ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Αβαθές το χρηματιστήριο...

Για την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ απολογήθηκε και χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, μετά το τέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής, όπου και συζητήθηκε η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Στα πλαίσια αυτά, ο υπουργός:

  • Επανέλαβε και πάλι ότι έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 15 ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων, τις οποίες και κατονόμασε.
  • Δεσμεύτηκε στο αμέσως προσεχές διάστημα ότι θα γίνουν άλλες 6 ιδιωτικοποιήσεις και πως μέχρι το τέλος του α` εξαμήνου 2001 θα έχουν ιδιωτικοποιηθεί 10 εταιρίες του δημοσίου.
  • Διευκρίνισε πως η «Ολυμπιακή» θα ιδιωτικοποιηθεί τον ερχόμενο Φλεβάρη.

Τέλος, ο υπουργός, βρισκόμενος, προφανώς, σε δύσκολη θέση μετά τη νέα χτεσινή πτώση του χρηματιστηρίου - παρά τον πακτωλό των εκατοντάδων δισ. δραχμών των μέτρων που ανακοίνωσε τη Δευτέρα - ισχυρίστηκε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει βάθος και ωριμότητα και είναι επιρρεπές στις διακυμάνσεις...


ΔΗΚΕΒΕ
Να αποκρουστεί η επίθεση των μονοπωλίων

Να δώσουν  όλοι το «παρών» στη συγκέντρωση των ΕΒΕ , που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκέμβρη  στις 5.30 μ.μ.  στην  πλατεία  Κάνιγγος,  καλεί η Κίνηση

Κάλεσμα προς όλους τους επαγγελματίες - βιοτέχνες - εμπόρους, αλλά και στις συνεπείς δυνάμεις να παραμερίσουν και να ξεπεράσουν τη λογική του συμβιβασμού και της συναίνεσης, παίρνοντας την υπόθεση σωτηρίας των μικρών επιχειρήσεων στα δικά τους χέρια, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών - Βιοτεχνών Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ). Αφετηριακό σημείο για την έναρξη του αγώνα ενάντια στη φιλομονοπωλιακή πολιτική, η ΔΗΚΕΒΕ ορίζει την 11 Δεκέμβρη, ημέρα όπου έχει αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί η πρώτη παναθηναϊκή κινητοποίηση των ΕΒΕ.

Στην ανακοίνωσή της η ΔΗΚΕΒΕ σημειώνει ότι «η πανελλαδική κινητοποίηση των επαγγελματιών - βιοτεχνών - εμπόρων στις 11 Δεκέμβρη πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση εντείνει την επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα και στους ΕΒΕ ειδικότερα. Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της πολιτικής είναι οι αναδιαρθρώσεις στην οικονομία που εντάσσονται στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μέτρα (όπως η απελευθέρωση της αγοράς, η προκλητική ασυδοσία των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων, η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, αφαίρεση κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων, οι διαρθρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις κλπ.) που σκοπό έχουν την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. Η ίδια πολιτική αποτυπώνεται σε έναν ακόμη αντιλαϊκό και αντιαναπτυξιακό κρατικό προϋπολογισμό».

Συνεχίζοντας επισημαίνει πως «σήμερα γίνεται πιο φανερό ότι η κατάσταση αυτή πρέπει πιο αποφασιστικά να αντιμετωπιστεί, η συμμετοχή του συνδικαλιστικού κινήματος στο λεγόμενο κοινωνικό διάλογο, με την ευθύνη των πλειοψηφιών της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, στηρίζει τα συμφέροντα των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων και γυρίζει την πλάτη στα οξυμένα προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων, αποδείχτηκε ότι είναι μια καλοστημένη αναξιόπιστη τακτική της κυβέρνησης (που ο κάθε καλοπροαίρετος το διαπιστώνει) για να εγκλωβίσει το συνδικαλιστικό κίνημα στη λογική της συναίνεσης και της ενσωμάτωσης και να προχωρήσει πιο ανώδυνα η αντιλαϊκή πολιτική. Σήμερα πιο έντονα προβάλλει η ανάγκη να γίνει συνείδηση στον καθένα ότι η πολιτική προσαρμογή στην ΟΝΕ, που δικαιολογημένα προκαλεί τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση των ΕΒΕ, δεν είναι πρόσκαιρη. Στα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης "ελεύθερης αγοράς" καθημερινά αυξάνεται η αβεβαιότητα για το εισόδημα και την προοπτική της μικρής επιχείρησης».

Επίσης, θεωρεί ότι «η κινητοποίηση στις 11 του Δεκέμβρη πρέπει να είναι βήμα αντίστασης και αγωνιστικής διεκδίκησης, καταδίκης της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης, αλλά και καταγγελία της λογικής του συμβιβασμού και της υποταγής. Η ΔΗΚΕΒΕ καλεί τους ΕΒΕ μαζί με τις συνεπείς αγωνιστικές δυνάμεις να παραμερίσουν και να ξεπεράσουν τη λογική του συμβιβασμού των παραπάνω πλειοψηφιών και να πάρουν στα δικά τους χέρια το μέλλον της μικρής επιχείρησής τους, να αναπτύξουν κοινούς αγώνες με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τη νεολαία».

Καταλήγοντας τονίζει: «Απέναντι στο μέτωπο κυβέρνησης - κεφαλαίου, να συγκροτήσουν τη δική τους κοινωνική συμμαχία, που θα αμφισβητεί και θα αντιπαλεύει την κυριαρχία των μονοπωλίων. Η 11 του Δεκέμβρη είναι σταθμός και αφετηρία για νέους και εντεινόμενους αγώνες. Ο αγώνας συνεχίζεται. Στην Αθήνα όλοι στην προσυγκέντρωση των ομοσπονδιών και των σωματείων τη Δευτέρα στις 11 Δεκέμβρη στην πλατεία Κάνιγγος στις 17.30».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ