ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Ιούλη 2013
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αναγκαστική... «εξαγωγή» αρχαιοτήτων

Σε προπαγανδιστική «ατραξιόν» των ιμπεριαλιστών μετατρέπεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καμπούλ

Το Μουσείο στην Καμπούλ όπως ήταν το 2003
Το Μουσείο στην Καμπούλ όπως ήταν το 2003
Σε «μόνιμο» αντικείμενο άγριας ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας τείνει να μετατραπεί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, την ώρα που οι ιμπεριαλιστές έχουν μετατρέψει εδώ και χρόνια τον περίφημο «Θησαυρό της Βακτριανής»... σε περιοδεύον «τσίρκο», παρουσιάζοντάς τον σε όλο τον κόσμο, με όσους κινδύνους αυτό σημαίνει για τις σημαντικές αρχαιότητες που τον αποτελούν.

Τα κυρίαρχα διεθνή ΜΜΕ προσπαθούν, με περιοδικά αφιερώματα, να δείξουν ουσιαστικά ότι η πολιτιστική κληρονομιά του Αφγανιστάν... «προστατεύεται» από τους ίδιους τους ιμπεριαλιστές(!) που τη διέλυσαν, «βάζοντας» το «χεράκι» τους καθ' όλη τη διάρκεια του χάους που επικράτησε μετά την πτώση του λαϊκού καθεστώτος του Αφγανιστάν με την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων το 1989 και τη μετατροπή της χώρας σε «τσιφλίκι» των «μαντρόσκυλων» των ΗΠΑ, τους Ταλιμπάν και, λίγο αργότερα, των ίδιων των ΗΠΑ και των άλλων ιμπεριαλιστών συμμάχων τους με την εισβολή.

Με την πτώση του λαϊκού καθεστώτος και την αποχώρηση της ΕΣΣΔ από το Αφγανιστάν, η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Καμπούλ αποτέλεσαν αντικείμενα εκτεταμένων λεηλασιών και καταστροφών. Σε δεκάδες χιλιάδες ανέρχονται τα αντικείμενα που κλάπηκαν. Υπολογίζεται ότι το 70% της συλλογής της - περίπου 70.000 κομμάτια - χάθηκε σε λεηλασίες. Και τώρα η προπαγάνδα: «Με τη βοήθεια των ξένων κυβερνήσεων, περίπου 9.000 από αυτά τα αντικείμενα έχουν ανακτηθεί μέχρι στιγμής από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία και αλλού» σύμφωνα με πρόσφατο τηλεγράφημα του AP. Η ...«πρώτη δόση» με την επιστροφή 1.500 αντικειμένων έγινε το 2009. Η «πρωτοφανής» «ικανότητα» των αστυνομικών υπηρεσιών της Δύσης στο «χτύπημα» της αρχαιοκαπηλίας... ειδικά σε ό,τι αφορά στο Αφγανιστάν ίσως να σχετίζεται και με το ότι πλήθος πολιτιστικών θησαυρών του Αφγανιστάν «βρέθηκαν» να αποτελούν το γνωστό τότε και ως «εξόριστο μουσείο» της χώρας που στεγαζόταν στο ...Μπούμπεντορφ της Βόρειας Ελβετίας. Με την ΟΥΝΕΣΚΟ το 2006 να «εκτιμά» ότι θα μπορούσαν από τότε να επιστρέψει στην Καμπούλ! Το «εξόριστο Μουσείο» του Αφγανιστάν, στεγαζόταν στο Μπούμπεντορφ της βόρειας Ελβετίας (κοντά στη Βασιλεία) από το 1998, που άρχισαν να βγαίνουν στο εξωτερικό οι θησαυροί της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, για να μην καταστραφούν στη διάρκεια του πολέμου μεταξύ των Ταλιμπάν και της «Βόρειας Συμμαχίας». Η διαδικασία της «φυγάδευσης» διήρκεσε έως το 2001.

Εκθεση για τη Βακτριανή... χωρίς αυτήν

Από το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Καμπούλ
Από το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Καμπούλ
Αυτή τη φορά, η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα αναζωπυρώνεται, με αφορμή μια περιοδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καμπούλ με τίτλο «Οι 1.000 πόλεις της Βακτριανής». Ομως, όπως αναγκάζεται να παραδεχθεί το AP, «η έκθεση δεν θα περιλαμβάνει κανένα από τα θρυλικά "χρυσά της Βακτριανής"» δηλαδή τη συλλογή από δεκάδες χιλιάδες χρυσά και ασημένια νομίσματα, κορόνες και κοσμήματα ηλικίας πάνω από 2.000 ετών, «γιατί το μουσείο δεν διαθέτει τα μέτρα ασφαλείας για να τα κρατήσει ασφαλή»! «Αντ 'αυτού η συλλογή ταξιδεύει ανά τον κόσμο» και «ήδη παρουσιάστηκε στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, την Εθνική Πινακοθήκη στην Ουάσιγκτον και αλλού», ενώ τώρα παρουσιάζεται στο Μουσείο της Μελβούρνης στην Αυστραλία!

Ο θησαυρός της Βακτριανής άρχισε να αποκαλύπτεται από το 1978 από σοβιετική αρχαιολογική αποστολή σε συνεργασία με τις τότε αρχαιολογικές υπηρεσίες του Αφγανιστάν, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής αρχαιολόγο, Βίκτορα Σαρηγιαννίδη. Τα ευρήματα αναδείχθηκαν, συντηρήθηκαν και εκτέθηκαν κανονικά στο μουσείο της Καμπούλ. Αμέσως μετά την αποχώρηση της ΕΣΣΔ και την επικράτηση της αντεπανάστασης στο Αφγανιστάν τη 10ετία του '80, οι υπάλληλοι του μουσείου, διαβλέποντας τον κίνδυνο «εξαφάνισης» του θησαυρού, τον έκρυψαν σε ένα θησαυροφυλάκιο της κεντρικής τράπεζας (άλλη εκδοχή «θέλει» το θησαυροφυλάκιο να βρίσκεται στο προεδρικό μέγαρο). Σε κάθε περίπτωση, ο θησαυρός γλίτωσε και από τους Ταλιμπάν και «ανακαλύφθηκε»(;) εκ νέου στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, οπότε και απομακρύνθηκε από τη χώρα για τα μουσεία της Δύσης...

Από το Θησαυρό της Βακτριανής
Από το Θησαυρό της Βακτριανής
Το ότι αυτό που συμβαίνει με την πολιτιστική κληρονομιά του Αφγανιστάν, όπως και του Ιράκ, της Συρίας ή της Λιβύης είναι βασικά αποτέλεσμα οργανωμένου κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας ως «παρελκόμενο» των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, το παραδέχονται - εμμέσως πλην σαφώς - και διεθνείς οργανισμοί που λειτουργούν εντός του ιμπεριαλιστικού πλαισίου. Για παράδειγμα, κατά τις εργασίες της 21ης Γενικής Συνόδου του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM: ιδρύθηκε το 1946 ως «μη κυβερνητικός οργανισμός» από αρχαιολόγους, ιστορικούς της τέχνης, μουσειολόγους, συντηρητές κ.ά. σαν αντικειμενική ανάγκη μετά την καταστροφή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τέθηκε υπό την υποστήριξη της ΟΥΝΕΣΚΟ) στη Βιέννη το 2006 με τη συμμετοχή 2.300 συνέδρων από 90 χώρες και με θέμα «Μουσεία και παγκόσμια κληρονομιά» ανακοινώθηκε και δημοσίευση του τέταρτου «Κόκκινου Καταλόγου» (2006) για την πολιτιστική κληρονομιά που βρίσκεται παγκοσμίως σε κίνδυνο, με έμφαση στο Αφγανιστάν. Εκεί διαπιστώνεται ότι «η κληρονομιά του Αφγανιστάν πάσχει τρομερά κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών από τον πόλεμο (...) Και παρά τη δέσμευση του ΝΑΤΟ από το 2001, οι ιστορικοί και πολιτιστικοί θησαυροί της χώρας λεηλατούνται ακόμα, για να εκπληρώσουν συνεχείς απαιτήσεις από το εξωτερικό»...


Από το Θησαυρό της Βακτριανής
Από το Θησαυρό της Βακτριανής

Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ