στις 10.30 το πρωί. «Διαλύουν τον ΕΟΠΥΥ, κλείνουν νοσοκομεία, η ανεργία γιγαντώνεται, η φορολογική επιδρομή μεγαλώνει, η ακρίβεια καλά κρατεί», σημειώνει και τονίζει: «Εχουμε τη δύναμη. Τώρα είναι ώρα για δράση. Είναι η ώρα του αγώνα!».

Κινητοποίηση μηλοπαραγωγών της Αγιάς την Τρίτη

ICON

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην Αθήνα, την Τρίτη, 1η Οκτώβρη, οργανώνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί της επαρχίας Αγιάς Λάρισας, ζητώντας να υπάρξει δέσμευση που θα εξασφαλίζει ότι τα πράσινα μήλα θα συντηρηθούν με το κατάλληλο σκεύασμα ώστε να μπορέσουν να διατεθούν με ασφάλεια στη λαϊκή κατανάλωση.

Οι μηλοπαραγωγοί διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τη χρήση σκευάσματος με τη δραστική ουσία διφαινυλαμίνη για την προστασία του πράσινου μήλου, σημειώνοντας ότι χωρίς σκεύασμα προστασίας τα πράσινα μήλα, που αποτελούν το 50%, περίπου, της καλλιέργειας μήλου στην επαρχία Αγιάς, θα υποστούν σημαντική υποβάθμιση της ποιότητάς τους και θα μετατραπούν σε μη εμπορεύσιμα.

Σε ανακοίνωσή που εξέδωσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Συνεταιρισμοί, κάνουν λόγο για κοροϊδία από την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι, ενώ λένε ότι από τις 8 Αυγούστου το υπουργείο γνώριζε για την απαγόρευση της χρήσης, ο αναπληρωτής υπουργός Μαξ. Χαρακόπουλος, στη γιορτή μήλου της Αγιάς, στις 31 Αυγούστου, υποσχέθηκε ότι θα δοθεί η κατ' εξαίρεση χρήση του σκευάσματος για 120 μέρες όπως ζητούσαν οι παραγωγοί.

Κι αφού τονίζουν ότι δε θα καλύψουν ούτε τα έξοδα παραγωγής κι αυτό δεν αφορά μόνο τους αγρότες, αλλά συνολικά στην επαρχία, καθώς θα οδηγήσει σε μαρασμό την τοπική κοινωνία που στηρίζεται στο εισόδημα των μηλοπαραγωγών, σημειώνουν ότι αν πράγματι υπάρχει πρόβλημα με τη συγκεκριμένη δραστική ουσία, «είναι ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου να μας παράσχει ένα ανάλογο σκεύασμα να χρησιμοποιήσουμε που να πληροί τις προϋποθέσεις και να προστατεύει την παραγωγή μας. Σκεύασμα που να είναι αξιόπιστο γιατί το 2011 που χρησιμοποιήθηκε κατόπιν εισήγησης του υπουργείου το smart fresh, αχρηστεύθηκε το 70% της παραγωγής πράσινου μήλου με τεράστιο οικονομικό κόστος εκατομμυρίων ευρώ για τους Αγιώτες μηλοπαραγωγούς».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ