ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Παρέμβαση για την αντιπλημμυρική προστασία στη Θέρμη

Φωτ. αρχείου από πλημμύρες στο οδικό δίκτυο της Θεσσαλονίκης

MotionTeam

Φωτ. αρχείου από πλημμύρες στο οδικό δίκτυο της Θεσσαλονίκης
Τα προβλήματα στην ολοκλήρωση έργου αντιπλημμυρικής προστασίας στη Θέρμη της ΠΕ Θεσσαλονίκης θίγει το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εσωτερικών, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Οι εργασίες ενός από τα σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που εξελισσόταν το τελευταίο διάστημα στην Ανατολική Θεσσαλονίκη διακόπηκαν αιφνιδιαστικά, καθώς σταμάτησε η χρηματοδότησή τους από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Το αποτέλεσμα είναι ότι προκύπτουν σοβαρά ζητήματα ασφάλειας για οχήματα και πεζούς μιας και το έργο επηρεάζει σε μείζονα βαθμό την αντιπλημμυρική θωράκιση του οικισμού της Θέρμης, αλλά και την ασφάλεια στην οδική σύνδεση Θέρμης - Τριαδίου.

Πρόκειται για το έργο της διευθέτησης του χειμάρρου "Βαθύλακκος" στην αποκαλούμενη περιοχή του Θεσσαλού της Θέρμης στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, η οποία σταθερά όλα τα προηγούμενα χρόνια βρισκόταν στο κόκκινο για την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων. Στόχος των παρεμβάσεων είναι να θωρακιστούν τόσο η κατοικημένη περιοχή όσο και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις απέναντι στον κίνδυνο των πλημμυρικών φαινομένων.

Να σημειωθεί ότι στο ίδιο σημείο τον Οκτώβρη του 2010 χάθηκε μία ανθρώπινη ζωή, όταν 49χρονος βρήκε τραγικό θάνατο παρασυρόμενος από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου, στην προσπάθειά του να σώσει το γιο του, που είχε εγκλωβιστεί στο σημείο έπειτα από έντονες βροχοπτώσεις.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για να χρηματοδοτηθεί με τα αναγκαία κονδύλια, από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να ολοκληρωθεί το τόσο σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο για την περιοχή».

Μπαράζ πυρκαγιών σε όλη τη χώρα

Μεγάλες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν από το βράδυ της Πέμπτης έως και χτες το βράδυ σε διάφορες περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα να προκληθούν καταστροφές σε δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Το καταστροφικό αυτό έργο βοήθησαν οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στις παραπάνω περιοχές και έφταναν ακόμα και τα επτά μποφόρ.

Η πιο μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, κοντά στον οικισμό Μπάλα Αχαΐας και προς στιγμή απείλησε τα σπίτια και σύμφωνα με πληροφορίες, την Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου. Με το πρώτο φως της μέρας μέχρι και το μεσημέρι, τέσσερα καναντέρ και ένα ελικόπτερο έκαναν ρίψεις νερού βελτιώνοντας κατά πολύ την κατάσταση.

Από την άλλη, στα Κάτω Κουτρουφά Αρκαδίας επιχειρούσαν 15 οχήματα με 35 πυροσβέστες και οκτώ άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος έκαναν ρίψεις νερού τέσσερα αεροσκάφη. Η φωτιά κατάκαιγε δασική και αγροτική έκταση.

Πύρινο μέτωπο έκανε την εμφάνισή του σε χαράδρα στην περιοχή Καλλιράχη στη Θάσο. Λόγω του δύσβατου της περιοχής, η κατάσβεση στηρίχθηκε στο πεζοπόρο τμήμα όσο και στα δύο καναντέρ, το ένα ελικόπτερο και τα δύο ψεκαστικά «πετζετέλ». Παράλληλα, επιχειρούσαν 37 πυροσβέστες με 14 οχήματα.

Επίσης, πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες το μεσημέρι σε δασική έκταση στο Κατσιμίδι Αττικής. Από την πρώτη στιγμή, δόθηκε η εντολή να επιχειρήσουν 35 πυροσβέστες με 17 οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα ενώ από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν δύο καναντέρ και δύο ελικόπτερα.

Σε ύφεση ήταν χτες το απόγευμα οι πυρκαγιές σε Βάλτο Αμφιλοχίας και Λιβανάτες Φθιώτιδας.

  • Το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών σε δάση της Αττικής (από χτες έως και την Κυριακή) και των μεικτών περιπολιών ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστικής ενεργοποιήθηκαν ξανά από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Σημειώνεται ότι για φέτος, είχε ενεργοποιηθεί πρώτη φορά αυτό το σχέδιο, μετά την πυρκαγιά στην Πάρνηθα, πριν περίπου 10 μέρες.
  • Πολύ υψηλός είναι σήμερα ο κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιάς σε αρκετούς νομούς της χώρας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στην κατηγορία 4 (με μέγιστο το 5) ανήκουν οι Νομοί Καβάλας, Λέσβου, Χίου, Ευβοίας, Βοιωτίας, Αττικής, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και Κυκλάδων καθώς και περιοχές των Νομών Μαγνησίας και Εβρου. Παράλληλα, στην κατηγορία 3 εντάσσονται οι Νομοί της Κρήτης, οι υπόλοιποι της Πελοποννήσου, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Αρτας, Πρέβεζας, Μαγνησίας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Σερρών, Δράμας, Ξάνθης και Ροδόπης καθώς και μέρος των Δωδεκανήσων.
ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ
Τριήμερο ενάντια σε φασισμό - ρατσισμό

Με κύριο χαρακτηριστικό τη μαζική προσέλευση μελών και φίλων του Συλλόγου από την Τσαριτσάνη και την ευρύτερη περιοχή, κατοίκων της κωμόπολης και πολλών απόδημων Τσαριτσανιωτών, πραγματοποιήθηκε στις 9, 10 και 11 Αυγούστου από το Μορφωτικό Σύλλογο Τσαριτσάνης το «Πολιτιστικό Τριήμερο 2013», ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό.

Μετά το πετυχημένο άνοιγμα των εκδηλώσεων με λαϊκή βραδιά, το πρόγραμμα του τριημέρου συνεχίστηκε το βράδυ του Σαββάτου με γλέντι με δημοτική ορχήστρα στην πλατεία της Τσαριτσάνης, το οποίο κράτησε ως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Στην κεντρική μέρα των εκδηλώσεων, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Χαρίλαος Νούσιας, ο οποίος αναφέρθηκε στη δραστηριότητα του Συλλόγου και τις παρεμβάσεις του. Στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο πρόεδρος του Συλλόγου αναφέρθηκε στη Χρυσή Αυγή. «Το φετινό Τριήμερο των εκδηλώσεων είναι αφιερωμένο ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό. Αυτή την ιδεολογία που διδάσκει το μίσος και χωρίζει τους ανθρώπους, δηλητηριάζει τις ψυχές και τα μυαλά των ανθρώπων. Δεν έχουν καμία θέση στην Τσαριτσάνη οργανώσεις σαν τη Χρυσή Αυγή. Πήραν την απάντησή τους στις 10 Μάρτη, όταν όλος ο κόσμος ξεσηκώθηκε και ζήτησε να φύγουν από δω. Η Τσαριτσάνη έχει υποστεί τα πάνδεινα από την ιδεολογία του φασισμού. Τα καμένα σπίτια, οι δεκάδες φυλακισμένοι, εκτοπισμένοι, διωκόμενοι, οι δολοφονημένοι, οι εκτελεσμένοι εδώ στην πλατεία, είναι αιώνια σύμβολα της φρίκης που γεννά ο φασισμός και ο πόλεμος. Δεν μας τρομάζουν οι μηνύσεις της Χρυσής Αυγής. Μέσα στα δικαστήρια και έξω από αυτά θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις μάχες για να σταματήσουμε την εξάπλωση του τέρατος, για να μη δούμε πάλι τις εικόνες της φρίκης από το παρελθόν».

Ακολούθησε η απονομή των αναμνηστικών στις ομάδες που έλαβαν μέρος στο φετινό 5ο Τουρνουά Μπάσκετ και Βόλεϊ του Συλλόγου και των κυπέλλων στις νικήτριες ομάδες και το νικητή του διαγωνισμού τρίποντων, Μπερνάρντο Λικάι, παιδί μεταναστών από την Αλβανία. Η βραδιά συνεχίστηκε με λαϊκό γλέντι από την ορχήστρα του Γιώργου Αραμπατζή.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την προβολή της αμερικανικής κινηματογραφικής ταινίας «Μαθήματα αμερικάνικης ιστορίας», από την Κινηματογραφική Λέσχη του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Εκδήλωση στον «Ξηρόλακα» Καρυάς Ολύμπου, για να τιμήσουν την επέτειο της ορκωμοσίας των πρώτων αντάρτικων ομάδων του ΕΛΑΣ, οργανώνουν, την Κυριακή, 1 Σεπτέμβρη, στις 11 το πρωί, τα παραρτήματα Λάρισας και Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η αναχώρηση των λεωφορείων από τη Λάρισα θα γίνει στις 9 το πρωί της Κυριακής από την πλατεία Εβραίων και οι δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνονται στο τηλέφωνο 2410.252.611, καθημερινά, εκτός Κυριακής, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ