ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Να μη δεχτεί ο λαός ν' ανακυκλώνουν τη φτώχεια του

Σε σχετική συζήτηση στη Βουλή τοποθετήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ

Τον αποπροσανατολισμό χαρακτήρα της συζήτησης για την ύπαρξη ή μη πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό του 2013, ανέδειξε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος παρεμβαίνοντας κατά τη συζήτηση σχετικής Επερώτησης στη Βουλή ανεξάρτητων βουλευτών. Τα περί ύπαρξης πλεονάσματος, τόνισε, δεν λέει κάτι στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα «από τη στιγμή που αποκρύπτει το βασικό ερώτημα: Από ποιον τα παίρνουμε, για να έχουμε το συγκεκριμένο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, και σε ποιον θα τα δώσουμε; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που πρέπει να συζητήσουμε».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι το όποιο πρωτογενές πλεόνασμα επιτεύχθηκε με τεράστιες και αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού και με μια τεράστια φοροεπιδρομή στα λαϊκά στρώματα. Υπήρξαν, συνέχισε, γιγάντιες μειώσεις της τάξης του 30% και 50% σε μισθούς και συντάξεις, μείωση των δαπανών που προορίζονται για κοινωνικές ανάγκες, για την Παιδεία, για την Υγεία, για την Πρόνοια, καθώς και την περαιτέρω εμπορευματοποίησή τους.

Αρα, τόνισε, το περιεχόμενό τους είναι αντιλαϊκό και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό, γιατί πάντοτε η δημοσιονομική διαχείριση στο αστικό κοινωνικοοικονομικό σύστημα είναι ένας τρόπος αναδιανομής ακόμη περισσότερο από τους πολλούς προς όφελος των λίγων, και πρόσθεσε: «Ετσι δούλευε πάντοτε ο κρατικός προϋπολογισμός. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Γιατί ο κρατικός προϋπολογισμός αποτελεί ένα εργαλείο υλοποίησης της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής και η κυβερνητική πολιτική προσαρμόζεται στις κάθε φορά ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και του κεφαλαίου».

Σχολιάζοντας την κυβερνητική προπαγάνδα ότι από το πρωτογενές πλεόνασμα θα δοθεί «κοινωνικό μέρισμα σε ευπαθείς ομάδες», τόνισε χαρακτηριστικά ότι είναι σαν να ζητάμε στον κόσμο να αποδεχθεί τη λογική «Να σε κάψω Γιάννη και να σε αλείψω λάδι», «ότι, δηλαδή, από τη στιγμή που σε οδηγώ στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, θα πάρω και κάποια μέτρα μερικής, σχετικής ανακούφισης αυτών των ακραίων φαινομένων εξαθλίωσης των πλατιών λαϊκών στρωμάτων».

Απ' αυτήν την άποψη, είπε, και η κριτική που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το πόσο θα μοιράσει, μπαίνει σε αυτή τη λογική και τόνισε: «Δηλαδή για τι να κουβεντιάσουμε; Για το ποιες θα είναι οι μέθοδοι και οι μορφές για να διαχειριστούμε τα ακραία φαινόμενα φτώχειας όπου το καπιταλιστικό σύστημα, η ανάπτυξη και η κρίση του, αλλά και οι πολιτικές διαχείρισης έχουν οδηγήσει πλατιά λαϊκά στρώματα; Τις οποίες μορφές διαχείρισης των ακραίων φαινομένων της φτώχειας θα κληθούν να τις πληρώσουν τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα. Είτε είναι το "κοινωνικό μέρισμα" του κ. Σαμαρά είτε είναι η "δίκαιη αναδιανομή" που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, τι διαφορά υπάρχει; Θα τα πάρουμε πάλι από τους πολλούς, για να καλύψουμε κάποια ακραία φαινόμενα φτώχειας και εξαθλίωσης».

Προς κ. Τράγκα

Στο «Ρ» στη στήλη «Ημεροδρόμος», δημοσιεύτηκε στις 24/9/2013 άρθρο με τίτλο «Σχέσεις κράτους - Χρυσής Αυγής». Στο άρθρο γινόταν υπενθύμιση του εσωτερικού εγγράφου της Αστυνομίας όπου από το 1999 καταγράφονται οι γνωστές στην Αστυνομία (και στο κράτος) σχέσεις της Χρυσής Αυγής με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, του Στρατού, αλλά και με βουλευτές.

Χτες, ο Γιώργος Τράγκας, στην εκπομπή του στο «Real Fm», στην προσπάθειά του να βρει ένα «ατράνταχτο επιχείρημα» ώστε να οικοδομήσει τους συλλογισμούς του περί «συστημικού ΚΚΕ», ισχυρίστηκε ότι «η στήλη του κ. Μπογιόπουλου κόπηκε από τον "Ριζοσπάστη" αμέσως μετά τη δημοσίευση του εγγράφου»...

Ενημερώνω τον κ. Τράγκα ότι το συγκεκριμένο έγγραφο στη συγκεκριμένη στήλη («Ημεροδρόμος»), δεν ήταν η πρώτη φορά που δημοσιεύτηκε στον «Ημεροδρόμο». Είχε δημοσιευτεί και στις 28/5/2013 και στις 29/5/2013. Δηλαδή, πολλούς μήνες πριν και μάλιστα δύο μέρες συνεχόμενα. Επομένως, η στήλη «Ημεροδρόμος» δεν «κόπηκε από τον "Ριζοσπάστη" αμέσως μετά τη δημοσίευση του εγγράφου», όπως παραπλάνησε τους ακροατές του ο κ. Τράγκας.

Επιπλέον, αν ο κ. Τράγκας ψάχνει λόγους για να επιτεθεί στο ΚΚΕ, λάθος επιλογή έκανε να τους «ανακαλύψει» στο πρόσωπό μου. Δεν προσφέρομαι. Τον προτρέπω να συνεχίσει να τους ψάχνει με τον πεπατημένο από τον ίδιο τρόπο: Στις συνεντεύξεις του με χρυσαυγίτες. Οπως, για παράδειγμα, εκείνες οι συνεντεύξεις προ ολίγων μηνών στην εκπομπή - «πλυντήριο» της Χρυσής Αυγής, στο «Σκάι», όπου φιλοξενούσε τους χρυσαυγίτες δυο δυο και τέσσερις τέσσερις!


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Συνάντηση Βενιζέλου - Κέρι

Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, καθώς και ο ρόλος που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό των συμφερόντων της αστικής τάξης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Ευ. Βενιζέλου με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζ. Κέρι, στο περιθώριο του διατλαντικού δείπνου εργασίας των υπουργών Εξωτερικών ΕΕ - ΗΠΑ, το οποίο πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στη Νέα Υόρκη. «Προωθούμε τη στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ σε διμερές και πολυμερές επίπεδο», σημείωσε ο Ελληνας ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Αμερικάνος ομόλογός του εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τη συμφωνία μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης για ενεργή εμπλοκή στις «διαπραγματεύσεις» για το Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο το Κυπριακό, όσο και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα συζητηθούν και στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζ. Μπάιντεν. Στη συνάντηση Βενιζέλου - Κέρι συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στη Συρία, αλλά και η γενικότερη κατάσταση στις χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Βρώμικη προβοκάτσια στα «Επίκαιρα»

Με τον τίτλο «Τα μυστικά του Περάματος», κάποιος Περικλής Αθηναίος (;) δημοσιεύει στα Επίκαιρα ένα προβοκατόρικο και βρώμικο από πάνω μέχρι κάτω κείμενο. Για να προσδώσει αληθοφάνεια σε όσα εμετικά γράφει για το ΚΚΕ και τα ταξικά συνδικάτα της Ζώνης, ισχυρίζεται ότι αναπαράγει πράγματα που «συζητούν στα στέκια της Ν/Ζ Ζώνης», για το «πώς έφτασε η Χρυσή Αυγή να διεισδύσει σε μια αριστερή - εργατική περιοχή».

Γράφει, μεταξύ άλλων, το περιοδικό: «Ακούστηκαν διάφορα για τους θύτες και τα θύματα, μέχρι που κάποιες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν μια μέρα μετά, κατέδειξαν πως ένα εκ των θυμάτων έχει διατελέσει και θύτης σε επεισόδια στο Κέντρο της Αθήνας προ διετίας. Η ουσία όμως της υπόθεσης δε βρίσκεται εκεί αλλά στη σύνθεση της ομάδας που επιτέθηκε στα στελέχη του ΚΚΕ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ανάμεσά τους βρίσκονταν και μέχρι πρότινος σύντροφοι των θυμάτων, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την πρακτική των μελών του φιλοναζιστικού κόμματος, ξεκαθάρισαν τους δικούς τους λογαριασμούς (...) πολλοί εξ αυτών ήταν χρόνια οργανωμένοι ή συνοδοιπόροι του ΚΚΕ, οι πιο πολλοί από τη δεκαετία του '70 (...) Οταν το έψαξαν, λένε ότι κάποιες "συμφωνίες" βγήκαν στη φόρα και τώρα κυκλοφορεί στα στέκια των ανέργων πως εξυπηρετούνταν κάποιοι "εκλεκτοί" με κανονικά μεροκάματα και ότι πέρα από αυτούς εργάζονταν και αλλοδαποί εν γνώσει του σωματείου, ώστε να πέφτει το κόστος. Με λίγα λόγια, μιλούν ανοιχτά για συνεννόηση μεταξύ εργοδοσίας και συνδικαλιστών, με πολύ συγκεκριμένη κομματική τοποθέτηση, συμφέρουσα και για τις δύο πλευρές. Κι όταν χρειάζεται, η απεργία, απεργία. Λέγεται επίσης πως η ατάκα "εσύ θα εργαστείς την άλλη φορά" από τους συνδικαλιστές στους εργαζόμενους από το νέο Ικόνιο κατάντησε ρουτίνα. Αλλά η "επόμενη φορά" από κάποια στιγμή και μετά δεν ερχόταν ποτέ μια κι ο αριθμός των πλοίων που έδεναν στη Ζώνη μειωνόταν διαρκώς.

Στην ομάδα λοιπόν που επιτέθηκε στα συγκεκριμένα μέλη του ΚΚΕ - στα "συγκεκριμένα" τονίζουν πρόσωπα που γνωρίζουν το παρασκήνιο - συμμετείχαν και εργαζόμενοι στη Ζώνη, πρώην κομμουνιστές, σύμφωνα με όσα λέγονται στο Πέραμα. Που είχαν "προσωπικό θέμα" (...) Λέγεται, μάλιστα, πως στελέχη του ΚΚΕ που βλέπουν τη συνδικαλιστική και ιδεολογική πρωτοκαθεδρία τους να απειλείται σοβαρά, και μάλιστα με πολύ βίαιες μεθόδους, "απέφυγαν" να δώσουν στις καταθέσεις τους στην αστυνομία ονόματα πρώην συντρόφων τους, παρότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κάποιοι από τους επιτιθέμενους δεν μπήκαν στον κόπο να καλύψουν τα πρόσωπά τους. Η παραδοχή - και μάλιστα σε μια τοπική κοινωνία που γνωρίζει πρόσωπα, καταστάσεις και συσχετισμούς και επιπλέον δοκιμάζεται - ότι σύντροφοι πέρασαν εντελώς, μα εντελώς, απέναντι είναι δύσκολη».

Τι βγάζει μάτι στο προβοκατόρικο κείμενο; Η επίθεση του περιοδικού ενάντια στο ΚΚΕ και στο ταξικά προσανατολισμένο εργατικό κίνημα, που όμως δεν προκαλεί εντύπωση. Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο περιοδικό των εκδόσεων «Α. Λιβάνη» έχει πρωταγωνιστήσει στην προώθηση της «αντιμνημονιακής σούπας», του «κινήματος των αγανακτισμένων», της αποπροσανατολιστικής φιλολογίας περί «κατοχής της Ελλάδας». Εχει εκθειάσει τη δράση παραστρατιωτικών ομάδων, όπως η «Πατριωτική Πολιτοφυλακή» και ανάμεσα στις «επιτυχίες» που έχει καταγράψει στο παρελθόν, είναι η «αποκλειστική» δημοσίευση ντοκουμέντων από την ΕΥΠ... Ταυτόχρονα, φιλοξενεί διάφορους «αντικαπιταλιστές» δημοσιολογούντες, με σκοπό να δώσει ριζοσπαστική χροιά σε μια αστική γραμμή. Ετσι λοιπόν, δε διστάζει να γίνει κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τη Χρυσή Αυγή. Προσπαθεί να την αθωώσει και ταυτόχρονα να αντιστρέψει τους όρους, χρεώνοντας στο ΚΚΕ σχέσεις και παιχνίδια με την εργοδοσία. Επιχειρεί να παρουσιάσει την επίθεση στο Πέραμα σαν ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα στο ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή, ή ανάμεσα σε πρώην και νυν μέλη του ΚΚΕ, και όχι σαν μια καραμπινάτη δολοφονική επίθεση από τα σκυλιά της εργοδοσίας στους συνδικαλιστές που πρωτοστατούν για τα δικαιώματα των εργατών στο Πέραμα. Τα κατασκευασμένα ψέματα και οι βρωμιές με το τσουβάλι, σε βάρος του ΚΚΕ και των ταξικών σωματείων, επαληθεύουν ότι οι μηχανισμοί που δρουν ενάντια στο λαό και στο κίνημα είναι πολυπλόκαμοι. Γι' αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση.


Π.

ΔΗΜΟΣΙΟ
Προχωρούν διαθεσιμότητες και απολύσεις

Χωρίς αποτέλεσμα φέρεται να ολοκληρώθηκε η δεύτερη συνάντηση χτες το απόγευμα, μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη και των εκπροσώπων της τρόικας. Ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε ζητήσει από την περασμένη Τρίτη μία παράταση χρόνου -έως δύο μήνες- σε ό,τι αφορά το δεύτερο «κύμα» διαθεσιμοτήτων που λήγει, όπως είχαν συμφωνήσει οι δύο πλευρές, στα τέλη του χρόνου. Οι εκπρόσωποι της τρόικα όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν απάντησαν στο αίτημα, ούτε χτες και αναμένεται νέο ραντεβού το επόμενο διάστημα. Οπως και να έχει, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις διαθεσιμότητες που έχει συμφωνήσει, είτε μέχρι το τέλος του χρόνου, είτε μέχρι το τέλος Φλεβάρη που ζητά από την τρόικα. Εκτίμηση του υπουργείου είναι ότι από τους συμβασιούχους που παραμένουν στις δουλειές τους με προσωρινές διαταγές, θα προκύψουν περισσότερες από τις 4.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του χρόνου.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org