ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οξύνεται η ένταση, συρρικνώνονται οι ελπίδες Μπαράκ

Μπροστά στα ερείπια του σπιτιού που του γκρέμισε ο ισραηλινός στρατός

Associated Press

Μπροστά στα ερείπια του σπιτιού που του γκρέμισε ο ισραηλινός στρατός
ΓΑΖΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΛΑ - ΒΗΘΛΕΕΜ.-

Η νέα έξαρση της βίας στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη απομακρύνει, ακόμη περισσότερο, το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης της έντασης και επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, παρά τις ανανεωμένες απέλπιδες εκκλήσεις που απηύθυνε, χθες, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή, Τερζ Ρόεντ Λάρσεν. Εκτός από τη βία στα ισραηλινά μπλόκα, όμως, ολοένα και εντονότερη γίνεται η υπόγεια πίεση και βία που δέχεται ο παλαιστινιακός λαός από τον οικονομικό αποκλεισμό, όπως υπογράμμιζε, χθες, ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Πολύωρες συγκρούσεις μαίνονταν κατά τη διάρκεια όλης της νύχταςαπό τη Δευτέρα έως την Τρίτη, σε όλα τα αυτόνομα εδάφη ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και σε διασκορπισμένους Παλαιστινίους ενόπλους. Οι σφοδρότερες συγκρούσεις, που συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της ημέρας, σημειώθηκαν στη Ραμάλα και στη Βηθλεέμ. Σύμφωνα με παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές, ένας 15χρονος Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του από σφαίρα στο στήθος στη Ραμάλα, ενώ άλλος ένας νεαρός Παλαιστίνιος τραυματίστηκε έξω από το προσφυγικό στρατόπεδο Ντενάισχεχ, στην περίμετρο της Βηθλεέμ.

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα καυστικός σχετικά με το θέμα του παρατεινόμενου οικονομικού αποκλεισμού εμφανίστηκε, με δηλώσεις του, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι οι δύο μήνες αποκλεισμού έχουν τριπλασιάσει το ποσοστό ανεργίας στους κόλπους του παλαιστινιακού πληθυσμού, το οποίο έχει, πλέον, αγγίξει το 40%.

Διαδηλωτές καίνε μια ισραηλινή σημαία

Associated Press

Διαδηλωτές καίνε μια ισραηλινή σημαία
Μάλιστα, όπως τόνιζε ο Ερακάτ, ο ισραηλινός στρατός έχει προχωρήσει στη λήψη μέτρων προκειμένου να αποκλείσει ακόμη και τους αγροτικούς δρόμους, τους οποίους χρησιμοποιούν οι Παλαιστίνιοι, προκειμένου να αποφύγουν τον ισραηλινό αποκλεισμό στις εισόδους των πόλεων. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Ερακάτ ανέφερε την πόλη της Ιεριχούς, που έχουν αποκλειστεί με σακιά άμμου όλοι οι περιφερειακοί δρόμοι, αλλά και η πόλη της Χεβρώνας, όπου ο ισραηλινός στρατός έσκισε τα λάστιχα σε όσα τροχοφόρα, κυρίως ταξί, παρέκαμπταν τα ισραηλινά φυλάκια από παράπλευρα μονοπάτια.

Τα στοιχεία που έδωσε ο Ερακάτ για την ανεργία επιβεβαιώθηκαν, όμως, και από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Οπως χαρακτηριστικά δήλωνε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην περιοχή Τερζ Ρόεντ Λάρσεν, όλα τα προγράμματα οικονομικής στήριξης που ανέπτυξε ο Οργανισμός στην περιοχή κατέρρευσαν, εξαιτίας του αποκλεισμού των δύο τελευταίων μηνών, ενώ εκτιμάται ότι, τουλάχιστον, το 1/3 του παλαιστινιακού πληθυσμού ζει, πια, κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο Ερακάτ, σχολιάζοντας τη νέα έκκληση του απεσταλμένου του ΟΗΕ για επανάληψη των ισραηλινό - παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων ως μοναδική επιλογή αποφυγής ενός περιφερειακού πολέμου, τόνισε ότι «η βία φέρνει βία, και δεν μπορεί κανείς να ζητά από τον παλαιστινιακό λαό να αποδέχεται να πεθαίνει από την πείνα, να εξευτελίζεται και να σκοτώνεται στα μπλόκα».

Πολιτικό αδιέξοδο για Μπαράκ

Ο Γ.Αραφατ επισκέπετεται τραυματίες απο τις συγκρούσεις

Associated Press

Ο Γ.Αραφατ επισκέπετεται τραυματίες απο τις συγκρούσεις
Οσο οξύνεται η βία στα αυτόνομα εδάφη, τόσο μειώνονται οι ελπίδες, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, οι ελπίδες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Μπαράκ να επικρατήσει στις επικείμενες πρόωρες εκλογές, που αναμένονται στα τέλη της άνοιξης, αν και δεν έχει, ακόμη, οριστεί η τελική ημερομηνία. Ο Μπαράκ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Δυτική Οχθη, επανέλαβε ότι θα προσπαθήσει για την επανάληψη των ισραηλινό-παλαιστινιακών συνομιλιών, επιμένοντας, όμως, ότι προϋπόθεση είναι ο τερματισμός των βιαιοτήτων και η αποδοχή, από τους Παλαιστινίους, της «μερικής» συμφωνίας, που πρότεινε την περασμένη εβδομάδα, και απορρίφθηκε ως ανεπαρκής από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Την ισραηλινή οπτική για το χαρακτήρα των διαπραγματεύσεων ξεκαθάρισε, για άλλη μια φορά, ο αρχηγός του Ισραηλινού ΓΕΣ, Υποστράτηγος Σαούλ Μοφάζ, ο οποίος τόνιζε ότι το «Ισραήλ ελπίζει σε μια επανέναρξη των συνομιλιών που θα θέτει τη χώρα σε θέση ισχύος». Την ίδια στιγμή, η ισραηλινή ηγεσία εμφανίζεται αποφασισμένη να κλείσει το στόμα σε κάθε αντίθετη, με τις επιλογές της, φωνή. Οπως έγινε γνωστό, ασκήθηκε ποινική δίωξη για υποκίνηση φυλετικής βίας σε βάρος του βουλευτή Αμπντούλ Μαλίκ Νταχάμσι, Ισραηλινού Αραβα που πολιτεύεται με τον αριστερό συνασπισμό «Χαντάς», που στηρίζεται από το ΚΚ Ισραήλ. Σύμφωνα με τους επίσημους ισραηλινούς ισχυρισμούς, ο Νταχάμσι, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια των σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις καταστολής και σε φιλειρηνιστές διαδηλωτές, είχε τονίσει ότι «εάν η ισραηλινή αστυνομία εισβάλει στο σπίτι του με σκοπό να τον τραυματίσει ή να τον σκοτώσει, δεν υπάρχει κάτι να τον εμποδίσει να πράξει το ίδιο».

Παιδάκια ψάχνουν για τους κάλυκες α;πο τις ισραηλινές σφαίρες

Associated Press

Παιδάκια ψάχνουν για τους κάλυκες α;πο τις ισραηλινές σφαίρες
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ενας θάνατος με πολλά τραγικά ερωτήματα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Ο Ζοζέφ Αμπντουλά δολοφονήθηκε από νεοναζί ή έπεσε θύμα τραγικού ατυχήματος στην πισίνα Ντόκτορ Πέτζολντ του Σέμπνιτς, μιας πόλης 10.000 κατοίκων στα σύνορα της Γερμανίας με την Τσεχική Δημοκρατία;

Αυτά τα δύο κύρια ερωτήματα από τα πάμπολλα, που απασχολούν τη γερμανική κοινωνία τις τελευταίες μέρες. Ενας θάνατος τραγικός, σε μία χρονική συγκυρία, όπου η γερμανική κυβέρνηση έχει εξαπολύσει ένα πραγματικό κυνηγητό κατά των ακροδεξιών και νεοναζιστικών οργανώσεων, με κορυφαία στιγμή την απαγόρευση του «Εθνικού Κόμματος της Γερμανίας» - (NPD), με τόσο μένος, μάλιστα, που το όλο εγχείρημα ενέχει σε μεγάλο βαθμό υποκρισία και κομπασμό.

Ο τραγικός θάνατος του δεκάχρονου αντιμετωπίστηκε εξ αρχής από το γερμανικό Τύπο ως «δολοφονία» και, μάλιστα, από νεοναζιστές. Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος, που η εφημερίδα «Μπιλντ» δημοσίευσε την είδηση στις 23 Νοεμβρίου: « Νεοναζί πνίγουν ένα παιδί. Μια ολόκληρη πόλη σιωπά». Μία πόλη, σύμφωνα με την «Μπιλντ», που έχει χάσει πλέον το βάρος της, αλλά όλα τα φαντάσματα της γερμανικής κοινωνίας έχουν μαζευτεί σε μια περιοχή, που ήταν άλλοτε γνωστή για τα τεχνητά της άνθη και σήμερα εξαρτάται ολοκληρωτικά από τον τουρισμό. Ακολούθησε η μαζική υστερία της πόλης, που αποποιήθηκε τις «συλλογικές ευθύνες» και θέλησε να «φωτίσει την αλήθεια». Οι αντιδράσεις ήταν πολλές και οργίλες, με αποτέλεσμα να σταλούν αστυνομικές ενισχύσεις στην περιοχή περίπου 200 άνδρες, που εξακολουθούν να περιπολούν, αλλά ο χριστιανοδημοκράτης δήμαρχος, Μάικ Ρουχ, απαγόρευσε τη διαδήλωση εναντίον της ακροδεξιάς που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο. Το Σέμπνιτς είναι ένα από τα προπύργια των «σκίνχεντ», όπως εξήγησε, όμως, ο δήμαρχος στην απεσταλμένη της ισπανικής εφημερίδας «Ελ Παΐς», η πραγματοποίηση μιας διαδήλωσης αυτή τη στιγμή θα προκαλούσε ενδεχομένως μια επικίνδυνη αναμόχλευση των παθών.

Ο δήμος αναγκάστηκε, επίσης, να κλείσει προσωρινά την ηλεκτρονική του σελίδα, γιατί, αν τα μηνύματα που λαμβάνονταν ήταν βόμβες, η πόλη θα θύμιζε τη Δρέσδη στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι προσβολές, οι συγκρίσεις με τους ναζί και οι κάθε είδους απειλές άρχισαν να πέφτουν σαν βροχή εναντίον της πόλης και των κατοίκων της, πριν ακόμη διαλευκανθεί ο θάνατος του Ζοζέφ.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ακόμη νομικό θρίλερ. Οι ανακρίσεις είναι συνεχείς. Μέσα σε μια βδομάδα, συνελήφθησαν οι ύποπτοι του εγκλήματος και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, οι φερόμενοι ως μάρτυρες υπέγραψαν τις καταθέσεις τους και στη συνέχεια τις απέσυραν, και η κατήγορος, η μητέρα του παιδιού Ρενάτε Κάντελμπεργκ - Αμπντουλά, κατηγορήθηκε με τη σειρά της για σκηνοθεσία του όλου ζητήματος και απόπειρα εξαγοράς μαρτύρων.

Οποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των ανακρίσεων για το θάνατο του παιδιού μιας Γερμανίδας κι ενός Ιρακινού, τον Ιούνιο του 1997, το χάσμα που χωρίζει την ανατολική από τη δυτική Γερμανία έγινε και πάλι αισθητό. Οπως έχει συμβεί και στο παρελθόν με άλλες αφορμές - αιτίες, όπως την ανεργία, τις ευκαιρίες και τον πρόσβαση των Ανατολικογερμανών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής, για την άνθηση των ακροδεξιών, ρατσιστικών και νεοναζιστών οργανώσεων, που χαρακτηρίζεται «ανατολικογερμανικό φαινόμενο»... Συμπτώματα όλα μίας κοινωνίας διχασμένης, όπου οι προνομιούχοι ζουν στη Δύση και οι παρίες στην Ανατολή...

ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Σε συζήτηση το μέλλον του προγράμματος «Πετρέλαιο έναντι τροφίμων»

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Αργά χθες το βράδυ, επρόκειτο να αρχίσει, κεκλεισμένων των θυρών, φυσικά, η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, με θέμα την παράταση ή όχι του προγράμματος «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων» του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ. Οι διαφωνίες, ανάμεσα στις χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου παρέμεναν μεγάλες, όπως συνήθως, ενώ την ίδια στιγμή σε ισχύ παραμένει η ανακοίνωση της ιρακινής ηγεσίας, από την περασμένη Παρασκευή, ότι μετά την ολοκλήρωση των συμβολαίων που έχει αναλάβει μέσω του παρόντος προγράμματος, διακόπτει κάθε πετρελαϊκή εξαγωγή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις παρατεινόμενες κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ.

Στην παραδοχή ότι το ανθρωπιστικό πρόγραμμα του ΟΗΕ «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων» χρήζει αλλαγών και προσαρμογών στις σημερινές συνθήκες και ανάγκες του ιρακινού λαού προχώρησε, χθες, και ο πρόεδρος του Προγράμματος Μπένον Σεβάν. Εντούτοις, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ απέφυγε να διευκρινίσει ποιες είναι οι δικές του προτάσεις. Την ίδια στιγμή, η Γαλλία έχει αποσαφηνίσει ότι θα καταθέσει, και πάλι, την πρόταση της σταδιακής χαλάρωσης των κυρώσεων και την παράλληλη πρόσθεση στη λίστα των τροφίμων και των φαρμάκων, που επιτρέπεται στο Ιράκ να εισάγει, προϊόντων που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις μεταφορές, την εκπαίδευση και την υγιεινή. Στη γαλλική πρόταση έχουν κατηγορηματικά αντιταχθεί η Βρετανία και οι ΗΠΑ, που επιμένουν στην παράταση των κυρώσεων και στην επανάληψη των επιθεωρήσεων στο ιρακινό οπλοστάσιο.

Παρά τις αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του Συμβουλίου Ασφαλείας, όμως, διπλωματικοί παρατηρητές εκτιμούσαν ότι το Ιράκ έχει κάνει, ήδη, αρκετά βήματα που «εξαναγκάζουν», κατά κάποιο τρόπο, την, έστω και σταδιακή, άρση των κυρώσεων. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θέμα χρόνου είναι η επαναλειτουργία ιρακινών διπλωματικών αποστολών στην Ουκρανία, στη Λευκορωσία, στο Καζαχστάν και στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ, παράλληλα, καθημερινές τείνουν να γίνουν οι ανθρωπιστικές πτήσεις από πολλές χώρες του κόσμου (Ιορδανία, Ουκρανία, Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Καζαχστάν κ.ά.), που, παραβιάζοντας το εμπάργκο, προσγειώνονται στη Βαγδάτη.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, η ηγεσία της 3ης πετρελαιοπαραγωγού χώρας του ΟΠΕΚ κρινόταν ένοχη, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για συνεχόμενες και κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διώξεις και εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων και για παραβίαση κάθε έννοιας ελευθερίας της έκφρασης. Η συγκεκριμένη απόφαση, πάντως, δεν αναμενόταν να απασχολήσει τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς το ζήτημα του προγράμματος «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων» θεωρείται επείγον, αφού η παρούσα φάση του έληγε, επισήμως, με την εκπνοή της χθεσινής ημέρας.

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους
  • Σήμερα στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, από Επιτροπές Ειρήνης και τη «Νεανική Δράση για την Ειρήνη»
  • Ανακοινώσεις καταδίκης της ισραηλινής βαρβαρότητας και συμπαράστασης στον αγώνα των Παλαιστινίων από το Δημοτικό Συμβούλιο Ταύρου και το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο

Με ποικίλες μορφές και εκδηλώσεις, μαζικοί φορείς της Ελλάδας συνεχίζουν να επιδεικνύουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού.

Εκδήλωση συμπαράστασης

Εκδήλωση συμπαράστασης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για πατρίδα στα δικά του εδάφη, που κατέχονται παράνομα από το Ισραήλ, με πλήρη κάλυψη των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διοργανώνουν σήμερα στις 17.30 οι Επιτροπές Ειρήνης και η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» του Κέντρου Αθήνας, μαζί με μαζικούς φορείς της περιοχής και την προξενική παλαιστινιακή αρχή. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, Βερανζέρου 1 (πλ. Κάνιγγος), στο 2ο όροφο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί ταινία από το δράμα του παλαιστινιακού λαού, ενώ θα γίνουν ομιλίες και χαιρετισμός από εκπρόσωπο της Παλαιστινιακής Αρχής και η εκδήλωση θα κλείσει με παλαιστινιακό χορευτικό συγκρότημα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ταύρου

Τη συμπαράστασή του στον παλαιστινιακό λαό εκφράζει με ομόφωνο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Ταύρου, καταδικάζοντας ταυτόχρονα την ισραηλινή βαρβαρότητα και «το νέο αποτρόπαιο έγκλημα της "νέας τάξης", όπως επίσης και τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους υποστηριχτές τους».

Παράλληλα, με το ίδιο ψήφισμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Ταύρου απαιτεί την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη, «ώστε επιτέλους να μπορέσουν τα μικρά παιδιά να ζήσουν σε έναν κόσμο ειρηνικό και ανεξάρτητο, όπως άλλωστε έχουν κάθε δικαίωμα».

Χαρακτηριστικά στο ψήφισμα σημειώνεται: «Οι δήθεν ειρηνευτικές συνομιλίες για το θέμα της Μέσης Ανατολής συνεχίζονται με δολοφονίες στην Παλαιστίνη. Από τις 28 του Σεπτέμβρη εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, αν και το μόνο που ζητούν είναι να έχουν τη δική τους πατρίδα, να μην επιβλέπουν τις κινήσεις τους τα άρματα μάχης, να μη γεμίζει ο ουρανός τους ελικόπτερα και να μη βομβαρδίζονται χωριά με στόχο να εποικιστούν χωρίς να υπάρξει "υπερβολική βία". Η έκκληση του ΟΗΕ προκαλεί κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο. Η ισραηλινή κυβέρνηση του σοσιαλιστή Μπαράκ, με τις πλάτες των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προχωρά στον πλήρη αποκλεισμό των Παλαιστινίων και τους καταδικάζει στην πείνα».

Οι εργαζόμενοι της Λέσβου

Με ψήφισμά της η διοίκηση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της προς τον παλαιστινιακό λαό, αποφάσισε «την ενίσχυση του αγώνα του με 100.000 δρχ.», σε ένα συμβολισμό «συμπαράστασής μας σε έναν ολόκληρο λαό, που δοκιμάζεται από έναν ιμπεριαλισμό και τον χωροφύλακα τοποτηρητή του, το κράτος του Ισραήλ», όπως αναφέρει το κείμενο σχετικής ανακοίνωσης.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη: «Διαπιστώνουμε ότι σήμερα παρουσιάζεται αντεστραμμένη η εικόνα της πραγματικότητας. Οπως και στον πόλεμο των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό, προσπαθούν πάλι να πιστέψουμε ότι σκοτώνονται οι πάνοπλοι Ισραηλινοί στρατιώτες από τον πετροπόλεμο του παλαιστινιακού Λαού (...). Αυτές οι επιθέσεις είναι ίδιες με τις επιθέσεις που δέχεται όλη η ανθρωπότητα από τον ιμπεριαλισμό συνολικά και κύρια η εργατική τάξη».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Καλούμε κάθε καλοπροαίρετο, να ενισχύσει με κάθε τρόπο τον μαχόμενο παλαιστινιακό λαό».

Να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό

Παρέμβαση του  ευρωβουλευτή του ΚΚΕ  στη δημόσια συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης, στη διάρκεια της δημόσιας συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων, κατά την οποία ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών κ. Μοσκοβισί, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου, ενημέρωσε τους βουλευτές του ΕΚ για τις αποφάσεις του τελευταίου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, υπέβαλε ερώτηση στον κ. Μοσκοβισί, εάν το Συμβούλιο έχει την πρόθεση να πιέσει το Ισραήλ, ώστε να σταματήσει η γενοκτονία των Παλαιστινίων και να δεχτεί την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Παλαιστίνη, ως μέλος της αντιπροσωπείας της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς. Επισήμανε ότι η κατάσταση στην Παλαιστίνη είναι τέτοια που δεν αρκούν οι «καλές υπηρεσίες» του κ. Σολάνα ή οι επισκέψεις του κ. Βεντρίν και τόνισε ότι το θέμα είναι να σταματήσει η γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης και να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Στην απάντησή του ο κ. Μοσκοβισί συνέστησε να γίνεται οικονομία στη λέξη γενοκτονία, μολονότι δέχτηκε ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Δήλωσε, επίσης, ότι θέση της ΕΕ είναι η εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, πράγμα που θα επαναλάβει ο κ. Βεντρίν στην περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Νίκαιας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ