ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
Πλημμύρισε από κόσμο σε κάθε γωνιά το πάρκο

Σήμερα στις 8.45 μ.μ. θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Στις 8.30 μ.μ. θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης

Στη Μαθητική Σκηνή ξεσήκωσαν τη νεολαία τα «Υπόγεια Ρεύματα» και ο Θάνος Ανεστόπουλος
Στη Μαθητική Σκηνή ξεσήκωσαν τη νεολαία τα «Υπόγεια Ρεύματα» και ο Θάνος Ανεστόπουλος
«Αλλαξε τον κόσμο, το 'χει ανάγκη»! Φορέας στο παρόν μιας αλλαγής που θα 'ρθει, που τον ερχομό της υπηρετεί το ίδιο, το 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και χτες υποδέχτηκε χιλιάδες εργατόκοσμου, καλοδέχτηκε ακόμα περισσότερους νέους και νέες, μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές, στο πάρκο «Τρίτση», στο Ιλιον, ενσωματώνοντάς τους στη μέθεξή του.

Η καταρρακτώδης βροχή, που ξέσπασε μετά τις 9.30 το βράδυ, δε στάθηκε εμπόδιο, ο κόσμος συνέχισε να πλημμυρίζει όλους τους χώρους της φιλόξενης πολιτείας που στήθηκε με τα χέρια, το νου και την καρδιά των παιδιών της ΚΝΕ, με μεράκι και ανιδιοτελή προσφορά. Και είχε να τους παρουσιάσει μια διαφορετική άποψη και πρόταση πολιτική και πολιτιστική, που ξεδιπλωνόταν σε κάθε γωνιά του χώρου από νωρίς το απόγευμα έως αργά το βράδυ. Την πρόταση που έχουν ανάγκη! Να τούς προσφέρει απλόχερα πολιτιστική δημιουργία με πρώτη ύλη τα βάσανα, τους καημούς, τις ανάγκες και τους πόθους τους. Δημιουργία για όλους, μικρούς και μεγάλους, μουσική για κάθε ακροατήριο, θέατρο, κινηματογράφο. Να τους φέρει σε επαφή με τον αθλητισμό και το περιεχόμενό του, καθαρό από τις σκιές των πολυεθνικών που τον βλέπουν σαν ένα ακόμα πεδίο κέρδους.

Και φυσικά να τους κάνει κοινωνούς της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ, μιλώντας τους για τα πώς και τα γιατί μιας πραγματικότητας που θέλουμε να αλλάξουμε και τον τρόπο που μπορούμε να το κάνουμε. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και επίκαιρες οι συζητήσεις και χτες: Για τις προσπάθειες της αστικής τάξης να ενσωματώνει την οργή και την αγανάκτηση της νεολαίας και την απάντηση που πρέπει να δοθεί με ομιλητή τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Θοδωρή Χιώνη. Για το φασισμό -στο Μαθητικό Στέκι- όπου με τη βοήθεια της τεχνολογίας παρενέβησαν Ελληνες μαθητές από τη Γερμανία. Για την τέχνη κι αν μπορεί να είναι μη στρατευμένη. Για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Για την ΕΠΟΝ, τον αθλητισμό κ.ά.

Μεγάλο λαϊκό γλέντι έγινε το βράδυ της Πέμπτης με τον Βασίλη Σκουλά στη Λαϊκή Σκηνή
Μεγάλο λαϊκό γλέντι έγινε το βράδυ της Πέμπτης με τον Βασίλη Σκουλά στη Λαϊκή Σκηνή
Πέραν όμως των οργανωμένων συζητήσεων, όλος ο χώρος του Φεστιβάλ λειτούργησε σαν εργαστήρι συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα σε συντρόφους, φίλους και συναγωνιστές. Ενα εργαστήρι που δεν έπαψε να λειτουργεί ούτε όταν αργά το βράδυ τη σκυτάλη πήρε για τα καλά η μουσική, το γλέντι άναψε, το τραγούδι και ο χορός αφέθηκαν να ασκήσουν την ευεργετική τους επίδραση στο νου και την καρδιά των χιλιάδων επισκεπτών της δεύτερης μέρας των εκδηλώσεων.

Η αυλαία θα πέσει σήμερα το βράδυ. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και το χαιρετισμό του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Θοδωρή Χιώνη.

  • Ο «Ριζοσπάστης» θα έχει αναλυτικά ρεπορτάζ για τις χτεσινές εκδηλώσεις στο φύλλο της Κυριακής και της Τρίτης.
Για τη σοσιαλιστική κοινωνία αξίζει να παλέψουμε

Μπορούμε να ζήσουμε τη ζωή που μας αξίζει αν συμβιβαστούμε με το καπιταλιστικό σύστημα; Γύρω από το ερώτημα αυτό συζήτησαν στο στέκι νέων εργαζομένων και ανέργων, δεκάδες νέοι και νέες. Απάντηση έδωσε το σύνθημα της εκδήλωσης: «Για τη σοσιαλιστική κοινωνία που καταργεί τη μισθωτή σκλαβιά και την ανεργία, αξίζει να παλέψουμε».

Το παρόν και το μέλλον που σχεδιάζει ο καπιταλισμός για τη νεολαία είναι η ανεργία και η ένταση της εκμετάλλευσης, τόνισε ο Σπύρος Μπότσης, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟΑ του ΚΚΕ, τη στιγμή που υπάρχουν οι δυνατότητες να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει πράξη η δυνατότητα αυτή είναι να γίνουν οι εργαζόμενοι κυρίαρχοι στα μέσα παραγωγής, όπως υπογράμμισε. Κάλεσε τη νεολαία να μελετήσει το πρόγραμμα του ΚΚΕ και την αντίληψή του για τη σοσιαλιστική κοινωνία, μια κοινωνία στην οποία οι νέες σχέσεις παραγωγής θα δημιουργηθούν ως αποτέλεσμα της συνειδητής δράσης των εργαζομένων, με την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών και των φίλων του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε η Κυριακή Καμαρινού, εκπαιδευτικός και διδάκτωρ κοινωνιολογίας, που μετέφερε τις εμπειρίες της από τη ζωή της στη Σοβιετική Ενωση, ως παιδί πολιτικών προσφύγων. «Ο,τι βλέπετε σας ανήκουν, ανήκουν στο σοβιετικό λαό, και πρέπει να τα αγαπάτε και να τα προσέχετε». Με τα λόγια αυτά, όπως θυμάται η Κ. Καμαρινού, εξηγούσε η δασκάλα στους μικρούς της μαθητές τη σημασία της κοινωνικής ιδιοκτησίας. Μέσα από τις αναμνήσεις της ζωντάνεψαν τα δικαιώματα που εξασφάλισε η σοσιαλιστική κοινωνία στους εργαζομένους: το δικαίωμα στην κατοικία, τη δωρεάν παροχή ρεύματος, νερού, θέρμανσης και τηλεφώνου, το δικαίωμα στην αναψυχή και τις διακοπές, τις πρωτόγνωρες κατακτήσεις στην Παιδεία και την Υγεία.

Το πρόγραμμα στο στέκι εργαζόμενων και άνεργων νέων συνεχίστηκε με συναυλία από το ροκ συγκρότημα Μοdifica, από νέους που ζουν στο Κερατσίνι, και ολοκληρώθηκε με το συγκρότημα Νέων Υγειονομικών της ΚΝΕ.

Στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής»

Μαζική η προσέλευση στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής». Εκατοντάδες είναι ήδη οι επισκέπτες του βιβλιοπωλείου της «Σύγχρονης Εποχής», που βρίσκεται στο χώρο της κεντρικής σκηνής. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ολόκληρη έκθεση βιβλίου μέσα στο Φεστιβάλ, στην οποία οι επισκέπτες του Φεστιβάλ, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι λαϊκές οικογένειες της περιοχής, μπορούν να βρουν μια τεράστια ποικιλία χιλιάδων τίτλων, από παιδικό βιβλίο μέχρι βιβλία ιστορίας, λογοτεχνίας, στρατηγικής και φυσικά όλες τις νέες εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», όλα σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που ισχύουν όλη την υπόλοιπη χρονιά. Ακόμη, υπάρχει ξεχωριστό περίπτερο με εκατοντάδες τίτλους σε προσφορά, με τιμές που ξεκινάνε από το 1 ευρώ.

Στο βιβλιοπωλείο φιλοξενείται και ο χώρος της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης», όπου γίνονται εγγραφές συνδρομητών την ειδική τιμή των 25ευρώ για ένα χρόνο, ενώ με κάθε ανανέωση ή νέα συνδρομή δίνεται δώρο το βιβλίο του Θεοντόρ Ντράιζερ «Ο Χρηματιστής».

Επίδειξη μαχητικών αθλημάτων

Μεγάλη επιτυχία είχε η εκδήλωση που έγινε στα πλαίσια του αθλητικού camp, με επίδειξη μαχητικών αθλημάτων, Τζούντο και Πάλη, αλλά και μαθημάτων αυτοάμυνας. Τις παρουσιάσεις έκαναν αθλητές του ΑΟ Πετρούπολης (τζούντο), ενώ το αγώνισμα της ελληνορωμαϊκής παρουσίασε στο κοινό η Ολυμπιονίκης του αθλήματος Βούλα Ζυγούρη, με αθλητές του Δία Αχαρνών.

Επισκέπτες του Φεστιβάλ γέμισαν τις εξέδρες, ενώ εξίσου αρκετοί ήταν αυτοί που σταματούσαν για να παρακολουθήσουν τις τεχνικές. Στα σεμινάρια αυτοάμυνας συμμετείχαν αρκετοί από τους θεατές και μάλιστα με μεγάλη προθυμία.

Ο Δ. Κουτσούμπας στο Φεστιβάλ

Το χώρο του Φεστιβάλ επισκέφτηκε χτες βράδυ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, όπου τον υποδέχτηκαν θερμά επισκέπτες και συμμετέχοντες.

Ο Δ. Κουτσούμπας ξεναγήθηκε στην Εκθεση «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό», στα περίπτερα των Νέων Εργαζομένων, των Θεραπευτικών Κοινοτήτων και των Συλλόγων Γονέων του ΚΕΘΕΑ, των Αντιστασιακών, της Διεθνούπολης. Εκεί, μάλιστα, συνομίλησε με τους ξένους αντιπροσώπους, ορισμένοι από τους οποίους του χάρισαν αναμνηστικά αντικείμενα από τη χώρα τους. Παρακολούθησε την επίδειξη Παγκρατίου στο χώρο του Αθλητισμού και είχε σύντομη συνομιλία με τον γραμματέα της Ομοσπονδίας Παγκρατίου, Παναγιώτη Κανελλόπουλο. Επίσης ξεναγήθηκε στο περίπτερο της Λαϊκής Αλληλεγγύης όπως και στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Η μετάδοση των σημερινών ομιλιών

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, σήμερα Σάββατο, στις 8.45 μ.μ. στις εκδηλώσεις του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», καθώς και ο χαιρετισμός του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Χιώνη, στις 8.30 μ.μ., θα μεταδοθούν ζωντανά από το portal του «902.gr». Για δορυφορική λήψη στην τηλεόραση, οι συντεταγμένες του δορυφόρου είναι: HellasSat2 39ο east Downlink 10971.750 vertical Symbol rate 3300 Fec 3/4 (διάρκεια κυκλώματος: 8 μ.μ. - 10 μ.μ.).

Πούλμαν για το Φεστιβάλ

Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δρομολογούν πούλμαν για το Φεστιβάλ:

  • Σήμερα, Σάββατο, από:

Ηλιούπολη, 6.30 μ.μ., Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

Υμηττό, 6.30 μ.μ., Δημαρχείο

Δάφνη, 6.30 μ.μ., ΤΕΦΑΑ

Ζωγράφου, 6.30 μ.μ., πλατεία Γαρδένιας

Βύρωνα, 6.00 μ.μ., πλατεία Ταπητουργείου

Καισαριανή, 6.30 μ.μ., πλατεία Καισαριανής

Γούβα, 6.15 μ.μ., Υμηττού, έναντι της «Opel»

Νέο Κόσμο, 6.30 μ.μ., γραφεία του ΚΚΕ (Φραντζή 68)

Κουκάκι, 6.45 μ.μ., σταθμό Μετρό Συγγρού - «Φιξ»

Καλλιθέα, 6.00 μ.μ., πλατεία Δαβάκη

Νέα Σμύρνη, 6.00 μ.μ., Ομήρου και Βενιζέλου

Μπραχάμι, 6.00 μ.μ., πλατεία Ελενας Βενιζέλου

Αργυρούπολη, 6.00 μ.μ., Δημαρχείο Αργυρούπολης

Αλιμο, 6.00 μ.μ., Δωδεκανήσου 59

Γαλάτσι, 6.30 μ.μ., Παλιό Τέρμα

Πειραιά, 6.15 μ.μ., πλατεία Κοραή

Νίκαια, 6.30 μ.μ., πλατεία Κουμπάκη (με στάσεις σε πλ. Χαλκηδόνας, Περιβολάκι, Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας)

Κορυδαλλό, 6.00 μ.μ., Πνευματικό Κέντρο «Πλειάδες» (λεωφ. Λαμπράκη)

Κερατσίνι, 6.00 μ.μ., Λ. Σαλαμίνος και Ρήγα Φεραίου (με στάση Λ. Δημοκρατίας - πλατεία Λαού, Ταμπούρια)

Πέραμα, 6.00 μ.μ., γραφεία του ΚΚΕ (Λ. Ειρήνης 73).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ