ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Τη Δευτέρα το 24ωρο κλείσιμο των καταστημάτων
  • Μέρα πανελλαδικής κινητοποίησης για τους αυτοαπασχολούμενους η Δευτέρα 16 του Σεπτέμβρη
  • Αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της Δευτέρας

Ημέρα σταθμός για την ανάταση του κινήματος των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ και την ενίσχυση του αγωνιστικού - αντιμοπωλιακού πόλου, μπορεί να αποτελέσει η Δευτέρα 16 του Σεπτέμβρη και το 24ωρο κλείσιμο των καταστημάτων και βιοτεχνιών, που θα πραγματοποιηθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι έχουν την ευκαιρία να στείλουν ηχηρό μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης σε κυβέρνηση και τρόικα «κλείνοντας» τις επιχειρήσεις τους, δηλώνοντας ότι μαζί με την εργατική τάξη, τη φτωχή αγροτιά και τη νεολαία θα αφήσουν τα μονοπώλια να τους περάσουν τη «θηλιά» στο λαιμό.

Ολο το προηγούμενο διάστημα οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ απευθύνθηκαν μαζικά στους συναδέλφους τους, πόρτα - πόρτα, μαγαζί το μαγαζί κατέβαλλαν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία των κινητοποιήσεων της Δευτέρας.

Οι συγκεντρώσεις

Για την Δευτέρα έχουν ήδη προγραμματιστεί συγκεντρώσεις:

Στην Αθήνα, στις 10 το πρωί στην πλατεία της Ομόνοιας

Στην Θεσσαλονίκη, στις 8.30 το πρωί στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Στο Βόλο στις 10 το πρωί στη πλατεία Πανεπιστημίου.

Στο Ηράκλειο στα γραφεία του ΟΑΕΕ στις 7 π.μ. (οδός Γιαννιτσών - πλ. Κορνάρου).

Στη Ρόδο στις 10 το πρωί έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΕ.

Επίσης, συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε Πάτρα, Λαμία, Λιβαδειά, Ξάνθη, Ρόδο, Κατερίνη, Καβάλα, Καρδίτσα, Κέρκυρα και Αλεξανδρούπολη.

Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί όλους τους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους να κάνουν δική τους υπόθεση την απεργία και το κλείσιμο των καταστημάτων, να παλέψουν και να διεκδικήσουν:

  • Καμιά κατάσχεση σπιτιού της λαϊκής οικογένειας.
  • Πάγωμα των χρεών χωρίς προσαυξήσεις όσο διαρκεί η οικονομική κρίση. Μείωση της εισφοράς χωρίς μείωση της σύνταξης.
  • Αποποινικοποίηση των χρεών στον ΟΑΕΕ. Να σταματήσει τώρα κάθε διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης των χρεών στον ΟΑΕΕ.
  • Σφράγισμα των βιβλιαρίων ασθενείας για όλους χωρίς προϋποθέσεις.
  • Χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ κατά τα 2/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Επιστροφή των ληστευθέντων αποθεματικών του Ταμείου.
  • Επίδομα ανεργίας στους αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν, που να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες, χωρίς αποκλεισμούς.
  • Καμιά μείωση των συντάξεων.
  • Κατάργηση του εξοντωτικού φορολογικού νόμου που επιβάλλει φορολογία 26% από το πρώτο ευρώ και των «αντικειμενικών κριτηρίων».
  • Μια Κυριακή το χρόνο ανοιχτά τα καταστήματα. Κατάργηση του πρόσφατου νόμου.
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ
«Μπαίνουν μέσα» από τις τιμές των εμπόρων

Συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων

Στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί καλαμποκιού, λόγω της εξευτελιστικής τιμής που δίνουν οι έμποροι - κυμαίνεται από 12 έως 14 λεπτά το κιλό, που σημαίνει ότι δεν καλύπτεται καν το κόστος παραγωγής - αναφέρθηκαν, σε συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη».

Οπως σημείωσαν, το κόστος παραγωγής (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, πετρέλαιο, ρεύμα, νερό κ.ά.) φτάνει, φέτος, κοντά στα 200 ευρώ ανά στρέμμα - κι αν είναι νοικιασμένα χωράφια εκτοξεύεται ακόμα ψηλότερα - ενώ με μια μέση απόδοση 1.200 κιλά το στρέμμα ο παραγωγός εισπράττει 150 - 170 ευρώ ανά στρέμμα και «μπαίνει μέσα».

Υπογράμμισαν ότι, με τις «ευλογίες» του υπουργείου και της κυβέρνησης, υπάρχει ασυδοσία των εμπόρων, που κερδοσκοπούν με το καλαμπόκι ενάντια σε αγρότες και κτηνοτρόφους, ενώ η Ελλάδα έχει κατακλυστεί από εισαγόμενο καλαμπόκι, αμφίβολης ποιότητας, που οδήγησε το ελληνικό είτε στις αποθήκες χωρίς να διασφαλίζεται ότι αργότερα θα έχει καλύτερη τιμή, είτε στις σημερινές εξευτελιστικές τιμές.

Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στον εχθρικό ρόλο που έχουν, πλέον, για τους παραγωγούς οι Ενώσεις Συνεταιρισμών, σημειώνοντας ότι η «Νέα Ενωση Συνεταιρισμών Τρικάλων» ουσιαστικά δεν κάνει τίποτα για να υπερασπίσει τους λίγους εναπομείναντες μικρομεσαίους συνεταιρισμένους αγρότες και γενικότερα τους χιλιάδες παραγωγούς του νομού. Δεν έκανε και ούτε προτίθεται να κάνει τίποτα για να διεκδικήσει κατώτερη εγγυημένη τιμή για το καλαμπόκι, ενώ ακόμα και η «προσφορά» της για αποθηκευτικό χώρο στους παραγωγούς είναι με το αζημίωτο, αφού θα τους χρεώσει και 2 λεπτά το κιλό, παίζοντας ταυτόχρονα το ρόλο του μεσάζοντα για τους μεγαλεμπόρους και καθιστώντας την παραγωγή εύκολη λεία για τα δόντια τους.

Η Ομοσπονδία το επόμενο διάστημα οργανώνει συσκέψεις σε καλαμποκοχώρια του νομού - την Τρίτη 17 Σεπτέμβρη, στο Μικρό Κεφαλόβρυσο, την Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη στη Βασιλική και την Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη στο Βαλτινό - καλώντας τους αγρότες ν' αγωνιστούν για:

1. Κατώτερη εγγυημένη τιμή που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες.

2. Αμεσο σταμάτημα των αθρόων εισαγωγών καλαμποκιού, ένταση των ελέγχων ώστε να απορροφηθεί το ελληνικό καλαμπόκι.

3. Να παρέμβουν τα αρμόδια υπουργεία για την αισχροκέρδεια που γίνεται ενάντια στους αγρότες και κτηνοτρόφους από τους εισαγωγείς και εμπόρους. Να υπάρχει προστασία των παραγωγών και των καταναλωτών.

4. Να υπάρξει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών καλαμποκιού αφού είναι τα θύματα του μεγάλου κόστους και των εξευτελιστικών τιμών.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εξηγήσεις για το... πρωτογενές πλεόνασμα

Να... άρει τις παρεξηγήσεις που προκλήθηκαν από τη δημοσιοποίηση των δικών της στοιχείων για τα αποτελέσματα της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού 8μήνου - προκύπτει μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών - επιχειρεί η Τράπεζα της Ελλάδας με χτεσινή της ανακοίνωση.

Σε απολογητικό ύφος, αναφέρει ότι οι υπηρεσίες της παρακολουθούν σε ταμειακή βάση τους λογαριασμούς του κράτους και ως εκ τούτου οι δαπάνες ύψους 4.632 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή παλιών ληξιπρόθεσμων δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα σε εθνικολογιστική βάση, επειδή οι οφειλές αυτές έχουν υπολογιστεί στο αποτέλεσμα των ετών που δημιουργήθηκαν. Επίσης, στα στοιχεία της Τράπεζας δεν περιλαμβάνονται έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ από μεταφορά αποδόσεων ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος.

Στο τέλος καταλήγει ότι αν γίνει η σχετική αναγωγή το πρωτογενές αποτέλεσμα ταυτίζεται με εκείνο του υπουργείου Οικονομικών...

Με επιταγές και κάρτες οι πληρωμές στις Εφορίες

Με επιταγές ή με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, θα γίνονται οι πληρωμές προς τις Εφορίες και μόνο στην περίπτωση που οι πληρωμές αυτές δεν μπορούν να γίνουν στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ.

Αυτό αναφέρεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, όπου, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η είσπραξη διενεργείται αποκλειστικά με επιταγές ή με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών. Αυτό βέβαια, με την προϋπόθεση, ότι τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων διαθέτουν την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και εφόσον η ΔΟΥ υποδοχής έχει ενταχθεί στο νέο TAXIS...

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Παράταση για την υποβολή του Ε9

Απίστευτη ταλαιπωρία για τους φορολογούμενους, καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα βρίσκεται εκτός λειτουργίας

Σε ταλαιπωρία χωρίς τέλος εξελίσσεται η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων Ε9 για τα ακίνητα, καθώς, πέραν των γρίφων στις δηλώσεις που καλούνται να επιλύσουν οι φορολογούμενοι, οι οποίοι αναγκάζονται να προσφύγουν σε λογιστικά γραφεία και να επιβαρυνθούν οικονομικά, υπάρχει πρόβλημα και με το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των δηλώσεων του υπουργείου, το οποίο βρίσκεται εκτός λειτουργίας πολλές ώρες την ημέρα.

Υπ' αυτές τις συνθήκες το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χτες ότι:

α) Η προθεσμία ηλεκτρονικής συμπλήρωσης και υποβολής του πίνακα 1 του εντύπου Ε9 (στοιχεία οικοπέδων εντός σχεδίου και οικισμού και κτισμάτων εντός και εκτός σχεδίου της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων) παρατείνεται μέχρι και την 20ή Σεπτέμβρη 2013.

β) Η προθεσμία ελέγχου, ηλεκτρονικής συμπλήρωσης και υποβολής του πίνακα 2 (στοιχεία αγροτεμαχίων) παρατείνεται μέχρι και τη 14η Οκτώβρη 2013.

Υπενθυμίζουμε, ότι η υποβολή των στοιχείων του εντύπου Ε9, γίνεται, προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία των ακινήτων, για να επιβάλει το νέο χαράτσι, με το οποίο θα επιβαρυνθούν όλοι οι κάτοχοι ακίνητης περιουσίας.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ - ΕΣΠΑ
Μεταφέρουν 570 εκατ. σε... αποδοτικά προγράμματα

Τα κοινοτικά κονδύλια μοχλός για τη δημιουργία επικοινωνιακών εντυπώσεων

Μεταφορά κεφαλαίων ύψους 570 εκατ. ευρώ, από Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ τα οποία εμφανίζουν χαμηλή απορροφητικότητα, προς άλλα (κατά βάση σε προγράμματα που αφορούν τους αυτοκινητόδρομους) ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, δικαιολογείται η μεταφορά των κεφαλαίων από πρόγραμμα σε πρόγραμμα, με το γνωστό επιχείρημα, ότι ορισμένα Επιχειρησιακά Προγράμματα τα οποία εμφανίζουν χαμηλή απορροφητικότητα, κινδυνεύουν με περικοπές κοινοτικών πόρων στο τέλος του έτους.

Αναφέρεται επίσης, ότι από την αναθεώρηση των προγραμμάτων, εξασφαλίζονται τα 1,2 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την ενίσχυση των αυτοκινητοδρόμων και τα 380 εκατ. ευρώ για τα μέτρα κοινωνικής στήριξης... Λόγος γίνεται για 210 εκατ. ευρώ για «κοινωφελή εργασία» και 170 εκατ. ευρώ για βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Η... ευαισθησία του υπουργείου Ανάπτυξης και κατ' επέκταση της συγκυβέρνησης για την προώθηση μέτρων «κοινωνικής στήριξης» είναι ευκολονόητη, αν αναλογιστούμε ότι μπροστά μας βρίσκονται οι δημοτικές εκλογές, ενώ σύμφωνα με ορισμένα σενάρια η συγκυβέρνηση προσβλέπει σε διπλή (δημοτικές και ευρωεκλογές) ή και σε τριπλή (δημοτικές - ευρωεκλογές - εθνικές εκλογές) αναμέτρηση τον προσεχή Μάη. Και από την άποψη αυτή τα κονδύλια του ΕΣΠΑ θα χρησιμοποιηθούν για τις προεκλογικές ανάγκες της συγκυβέρνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ