ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούλη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με ΠΔ θα καταργούνται θέσεις στο στενό δημόσιο τομέα

Κατατέθηκε χτες τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα

Την κατάργηση θέσεων στο Δημόσιο, δίχως προηγούμενη έγκριση της Βουλής, αποκλειστικά μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων, δρομολογεί τροπολογία που κατατέθηκε χτες στα μουλωχτά, στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, απ' τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη. Τα ΠΔ θα πρέπει να λαμβάνουν γνωμοδότηση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του περιεχομένου τους. Ουσιαστικά, καθιερώνονται σαν εργαλεία παρέμβασης στην οργάνωση και τη λειτουργία του στενού δημόσιου τομέα, του πυρήνα δηλαδή του αστικού κράτους.

Σύμφωνα με την τροπολογία, στο εξής θα υπάρχει η δυνατότητα με ΠΔ να καταρτίζονται Οργανισμοί υπουργείων, αυτοτελών δημόσιων υπηρεσιών, αποκεντρωμένων διοικήσεων αλλά και ΝΠΔΔ. Επίσης, θα είναι δυνατόν να αντικαθίστανται ή να τροποποιούνται οι Οργανισμοί, αλλά και να καταρτίζονται ενιαίοι οργανισμοί για κατηγορίες ΝΠΔΔ. Προβλέπεται ακόμα πως είναι δυνατόν με τα ίδια ΠΔ να αντικαθίσταται, καταργείται ή τροποποιείται κάθε ισχύουσα διάταξη νόμου ή κανονιστική πράξη, σχετική με την οργάνωση και λειτουργία των προαναφερόμενων φορέων.

Η κατάρτιση των Οργανισμών θα βασίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης των οργανικών μονάδων που θα συνοδεύονται από περιγράμματα αποστολής και θέσεων καθώς και από σχέδια στελέχωσης, τα οποία έχουν εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης. Ανάμεσα στα όσα θα προβλέπουν οι Οργανισμοί μπορεί να είναι και η σύσταση νέων θέσεων προσωπικού, καθώς και η κατάργηση, κατά κατηγορία και κλάδο, υφιστάμενων θέσεων που πλεονάζουν ή ακόμα και η μεταφορά θέσεων προσωπικού σε άλλους κλάδους.

Ολα αυτά στο όνομα της δήθεν «ορθολογικής και αποτελεσματικής αναδιοργάνωσης των δημόσιων πολιτικών υπηρεσιών», ώστε να παρέχουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους πολίτες! Μάλιστα, στην αιτιολογική έκθεση επιχειρείται να δικαιολογηθεί η καθιέρωση της έκδοσης ΠΔ, που λύνει τα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης, με τον ισχυρισμό: «Η επιλογή του νομικού εργαλείου του Προεδρικού Διατάγματος για τη θέση σε ισχύ των νέων οργανισμών υπαγορεύεται από την ανάγκη της ευελιξίας και της ύπαρξης διακριτικής ευχέρειας της διοίκησης ως προς την οργάνωσή της, αλλά και από τη δικαιοκρατική εγγύηση προηγούμενου ελέγχου των Προεδρικών Διαταγμάτων από το Συμβούλιο της Επικρατείας»!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ούτε βήμα πίσω σε ό,τι αφορά στο κλείσιμο της ΕΡΤ

Απέρριψε ο Π. Καψής την πρόταση των εργαζομένων της ΕΡΤ να ανοίξει άμεσα, δίχως την παρεμβολή του μεταβατικού φορέα, η νέα δημόσια τηλεόραση και να λειτουργήσει με όσους εργάζονταν ήδη. Σύμφωνα με ανακοίνωση των εργαζομένων, στην τέταρτη κατά σειρά συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές, πρότειναν στον αρμόδιο υφυπουργό να συνεχίσουν να παράγουν πρόγραμμα, με ταχύτατες διαδικασίες να γίνει η αποχώρηση όσων συνταξιοδοτούνται και η ΝΕΡΙΤ να λειτουργήσει όπως προβλέπεται. Ενώ μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να σχηματοποιηθεί και να οριστικοποιηθεί το νέο οργανόγραμμα και ο νέος Γενικός Κανονισμός Προσωπικού, με ουσιαστικό διάλογο, με ανεξάρτητους φορείς και ενώσεις των εργαζομένων.

Με βάση -όπως αναφέρουν- τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ψήφιση του νόμου για τη ΝΕΡΙΤ, την προκήρυξη 589 θέσεων εργασίας για ένα μεταβατικό μόρφωμα και το νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί από τις 44 ημέρες της αδιάλειπτης παρουσίας των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, η πρόταση αυτή αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση που προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων και αποδίδει τάχιστα έναν πραγματικό Δημόσιο Ραδιοτηλεοπτικό Φορέα.

Ο Π. Καψής αρνήθηκε και να μεταφέρει ακόμα την πρότασή τους αυτή στην κυβέρνηση, ενώ σε συνέντευξή του στον «Αθήνα 9.84» δήλωσε πως η διαδικασία θα προχωρήσει όπως έχει προαναγγελθεί και όλοι οι εργαζόμενοι θα απολυθούν. Σχολιάζοντας την πρόταση των εργαζομένων δήλωσε ότι δε ...συνάδει με τη φιλοσοφία της κυβέρνησης και πως δεν μπορεί η κυβέρνηση να πει «εντάξει, έκλεισε, έγινε ό,τι έγινε (...) δεν μπορούμε να πούμε ότι κάνουμε τη νέα τηλεόραση, μεταφέροντας τους 2.000 εργαζόμενους της ΕΡΤ και ακυρώνοντας στην πραγματικότητα τις απολύσεις. Διότι αυτό θα σήμαινε ότι δεν έχουν γίνει απολύσεις. Αυτό είναι τελείως έξω από τη φιλοσοφία όλων όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα». Πρόσθεσε πως σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να αναζητηθούν αλλού οι 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι προς απόλυση.

Ερωτηθείς σχετικά ο Π. Καψής ανέφερε πως έχουν ήδη γίνει 1.600 αιτήσεις για τις 600 θέσεις που θέλουν να καλύψουν για το νέο μεταβατικό μόρφωμα, ενώ δεν απέκλεισε κάποιες προσλήψεις να γίνουν έξω απ' τη διαδικασία που ακολουθείται για τις υπόλοιπες εάν πρόκειται για ειδικότητες για τις οποίες δεν υπάρχει προσφορά...

ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Τον ενοχλούν τα προπαγανδιστικά υλικά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Οι Οργανώσεις Περιστερίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καταγγέλλουν τη διοίκηση Παχατουρίδη και προσωπικά τον δήμαρχο, που, για μια ακόμα φορά, έδωσε εντολή στα συνεργεία του Δήμου να καταστρέφουν προπαγανδιστικό υλικό για το 39οΦεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ».

Σε ανακοίνωσή τους, τονίζουν: «Νομίζουν ότι με τέτοιες πρακτικές μπορούν να εμποδίσουν το ΚΚΕ και την ΚΝΕ να έρθουν σε επαφή, πλατιά, με το λαό και τη νεολαία του Περιστερίου. Τους τρομάζει το σύνθημα του Φεστιβάλ: "Αλλαξε τον κόσμο το έχει ανάγκη", γιατί ξέρουν ότι αν οι εργάτες, οι φτωχοί απασχολούμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία καταλάβουν τη δύναμη που έχουν για να αλλάξουν τον κόσμο μπορούν να το κάνουν.

Μπορούν να οικοδομήσουν τη δική τους συμμαχία, τη λαϊκή συμμαχία και να διεκδικήσουν τον πλούτο που παράγουν και τη ζωή που τους αξίζει. Να μην έχουν αγωνία στον 21οαιώνα αν θα εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό για την οικογένειά τους από κάποιον δήθεν φιλάνθρωπο, για το αν θα έχουν ρεύμα, για το αν θα έχουν σπίτι.

Η σαπίλα του συστήματος που υπερασπίζεται ο κ. Παχατουρίδης και η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει δεν κρύβονται από τα έργα βιτρίνας και το φιλάνθρωπο προσωπείο του. Οσοι νοιάζονται για τη φτώχεια και τα προβλήματα του λαού μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση της πάλης για να γκρεμιστεί αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που τα γεννά. Αυτό κάνουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ γι' αυτό συγκεντρώνουν τα πυρά της αστικής τάξης, των κομμάτων της και των εκφραστών της όπως είναι και ο κ. Παχατουρίδης.

Τους πληροφορούμε άλλη μια αφορά. Μάταιος ο κόπος τους. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας πεισμώνουν όλο και περισσότερο, να προβάλλουμε ακόμα πιο αποφασιστικά την πολιτική του ΚΚΕ στους εργάτες, στη φτωχολογιά και τη νεολαία του Περιστερίου. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους νέους του Περιστερίου να δώσουν απάντηση σ' αυτές τις πρακτικές, συμμετέχοντας μαζικά στο 39οΦεστιβάλ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ" που πραγματοποιείται στο Πάρκο "Τρίτση" στις 19 - 20 - 21 Σεπτέμβρη».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ

Για το κλείσιμο 80 περιφερειακών υποκαταστημάτων των Ελληνικών Ταχυδρομείων, που ανακοινώθηκε ότι προωθείται και εντάσσεται στη λεγόμενη απελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχόλιό του τονίζει:

«Το κλείσιμο των 80 υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ όπως και οι πρόσφατες εξαγγελίες για προσλήψεις συμβασιούχων στα ΕΛΤΑ, είναι γνήσια τέκνα της πολιτικής της ΕΕ για την "απελευθέρωση" των ταχυδρομείων, της λειτουργίας τους με γνώμονα το κέρδος, που οδηγεί σε δραστική επιβάρυνση της λαϊκής οικογένειας για τη χρήση ταχυδρομικών υπηρεσιών, σε απολύσεις, σε εγκατάλειψη περιοχών που κρίνονται ως μη κερδοφόρες. Οι σχεδιαζόμενες περικοπές γίνονται ενώ στον ορίζοντα βρίσκεται το κυβερνητικό σχέδιο ιδιωτικοποίησής τους μέσω ΤΑΙΠΕΔ, για να καταστούν τα ΕΛΤΑ ακόμα πιο "θελκτικά" στους μελλοντικούς αγοραστές.

Με εφαλτήριο την πάλη για την απόκρουση νέων μέτρων που αποκλείουν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες από τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, των απολύσεων, της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΤΑ και της απελευθερωμένης ταχυδρομικής αγοράς, που είναι και η αιτία τους, οι εργαζόμενοι πρέπει να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια και την ΕΕ».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εργαλείο επιτάχυνσης της υλοποίησης αντιλαϊκών μέτρων

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την τροπολογία για απολύσεις και κατάργηση φορέων με ΠΔ

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει σχετικά με την τροπολογία για απολύσεις και κατάργηση φορέων με Προεδρικό Διάταγμα:

«Είτε με Προεδρικά Διατάγματα είτε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση επιχειρεί προκλητικά να "λύσει τα χέρια της", για να υλοποιήσει πιο γρήγορα τα αντιλαϊκά μέτρα, να καταργήσει φορείς του Δημοσίου και να απολύσει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο. Η πολιτική της κυβέρνησης βρίσκεται σε πλήρη σύμπνοια με τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ, που ζητούν περισσότερους ανέργους, περισσότερους απασχολήσιμους με μισθούς πείνας, περισσότερους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα. Χρειάζεται ενιαίος αγώνας εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για να αποκρουστεί η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας».

Ερωτήματα προκαλεί δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας

Ανακυκλώνοντας σενάρια απ' τα παλιά, η τουρκική εφημερίδα «Today's Zaman» φιλοξένησε χτες άρθρο, το οποίο ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα προστατεύει τρομοκράτες που μπορεί να πλήξουν τουρκικά αλλά και αμερικανικά συμφέροντα. Απαντώντας ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Κ. Κούτρας δήλωσε: «Ο βαρύς φόρος αίματος που έχει πληρώσει η Ελλάδα στον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν επιτρέπει ούτε καν το σχολιασμό ανάλογων δημοσιευμάτων, τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της πλέον ευφάνταστης και δυσεξήγητης συνωμοσιολογίας, πολλώ δε μάλλον τη διάψευσή τους. Διερωτάται, βεβαίως, κανείς για τη σκοπιμότητα και τους στόχους που εξυπηρετεί η δημοσίευση άρθρων αντίστοιχου περιεχομένου», κατέληξε δίχως να παραλείψει να συνδέσει τη συγκυρία με την πρόσφατη επίσκεψη του Ε. Βενιζέλου στην Αγκυρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ