Για κινητικότητα εκπαιδευτικών και τη μεταφορά παιδιών με ειδικές ανάγκες από στρατιώτες έκανε λόγο ο υφυπουργός Παιδείας κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας
Τη στιγμή που στα περισσότερα σχολεία Ειδικής Αγωγής οι διευθυντές καλούν τους γονείς να αναλάβουν τη μεταφορά των παιδιών τους, ενημερώνοντας ότι η φοίτησή τους θα γίνεται εκ περιτροπής λόγω έλλειψης προσωπικού (εκπαιδευτικού, επιστημονικού, βοηθητικού, συνοδών κ.ά.), ο υφυπουργός Παιδείας Σ. Κεδίκογλου αναρωτήθηκε προς τους εκπροσώπους των παραπάνω φορέων «γιατί κινητοποιείστε κάθε χρόνο;». Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την οργή γονιών και εκπαιδευτικών παρουσίασε τα μπαλώματα και την κινητικότητα εκπαιδευτικών ως λύση. Επιβεβαίωσε την κινητικότητα εκπαιδευτικών από τα τμήματα ένταξης προς τα Ειδικά Σχολεία προκειμένου να «καλυφθούν» όπως όπως οι αναρίθμητες ελλείψεις και έκανε λόγο για προσλήψεις αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ. Σχετικά με το εξίσου τεράστιο πρόβλημα της μεταφοράς, αρχικά προσπάθησε να αποποιηθεί τις ευθύνες του υπουργείου και κάτω από την επιμονή της αντιπροσωπείας τουλάχιστον για τους 26 οδηγούς των σχολείων που έχουν δικά τους μεταφορικά μέσα και διορίζονται από το υπουργείο Παιδείας, ισχυρίστηκε ότι η κωλυσιεργία έχει να κάνει με το ΑΣΕΠ και, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, τη μεταφορά παιδιών με ειδικές ανάγκες θα την αναλάβουν... στρατιώτες που θα οδηγούν τα οχήματα των σχολείων.
Η αντιπροσωπεία ανέδειξε για πολλοστή φορά την επικινδυνότητα τέτοιων ημίμετρων, πρώτα απ' όλα για τα ίδια τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, την απόσταση που χωρίζει σήμερα την ειδική αγωγή από τον εκπαιδευτικό της ρόλο, επανέλαβε το αίτημά της για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ειδική αγωγή υψηλών προδιαγραφών, αποκλειστικό δημόσιο και δωρεάν σύστημα μεταφοράς από και προς τα σχολεία με εξειδικευμένο και μόνιμο προσωπικό και ανανέωσε το αγωνιστικό ραντεβού της για το επόμενο διάστημα.
Με μεγάλα ποσοστά συμμετοχής ξεκίνησε χτες η απεργία των καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Μαζικά τα απεργιακά συλλαλητήρια
Αθήνα |
Μεγάλη σε όγκο και με πολύ παλμό ήταν η κινητοποίηση που έγινε στο κέντρο της Αθήνας. Οι εκπαιδευτικοί μέσα από τα συνθήματα, τα πανό, τις κουβέντες μεταξύ τους εξέφραζαν την αγανάκτηση για την πολιτική που στερεί τα μορφωτικά δικαιώματα από τη μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών των φτωχών λαϊκών οικογενειών, για την πολιτική που αποσπά ολοένα και περισσότερα από τους εργαζόμενους, που κάνει ξεκάθαρο ότι στο «νέο» σχολείο δεν χωρά η μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Η απεργία ξεκίνησε με ιδιαίτερη δυναμική. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής ποσοστά συμμετοχής: Λεκανοπέδιο 95%, Ανατ. Αττική 98%, Πειραιάς 97%, Βοιωτία 94%, Λάρισα 96%, Τρίκαλα 86%, Καρδίτσα 95%, Ηράκλειο και Ρέθυμνο 95%, Ανατολική και Δυτική Θεσσαλονίκη 90%, Κοζάνη 100%, Ζάκυνθος 92,7%, Β' Δωδεκανήσου 80%, με ανάλογα υψηλά τα ποσοστά στην πλειοψηφία των νομών. Για την κλιμάκωση και την αποτελεσματικότητα είναι αναγκαία η μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία που ξεκίνησε χτες δυναμικά, αλλά θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή (οπότε θα συνεδριάσουν και οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ για να συζητήσουν την παραπέρα στάση τους). Οπως έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους το ΠΑΜΕ, καλώντας κάθε εκπαιδευτικό να κάνει δική του υπόθεση τον αγώνα για τη λαϊκή Παιδεία, είναι κρίσιμο ζήτημα η ενιαία λαϊκή αντεπίθεση στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ, οι αγώνες με προσανατολισμό και περιεχόμενο ενάντια στα μονοπώλια και την ΕΕ.
Θεσσαλονίκη |
Εκ μέρους του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών ο Ηλίας Πατίδης, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, από το βήμα καταδίκασε την επίθεση της Αστυνομίας σε βάρος των σχολικών φυλάκων και τόνισε: «Εχουμε χίλιους δυο λόγους να επιλέξουμε το δρόμο του οργανωμένου, σχεδιασμένου, παρατεταμένου απεργιακού αγώνα. Και αυτό γιατί: Η επίθεση δυναμώνει! Κλείνουν σχολεία, απολύουν εκπαιδευτικούς, τσακίζουν τη μόρφωση των παιδιών μας, ετοιμάζουν ένα νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις. Στα σχολεία δεν υπάρχει ούτε ευρώ. Χιλιάδες παιδιά μένουν και πάλι έξω από τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς, τα ειδικά σχολεία δεν άνοιξαν ακόμα». Εκ μέρους του ΠΑΜΕ απηύθυνε κάλεσμα σε κάθε εκπαιδευτικό να πάρει πρωτοβουλίες οργάνωσης και μέτρα για την επιτυχία της απεργίας, σε κάθε σχολείο, σε κάθε ΕΛΜΕ, απευθύνοντας κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις νέες Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ που θα πραγματοποιηθούν για την εκτίμηση της κατάστασης και την πορεία του αγώνα. «Στις νέες Γενικές Συνελεύσεις δεν πρέπει να πέφτει καρφίτσα. Να πλημμυρίσουν αμφιθέατρα και διάδρομοι. Η συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις και την απεργία θα είναι το βασικό κριτήριο για την κλιμάκωση της πάλης», τονίστηκε εκ μέρους του ΠΑΜΕ.
Phasma |
Αθήνα |
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν παρά το καθεστώς τρομοκρατίας που επικρατεί στους χώρους εργασίας τους και ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που κήρυξε η ΟΙΕΛΕ. Συνδικαλιστές έκαναν λόγο για περιπτώσεις σχολαρχών που αξίωναν μετά τις Γενικές Συνελεύσεις να μάθουν ποιοι τάχθηκαν υπέρ της απεργίας δημιουργώντας κλίμα τρομοκρατίας σε εκπαιδευτικούς που προτίθεντο να απεργήσουν. Η ΟΙΕΛΕ μάλιστα καταγγέλλει ότι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β' Αθήνας επικοινωνεί τηλεφωνικά με ιδιωτικά σχολεία της περιοχής εποπτείας της ζητώντας ονομαστική λίστα των απεργών ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Ο Βύρων» αποφάσισε στην προχτεσινή Γενική Συνέλευσή του απεργία για σήμερα, Τρίτη.
«Παρών» στο συλλαλητήριο έδωσαν χτες Σύλλογοι Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που απεργούν από χτες και για όλη τη βδομάδα.
Χιλιάδες απεργοί εκπαιδευτικοί, μαθητές, μαζί με τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους φοιτητές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, τους εργαζόμενους των ασφαλιστικών ταμείων, τους σχολικούς φύλακες, εργαζόμενους άλλων κλάδων και μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, συμμετείχαν στο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη. Αντάμωσαν στο Αγαλμα Βενιζέλου και από εκεί πραγματοποίησαν μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών ξεκίνησε από την πλατεία Αγίας Σοφίας. Σ' αυτή συμμετείχαν και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ. Μαζί τους συναντήθηκαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ, του ΠΑΜΑΚ, του ΤΕΙ και οι φοιτητές που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Νωρίτερα, εκπαιδευτικοί των σχολείων της Α' ΕΛΜΕ και μαθητές του 8ου ΕΠΑΛ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο σχολικό συγκρότημα του Ευκλείδη και με πορεία κατευθύνθηκαν στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας.
Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα και Πιερία.
Πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή των καθηγητών στη χτεσινή πρώτη μέρα της απεργίας και στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, ενώ μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, στην πλατεία Ελευθερίας του Βόλου, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων, στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας.
Αντίστοιχα μαζικές ήταν οι κινητοποιήσεις και στην Πάτρα και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου.
Καταγγελία της επίθεσης από το ΠΑΜΕ
Eurokinissi |
Η κατάληψη ξεκίνησε περίπου στις 5 π.μ. και τα ΜΑΤ επενέβησαν λίγο πριν τις 8 π.μ. κάνοντας κυρίως χρήση χημικών. Το αποτέλεσμα ήταν τρεις σχολικοί φύλακες να μεταφερθούν στο νοσοκομείο και σε έναν να παρασχεθούν επιτόπου οι πρώτες βοήθειες. Και οι τέσσερις εργαζόμενοι, σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους, είναι καλά στην υγεία τους.
Η κινητοποίηση συνεχίστηκε, αυτή τη φορά με το κλείσιμο της λεωφόρου Β. Σοφίας για αρκετή ώρα. Η Αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει τη συγκέντρωση κάνοντας εκ νέου χρήση χημικών με την ένταση να διαρκεί λιγότερο και χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση. Παρ' όλα αυτά, οι αστυνομικοί έδειξαν τον υπερβάλλοντα ζήλο τους, ακόμα και σέρνοντας διαδηλωτές στο δρόμο.
Λίγη ώρα αργότερα, τετραμελής αντιπροσωπεία των σχολικών φυλάκων συναντήθηκε με τον Κυρ. Μητσοτάκη ζητώντας του την αποκατάστασή τους σε νέα θέση του Δημοσίου. Από την πλευρά του, ο υπουργός τους είπε να συναντηθούν ξανά στα τέλη Οκτώβρη για να έχει ο ίδιος, όπως τους είπε, πλήρη εικόνα της κινητικότητας και της διαθεσιμότητας για τους σχολικούς φύλακες.
Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ σχολιάζοντας την επίθεση των ΜΑΤ σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση:
«Πιστή στο δόγμα "νόμος και τάξη" η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων με καταστολή, τρομοκρατία και απειλές. Σήμερα σειρά είχαν οι απολυμένοι σχολικοί φύλακες. Ο "νόμος και τάξη" πρέπει να απαντηθεί σε κάθε τόπο δουλειάς με το σύνθημα "Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη". Οι νόμοι υπεράσπισης της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και η προσπάθεια επιβολής σιγής νεκροταφείου να απαντηθούν με μαχητικούς, μαζικούς εργατικούς - λαϊκούς αγώνες. Να μην απολυθεί κανένας - να επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυμένοι. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους».
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι διοικητικοί υπάλληλοι στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ενάντια στις διαθεσιμότητες - απολύσεις. Με μεγάλη συμμετοχή που κυμαίνεται από 70 - 90% συνεχίζεται η απεργία σε: ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σε απεργία βρίσκονται και οι διοικητικοί στο ΤΕΙ Πειραιά, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου σήμερα οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν νέα Γενική Συνέλευση.
Την 48ωρη αναστολή της λειτουργίας του ιδρύματος αποφάσισε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κι από την Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη προχωράει σε 48ωρη αναστολή του διοικητικού έργου του πανεπιστημίου, καταγγέλλοντας σε ανακοίνωσή της ότι «δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό που θα μπορούσε να τεθεί σε διαθεσιμότητα, αλλά αντίθετα υπάρχει ήδη σημαντική έλλειψη προσωπικού με αρνητικές επιπτώσεις στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του Ιδρύματος». Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υπηρετούν 274 διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες στις 7 Σχολές και τα 15 Τμήματα του Ιδρύματος.
Σε 24ωρη απεργία για αύριο Τετάρτη καλεί την ακαδημαϊκή κοινότητα των ΤΕΙ, το ΚΔΣ της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα έκτακτη σύνοδος Πρυτάνεων για το θέμα των επικείμενων διαθεσιμοτήτων.
Παράλληλα, σήμερα, στις 11 το πρωί θα γίνει εκδήλωση, στα Προπύλαια, την οποία συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ, ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής, ο Σύλλογος ΔΕΠ της Σχολής Θετικών Επιστημών και ο Σύλλογος Διδακτικού, Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.