ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με το κερί στον 21ο αιώνα

«Να μου πουν γιατί πρέπει να είμαι άνεργη, γιατί να μην έχουμε ρεύμα στο σπίτι; Να μου δώσουν μια εξήγηση». Οι φράσεις ανήκουν στην Αρτεμη μόλις 21 ετών. Τέλειωσε το ΕΠΑΛ και ψάχνει καθημερινά για μεροκάματο. Ζει με τη μητέρα της, επίσης άνεργη και την αδερφή της στο Πέραμα. Η μητέρα της έπαιρνε ένα ψωροεπίδομα από την Πρόνοια, επειδή έχει πρόβλημα με την καρδιά της, το οποίο της το έκοψαν γιατί μπορεί και περπατάει. Δηλαδή, γιατί δεν έχει αναπηρία πάνω από 70%. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά πριν μερικές μέρες, συνεργείο της ΔΕΗ τούς έκοψε το ρεύμα από τη κολόνα! Δηλαδή, τους καταδίκασαν στον 21ο αιώνα στο κερί, γιατί «πού λεφτά για πετρέλαιο στη λάμπα»!

Η οικογένεια απευθύνθηκε στη Λαϊκή Επιτροπή Περάματος, η οποία χτες το μεσημέρι βρέθηκε στο πλευρό της για να δώσει κουράγιο στην Αρτεμη και τους δικούς της «για να αγωνιστούμε, γιατί δεν μπορεί κανένας μόνος του να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση, αυτήν την επίθεση που βιώνουμε, αυτήν τη βαρβαρότητα που γεννά η αντιλαϊκή πολιτική», όπως τους είπε η Αγγελική από τη Λαϊκή Επιτροπή. Εχει προγραμματιστεί για αύριο Πέμπτη το πρωί από την Επιτροπή παρέμβαση στη ΔΕΗ στα Καμίνια ενάντια σε αυτό το αίσχος.

Η οικογένεια αυτή δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση. Στην περιοχή του Περάματος εκτιμάται ότι η ανεργία έχει ξεπεράσει το 45%, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος το 90%. Δεν υπάρχει σπίτι χωρίς τουλάχιστον έναν άνεργο, φτώχεια και εξαθλίωση. Και όλα αυτά με φόντο το χορό δισεκατομμυρίων που γίνεται στην προβλήτα ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο Ικόνιο, δηλαδή στην πόρτα του Περάματος, που έχει παραχωρηθεί στο κινεζικό μονοπώλιο της COSCO,

«Ζούμε από συσσίτια - πήρε το λόγο η Διονυσία, μητέρα της Αρτεμης - μας έχουν διαλύσει. Τώρα τελευταία φυλάω μία ηλικιωμένη και το μεροκάματο το δίνω έναντι για τα νοίκια που ούτε ξέρω πια πόσα χρωστάω, για να μη βρεθούμε στο δρόμο και στη ΔΕΗ. Μου ζητάνε για την επανασύνδεση 800 ευρώ πού να τα βρω». Ενω παίρνοντας το λόγο η Αρτεμη πρόσθεσε: «Είχα πάει δοκιμαστικά σε μία επιχείρηση στη Γλυφάδα για δουλειά. Με είχαν από τις 12 το μεσημέρι ως τις 9 το βράδυ και τελικά με έδιωξαν χωρίς να μου δώσουν τίποτα. Το έχουν κάνει σύστημα και βάζουν τα παιδιά να δουλεύουν τσάμπα. Είμαι πολύ οργισμένη. Δεν ξέρω τι ακριβώς πρέπει να γίνει, όμως καταλαβαίνω ότι μόνος του ο καθένας σίγουρα δεν μπορούμε να καταφέρουμε τίποτα».


ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Εντείνουν τις προσπάθειες για την οργάνωση του κλάδου

Με αίτημα αιχμής την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΡΑΣΣΙΑΣ

Σημαντική πρωτοβουλία συντονισμού, με στόχο η διεκδίκηση υπογραφής ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον Επισιτισμό να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων, πήραν κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία σε χτεσινή Πανελλαδική Σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα. «Οπλο» για να ξεδιπλωθεί αυτή η δουλειά μέσα σε κάθε μεγάλο και μικρό ξενοδοχείο, σε κάθε επισιτιστική επιχείρηση αποτελεί η κοινή ανακοίνωση που θα εκδοθεί και θα εξηγεί αναλυτικά: τι είναι οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τι προβλέπουν, ποιος τις υπογράφει, ποιος τις υπονομεύει. Αποφασίστηκε, επίσης, η συγκρότηση διαπραγματευτικής ομάδας που θα συντονίζει τη δράση για την υπογραφή της ΣΣΕ.

Τη σύσκεψη οργάνωσε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής και συμμετείχαν σε αυτή τα κλαδικά σωματεία από: Πάτρα, Κέρκυρα, Κω, Λάρισα, Γιάννενα, Αμαλιάδα, καθώς και εκπρόσωποι των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στη Ρόδο. Τα επιχειρησιακά σωματεία της Αττικής: «Τιτάνια», «Σεντ Τζορτζ Λικαμπέτους», «Κάραβελ», «Στάνλεϋ», «Λίδρα Μάριοτ», «Ολύμπικ Κέτερινγκ», «Καζίνο Πάρνηθας». Τη συμφωνία τους με το περιεχόμενο της σύσκεψης και τους στόχους της, δήλωσαν τα κλαδικά σωματεία: Λευκάδας, Ζακύνθου, Σάμου, Λήμνου, Ικαρίας, Μυτιλήνης, εκπρόσωποι των οποίων για αντικειμενικούς λόγους δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν.

Από τη χτεσινή σύσκεψη
Από τη χτεσινή σύσκεψη
Εισηγητικά, ο Ν. Παπαγεωργίου, πρόεδρος του συνδικάτου της Αθήνας υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη να ανοίξει με μεγαλύτερη επιμονή και πιο ουσιαστικά η συζήτηση σε κάθε χώρο δουλειάς για την ανάγκη οργάνωσης για τη διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ. Απαραίτητοι όροι, για να αναπτυχθεί αυτός ο αγώνας, είναι η καθημερινή αναμέτρηση με την εργοδοσία, η συζήτηση εργαζόμενο τον εργαζόμενο, ο ιδεολογικός εξοπλισμός τους, η απομόνωση των κυβερνητικών και εργοδοτικών συνδικαλιστών που βάζουν εμπόδια σε κάθε αγωνιστικό βήμα των εργαζομένων. Είναι μεγάλη αναγκαιότητα να κατανοηθεί από τον κάθε εργαζόμενο ότι η ΣΣΕ δεν αφορά μόνο τους μισθολογικούς όρους αλλά και μια σειρά ρυθμίσεις όπως το ωράριο, οι άδειες, τα μέτρα προστασίας, κ.λπ. Δυσκολίες υπάρχουν, σημείωσε ο εισηγητής, τις ξέρουμε αλλά το κάθε σωματείο και όλοι μαζί «πρέπει να παλέψουμε μ' αυτές, να τις ξεπεράσουμε».

Σημειώνεται ότι ήδη η ΣΣΕ του Επισιτισμού έχει λήξει, ενώ η κατάπτυστη σύμβαση (15% μείωση μισθών) στα ξενοδοχεία λήγει τον ερχόμενο Δεκέμβρη.

Αναγκαίος ο συντονισμός

Παρέμβαση στη σύσκεψη έκανε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι σημαντική, καθώς ο συντονισμός σε αυτές τις συνθήκες είναι αναγκαιότητα. Η υπόθεση των ΣΣΕ αφορά όλους και η μάχη, όπως τόνισε, πρέπει να δοθεί κόντρα στην εργοδοσία, κόντρα στη συγκυβέρνηση που παίρνει μέτρα σε βάρος των εργαζομένων για τα κέρδη των επιχειρηματιών, κόντρα στην πλειοψηφία της Ομοσπονδίας που ακολουθεί πιστά τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Κόντρα στο «νέο» κυβερνητικό συνδικαλισμό που θα επιχειρήσει με νέα μορφή την ενσωμάτωση των εργαζομένων στη λογική της «προσαρμογής». «Με όλα αυτά - σημείωσε - πρέπει να παλέψουμε και να αποδείξουμε ότι χαμένος αγώνας είναι αυτός που δε γίνεται». Σημείωσε ότι η συζήτηση πρέπει να πάει σε όλα τα Διοικητικά Συμβούλια σε όλη τη χώρα, σε κάθε χώρο δουλειάς. Ταυτόχρονα, ανέδειξε την αναγκαιότητα οικοδόμησης της συμμαχίας μ' αυτούς που τα μονοπώλια καταστρέφουν τη ζωή τους, για όλα αυτά που στερείται η εργατική λαϊκή οικογένεια. Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε το ζήτημα της κατάργησης της αργίας της Κυριακής δεν αφορά μόνο τους εμποροϋπάληλλους αλλά και τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό και Τουρισμό.

Ακολούθησε συζήτηση στην οποία μεταφέρθηκε εικόνα από τις άλλες περιοχές με την απλήρωτη δουλειά, τις ατομικές συμβάσεις, τη μείωση μισθών, την ανασφάλιστη εργασία, να κυριαρχούν. Για παράδειγμα, στη Χαλκιδική πολλοί εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία είναι απλήρωτοι από πέρσι. Στην Αχαΐα, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων χρωστά δεδουλευμένα 4 και 5 μηνών, ενώ παράλληλα εργαζόμενοι δουλεύουν ωρομίσθιο ακόμα και με λιγότερα από 2 ευρώ!

Ασπίδα μας το ΠΑΜΕ

Ξεχωριστή ήταν η παρέμβαση της Βενετίας, εργαζόμενης στο «Υδρα Μπιτς» στην Ερμιονίδα, όπου τις προηγούμενες μέρες έγιναν κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις εργαζομένων τους οποίους η εργοδοσία αντικαθιστά με μαθητές. Η εργαζόμενη ευχαρίστησε το συνδικάτο και τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην περιοχή που στάθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους. Το «ΠΑΜΕ, είπε χαρακτηριστικά, σας το λέω καθαρά ήταν ασπίδα στο φόβο μας. Εκεί άρχισαν να ανοίγουν οι ορίζοντές μας», καθώς, όπως δήλωσε, οι εργαζόμενοι φοβήθηκαν ότι αν κινητοποιηθούν θα πάνε φυλακή. Κλείνοντας είπε: «Ευχαριστώ που μου δώσατε τα ψήγματα αυτής της αφύπνισης».

Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των σωματείων συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καβαθά και πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Εστιατόρων, όπου και έθεσαν το ζήτημα της υπογραφής ΣΣΕ στον Επισιτισμό. Οπως τόνισαν μετά το τέλος της συνάντησης οι συνδικαλιστές, ο Γ. Καβαθάς είπε ότι πρέπει να υπογραφεί σύμβαση και με βάση αυτό δεσμεύτηκε ότι θα κάνει συγκεκριμένη πρόταση που θα κοινοποιήσει στα σωματεία. Στη συνέχεια, έγινε παρέμβαση στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, αλλά εξαιτίας της απουσίας κάποιου εκπροσώπου ορίστηκε συνάντηση αύριο Πέμπτη στις 11 το πρωί.


ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σήμερα η πανελλαδική απεργία

Στις 10.30 π.μ. οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Απεργούν σήμερα πανελλαδικά οι γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ενάντια στα διαλυτικά σχέδια της κυβέρνησης για συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και την κινητικότητα των εργαζομένων σε αυτά.

Στην Αθήνα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ οργανώνουν απεργιακή συγκέντρωση στην Πολυκλινική, ώρα 10.30 π.μ. Η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή της, καλεί «όλους στη μάχη και στην απεργία» τονίζοντας: «Οχι στη διαθεσιμότητα και στις απολύσεις. Στους ταξικούς αγώνες βρίσκεται η λύση! Οχι στα δημόσια νοσοκομεία επιχειρήσεις, στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό!»

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει προγραμματίσει για αύριο πανελλαδική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, ώρα 11.00 π.μ.

Στη Θεσσαλονίκη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν για αύριο σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς».

Η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ Ηρακλείου, Σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια, στις 12 το μεσημέρι.

Στη Δράμα, συγκέντρωση στις 9 το πρωί στην είσοδο του νοσοκομείου οργανώνουν το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, η ΟΓΕ, η τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Οι Λαϊκές Επιτροπές Καβάλας οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ώρα 8.30 π.μ., στο νοσοκομείο της πόλης.

Το Σωματείο των εργαζομένων του νοσοκομείου Σάμου οργανώνει συγκέντρωση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, ώρα 9 π.μ.

Στην Κέρκυρα: Η Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ καλεί τον κερκυραϊκό λαό σε συγκέντρωση στις 9 το πρωί στο Νοσοκομείο.

Αύριο η παράσταση των αναπήρων

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ οργανώνουν αύριο, ώρα 1 μ.μ., παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας. Διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ), τις ανεπαρκείς παροχές στους αναπήρους και τις διαλυτικές αποφάσεις της συγκυβέρνησης για τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας.


ΕΥΒΟΙΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια στην απόλυση της προέδρου της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων
  • Απολύθηκε επειδή διεκδίκησε την εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς
  • Εργαζόμενοι φτάνουν στο σημείο να λιποθυμούν από την εξάντληση, εξαιτίας της εντατικοποίησης της εργασίας

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόλυση της προέδρου της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας Ασημίνας Καραμπέτσου και εργαζόμενης στο ξενοδοχείο «Avantis suites Hotel» στην Ερέτρια, που διεκδίκησε εφαρμογή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, τήρηση των ωραρίων, των προγραμμάτων, κ.λπ., για όλους τους εργαζόμενους.

Στο πλαίσιο αυτό - προκειμένου να παρθεί πίσω η απόλυση της προέδρου μετά και την αρχική άρνηση του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Γιώργου Κάλφα ότι δεν συζητά το ενδεχόμενο επαναπρόσληψης αν δεν αποσυρθεί η καταγγελία από την Επιθεώρηση Εργασίας - η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας καλεί σε κινητοποίηση σήμερα Τετάρτη, στις 11.30 π.μ. έξω από τα γραφεία του Επιμελητηρίου Εύβοιας (Ελ. Βενιζέλου 12) και την Παρασκευή 26 Ιούλη στις 6 μ.μ. στην πλατεία της Ερέτριας.

Σε ανακοίνωσή τους, οι Ιδιωτικοί Υπάλληλοι καλούν «όλα τα Σωματεία που έδειξαν τη στήριξή τους αυτό το διάστημα με ψηφίσματα και καταγγελίες για την απόλυση να δώσουν το "παρών" και στις συγκεκριμένες κινητοποιήσεις, καθώς επίσης και να αποστέλλουν τα κείμενά τους στην Ενωση Ξενοδόχων (e-mail: exeviahotel@gmail.gr και fax: 22210 23103 / 61198), όπως και στη διεύθυνση του ξενοδοχείου (e-mail: info@avantis-hotel.gr, fax. 22290 64005)».

Υπογραμμίζεται ότι η συνδικαλίστρια απολύθηκε μια μέρα μετά τη συμμετοχή της στην 24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική απεργία στις 16 του Ιούλη. Δυο μέρες πριν (13 και 14 Ιούλη) είχε δουλέψει 26 ώρες (!) (με ένα διάλειμμα 6 ωρών), με αποτέλεσμα την περασμένη Κυριακή να λιποθυμήσει από την εξάντληση.

Ανακοινώσεις καταδίκης της απόλυσης της Ασ. Καραμπέτσου, εξέδωσαν χτες το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Γραφείων Εύβοιας, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Χαλίδας.

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), σε ανακοίνωσή της, σημειώνει πως «με την απόλυση της συνδικαλίστριας, η οποία είναι και δραστήριο μέλος του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, εκλεγμένη στο ΔΣ της ΟΓΕ, η εργοδοσία έχει στόχο να τρομοκρατήσει τις εργαζόμενες, που ιδιαίτερα στον κλάδο του τουρισμού αντιμετωπίζουν τους μισθούς ψίχουλα, τις ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις, την ανασφάλιστη εργασία, τις εξαντλητικές συνθήκες δουλειάς και τη φθορά της υγείας τους».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗ
Αόριστες υποσχέσεις για τα Κέντρα Υγείας

Με δεδομένη την πολιτική της κυβέρνησης στην Υγεία μέσω των συγχωνεύσων, οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής παραμένουν σε ετοιμότητα
Με δεδομένη την πολιτική της κυβέρνησης στην Υγεία μέσω των συγχωνεύσων, οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής παραμένουν σε ετοιμότητα
Τη γενικόλογη απάντηση ότι δε θα κλείσει κανένα απ' τα οχτώ Κέντρα Υγείας (ΚΥ) στην Ανατολική Αττική έδωσε χτες ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης σε εκπροσώπους φορέων της περιοχής, οι οποίοι έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας υποσχέθηκε ενίσχυση των ΚΥ για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία, χωρίς ωστόσο να αναφέρει κάτι το συγκεκριμένο στο βασικό αίτημα των φορέων της περιοχής για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να διασφαλιστεί η συνεχής και σε 24ωρη βάση λειτουργία των ΚΥ. Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πήραν μέρος Λαϊκές Επιτροπές, Ομάδες Γυναικών, εμποροεπαγγελματίες, επιτροπές ανέργων και συνταξιουχικές ενώσεις της Ανατολικής Αττικής μετά από κάλεσμα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λαυρίου (ΕΚΛ). Στη συγκέντρωση, παρευρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας και ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής του ΚΚΕ.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον υπουργό Υγείας οι φορείς μετέφεραν την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα ΚΥ της περιοχής, όπου λείπουν βασικές ειδικότητες γιατρών όπως παιδιάτρων, ορθοπεδικών, γυναικολόγων, στην απαξίωση τεχνολογικού εξοπλισμού που μένει αδρανής, εξαιτίας έλλειψης χειριστών (π.χ. ακτινολόγων), αλλά και αναλώσιμων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της 24ωρης λειτουργίας και της ανάγκης να υπάρχει συνεχής λειτουργία όλων των ΚΥ. Ακόμα η αντιπροσωπεία έθεσε το χαράτσι των 5 ευρώ στα ΚΥ και την ανάγκη να σταματήσει άμεσα, γιατί πλήττει σοβαρά την τσέπη της λαϊκής οικογένειας που στενάζει στην ανεργία και την υποαπασχόληση. Τέλος, εκφράστηκε η αντίθεση στην υποβάθμιση συνολικά της Υγείας και του κλεισίματος των νοσοκομείων, κέντρων Υγείας και στις απολύσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

Στους συγκεντρωμένους μίλησαν ο Γιάννης Γκιόκας και ο Βάλσαμος Συρίγος, πρόεδρος του ΕΚΛ. Σε ανακοίνωσή του, μετά τη συγκέντρωση, το ΕΚΛ, μεταξύ των άλλων επισημαίνει: «Ξέρουμε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι αντιλαϊκή και αντιδραστική. Οι αναδιαρθρώσεις και στην υγεία είναι συμφωνημένες στο πλαίσιο της ΕΕ των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων και σκοπό έχουν την αύξηση της κερδοφορίας των ιδιωτών που αναπτύσσουν δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας και την επιχειρηματική δράση των δημόσιων δομών Υγείας, με την ταυτόχρονη απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση παροχών υγείας προς όλο το λαό. Χρειάζεται να υπάρξει ένα ισχυρό κίνημα αντίστασης για να μην επιτραπούν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και στην Υγεία. Είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων, όλου του λαού , να διεκδικήσουν πραγματικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία, τέτοια που να καλύπτει τις ανάγκες όλων χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς, την 24ωρη λειτουργία των ΚΥ, για να καλύπτουν τις ανάγκες της κάθε περιοχής».


Δουλειά μέχρι ... λιποθυμικής πτώσεως

Η εντατικοποίηση της δουλειάς που έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να ξεπερνούν τα ανθρώπινα φυσικά όρια και να πέφτουν κάτω σαν τα «κοτόπουλα» από την εξάντληση αποτελεί ....φυσικό φαινόμενο στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας.

Στη Ρόδο, στο ξενοδοχείο «PARADISE» του ομίλου «ALDEMAR», οι εργαζόμενοι εξαιτίας της εντατικοποίησης της εργασίας, ξεπερνούν τις ανθρώπινες αντοχές με αποτέλεσμα τα ατυχήματα να ακολουθούν το ένα το άλλο. Συγκεκριμένα, μόλις χτες ένας μάγειρας στην προσπάθειά του να βγάλει πέρα τον τεράστιο όγκο δουλειάς, γλίστρησε μπροστά από τον πάγκο της κουζίνας, έπεσε και χτύπησε στο κεφάλι και στο σαγόνι με αποτέλεσμα να διακομιστεί σε νοσοκομείο και να του κάνουν ράμματα.

Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 14 Ιούλη, μια εργαζόμενη που δούλευε στη λάντζα του εστιατορίου υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, διακομίστηκε στο νοσοκομείο όπου και νοσηλεύτηκε, ευτυχώς εκτός κινδύνου. Είχε προηγηθεί έντονη εργασία στο τμήμα που δούλευε και μόλις κόπασε λίγο η δουλειά, πριν προλάβει να πάρει ανάσα, πήρε εντολή να πάει σε άλλο τμήμα όπου εκείνη τη στιγμή η δουλειά βρισκόταν στο απόγειό της. Αμέσως μετά, αφού έπεσε λίγο η ένταση της εργασίας, την ξαναέστειλαν για δουλειά στο αρχικό της πόστο. Στην έκκλησή της για λίγα λεπτά ξεκούρασης η απάντηση ήταν αρνητική και με επιτακτικό τρόπο της ζήτησαν να συνεχίσει τη δουλειά. Λίγο αργότερα κατέρρευσε. Το περιστατικό αυτό φαίνεται πως δε συγκίνησε ούτε κατ' ελάχιστο την εργοδοσία καθώς μια μέρα αργότερα, τη Δευτέρα 15 Ιούλη, άλλη μια εργαζόμενη που δούλευε επίσης στη λάντζα, με ανάλογες συνθήκες εργασίας, κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της δουλειάς κι έπεσε λιπόθυμη.

Στην Κέρκυρα, πριν από λίγες μέρες, μια καμαριέρα σε ξενοδοχείο της πόλης (μεγάλου ομίλου), εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μετά από 10 χρόνια δουλειάς εξαιτίας της εντατικοποίησης της εργασίας και των τρομοκρατικών και αυταρχικών συνθηκών δουλειάς. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την ίδια, ήταν το λιποθυμικό επεισόδιο που υπέστη κατά τη διάρκεια της δουλειάς. Ολα αυτά τα χρόνια, «χτυπούσε» 12ωρα δουλειάς κι είχε αντιμετωπίσει προϊσταμένους με αυταρχική συμπεριφορά που έβριζαν και απαιτούσαν χωρίς δεύτερη συζήτηση, να δουλεύει ακατάπαυστα για να τελειώσει τα δωμάτια, να σφουγκαρίζει πέφτοντας στα γόνατα, χωρίς να έχει το δικαίωμα της διαμαρτυρίας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ