ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να σταματήσει κάθε διαδικασία κατάσχεσης σπιτιών

Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Παρέμβαση για να σταματήσει κάθε διαδικασία κατάσχεσης σπιτιών ανέργων και χρεοκοπημένων λαϊκών νοικοκυριών έκανε το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. Στην Ερώτηση, που απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, και την οποία υπογράφει ο βουλευτής Χρ. Κατσώτης, τονίζεται:

«Πληθαίνουν τα κρούσματα κατάσχεσης σπιτιών ανέργων, χρεοκοπημένων λαϊκών νοικοκυριών από δημόσιους οργανισμούς κι εφορίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, η αναγκαστική κατάσχεση σπιτιού άνεργου, εδώ και 3 χρόνια, μεταλλεργάτη, πατέρα 2 ανήλικων παιδιών, στην οποία προχώρησε το Δημόσιο. Το σπίτι αυτό που το απέκτησε με τον κόπο μιας ζωής και το χρωστάει και στην τράπεζα, είναι και το μόνο που του έχει μείνει. Τώρα, κινδυνεύει να το χάσει γιατί οφείλει στην εφορία 1.677,95 ευρώ, που με τις προσαυξήσεις έφτασαν τα 2.173,81 ευρώ.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 25/6, από δικαστικό επιμελητή του Πρωτοδικείου Αθηνών, σε εκτέλεση της υπ' αριθμ. 12799/150/2013 έγγραφης παραγγελίας του προϊσταμένου της ΔΟΥ Δ' (Πειραιά Δ', ΣΤ'). Μάλιστα, η εφορία, με την πράξη καθορισμού χρεών, ορίζει ως "πρώτη προσφορά" το ποσό των 70.000 ευρώ, προφανώς σαν τιμή εκκίνησης για πιθανή μελλοντική πράξη πλειστηριασμού του σπιτιού. Να σημειωθεί, επιπλέον, για την κατάσταση του άνεργου μεταλλεργάτη και της οικογένειάς του, ότι ζουν χωρίς ρεύμα εδώ και 7 μήνες.

Πριν 1 μήνα στην ίδια θέση είχε βρεθεί ένας ακόμα άνεργος μεταλλεργάτης της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Κινδύνευσε να χάσει το σπίτι του επειδή όφειλε στην ΕΥΔΑΠ το εξευτελιστικό ποσό των 831 ευρώ. Η εταιρεία, αφού του είχε πάρει το ρολόι, πήγε να βγάλει το σπίτι του στο σφυρί, ξεκινώντας διαδικασία αναγκαστικής κατάσχεσης.

Τα παραπάνω περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα και ιδιαίτερα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Πειραιά - Περάματος - Σαλαμίνας, που το ποσοστό της ανεργίας έχει ξεπεράσει το 90%. Χιλιάδες απολύσεις, απλήρωτοι εργαζόμενοι για μήνες, διαθεσιμότητα και εκ περιτροπής εργασία. Η πλειοψηφία των ανέργων δεν έχει πια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αφού δεν έχουν καν αυτά τα 50 ένσημα, που χρειάζονται για να ανανεωθούν τα βιβλιάρια ασθενείας. Πλέον οικογένειες δεν έχουν να πάνε σε γιατρό τα παιδιά τους. Εκατοντάδες οι σοβαρά ασθενείς, που έχουν σταματήσει να παίρνουν τα φάρμακά τους και άλλοι πολλοί, που έχουν προβλήματα υγείας και δεν κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις.

Οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης όπως και των προηγούμενων είναι τεράστιες. Παρά και τις επανειλημμένες παρεμβάσεις των σωματείων, δεν έχει προχωρήσει σε καμιά παρέμβαση για τη στήριξη των ανέργων και των οικογενειών τους, που η πολιτική της τους έχει τσακίσει, τους έχει καταδικάσει στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί τι μέτρα κατεπείγοντος χαρακτήρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να σταματήσει η διαδικασία κατάσχεσης της κατοικίας του άνεργου μεταλλεργάτη.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των ανέργων. Την περίοδο της ανεργίας να ισχύει αναστολή πληρωμών των δανείων και απαγόρευση κατάσχεσης και πλειστηριασμού κατοικίας. Μείωση των τιμολογίων στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο νερό και το σταθερό τηλέφωνο κατά 50% και απαγόρευση διακοπής της σύνδεσής τους.
  • Να παρασχεθεί πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους άνεργους.
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Επιταχύνεται η ιδιωτικοποίηση

Κόντρες ομάδων συμφερόντων στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Σε νέα φάση μπαίνει το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς χτες το απόγευμα κατατέθηκαν οι προσφορές των τραπεζών - μνηστήρων που καραδοκούν να αρπάξουν το ΤΤ για να γιγαντώσουν ακόμα περισσότερο τα μεγέθη τους, μέσα στα πλαίσια των ανακατατάξεων και αναδιαρθρώσεων που εντάθηκαν τους τελευταίους μήνες. Το «φιλέτο» σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι είναι σημαντικό, μια και γύρω από τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση, φαίνεται να βγήκαν τα μαχαίρια, από πλευράς διαφόρων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Το ΤΤ, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, έχει περάσει υπό τον έλεγχο του λεγόμενου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, του φορέα που έχει αναλάβει να διαχειριστεί τα 50 δισ. ευρώ που δόθηκαν από την τρόικα ως κεφάλαιο ενίσχυσης των τραπεζών, ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι της χώρας. Προτάσεις για την απόκτηση του ΤΤ, κατέθεσαν, η ΑΛΦΑ Τράπεζα, η Εθνική και η ...«Γιούρομπανκ», που επίσης έχει περάσει υπό τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι διαδικασίες αξιολόγησης των προτάσεων θα κρατήσουν μερικές μέρες, ωστόσο στην κυβέρνηση επιθυμούν το θέμα να κλείσει όσο γίνεται πιο γρήγορα, προκειμένου να μπορεί να παρουσιάζει απτά αποτελέσματα στο τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν είχαν επιβεβαιωθεί μέχρι αργά το βράδυ, με αφορμή το ΤΤ, και τον τρόπο που εξελίχθηκαν οι διαδικασίες του διαγωνισμού για την παραχώρηση του, δημιουργήθηκε ένταση στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στελέχη φέρονταν διατεθειμένα να παραιτηθούν, επειδή, όπως υποστηρίζεται υπήρξαν παρεμβάσεις και ασκήθηκαν πιέσεις. Ως παρέμβαση, αναφέρεται η αλλαγή της προϋπόθεσης που υπήρχε για την καταβολή μετρητών από τον υποψήφιο μνηστήρα, και της αντικατάστασής της με τη δυνατότητα του αγοραστή να πληρώσει με ...μετοχές.

Οι προοπτικές απόκτησης ενός φορέα όπως το ΤΤ και η δυνατότητα του νέου ιδιοκτήτη να βάλει χέρι στις λαϊκές αποταμιεύσεις, αλλά και στο ευρύ δίκτυο των εκσυγχρονισμένων με χρήματα των εργαζομένων καταστημάτων του, είναι εύλογο ότι προκαλεί κόντρες και αντιπαραθέσεις.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η τρόικα που σε άλλες συνθήκες πιέζει για τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του τραπεζικού κεφαλαίου, τούτη τη φορά φαίνεται πως επιθυμεί να «περάσει» το ΤΤ στη «Γιούρομπανκ». Η λογική τους είναι απλή και κυνική. Οταν το Σεπτέμβρη το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ξεκινήσει τις επαφές για την παραχώρηση πακέτων μετοχών της «Γιούρομπανκ» σε ιδιώτες, θέλει η συγκεκριμένη τράπεζα να διαθέτει ατού, για να προσελκύσουν αγοραστές. Και το ΤΤ θεωρείται ότι μπορεί να παίξει το ρόλο του μαγνήτη...

ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
Μεγαλύτερη κρίση, νέα άνοδος της ανεργίας

Δυσμενέστερες εκτιμήσεις κάνει τώρα το ΙΟΒΕ

Χειρότερες είναι οι προβλέψεις του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) - εκφράζει τις απόψεις του ΣΕΒ - για την πορεία της κρίσης το 2013, την ανεργία, ενώ παράλληλα προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Στην έκθεσή του για το β' τρίμηνο του 2013, το ΙΟΒΕ προβλέπει ότι η οικονομική δραστηριότητα θα συρρικνωθεί φέτος με ρυθμό 4,8 - 5%, εκτίμηση η οποία είναι δυσμενέστερη από την αντίστοιχη έκθεση του α' τριμήνου του τρέχοντος έτους. Για την ανεργία υποστηρίζει ότι θα κινηθεί ανοδικά και θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 27,8% και αυτό παρά την απορρόφηση μέρους των ανέργων από τουριστικές επιχειρήσεις τους θερινούς μήνες, όπου και αναμένεται άνοδος της τουριστικής δραστηριότητας, αλλά και την ενεργοποίηση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, τα οποία προσφέρουν - πρόσκαιρη - απασχόληση σε ανέργους. Παρά τα θρυλούμενα από την κυβέρνηση για αλλαγή του επενδυτικού κλίματος, το ΙΟΒΕ θεωρεί ότι «...δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις προκειμένου να εκδηλωθεί διεύρυνση της επενδυτικής δραστηριότητας από τις εγχώριες επιχειρήσεις στους επόμενους μήνες» και εκτιμά ότι η πτώση των επενδύσεων αναμένεται να διαμορφωθεί στην περιοχή του 10% το 2013.

Πρόκειται για προβλέψεις που αμφισβητούν το κλίμα αισιοδοξίας που επιχειρεί να καλλιεργήσει η συγκυβέρνηση για το τέλος της κρίσης και την απαρχή της ανάπτυξης το 2014, οι οποίες αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον επειδή ακριβώς παρουσιάζονται από το ΙΟΒΕ, που απηχεί και εκφράζει τις θέσεις των μεγάλων επιχειρήσεων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι και οι προβλέψεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στις κυβερνητικές θέσεις, κάνουν λόγο για συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και το 2014, με σαφώς μικρότερο ρυθμό σε σχέση με το 2013.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δραστικές αρνητικές συνέπειες

Σε σχόλιό του για την πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει :

«Οποιος και αν είναι ο "μνηστήρας" του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η προωθούμενη ιδιωτικοποίησή του θα συνοδευτεί με δραστικές αρνητικές συνέπειες τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τα λαϊκά στρώματα: Προδιαγράφεται νέος γύρος 500 απολύσεων, μετά τις 600 απολύσεις με την μορφή της "εθελούσιας" εξόδου που προηγήθηκαν. Οι λαϊκές αποταμιεύσεις θα γίνουν βορά στην κερδοφορία του τραπεζικού ομίλου στον οποίο θα καταλήξει. Προϋποθέτει, επίσης, δραστική επιδείνωση τόσο στους όρους των λαϊκών αποταμιεύσεων, όσο και στους όρους τραπεζικού δανεισμού για τα λαϊκά στρώματα.

Ο "μνηστήρας" του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η κατάληξη των ανταγωνισμών των τραπεζικών ομίλων που διεκδικούν την εξαγορά του, δεν αφορούν τους εργαζόμενους που απολύονται, τους δανειολήπτες που κινδυνεύει το σπίτι τους να βγει στο σφυρί, τους μικρομετόχους που καταστράφηκαν. Μονόδρομος για το λαό είναι η οργάνωση της πάλης για ρήξη με τα μονοπώλια και την ΕΕ, για να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ