ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Ιούλη 2013
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΟΓΕ
Στο πλευρό του λαού της Κούβας ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών

Από την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε η ΟΓΕ στην πρεσβεία των ΗΠΑ στις 5 Ιούλη
Από την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε η ΟΓΕ στην πρεσβεία των ΗΠΑ στις 5 Ιούλη
Την οργάνωση σειράς πρωτοβουλιών ενάντια στην παράνομη φυλάκιση των Κουβανών πατριωτών που βρίσκονται έγκλειστοι στις φυλακές των ΗΠΑ εδώ και 15 χρόνια αποφάσισε πρόσφατα η Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών (ΠΔΟΓ). Η απόφαση αυτή συνοδεύτηκε από κάλεσμα προς τις οργανώσεις - μέλη της σε όλο τον κόσμο να αναπτύξουν σχετική δραστηριότητα. Η ΟΓΕ, μέλος της ΠΔΟΓ και συντονίστρια οργάνωση του Ευρωπαϊκού Γραφείου της, ανταποκρίθηκε άμεσα και πραγματοποίησε στις αρχές του μήνα παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ, ενώ με διάφορους τρόπους και μορφές θα δώσει συνέχεια σε αυτή την προσπάθεια. Σχετικά με τη δράση της ΟΓΕ γύρω από το ζήτημα της απελευθέρωσης των Κουβανών πατριωτών αλλά και γενικότερα για την υπεράσπιση της σοσιαλιστικής Κούβας, συζητάμε με τη Χριστίνα Σκαλούμπακα, αντιπρόεδρο της ΟΓΕ και υπεύθυνη των διεθνών σχέσεων της ομοσπονδίας.

-- Πώς υποδέχθηκε η ΟΓΕ την πρόσκληση της ΠΔΟΓ για την ανάληψη πρωτοβουλιών με αίτημα την απελευθέρωση των Κουβανών πατριωτών;

-- Η ΟΓΕ ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα και ήδη διοργάνωσε, την Παρασκευή 5 Ιούλη, την πρώτη παρέμβασή της στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της ΠΔΟΓ. Με τη συμμετοχή γυναικών από τους συλλόγους και τις ομάδες της Αττικής προχωρήσαμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Επιδώσαμε κείμενο διαμαρτυρίας, απευθυνόμενο στον πρέσβη των ΗΠΑ, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση και των 5 Κουβανών πατριωτών και την επιστροφή τους στην πατρίδα τους, καθώς και την άμεση άρση του εγκληματικού αποκλεισμού της Κούβας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Παράλληλα, με τη μαζική μας παρουσία έξω από την πρεσβεία, με τις εκατοντάδες ανακοινώσεις που μοιράσαμε, προσπαθήσαμε να ενημερώσαμε πλατιά για το περιεχόμενο και το αίτημα της κινητοποίησής μας.

-- Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΟΓΕ ασχολείται με το ζήτημα, καθώς και στο παρελθόν έχει αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες. Μπορούμε να υπενθυμίσουμε ορισμένες από αυτές;

-- Οι πρωτοβουλίες της ΟΓΕ δεν ξεκινούν σήμερα, ούτε θα μπορούσαν να είναι οι πρώτες, αφού πρόκειται για ένα ζήτημα που χρονίζει. Η σύλληψη των 5 Κουβανών έγινε στις 12 Σεπτέμβρη 1998. Πρόκειται για τους Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνιο, Αντόνιο Γκερέρο, Φερνάντο Γκονζάλες, όπως και για τον Ρενέ Γκονζάλες, που έχει σήμερα αποφυλακιστεί αλλά ακόμα ισχύουν περιοριστικοί σε βάρος του όροι. Οι 5 Κουβανοί κατάφεραν να διεισδύσουν σε εγκληματικές ομάδες του Μαϊάμι και να αποκαλύψουν τις σχεδιαζόμενες επιθέσεις τους κατά της Κούβας με αποτέλεσμα να συλληφθούν, να δικαστούν και να τους επιβληθούν πολύχρονες και άδικες ποινές φυλάκισης. Η καταδίκη και η φυλάκισή τους είναι μέρος της προσπάθειας των ΗΠΑ να ποινικοποιήσουν και να τρομοκρατήσουν τους λαούς που αντιστέκονται στα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια, όπως ο λαός της Κούβας. Επομένως, για την ΟΓΕ είναι αυτονόητη η ανάγκη να αναδεικνύει το ζήτημα, να διεκδικεί και να παλεύει για την απελευθέρωσή τους.

Ενδεικτικά μπορούμε να υπενθυμίσουμε δυο παλιότερες πρωτοβουλίες της ΟΓΕ. Το Μάιο του 2010, επιδώσαμε στην πρεσβεία των ΗΠΑ κείμενο διαμαρτυρίας με εκατοντάδες υπογραφές από συλλόγους και ομάδες, γυναικείες οργανώσεις, γυναίκες συνδικαλίστριες, καλλιτέχνες, επιστήμονες. Η διαμαρτυρία εκείνη είχε επίκεντρο την άρνηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να χορηγήσει βίζα στην Ολγα Σαλανουέβα, σύζυγο του Ρενέ Γκονζάλες, και την Αντριάνα Πέρεζ, σύζυγο του Χεράρδο Ερνάντες, για να επισκεφτούν τους συζύγους τους στις φυλακές των ΗΠΑ. Το αίτημά τους απορρίφθηκε μάλιστα 8 φορές με το έωλο και προσχηματικό επιχείρημα ότι αποτελούν «απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ». Αξίζει ακόμα να αναφέρουμε πως το Σεπτέμβρη του 2011, με την ευκαιρία της πραγματοποίησης της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Γραφείου της ΠΔΟΓ στην Αθήνα, η οποία συνέπεσε με τη συμπλήρωση 13 ετών από τη φυλάκισή των 5 Κουβανών, η ΟΓΕ πρότεινε ψήφισμα που υιοθετήθηκε και έτσι οργανώθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ, με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων των ευρωπαϊκών οργανώσεων.

-- Τι δρόμους ανοίγει η πρωτοβουλία αυτή στην παρέμβαση της ΟΓΕ στις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων της χώρας μας;

-- Η σημασία της ανάληψης τέτοιων πρωτοβουλιών, πέρα από την έκφραση αλληλεγγύης σε ένα λαό που αντιστέκεται, έχει για την ΟΓΕ ευρύτερη σημασία. Μας δίνει τη δυνατότητα να συζητήσουμε με τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων της χώρας μας για τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των γυναικών στη σοσιαλιστική Κούβα. Πάνω σε αυτό το ζήτημα, η ΟΓΕ είχε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κουβανικού Ινστιτούτου για τη Φιλία των Λαών, τον περασμένο Μάη. Υπάρχουν μια σειρά στοιχεία που έχει ιδιαίτερη αξία να γίνουν γνωστά στις γυναίκες που σήμερα ζουν την ανεργία, την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα αν θα μπορέσουν αύριο να εξασφαλίσουν τον παιδικό σταθμό και το σχολείο, το γιατρό και το εμβόλιο, ακόμα και το φαγητό των παιδιών τους.

Για παράδειγμα, εδώ και πολλά χρόνια οι γυναίκες στην Κούβα έχουν κατακτήσει το δικαίωμα στην εργασία και αποτελούν το 47,3% του εργατικού δυναμικού, προσεγγίζουν δηλαδή το μισό. Το ποσοστό της ανεργίας τείνει να είναι μηδενικό, τη στιγμή που όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε μια σειρά καπιταλιστικά κράτη η ανεργία θεριεύει με πρώτα της θύματα τους νέους και τις γυναίκες. Αξίζει ακόμα να σημειώσουμε πως στην Κούβα οι εργαζόμενες έχουν κατακτήσει μια σειρά τομείς και επαγγέλματα, στο χώρο της τεχνικής και της επιστήμης. Ο τομέας της Υγείας είναι ένα ακόμα σημείο που αξίζει να σταθούμε. Η ιατρική κάλυψη αγκαλιάζει το 99,1% των οικογενειών, δωρεάν με ευθύνη του κράτους. Η θνησιμότητα των νεογνών και των μητέρων κινείται σε πολύ μικρά ποσοστά, ο εμβολιασμός καλύπτει το σύνολο των παιδιών. Δίπλα σε αυτά, υπάρχουν τα ποσοστά που αποτυπώνουν την υψηλή συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνική ζωή, την ανάδειξη πολλών από αυτές στα όργανα και τους θεσμούς της λαϊκής εξουσίας.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, έχει σημασία να σημειώσουμε την κλιμάκωση της εκστρατείας ενάντια στην Κούβα από την ΕΕ, και μάλιστα με τις δυνάμεις των αστικών και οπορτουνιστικών κομμάτων να βρίσκονται σε πλήρη σύμπλευση. Για παράδειγμα, πριν λίγες μόλις μέρες το Ευρωκοινοβούλιο απένειμε το «βραβείο Ζαχάρωφ» στον Γκιγιέρμο Φαρίνας, που αποδεδειγμένα συνδέεται με πολυπλόκαμους δεσμούς με τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τις αστικές κυβερνήσεις των κρατών-μελών της και επιχειρηματικούς ομίλους.

Το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα και η ίδια η ΠΔΟΓ χρωστούν πολλά στην Κούβα, καθώς η γυναικεία της οργάνωση έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και τον προσανατολισμό του διεθνούς γυναικείου κινήματος. Αξίζει να αναφέρουμε την ιδιαίτερη συμβολή της Κουβανής επαναστάτριας Βίλμα Εσπίν, που διατέλεσε αντιπρόεδρος της ΠΔΟΓ, που με τη ζωή και τη δράση της έγινε σύμβολο για το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

-- Με ποιους τρόπους και μορφές πρόκειται η ΟΓΕ να δώσει συνέχεια τους επόμενους μήνες στη δράση αυτή;

-- Η ίδια η ΠΔΟΓ έχει θέσει τη βάση για να έχει η δράση συνέχεια, καθώς έχει αποφασίσει να οργανώνονται πρωτοβουλίες στις 5 κάθε μήνα, με αφετηρία την 5η του Ιούλη. Το επόμενο διάστημα τη σκυτάλη θα πάρουν οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ σε όλη τη χώρα, με τις δικές τους πρωτοβουλίες. Οι μορφές που μπορεί αυτές να παίρνουν είναι, ανάμεσα σε άλλα, η πλατιά εξόρμηση στις γυναίκες, η οργάνωση μιας συζήτησης, η πραγματοποίηση μιας εκδήλωσης ακόμα και με πολιτιστικό χαρακτήρα. Το ζητούμενο είναι να δυναμώσει η απαίτηση για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών. Ταυτόχρονα μας ενδιαφέρει να δυναμώσει η λαϊκή πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και στις συμμαχίες του κεφαλαίου ώστε οι λαοί να καθορίζουν το παρόν και το μέλλον τους.


Ευτ.Χαϊντ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ