ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούλη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Την «τρενάρουν» όσο μπορούν

Δεν είναι απίθανο, ολόκληρες οι επιστροφές ΦΠΑ στους Ελληνες αγρότες για το 2012 να μην έχουν καταβληθεί ούτε στο τέλος του φθινοπώρου, όταν η κυβέρνηση θεσμοθετεί επιστροφές στους μεγαλοεπιχειρηματίες εντός 90 ημερών

Icon

Μπορεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να υποσχέθηκε πριν από λίγο διάστημα ότι η επιστροφή ΦΠΑ στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβρη, όμως όπως όλα δείχνουν αν τελικά δοθούν χρήματα πίσω, αυτά θα υπολείπονται κατά πολύ της πραγματικής αξίας των συναλλαγών που εκτέλεσαν το 2012 οι Ελληνες αγρότες.

Το ζήτημα είχε φέρει στη Βουλή το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Μωραΐτης, όμως η κυβέρνηση είχε αποδώσει το πρόβλημα της καθυστέρησης στους «σχολαστικούς ελέγχους», στους οποίους επιδίδονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα καταβολής χρημάτων σε μη δικαιούχους, όπως είχε συμβεί κατά το παρελθόν. Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλος, απαντώντας για λογαριασμό της κυβέρνησης είχε παρουσιάσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από τους 292 χιλιάδες δικαιούχους αγρότες επιστροφής ΦΠΑ ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, οι 37 χιλιάδες πήραν 244 εκατομμύρια ευρώ παρουσιάζοντας πλαστά τιμολόγια.

Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί από τους υπάρχοντες ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να μην προκύπτει τέτοια καθυστέρηση επιστροφών στους πραγματικούς δικαιούχους, αλλά έτσι όπως προχωράει αυτή τη στιγμή η διαδικασία, όχι τον Σεπτέμβρη αλλά ούτε στο τέλος του χρόνου δε θα δουν ολόκληρα τα ποσά στους λογαριασμούς τους. Η πραγματική επιδίωξη της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι να επιβάλει μία ακόμη, έμμεση αυτή τη φορά, μείωση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες, αξιοποιώντας για καθαρά προπαγανδιστικούς λόγους φαινόμενα «απάτης», τα οποία για κάποιους μπορεί να είναι υπαρκτά.

Οπως προκύπτει από τοποθετήσεις βουλευτών ακόμη και της συμπολίτευσης - προφανώς για λόγους που εξυπηρετούν δικές τους πολιτικές σκοπιμότητες, δηλαδή να το «παίζουν φίλοι των μικρομεσαίων αγροτών», οι σχετικοί πίνακες που έχει προμηθεύσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τις αρμόδιες ΔΟΥ υπολείπονται κατά πολύ της πραγματικής μέσης αγροτικής παραγωγής, με αποτέλεσμα οι εφορίες να μην καταβάλλουν άμεσα τον ΦΠΑ, αλλά να ξεκινούν διασταυρωτικούς ελέγχους. Ανάλογο πρόβλημα παρουσιάστηκε και με τους πίνακες που αφορούν τα όρια των τιμών αγροτικών προϊόντων, βάσει των οποίων γίνονται οι επιστροφές, οι οποίοι βρίσκονταν σε μεγάλη απόκλιση από τις τιμές που εμφανίζονταν στα τιμολόγια των αγροτών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης να αναπροσαρμόσουν προς τα «πάνω» τα όρια ποσοτήτων και τιμών, βάσει των οποίων θα κινηθούν κατ' αρχήν, και για τις όποιες αποκλίσεις παρουσιαστούν να προβούν στη συνέχεια σε ελέγχους. Οπως και να 'χει το πράγμα, το ζήτημα είναι ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες της χώρας «ασφυκτιούν», ρευστό να «τρέξουν» την αγροτική τους εκμετάλλευση δεν έχουν ούτε για δείγμα και το μόνο βέβαιο είναι ότι την ώρα που η κυβέρνηση θεσμοθετεί την επιστροφή ΦΠΑ στους μεγαλοεπιχειρηματίες εντός 90 ημερών, οι μικρομεσαίοι αγρότες μπορεί να περιμένουν ακόμη και ένα χρόνο.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Θολό τοπίο για τους επόμενους μήνες

Κατά 13,4% υποχώρησαν οι νέες παραγγελίες το Μάη και ειδικά στην ευρωζώνη κατά 19,2%

Η συνεχιζόμενη κρίση της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας, αφήνει απτά τα σημάδια της στη βιομηχανία της χώρας, καθώς το σύνολο των στατιστικών δεικτών συνεχίζουν να κινούνται καθοδικά. Ενδεικτικό είναι ότι οι νέες παραγγελίες στη βιομηχανία το μήνα Μάη, οι οποίες καταγράφουν τη δυναμική της εγχώριας και της ξένης αγοράς για τους επόμενους μήνες, υποχώρησαν δραματικά κατά 13,4% σε ετήσια βάση, εξέλιξη η οποία επιβεβαιώνει ότι η κρίση συνεχίζει να δείχνει τα δόντια της στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, οι νέες παραγγελίες σε δωδεκάμηνη βάση εμφανίζουν μείωση 6,7%, έναντι 5,6% την αντίστοιχη περσινή δωδεκάμηνη περίοδο.

Το Μάη του 2013, σε σχέση με το Μάη του 2012, η μείωση κατά 13,4% των νέων παραγγελιών, οφείλεται στη μείωση των νέων παραγγελιών εγχώριας αγοράς κατά 12,9% και στη μείωση των νέων παραγγελιών εξωτερικής αγοράς κατά 14,5%. Σε ό,τι αφορά την εξωτερική αγορά, η μείωση των νέων παραγγελιών στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 19,2% και στην εξωτερική αγορά εκτός Ευρωζώνης στο 10%.

Ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία (τζίρος) το Μάη του 2013, σε ετήσια βάση, εμφάνισε άνοδο 2%, έναντι μείωσης 3,8% που είχε σημειώσει κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σε μέση δωδεκάμηνη περίοδο, ο κύκλος εργασιών παρουσιάζει μείωση 1,3%, έναντι αύξησης 4,6% που είχε σημειωθεί το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Αλλά και η αύξηση κατά 2% που εμφάνισε ο τζίρος της βιομηχανίας σε ετήσια βάση το Μάη του 2013, οφείλεται σε δύο κατά βάση βιομηχανικούς κλάδους, αυτούς των τροφίμων και των καυσίμων, με συντελεστές στάθμισης 17% και 27% αντίστοιχα στο συνολικό βιομηχανικό δείκτη. Αντίθετα, η μεγάλη πλειοψηφία των άλλων βιομηχανικών κλάδων, εμφανίζει σημαντική πτώση τζίρου.

ΚΡΑΤΙΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ
Ξεπούλημα εμπορικών, κλείσιμο των «άγονων»...

... προβλέπει η ΟΣΥΠΑ

Ξεπούλημα των εμπορικών κρατικών αεροδρομίων και κλείσιμο όσων δε «γυαλίσουν στο μάτι» των ιδιωτών προβλέπει η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), υποστηρίζοντας ότι μετά το βέβαιο «ναυάγιο» της διαγωνιστικής διαδικασίας που έχει ξεκινήσει το ΤΑΙΠΕΔ, η επόμενη κίνηση θα είναι να πουληθούν μεμονωμένα τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, της Ρόδου ή της Κέρκυρας.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της διοίκησης της Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι επιδίωξη του ΤΑΙΠΕΔ, είναι να κλείσουν τα 19 αεροδρόμια της λεγόμενης άγονης γραμμής και να παραχωρηθούν με όρους ξεπουλήματος μόνο όσα παρουσιάζουν μεγάλη αεροπορική κίνηση. Τονίστηκε ακόμη ότι τα έσοδα της ΥΠΑ φτάνουν ετησίως τα 450 εκατ. ευρώ από τις υπερπτήσεις και τα υπόλοιπα έσοδα αεροδρομίων, ποσό που επιτρέπει την σταδιακή ανάπτυξη των υποδομών τους, δίχως κανένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης.

Ξεπουλούν και την ΕΥΑΘ

Η Εταιρεία Υδρευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) παίρνει σειρά στη μαύρη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ η συγκυβέρνηση δημιουργεί εκείνο το ρυθμιστικό πλαίσιο που προωθείται σε όλη τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, θα εξασφαλίζει υψηλή κερδοφορία στους υποψήφιους «επενδυτές» που θα εκμεταλλευτούν το αγαθό του νερού.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, καταρτίζουν τους όρους που θα περιλαμβάνει η τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης της ΕΥΑΘ μεταξύ των οποίων και συγκεκριμένο ρυθμιστικό πλαίσιο και μεθοδολογία για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων...».

Υποκριτικά στη συνέχεια αναφέρεται στην ανακοίνωση, ότι με τη σύμβαση παραχώρησης διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού ως φυσικού πόρου και η παροχή του στους καταναλωτές με οικονομικά προσιτούς όρους. Και αυτή η «διασφάλιση» του δημόσιου χαρακτήρα του νερού, θα γίνει με την παράδοση της ΕΥΑΘ στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Στο δε θέμα της τιμολόγησης του νερού, υπάρχει μια σκόπιμη προφανώς αντίφαση. Από τη μία πλευρά αναφέρεται, ότι το νέο μέσο επιτρεπόμενο έσοδο εκτιμάται ότι θα προσδιοριστεί μεταξύ του 1,23 - 1,31 ευρώ ανά κυβικό μέτρο και ως μέτρο σύγκρισης παίρνουν τη σημερινή τιμή, η οποία έχει καθοριστεί στο 1,35 ευρώ το κυβικό μέτρο.

Ωστόσο το υποτιθέμενο αυτό «δώρο», δεν είναι παρά το «τυράκι» στη «φάκα» της ιδιωτικοποίησης, καθώς στη συνέχεια αναφέρεται στο μηχανισμό τιμολόγησης του νερού από την ιδιωτική πλέον ΕΥΑΘ, ο οποίος θα περιλαμβάνει τα λειτουργικά έξοδα, το κόστος συντήρησης, τις αποσβέσεις και την απόδοση του κεφαλαίου. Το τιμολόγιο δηλαδή θα προσδιορίζεται με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και κατ' επέκταση την απόσπαση υψηλών κερδών για εκείνους που θα εξαγοράσουν την εταιρεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ