ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εποικισμοί και κατοχικές δολοφονίες υποσκάπτουν τις συνομιλίες

ΡΑΜΑΛΑ.--

«Αν δεν παγώσει ο εποικισμός και δε σταματήσουν οι δολοφονίες Παλαιστινίων από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, οι συνομιλίες με το Ισραήλ θα σταματήσουν πολύ σύντομα και πολύ απότομα» προειδοποίησε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ μιλώντας σε Δυτικούς διπλωμάτες. Ο Ερακάτ επανέλαβε την καταγγελία της παλαιστινιακής πλευράς ότι είναι προφανές ότι ακολουθείται μια γνωστή τακτική: κάθε φορά που είναι να γίνει ένας γύρος συνομιλιών, η ισραηλινή πλευρά ανακοινώνει κάποιο νέο σχέδιο για τους εποικισμούς (σπίτια, υποδομές κλπ) ενώ ταυτόχρονα από τις αρχές Αυγούστου, οπότε άρχισαν οι συνομιλίες, υπό αμερικανική αιγίδα και ασφυκτική πίεση, μέχρι σήμερα, έχουν σκοτωθεί σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού κατοχής στη Δ. Οχθη επτά Παλαιστίνιοι.

Ο Ερακάτ απέφυγε επισταμένα ν' αναφερθεί στο περιεχόμενο των συνομιλιών καθώς εξαρχής συμφωνήθηκε να μη δίνεται τίποτε στη δημοσιότητα για να «διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση». Σχολίασε, όμως, τη δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου ότι το Ισραήλ θέλει να συνεχίσει να έχει παρουσία στη Δ. Οχθη για τουλάχιστον άλλα 40 χρόνια για λόγους «ασφαλείας». Είπε ότι «οι εποικισμοί και όλη η επιχείρηση που έχει στηθεί γύρω από αυτούς απέφεραν μόνο το 2012 στο Ισραήλ περί τα 612 εκατομμύρια δολάρια. Οχι 40 αλλά 400 χρόνια θα θέλει να μείνει το Ισραήλ να εκμεταλλεύεται το παλαιστινιακό έδαφος».

Στο μεταξύ, αργά το βράδυ της Πέμπτης, ορκίστηκε στη Ραμάλα το παλιό κυβερνητικό σχήμα ως νέο. Πιο συγκεκριμένα, η «νέα» κυβέρνηση είναι αυτή που είχε ορκιστεί και την άνοιξη. Στις 6 Ιούνη, ο πρωθυπουργός Ράμι Χαμντάλαχ είχε υποβάλλει την παραίτησή του λόγω σφοδρών τριβών εξουσίας με τους δύο αντιπροέδρους του. Τελικά, μετά από πολύμηνες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, το ίδιο σχήμα ορκίστηκε εκ νέου μετά από διαβεβαιώσεις συνεργασίας. Θεωρητικώς το σχήμα αυτό είναι «προσωρινό», καθώς επισήμως έχει τεθεί ως στόχος η σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας μεταξύ «Χαμάς» - «Φατάχ», στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων εθνικής συμφιλίωσης. Αλλά η «Χαμάς» διαφώνησε με την επανέναρξη των συνομιλιών με το Ισραήλ και η ενδο-παλαιστινιακή διαδικασία συνεχίζεται μετ' εμποδίων.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μια μέρα πριν την κάλπη

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οπως όλα δείχνουν, το πιθανότερο σενάριο του αποτελέσματος των αυριανών ομοσπονδιακών εκλογών στη Γερμανία είναι να μην υπάρξει αυτοδυναμία και έτσι η διαχείριση του συστήματος να ανατεθεί σε ένα μεγάλο συνασπισμό χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατικών. Ενα τέτοιο σχήμα είχε εφαρμοστεί πρόσφατα, το 2005 - 2009, όταν απρόσκοπτα συνεχίστηκαν οι φιλομονοπωλιακές αναδιαρθρώσεις, συνέχεια αυτών που είχε προχωρήσει η λεγόμενη «αριστερή» κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων το 1998 - 2005 και ταυτόχρονα βομβάρδισε και διέλυσε την ενιαία Γιουγκοσλαβία, μαζί με τους άλλους ιμπεριαλιστές.

Ετσι, παρά τις προσδοκίες που καλλιεργούνται από διάφορες αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις ότι μπορεί να ...επέλθει μια χαλάρωση της «αυστηρής λιτότητας» τόσο στο εσωτερικό όσο και στην ΕΕ, ακόμα και αν αυτό συμβεί, η θέση των εργαζομένων δεν πρόκειται να αλλάξει. Στις δημοσκοπήσεις της τελευταίας στιγμής ένα σημαντικό κομμάτι ψηφοφόρων, γύρω στο 30% εμφανίζεται αναποφάσιστο, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Α. Μέρκελ έχουν κερδίσει μισή μονάδα, φτάνοντας στο 39,5% ενώ οι εταίροι τους στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) έχουν πέσει ελαφρά, στο 5,5%. Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συγκεντρώνει ποσοστό 4,5%, βρίσκεται δηλαδή οριακά κάτω από το κατώφλι του 5% που απαιτείται για να μπει στο Κοινοβούλιο. Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν 27% (1 μονάδα επάνω από την περασμένη Τετάρτη) αλλά οι Πράσινοι έχουν υποχωρήσει κατά δύο μονάδες, στο 9%. Το οπορτουνιστικό κόμμα της Αριστεράς (Λίνκε) διατηρεί το 9%.

Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Forschungsgruppe για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης ZDF πάντως, η Μέρκελ κρίνεται καταλληλότερη για καγκελάριος (ποσοστό 58%) από τον κυριότερο αντίπαλό της, τον υποψήφιο του SDP Πέερ Στάινμπρουκ (ποσοστό 32%).

ΜΕΞΙΚΟ - ΦΟΝΙΚΟΙ ΚΥΚΛΩΝΕΣ
Μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών

Ολόκληρα χωρία έχουν θαφτεί σε κατολισθήσεις στο Μεξικό, στις παραθαλάσσιες περιοχές που πλήγηκαν από κυκλώνες και τροπικές καταιγίδες
Ολόκληρα χωρία έχουν θαφτεί σε κατολισθήσεις στο Μεξικό, στις παραθαλάσσιες περιοχές που πλήγηκαν από κυκλώνες και τροπικές καταιγίδες
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Μέρα με τη μέρα πολλαπλασιάζονται τα θύματα των φονικών κυκλώνων και τροπικών καταιγίδων που πλήττουν εδώ και μία βδομάδα τις δυτικές και ανατολικές ακτές του Μεξικού προκαλώντας ως χτες το θάνατο τουλάχιστον 97 ανθρώπων, 60 αγνοούμενους και πάνω από 1,5 εκατομμύριο πλημμυροπαθείς, εκ των οποίων πολλές εκατοντάδες χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι.

Ενα από τα επίκεντρα των συνεργείων διάσωσης παραμένει το ορεινό χωριό Λα Πιντάδα (κοντά στο τουριστικό θέρετρο Ακαπούλκο) που καταπλακώθηκε την Τετάρτη από τόνους λάσπης και νερών με αποτέλεσμα το θάνατο αρκετών δεκάδων ανθρώπων. Ως χτες σχεδόν ο μισός πληθυσμός του χωριού, περίπου 340 άνθρωποι, είχαν απομακρυνθεί από τη ζώνη καταστροφής με τη βοήθεια στρατιωτικών ελικοπτέρων διάσωσης. Επίσης, σε πολλές περιοχές με την υπερχείλιση των νερών βγήκαν στην επιφάνεια κροκόδειλοι τρομάζοντας τους κατοίκους τους.

Οι καταστροφές από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 16 ετών στο Μεξικό, ανάγκασαν χτες τον Πρόεδρο της χώρας Ενρίκε Πένα Νιέτο να ματαιώσει το (προγραμματισμένο για τις αρχές της επόμενης βδομάδας) ταξίδι του στις ΗΠΑ στο πλαίσιο εργασιών της 68ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας χαρακτήρισε ως «άλλη μία πράξη επιθετικότητας» την άρνηση των ΗΠΑ να μην επιτρέψουν τη χρήση του εναέριου χώρου του Πουέρτο Ρίκο για να περάσει το αεροπλάνο του Βενεζουελάνου Προέδρου Ν. Μαδούρο, στο ταξίδι του για την Κίνα, όπου έχει προγραμματισμένες συναντήσεις σήμερα και αύριο.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 21 τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση σε σουνιτικό τέμενος στην πόλη Σαμάρα βορειοδυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας, η οποία δίνει συνέχεια στο αιματηρό μπαράζ που σαρώνει τη χώρα εδώ και μήνες με στόχο κυρίως πολίτες διαφορετικών δογμάτων.

ΜΑΝΙΛΑ - ΤΑΪΠΕΪ - ΑΝΟΪ.-- Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι Φιλιππίνες και η Ταϊβάν, καθώς από χτες πλήττονται από τον τυφώνα Ουσάγκι, ο οποίος σύμφωνα με τους μετεωρολόγους εκτιμάται ότι θα είναι ο ισχυρότερος του 2013. Ο τυφώνας άρχισε να σαρώνει χτες το πρωί την ανατολική και νοτιανατολική Ταϊβάν με ανέμους ταχύτητας 560χλμ/ώρα και τις βόρειες Φιλιππίνες με ταχύτητες που έφταναν τα 360χλμ/ώρα. Στο Βιετνάμ, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και ακόμα 13 φέρονται ως αγνοούμενοι μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η τράπεζα «Γουέλς Φάργκο», που βρίσκεται στην πρώτη θέση στις χορηγήσεις ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε χτες ότι θα προχωρήσει στις απολύσεις άλλων 1.800 εργαζομένων που απασχολούνται στον τομέα των στεγαστικών δανείων λόγω της χαμηλότερης ζήτησης, η οποία εν μέρει αποδίδεται στην αύξηση των επιτοκίων.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Η κατάρρευση τμήματος λατομείου στην περιοχή Καράν (βόρεια της πρωτεύουσας Μογκαντίσου) χτες το πρωί προκάλεσε, σύμφωνα με σομαλικές αστυνομικές αρχές, το θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων και τον εγκλωβισμό πολλών άλλων που αγνοούνται μέσα στα ερείπια. Νωρίτερα, Σομαλοί στρατιώτες με την υποστήριξη κυανοκράνων της αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία ανακατέλαβαν τον έλεγχο της κεντρικής πόλης Μαχαντέι που είχε πέσει επί μήνες στα χέρια ισλαμιστών εξτρεμιστών της οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ.

ΣΟΦΙΑ.-- Συμφωνία με την κοινοπραξία του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ για την προμήθεια αζέρικου φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, υπέγραψε χτες η ενεργειακή εταιρεία «Bulgargaz». Η προμήθεια αζέρικου φυσικού αερίου αναμένεται να ξεκινήσει το 2019 με διάρκεια 25 ετών, ενώ η ποσότητα φυσικού αερίου που θα παραλάβει η «Bulgargaz» αντιστοιχεί σε ένα δισ. κ.μ. ετησίως.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗΣ.-- ΕΕ και Σιγκαπούρη μονόγραψαν την πρώτη διμερή συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου», η οποία συνιστά και την πρώτη του είδους ανάμεσα στις Βρυξέλλες και χώρα της ΝΑ Ασίας. Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Οργή έχει προκαλέσει στην Ινδία η δολοφονία ενός ζευγαριού που σχεδίαζε να παντρευτεί, αντίθετα στη θέληση των οικογενειών του. Το 23χρονο αγόρι και η 20χρονη κοπέλα δολοφονήθηκαν σε έγκλημα τιμής, στην περιοχή Χαριάνα, προκαλώντας νέο κύκλο αντιδράσεων, μετά τους βιασμούς, με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να απαιτούν παρέμβαση του κράτους και προστασία του πληθυσμού από τα εγκλήματα τιμής.

ΗΠΑ
Νέο μακελειό σε πάρκο στο Σικάγο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέο περιστατικό ένοπλης βίας σημειώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης (χτες στις 6.00 το πρωί ώρα Ελλάδας) στο Σικάγο, μόλις λίγες μέρες μετά το φονικό στη βάση του πολεμικού ναυτικού στο Νέιβι Γιαρντ της Ουάσιγκτον με δράστη έναν 34χρονο πρώην έφεδρο πεζοναύτη και αποτέλεσμα το θάνατο 12 ατόμων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Chicago Tribune», 13 άτομα τραυματίστηκαν από σφαίρες (μεταξύ των οποίων και ένα τρίχρονο παιδί που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με δύο άλλους) που έριξε εναντίον πλήθους άγνωστος ένοπλος σε πάρκο της νότιας πλευράς του Σικάγου, κοντά σε ένα γήπεδο μπάσκετ. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν τη σύλληψη τουλάχιστον ενός ατόμου ως υπόπτου για το περιστατικό.

Το νέο συμβάν ένοπλης βίας σημειώνεται στην πόλη όπου από τον τελευταίο χρόνο έχασαν τη ζωή τους 504 άτομα σε ένοπλες συμπλοκές.

Τα κίνητρα και η ταυτότητα του δράστη ή των δραστών παρέμεναν άγνωστα, πάντως αναδεικνύεται για άλλη μια φορά το τεράστιο πρόβλημα της οπλοκατοχής και οπλοχρησίας σε μια χώρα που προβάλλει το πρότυπο της στρατιωτικής επιβολής ανά τον κόσμο, για την εξασφάλιση των συμφερόντων των κεφαλαιοκρατών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ