Σελ. /16
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Ιούλη 2013 - αριθ. φύλλου: 11610

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΝΙΚΟΣ ΜΑΜΑΓΚΑΚΗΣ
Ενας χαρισματικός μουσικός δημιουργός

Ο Νίκος Μαμαγκάκης ανήκε σε μια γενιά δημιουργών, η οποία, αφ' ενός αφομοίωσε με μοναδικό τρόπο τις διαφορετικές πολιτισμικές επιρροές που άνθισαν στο φιλόξενο «περιβόλι» του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού, αφ' ετέρου αυτό συνέβη όντας «σφυρηλατημένη» στο «καμίνι» της αιματοβαμμένης πορείας του ελληνικού λαού - από το Επος του '40, την κατοχή και την Εθνική Αντίσταση, την εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και τους μετέπειτα αγώνες - γεγονός που «σφραγίζει» αντικειμενικά το ιδεολογικό και συναισθηματικό «φόντο» αυτού του δημιουργικού «ηφαιστείου». Ο Ν. Μαμαγκάκης είναι χαρακτηριστικός εκπρόσωπος αυτής της αντίληψης για τη μουσική και το γεγονός ότι ακριβώς ως μουσικός αυτοπροσδιοριζόταν - όντας ήδη σπουδαίος και διεθνώς αναγνωρισμένος συνθέτης - και ότι δεν έκανε διαχωρισμούς σε «είδη» είναι ίσως το «κλειδί» για όποιον θέλει να ερμηνεύσει το πώς μπορούσε αυτό το ανήσυχο πνεύμα να «κολυμπά» με άνεση από τη μουσική παράδοση της πατρίδας του της Κρήτης, έως την πρωτοποριακή ηλεκτρονική μουσική και από το ρεμπέτικο τραγούδι και τη μουσική για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση έως το συμφωνικό έργο.


ΣΕΛ.  3


ΝΤΟΠΑΡΙΣΜΑ
Προϊόν του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού

Με αφορμή τα τελευταία κρούσματα ντόπινγκ στον κλασικό αθλητισμό (Πάουελ, Γκέι, κ.τ.λ.) άνοιξε και πάλι η κουβέντα για τα «βιονικά» ρεκόρ, τους υπεραθλητές και το ρόλο των πολυεθνικών και των φαρμακοβιομηχανιών στον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό.


ΣΕΛ.  8
ΟΓΕ
Στο πλευρό του λαού της Κούβας

Την οργάνωση δράσης ενάντια στην παράνομη φυλάκιση των Κουβανών πατριωτών στις ΗΠΑ εδώ και 15 χρόνια αποφάσισε η ΠΔΟΓ. Η ΟΓΕ μέλος και συντονίστρια οργάνωση του Ευρωπαϊκού Γραφείου της ΠΔΟΓ αναπτύσσει δράση για την απελευθέρωση των Κουβανών πατριωτών.


ΣΕΛ.  16
ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΦΥΤΑ
Κυρίαρχοι των αρχέγονων θαλασσών

Η αύξηση στην ποσότητα και στο θρεπτικό περιεχόμενο του φυτοπλαγκτόν που βρίσκεται στη βάση της θαλάσσιας τροφικής πυραμίδας, συνόδεψε τη μαζική εμφάνιση νέων ειδών στο Μεσοζωικό και Καινοζωικό αιώνα, ενώ η εξέλιξη τους, τροφοδότησε την εμφάνιση και κυριαρχία της σύγχρονης θαλάσσιας πανίδας.


ΣΕΛ.  9
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αναγκαστική... «εξαγωγή» αρχαιοτήτων

Σε προπαγανδιστική «ατραξιόν» των ιμπεριαλιστών μετατρέπεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καμπούλ.


ΣΕΛ.  5

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ