ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Προς μεγάλο συνασπισμό διαχείρισης

Οι χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ πέτυχαν μεγάλη νίκη χωρίς αυτοδυναμία και προσανατολίζονται σε συμμαχία με τους σοσιαλδημοκράτες

Πανηγυρισμοί από την Μέρκελ αλλά κυρίως για το κεφάλαιο
Πανηγυρισμοί από την Μέρκελ αλλά κυρίως για το κεφάλαιο
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τα αποτελέσματα των γερμανικών ομοσπονδιακών εκλογών της Κυριακής (υπάρχει διπλή ψήφος: για βουλευτές και κόμμα, με το ποσοστό της δεύτερης να διαμορφώνει το συσχετισμό) δεν περιείχαν ιδιαίτερες εκπλήξεις σε σχέση με τις τάσεις που καταγράφονταν προεκλογικά.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σημείωσε μεγάλη νίκη, τη μεγαλύτερη τα τελευταία 23 χρόνια, χωρίς όμως να εξασφαλίσει αυτοδυναμία και έτσι αναζητά κυβερνητικό εταίρο στην υπόθεση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του γερμανικού κεφαλαίου, ενώ οι φιλελεύθεροι «Ελεύθεροι Δημοκράτες» (FDP) σύμμαχοί της έως τώρα στην κυβέρνηση δεν κατάφεραν να πιάσουν το 5% ώστε να εκπροσωπηθούν στη νέα Βουλή.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, οι Χριστιανοδημοκράτες - Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) πήραν το 41,5% (34,1% και 7,4% αντίστοιχα) των ψήφων (311 έδρες, στις εκλογές του 2009 είχαν λάβει 33,8%) και οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) το 25,7% (192 έδρες, το 2009 είχαν λάβει 23%). Το οπορτουνιστικό κόμμα «Αριστερά» (Λίνκε), που είναι στην προεδρία του λεγόμενου Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, πήρε 8,6% (64 έδρες, το 2009 είχε λάβει 11,9%) και οι «Πράσινοι» βγήκαν τέταρτοι με 8,4% (63 έδρες, το 2009 είχαν λάβει 10,7%). Εκτός Βουλής δεν έμειναν μόνο οι Φιλελεύθεροι, αλλά και το νεοϊδρυθέν «ευρωσκεπτιστικό» κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), καθώς δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν πάνω από το όριο του 5% των ψήφων (συγκέντρωσαν 4,8%, ενώ το 2009 είχαν πάρει 14,6% και 4,7% αντίστοιχα).

Η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες έφθασε το 73% (αυξήθηκε δηλαδή κατά περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές).

Προς συνασπισμό χριστιανοδημοκρατών - σοσιαλδημοκρατών

Ο λεγόμενος «μεγάλος συνασπισμός» χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών είναι η πιο πιθανή εξέλιξη, κάτι άλλωστε που δεν είχε κρύψει ότι επιθυμεί η Ενωση των Γερμανών Βιομηχάνων. Με δηλώσεις τους, τόσο η Αγκελα Μέρκελ όσο και ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, φαίνεται να συγκλίνουν στη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ παράλληλα καλά κρατεί το παζάρι για τις θέσεις των υπουργών της νέας κυβέρνησης. Θέση διεκδικούν στο κυβερνητικό σχήμα και οι Πράσινοι, αν και οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU), το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Αγκελα Μέρκελ, το απέρριψαν. Τα τρία αστικά κόμματα που βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης δεν έχουν ουσιαστικές στρατηγικές διαφορές ενώ και η Λίνκε, το τρίτο κατά σειρά κόμμα από τα 4 της γερμανικής Μπούντεσταγκ, έχει πολιτική γραμμή που υπερασπίζεται την εξουσία των μονοπωλίων. Στελέχη του, όπως ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, Γκ. Γκίζι, ...παρακαλούσαν πριν τις εκλογές για συνεργασία τους Σοσιαλδημοκράτες, ενώ η «κυβερνώσα αριστερά» έχει αποδείξει τα προηγούμενα χρόνια στις τοπικές κυβερνήσεις του Βραδεμβούργου και του Βερολίνου, όπου συγκυβέρνησε με τους σοσιαλδημοκράτες, ότι εφαρμόζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

Τα αποτελέσματα έφεραν εξελίξεις κυρίως στο Κόμμα Φιλελεύθερων και στους Πράσινους, που σημείωσαν πτώση. Ο αρχηγός του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Φίλιπ Ρέσλερ, και οι υπαρχηγοί του υπέβαλαν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τις παραιτήσεις τους. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ετοιμάζεται και η ηγεσία των Πρασίνων να υποβάλει την παραίτησή της μετά την πτώση του κόμματος.

Σύμφωνα με το περιοδικό «Spiegel» οι Χριστιανοδημοκράτες πήραν από τους Φιλελεύθερους 2,21 εκατομμύρια ψήφους ενώ κατάφεραν να κινητοποιήσουν 1,25 εκατομμύρια ψηφοφόρους που δεν συμμετείχαν στις προηγούμενες εκλογές. Ταυτόχρονα έχασαν 300.000 ψήφους από την «Εναλλακτική για τη Γερμανία» ενώ επωφελήθηκαν και από την πτώση των Πράσινων. Οι ψήφοι των Φιλελεύθερων κατευθύνθηκαν επίσης στην «Εναλλακτική για τη Γερμανία» και τους σοσιαλδημοκράτες.

Η Λίνκε φαίνεται να έχασε 310.00 ψήφους λόγω αποχής. Επίσης 360.000 πήγαν προς την «Εναλλακτική για τη Γερμανία» και άλλοι τόσοι στους σοσιαλδημοκράτες.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νέες πρακτικές εργοδοτικής τρομοκρατίας στην αλυσίδα «Aldi»

BEΡΟΛΙΝΟ.--

Nεότερες αποκαλύψεις για τα μαρτύρια στα οποία υποβάλλονται νέοι εργαζόμενοι σε γερμανικές (και όχι μόνον...) εκπτωτικές αλυσίδες λιανικής πώλησης, έρχονται στο φως με επίκεντρο αυτή τη φορά τη γερμανική αλυσίδα «Aldi» και το κέντρο διανομής της εταιρείας στο Μάλμπεργκ της Γερμανίας.

Οπως αναφέρεται στο νέο βιβλίο του πρώην διευθυντή των ALDI, Αντρέας Στράουμπ, «Μέσα στα Αλντι», οι νέοι εργαζόμενοι που δούλευαν δοκιμαστικά υποβάλλονταν στο συγκεκριμένο κέντρο διανομής σε διάφορα βασανιστήρια με απώτερο στόχο να εκτελούν εντολές και να δουλεύουν σε εξαντλητικά ωράρια δίχως αντιρρήσεις. Εάν κρίνονταν «θρασείς», τους έδεναν με αλυσίδες και στη συνέχεια τους κάλυπταν το κεφάλι και μέρος του σώματος με μεμβράνη τροφίμων, με αποτέλεσμα να αναπνέουν με δυσκολία. Εάν κρίνονταν «πολύ θρασείς» τους έβαφαν το πρόσωπο με μαύρο ανεξίτηλο μαρκαδόρο και τους απειλούσαν πως θα τους κλειδώσουν σε κατάψυξη στους μείον 20 βαθμούς Κελσίου...

Εκπρόσωπος της εταιρείας παραδέχτηκε το περασμένο Σάββατο τις καταγγελίες, ανακοινώνοντας ότι επιβεβαιώθηκαν στο πλαίσιο εσωτερικής έρευνας και ότι έγιναν στο κέντρο διανομής Μάλμπεργκ τουλάχιστον στο τέλος του 2012 - αρχές 2013. Πρόσθεσε πως τα εμπλεκόμενα στελέχη που συμμετείχαν σε αξιόποινες πράξεις «έχουν προσαχθεί στη Δικαιοσύνη».

Στο πρώτο βιβλίο του Στράουμπ, που λεγόταν «Αλντι, Απλώς Φθηνά» και πρόκειται να γίνει ταινία, είχαν καταγγελθεί και πάλι εργοδοτικές πρακτικές τρομοκράτησης, παρακολούθησης των εργαζομένων ή εξωφρενικά κριτήρια αποδοτικότητας με δυσμενείς οικονομικές συνέπειες. Παρά την προσπάθεια και του συγκεκριμένου συγγραφέα πρώην στελέχους της εταιρείας και του γερμανικού αστικού κράτους να φανεί ότι «αυτή τη φορά κάτι θα αλλάξει», οι πρακτικές αυτές πηγάζουν από την ίδια την εκμεταλλευτική φύση του καπιταλιστικού συστήματος, όπου ο εργαζόμενος, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει ταξική συνδικαλιστική οργάνωση είναι έρμαιο στην εργοδοτική τρομοκρατία που μπορεί να πάρει και τις πιο ακραίες μορφές.

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Μεγάλες κινητοποιήσεις των εργατών του φασόν

ΝΤΑΚΑ.--

Σε μαζικές συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις απαιτώντας αύξηση του κατώτατου μισθού προχωρούν από το Σάββατο, εργάτες στη βιομηχανία ενδυμάτων του Μπαγκλαντές, σε πολλές πόλεις της χώρας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και της αστυνομίας, η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις χτες, για τρίτη μέρα, ξεπέρασε τους 200.000 διαδηλωτές. Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Γκαζιπούρ, όπου λειτουργούν εκατοντάδες εργοστάσια φασόν, Μουσταφιζούρ Ραχμάν έκανε λόγο για «εκρηκτική κατάσταση» προκειμένου να δικαιολογήσει τη βία της αστυνομίας απέναντι στους χιλιάδες διαδηλωτές, καθώς έγινε χρήση χημικών και σφαιρών καουτσούκ. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι οι διαδηλωτές πυρπόλησαν εργοστάσια, ενώ οι τραυματίες υπολογίζεται ότι είναι δεκάδες, καθώς εργαζόμενοι συγκρούστηκαν με την αστυνομία, στη Ντάκα, στο Σαβάρ, στην Γκαζιπούρ και αλλού. Κλειστά έμειναν περισσότερα από 300 εργοστάσια, χτες, από το φόβο των κινητοποιήσεων.

Οι εργάτες στα κάτεργα του φασόν στο Μπαγκλαντές, υποχρεώνονται να δουλεύουν για περισσότερες από 12 ώρες τη μέρα, ακόμα και δεμένοι, σε άθλιες συνθήκες, ρισκάροντας τη ζωή τους, με αμοιβή 28 ευρώ το μήνα (3.000 τάκα). Χαρακτηριστική των συνθηκών που επικρατούν στα συγκεκριμένα εργοστάσια είναι η κατάρρευση του κτηρίου Ράνα Πλάζα, τον Απρίλη, στο οποίο στεγάζονταν πέντε εργοστάσια ρούχων και έγινε ο τάφος για περισσότερους από 1.120 εργάτες και εργάτριες.

Οι εργαζόμενοι ζητούν αύξηση του κατώτατου μισθού στα 100 δολάρια (8.114 τάκα) και προειδοποιούν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις όσο χρειαστεί. Οι βιομήχανοι του φασόν αντιπροτείνουν αύξηση 20%. Το Μπαγκλαντές, η δεύτερη χώρα σε εξαγωγή ρούχων παγκοσμίως, είναι ο προμηθευτής μεγάλων πολυεθνικών, όπως η «Walmart», η «Carrefour», η H&M. Οι εξαγωγές ρούχων καλύπτουν το 80% των εξαγωγών της χώρας συνολικά και αποφέρουν 27 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, τα οποία πάνε στους κεφαλαιοκράτες.

Απολύσεις κατά χιλιάδες από την «Blackberry»

ΟΝΤΑΡΙΟ.--

Χιλιάδες απολύσεις ανακοίνωσε η καναδική εταιρεία κατασκευής λογισμικού κινητών τηλεφώνων «Blackberry» (Μπλάκμπερι) για να διασφαλίσει τα κέρδη της. Η εταιρεία, με ανακοίνωσή της, γνωστοποίησε ότι θα προχωρήσει σε 4.500 απολύσεις, οι οποίες θα αφορούν όλους τους τομείς και τα παραρτήματά της σε όλο τον κόσμο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Το νούμερο αυτό μειώνει κατά 40% το εργατικό της δυναμικό και κατά 50% το κόστος διατήρησης της εταιρείας. Ως αιτία ανέφερε την πτώση των εσόδων της, το 2ο εξάμηνο του 2013, κατά ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Οπως έγινε γνωστό η «Mπλάκμπερι» έκανε αποδεκτή την πρόταση εξαγορά της για 4,7 δισ. δολάρια από την εταιρεία «Faitfax» που κατείχε το 10% των μετοχών της πρώτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ