ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ
Κηδεύτηκε χτες ο 19χρονος

Ερωτηματικά για τις συνθήκες του θανάσιμου τραυματισμού

Κηδεύτηκε χτες το απόγευμα στο Περιστέρι ο 19χρονος Θανάσης Καναούτης, που έχασε τη ζωή του το βράδυ της περασμένης Τρίτης για ένα εισιτήριο... Αδιευκρίνιστες παραμένουν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες άνοιξε η πόρτα και ο νέος βρέθηκε έξω από το τρόλεϊ, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του. Η οικογένεια και η δικηγόρος της απευθύνουν έκκληση στους αυτόπτες μάρτυρες να καταθέσουν για τα γεγονότα και να ρίξουν φως σε όσα συνέβησαν στο τρόλεϊ το βράδυ της Τρίτης.

«Οσοι ήταν παρόντες στο συμβάν να τρέξουν να πουν την αλήθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πατέρας του νέου, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ενώ πρόσθεσε: «Σήμερα είναι το δικό μου παιδί. Αύριο θα είναι αλλουνού». Είπε πως ο ίδιος και η σύζυγός του δεν είναι άνεργοι, ενώ έκανε λόγο για αναφορές πως ο 19χρονος και ο ελεγκτής είχαν ξαναβρεθεί στο παρελθόν.

Αντίστοιχα, η δικηγόρος της οικογένειας, Αρετή Παπαναγιώτου, με δηλώσεις της σε άλλο τηλεοπτικό σταθμό, υπογράμμισε πως από τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται πως ο διαπληκτισμός ανάμεσα στον ελεγκτή και το 19χρονο δεν έμεινε μόνο σε λεκτικό επίπεδο, παράλληλα όμως σημείωσε πως η οικογένεια περιμένει τα αποτελέσματα της πραγματογνωμοσύνης και της ιατροδικαστικής έκθεσης.

Σε βάρος ελεγκτή και οδηγού σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Το απόγευμα της Τετάρτης οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους. Ο εισαγγελέας ζήτησε να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη στο τρόλεϊ, να ληφθούν καταθέσεις από τους γονείς του 19χρονου, αλλά και τους αυτόπτες μάρτυρες και να κληθούν άμεσα σε ανωμοτί (χωρίς όρκο) κατάθεση ο οδηγός και ο ελεγκτής. Να σημειωθεί ότι και η δικηγόρος της οικογένειας έκανε έκκληση στους αυτόπτες μάρτυρες να μιλήσουν στις Αρχές.

Η διοίκηση της «Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ» (ΟΣΥ) διέταξε Ενορκη Διοικητική Εξέταση για τον τρόπο που χειρίστηκαν την υπόθεση ο οδηγός και ο ελεγκτής του οχήματος.

Πλήθος κόσμου

Από τις 4 το απόγευμα χτες, εκατοντάδες άτομα των γειτονιών του Περιστερίου προσέρχονταν από τα σπίτια τους στο νεκροταφείο της περιοχής για να αποχαιρετήσουν τον 19χρονο Θανάση που έχασε άδικα τη ζωή του. Στο νεκροταφείο προσήλθαν και νεαροί διαδηλωτές που νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία Δημαρχείου. Εκδηλος ήταν ο θυμός στα μάτια και στα λόγια των νέων ανθρώπων που μ' ένα λουλούδι στο χέρι έρχονταν κατά δεκάδες. Συντετριμμένη η οικογένεια του νεαρού παιδιού τον αποχαιρέτησε...

Μετά το τέλος της κηδείας, άτομα τα οποία είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία της πόλης αλλά και στο σημείο της τραγωδίας, φέρονται - σύμφωνα με την Αστυνομία - να επιτέθηκαν στις δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο σημείο με πέτρες και άλλα αντικείμενα. Η Αστυνομία απάντησε με χρήση χημικών, ενώ για τουλάχιστον δύο ώρες είχε αποκλειστεί η Π. Τσαλδάρη από τη Θηβών έως και τον Αγ. Αντώνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν τουλάχιστον τέσσερις προσαγωγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από νωρίς είχαν κλείσει οι σταθμοί του ΜΕΤΡΟ στην περιοχή ενώ είχε δοθεί εντολή από την Αστυνομία να μην διεξάγονται τα δρομολόγια των τρόλεϊ και των λεωφορείων στην Π. Τσαλδάρη.

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Εξόρμηση με αφορμή το θάνατο του 19χρονου

Παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΣΑ στην Αθήνα (Μετσόβου 15) θα προχωρήσει η Λαϊκή Επιτροπή την Πέμπτη 22 Αυγούστου

Εξόρμηση στο σημείο που τραυματίστηκε θανάσιμα ο 19χρονος πραγματοποίησε χθες η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου
Εξόρμηση στο σημείο που τραυματίστηκε θανάσιμα ο 19χρονος πραγματοποίησε χθες η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου
Εξόρμηση πραγματοποίησε χτες το πρωί η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα του Περιστερίου με ανακοίνωσή της για το τραγικό περιστατικό του θανάτου του 19χρονου νέου, μετά από έλεγχο εισιτηρίων στο τρόλεϊ στο οποίο επέβαινε το βράδυ της προηγούμενης Τρίτης. Η εξόρμηση πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης, στο σημείο που ο 19χρονος τραυματίστηκε θανάσιμα.

«Μας έχουν πιει το αίμα». Εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής εξέφραζαν την οργή και την αγανάκτησή τους για το γεγονός. «Θα μπορούσε να είναι το δικό μου παιδί», σημείωναν με έμφαση, το παιδί κάθε εργαζόμενου, το παιδί κάθε οικογένειας στο Περιστέρι που ζει καθημερινά την ανεργία, τα αντιλαϊκά μέτρα και τις επιπτώσεις τους. «Είναι τραγικό να χάνει τη ζωή του ένας άνθρωπος, ένας νέος για ένα εισιτήριο», είναι το πικρό σχόλιο στα χείλη των περισσότερων ενώ αρκετοί σημειώνουν την ανάγκη να μετακινούνται οι άνεργοι δωρεάν με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αντί να απειλούνται με κλήσεις και δυσβάσταχτα πρόστιμα, αντί να αντιμετωπίζονται με τον τρόπο που, όπως φαίνεται, αντμετωπίστηκε ο 19χρονος με το γνωστό τραγικό αποτέλεσμα.

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Επιτροπής Περιστερίου αναφέρει:

«Η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του 19χρονου άνεργου νέου που χτες (σ.σ. την Τρίτη) έχασε άδικα τη ζωή του σε έλεγχο εισιτηρίων σε γραμμή τρόλεϊ στο Περιστέρι. Η τραγική κατάληξη του χτεσινού περιστατικού (σ.σ. της Τρίτης) φέρνει στο προσκήνιο την πολύ δύσκολη θέση που έχει έρθει η εργατική - λαϊκή οικογένεια, το πού οδηγεί η ανεργία, ειδικά στους νέους έχει φτάσει στο 60%, ενώ στη Δυτική Αθήνα, και ειδικότερα στο Περιστέρι, είναι αρκετά μεγαλύτερη. Η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου, το ταξικό εργατικό κίνημα, η επιτροπή ανέργων, πολύ έγκαιρα είχαν διεκδικήσει μέτρα ελάφρυνσης, ιδιαίτερα για τους ανέργους, όπως δωρεάν εισιτήρια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Προκαλεί, επίσης, αποτροπιασμό το μπόνους 10% που παίρνουν οι ελεγκτές που μαζεύουν πρόστιμα από εργαζόμενους. Πρόκειται για ένα ακόμη κυνικό εισπρακτικό μέτρο που στρέφεται ενάντια στους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους νέους που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, που δυσκολεύονται ακόμη και για τα στοιχειώδη.

Η απάντηση της εργατικής τάξης δεν μπορεί παρά να είναι, οργάνωση της πάλης, αντεπίθεση στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει, όλοι για έναν και ένας για όλους - κανένας μόνος του στην κρίση».

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΣΑ στην Αθήνα (Μετσόβου 15) θα προχωρήσει η Λαϊκή Επιτροπή την Πέμπτη 22 Αυγούστου και καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής να συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί στην πλατεία Δημαρχείου στο Περιστέρι για να μεταβούν συγκροτημένα στην κινητοποίηση.

Ο Χρήστος Μαργανέλης, μέλος της Λαϊκής Επιτροπής δήλωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Περιστερίου εκφράζει τη συμπαράσταση, την αλληλεγγύη και τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και στους φίλους του αδικοχαμένου συμπολίτη μας. Το θύμα αυτό έρχεται να προστεθεί στα θύματα όλου του τελευταίου διαστήματος, σ' αυτούς που οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία επειδή χάνουν τα σπίτια τους, σ' αυτούς που οδηγούνται στο θάνατο επειδή δεν υπάρχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σ' όλους αυτούς που στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης αδυνατούν να αντεπεξέλθουν. Καλούμε σε συσπείρωση γύρω από τα συνδικάτα, γύρω από τη Λαϊκή Επιτροπή, να διεκδικήσουμε δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, να διεκδικήσουμε μέτρα προστασίας, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα και στη μετακίνηση, ενάντια στις επερχόμενες κατασχέσεις σπιτιών ή τις διακοπές ηλεκτροδότησης που αυξάνονται συνεχώς. Το μήνυμα παραμένει: Ενας για όλους και όλοι για έναν - Κανένας μόνος του στην κρίση».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΛΗΣΤΕΙΑ σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης σε υποκατάστημα τράπεζας στο Βελεστίνο Μαγνησίας. Οι τέσσερις άγνωστοι, που φέρεται να ήταν βαριά οπλισμένοι αλλά και να φορούσαν περούκες, έμειναν στο υποκατάστημα περίπου 20 λεπτά, απέσπασαν 300.000 ευρώ και έφυγαν με αυτοκίνητο που οδηγούσε συνεργός τους, το οποίο βρέθηκε καμένο σε κοντινή, με την τράπεζα, απόσταση. Οπως αποδείχθηκε, το όχημα είχαν αφαιρέσει άγνωστοι από το Αιγάλεω πριν από περίπου δύο μήνες. Η Αστυνομία, με το που έγινε γνωστή η ληστεία, έστησε μπλόκα στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο προκειμένου να εντοπίσει και να συλλάβει τους δράστες, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Πρόκληση για τους νέους και τις νέες της φτωχολογιάς»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης

Για τον άδικο χαμό του 19χρονου άνεργου στο Περιστέρι το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του 19χρονου ανέργου που έχασε άδικα τη ζωή του σε έλεγχο εισιτηρίων σε γραμμή τρόλεϊ στο Περιστέρι. Στη θέση του θα μπορούσαν να είχαν βρεθεί χιλιάδες νέοι, άνεργοι και κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα από τις εργατογειτονιές της Δυτικής Αθήνας που τα προβλήματα χτυπάνε κόκκινο σε κάθε σπίτι.

Αποτελεί πρόκληση απέναντι στους νέους και τις νέες της φτωχολογιάς, στους άνεργους, που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη για την επιβίωση, όχι μόνο να μην μπορούν να μετακινηθούν, αλλά να έρχονται αντιμέτωποι και με ελεγκτές που πριμοδοτούνται από τα πρόστιμα που κόβουν.

Η οργή που προκαλεί ο θάνατος του 19χρονου να γίνει συνειδητός οργανωμένος αγώνας, διεκδίκηση μέτρων προστασίας για αξιοπρεπή ζωή των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, των ανέργων. Εδώ και τώρα δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για ανέργους, μαθητές, σπουδαστές. Να δυναμώσει η λαϊκή αλληλεγγύη, η πάλη με οδηγό το σύνθημα "ένας για όλους και όλοι για έναν"! Οχι άλλες θυσίες για τα κέρδη των μονοπωλίων. Ρήξη και ανατροπή!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ