ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΕΙ - ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οχι στις διαθεσιμότητες διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ

Σε πιεστική κατάσταση βρίσκονται τα περισσότερα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας τόσο από την υποχρηματοδότηση των τελευταίων χρόνων όσο και από την επαπειλούμενη νέα μείωση του διοικητικού τους προσωπικού. Ο ένας μετά τον άλλο, πρυτάνεις και πρόεδροι των ΤΕΙ στέλνουν επιστολές και υπομνήματα στα υπουργεία Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εξηγώντας ότι μετά τις συνταξιοδοτήσεις, αποχωρήσεις, αλλά και το προηγούμενο κύμα διαθεσιμότητας των διοικητικών τους υπαλλήλων έχουν φτάσει σε οριακές καταστάσεις, τέτοιες που αν φύγουν κι άλλοι διοικητικοί υπάλληλοι δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν τα ιδρύματα.

Ιδιαίτερη αναστάτωση επικρατεί με αφορμή τις επικείμενες διαθεσιμότητες στα Ανώτατα Ιδρύματα της Θεσσαλονίκης. Με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τις διαθεσιμότητες, η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ - ΤΕΙ της Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει:

«Οι διαθεσιμότητες διοικητικών υπαλλήλων και ΕΤΕΠ που έχουν ανακοινωθεί για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα φέρουν τα ιδρύματα σε κατάσταση αδυναμίας λειτουργίας. Οι συνέπειες θα πλήξουν βίαια τις σπουδές και την έρευνα, τη στιγμή που άλλοι 1.750 εργαζόμενοι θα περάσουν στην ανεργία και στην εργασιακή περιπλάνηση και οι γονείς θα πρέπει να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην ήδη άδεια τσέπη, για να σπουδάσουν το παιδί τους. Από την άλλη το επιθυμητό αποτέλεσμα για το μεγάλο κεφάλαιο θα είναι διπλό: Και απελευθερώνονται νέοι τομείς κερδοφορίας για να διεισδύσει (παραχωρώντας βασικές λειτουργίες των ΑΕΙ, αλλά ακόμα και παραχώρηση ολόκληρων εκπαιδευτικών κλάδων), και τσακίζονται δικαιώματα και κατακτήσεις ρίχνοντας τελικά το κόστος της εργατικής δύναμης.

Ολα αυτά εντάσσονται στη στρατηγική της ΕΕ με την οποία συμφωνούν τόσο τα κόμματα της σημερινής κυβέρνησης όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ. Μία στρατηγική που επιδιώκει τη δημιουργία μικρών Ιδρυμάτων για την παραγωγή μιας μικρής επιστημονικής ελίτ και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο τμήμα του παραγωγικού δυναμικού να δουλεύει μόνο με τις απαραίτητες δεξιότητες και χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

Κανένας εργαζόμενος να μην "τσιμπήσει" στην εύκολη λύση της κυβερνητικής εναλλαγής, σε ανέξοδες (αλλά αδιέξοδες) υποσχέσεις, αλλά να αντιπαρατεθεί συνολικά με την πολιτική που καταδικάζει το λαό μας στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Να γυρίσει την πλάτη στους υπέρμαχους αυτής της πολιτικής - στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στα κόμματα που τη στηρίζουν.

Κάθε εργαζόμενος να παλέψει για αλλαγή της εξουσίας και όχι απλά αλλαγή διαχειριστή. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού και την προκοπή του.

Η ΤΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί κάθε εργαζόμενο, κάθε φοιτητή και διδάσκοντα να παλέψει ενάντια στη διαθεσιμότητα. Μέσα από τους συλλόγους και σωματεία, μαζικά και οργανωμένα να διεκδικήσουν: Καμία διαθεσιμότητα, καμία απόλυση. Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, πλήρως χρηματοδοτούμενη από το κράτος και με στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

Την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή οι αλλαγές στο λύκειο

Την ερχόμενη Τρίτη 27 Αυγούστου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με το οποίο το υπουργείο Παιδείας εισάγει αντιδραστικές αλλαγές στη δομή και στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης και προχωρά την οικοδόμηση του σχολείου της αγοράς ένα βήμα παραπέρα.

Η κυβερνητική προπαγάνδα για ένα λύκειο με μορφωτικό ρόλο και μία τεχνολογική εκπαίδευση που θα απαντά στην ανεργία μέσα από τη μαθητεία και τη διευρυμένη παρέμβαση της αγοράς, δεν μπορεί να κρύψει ότι το λύκειο που περιγράφεται στο νομοσχέδιο είναι ένα σκληρά ταξικό, στενά δεμένο με την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση, ανταγωνιστικό σχολείο, η καθιέρωση του οποίου σπρώχνει ακόμα περισσότερα παιδιά των λαϊκών οικογενειών στην πρόωρη κατάρτιση.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας Σ. Κεδίκογλου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84», στόχος είναι το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 6 Σεπτέμβρη και να ισχύσουν οι αλλαγές για τη φετινή πρώτη λυκείου και οι πανελλαδικές εξετάσεις του 2016 να διεξαχθούν με το σύστημα που περιγράφεται στο σχέδιο νόμου.

Στο μεταξύ, χτες έληγε η προθεσμία που είχε δώσει το υπουργείο Παιδείας σε «υπεράριθμους» εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να καταθέσουν αίτηση μετάταξης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ή σε διοικητικές θέσεις. Είχαν προηγηθεί οι διαθεσιμότητες των εκπαιδευτικών της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης, η διεύρυνση του ωραρίου και μία σειρά μέτρα που έστελναν ξεκάθαρα το μήνυμα από πλευράς της κυβέρνησης ότι στο «νέο» σχολείο που οικοδομεί δεν έχει θέσει η μόνιμη και σταθερή δουλειά. Κατά την προχτεσινή συνάντηση με την ΟΛΜΕ, ο υπουργός Παιδείας διαβεβαίωνε ότι κανένας εκπαιδευτικός δεν κινδυνεύει με απόλυση, ωστόσο είναι δεδομένη η πολιτική της κυβέρνησης για τους δημόσιους υπαλλήλους, την κινητικότητα, τις απολύσεις.

Την ερχόμενη Τρίτη έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει το ΔΣ της ΟΛΜΕ για την εκτίμηση της κατάστασης και για να διαμορφωθεί εισήγηση προς τις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ που θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Γενικές συνελεύσεις έχουν ήδη προγραμματιστεί σε πολλές ΕΛΜΕ την ερχόμενη βδομάδα, ενώ παρά το ότι το υπουργείο ανακοίνωσε μέσα στην περίοδο του καλοκαιριού το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, διοργανώθηκαν και το προηγούμενο διάστημα συσκέψεις και κινητοποιήσεις από εκπαιδευτικούς. Προχτές το πρωί έγιναν συμβολικές καταλήψεις των Διευθύνσεων Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης από τοπικές ΕΛΜΕ.

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Οι εκδηλώσεις του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» συνεχίζονται σε όλη τη χώρα και τις επόμενες μέρες είναι προγραμματισμένες οι εξής:

Σήμερα Σάββατο
  • Στη Χίο, τουρνουά Beach Volley με σύνθημα «Κάρφωσε δυνατά ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά», στις 12 το μεσημέρι στην Bella Vista. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 6978.250.438 και 6932.707.742.
  • Στο Αμύνταιο Φλώρινας, στις 9 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, θα μιλήσει ο Γιάννης Παντελίδης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Βιντεοπροβολή για την ιστορία του ΚΚΕ και συναυλία με μαθητικό συγκρότημα.
Κυριακή, 25 Αυγούστου
  • Στο Νεστόριο Καστοριάς, στις 8.30 μ.μ., στο river party, θα μιλήσει η Βάσω Χαραμοπούλου, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Καστοριάς του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Αφιέρωμα στα 45 χρόνια της ΚΝΕ και λαϊκό γλέντι.
  • Στη Ζαγορά Μαγνησίας, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, θα μιλήσει η Κωνσταντίνα Ρηγάκη, γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μαγνησίας της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφιέρωμα από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ με τίτλο: «Από τους πολέμους των εκμεταλλευτών ...στην κατάργηση της εκμετάλλευσης» και λαϊκό γλέντι από νεανικό σχήμα.
Δευτέρα, 26 Αυγούστου
  • Στο Βαθύ Σάμου, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Βιντεοπροβολή για τη Χρυσή Αυγή και συζήτηση για το ρόλο της, πολιτική ομιλία και ρεμπέτικο γλέντι.
Κυριακή, 1 Σεπτέμβρη
  • Στον Αλμυρό Μαγνησίας, στις 8 μ.μ., στην πλατεία, θα μιλήσει η Κατερίνα Δημουλά, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεατρικό αφιέρωμα «Ο πόλεμός τους σκοτώνει, ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους» από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ.
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΡΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδήλωση γνωριμίας με μαχητικά αθλήματα

Την Κυριακή 1 Σεπτέμβρη

Από τις διήμερες εκδηλώσεις που είχαν γίνει στην Αθήνα
Από τις διήμερες εκδηλώσεις που είχαν γίνει στην Αθήνα
«Ο αθλητισμός είναι ανάγκη και δικαίωμα της νεολαίας». Με αυτό το σύνθημα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ρόδου της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση γνωριμίας με την πάλη, με μαχητικά αθλήματα και πολεμικές τέχνες. Μετά το πολύ πετυχημένο Διήμερο Γνωριμίας με μαχητικά αθλήματα που είχε διοργανώσει η ΚΝΕ στην Αθήνα και είχε αγκαλιαστεί από το κοινό, αλλά και από αθλητικούς συλλόγους και διακεκριμένους αθλητές, η πρωτοβουλία αυτή επεκτείνεται και σε άλλες πόλεις, ενώ ιδιαίτερη θέση θα έχει ο αθλητισμός και στις εκδηλώσεις του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Η εκδήλωση στη Ρόδο θα γίνει την Κυριακή 1 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Κλειστό γήπεδο μπάσκετ στο Βενετόκλειο.

Θα συμμετέχουν οι: Αθλητικός Σύλλογος Ρόδου Wu Shu Kwan Kung - Kick Boxing «Ο μαχητής», Αθλητικός Σύλλογος Αυτοάμυνας Ρόδου «Δωριέας», Αθλητικός Σύλλογος Hapkido Ρόδου, «Τιτάνες Ρόδου» Ακαδημία Μαχητικών Τεχνών, Αθλητικός Σύλλογος Ασκληπιός Ρόδου, Αθλητικός Σύλλογος Μίλων Shidokan Karate, Αθλητικός Σύλλογος Τζούντο «Ζυγός Ρόδου», Αθλητικός Σύλλογος Pikenzo Combat Gym (Κάρπαθος).

Συνέντευξη και σύσκεψη του ΠΑΜΕ για το νομοσχέδιο

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ πραγματοποιεί Συνέντευξη Τύπου - Σύσκεψη με θέμα: «Οι θέσεις του ΠΑΜΕ και η απάντηση του ταξικού κινήματος στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το νέο σχολείο».

Η Συνέντευξη Τύπου - Σύσκεψη θα γίνει τη Δευτέρα 26 Αυγούστου στις 6.30 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ