ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ - ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αγώνας για ολοκληρωμένη Προσχολική Αγωγή

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Το εκρηκτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες σε ό,τι αφορά την εγγραφή των παιδιών τους στους δημοτικούς βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς και στο δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού ανέδειξε προχτές το βράδυ η ΚΟ Αγίων Αναργύρων - Καματερού του ΚΚΕ σε εκδήλωση - συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στον Πευκώνα.

Tην εκδήλωση άνοιξε η Σέβη Κοσμοπούλου, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Δυτικών Συνοικιών και δημοτική σύμβουλος του ΚΚΕ στο δήμο Αγ. Αναργύρων - Καματερού, ενώ η εισήγηση παρουσιάστηκε από τον Δημήτρη Κατσαντώνη, επικεφαλής των εκλεγμένων του ΚΚΕ στο δήμο.

Ο ομιλητής σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως αυτήν την περίοδο χιλιάδες γονείς αναζητούν μια θέση για τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς. Είναι βέβαιο πως πέρα από τις επανεγγραφές που είναι περίπου στις 350, μία στις δύο αιτήσεις δεν θα ικανοποιηθεί (200 από 400). Αν προσθέσουμε κι όσους αποκλείονται εκ των προτέρων όπως άνεργοι, εργαζόμενοι και μετανάστες με μαύρη εργασία διαπιστώνει κανείς πως ο αριθμός είναι μεγαλύτερος.

Τα στοιχεία σε ό,τι αφορά την ύπαρξη και λειτουργία των παιδικών σταθμών είναι τραγικά. Στο δήμο λειτουργούν σήμερα μόλις εφτά παιδικοί σταθμοί και τρία βρεφικά τμήματα που εξυπηρετούν 60 βρέφη. Εργάζονται σε αυτά 39 μόνιμοι/αορίστου χρόνου και 27 συμβασιούχοι εκ των οποίων οι 14 προέρχονται από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Τα τροφεία επιβλήθηκαν για πρώτη φορά το 2008 και ξεκινούν από 25 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 150.

Οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) είναι τεράστιες καθώς είναι υπέρμαχος της κυρίαρχης πολιτικής που είναι υπέρ της ανταποδοτικότητας, της τοπικής φορολογίας και των ΣΔΙΤ. Επέβαλε τροφεία, με τις όποιες απαλλαγές από αυτά να είναι στο πλαίσιο διαχείρισης της ακραίας φτώχειας. Επομένως δεν μπαίνει θέμα ανικανότητας και αδιαφάνειας. Είναι θέμα πολιτικής επιλογής.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν παρεμβάσεις για το θέμα. Η Σ. Ανδρεάδου, εργαζόμενη στο Δήμο και μέλος του ΔΣ του Σωματείου ανέφερε πως κάθε χρόνο η κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς γίνεται ολοένα και χειρότερη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως δεν ήταν λίγες οι φορές που σημειώθηκαν ελλείψεις στη σίτιση των παιδιών καθώς και στα είδη καθαριότητας.

Από την πλευρά της, η Ν. Μιχαήλ, πρώην μέλος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στους παιδικούς σταθμούς επιβεβαίωσε την οικονομική δυσπραγία πολλών οικογενειών που αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στην καταβολή των τροφείων. Στο πλαίσιο αυτό, η Διοικούσα Επιτροπή πήρε πρωτοβουλίες, ώστε οι γονείς να μην πληρώσουν τα τροφεία. Μάλιστα, η προσπάθεια αυτή αγκαλιάστηκε από την πλειοψηφία των γονιών που σε ποσοστό περίπου 70% αρνήθηκαν να πληρώσουν τα τροφεία.

Να σταματήσουν οι διώξεις όσων αντιδρούν στα χαράτσια των διοδίων

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να παύσουν οι διώξεις εργαζομένων και κατοίκων που αντιδρούν στα χαράτσια των διοδίων, ζητούν με Ερώτησή τους στη Βουλή προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης, Ανάπτυξης και Υποδομών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Γιώργος Λαμπρούλης.

Στο κείμενο της Ερώτησης σημειώνουν:

«Την ώρα που η συγκυβέρνηση θριαμβολογεί για την "επανεκκίνηση" κάποιων έργων σε αυτοκινητόδρομους της χώρας, αποκρύπτοντας από το λαό τους ληστρικούς όρους χρηματοδότησης των κατασκευαστικών ομίλων και ενώ ήδη οι τιμές των διοδίων έχουν μέχρι και πενταπλασιαστεί τα τελευταία 4 χρόνια και παράλληλα δημιουργούνται συνεχώς νέοι σταθμοί πληρωμής, εντείνεται η καταστολή και οι διώξεις εργαζομένων, συνδικαλιστών, εκπροσώπων λαϊκών φορέων, αγροτών, κατοίκων που αντιδρούν στα απαράδεκτα και δυσβάστακτα χαράτσια των διοδίων και αγωνίζονται γενικότερα ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα.

Ενδεικτικά και μόνο, πολλές σχετικές διώξεις εκκρεμούν, ενώ ασκούνται νέες, στην Κεντρική Μακεδονία (Πιερία), τη Θεσσαλία (Μοσχοχώρι, Πυργετός Ελασσόνα), τη Στερεά Ελλάδα (Τραγάνα), την Πελοπόννησο (γέφυρα Ρίου).

Η ένταση της καταστολής και της ποινικοποίησης των δίκαιων αντιδράσεων εργαζομένων και κατοίκων στα διοδο-χαράτσια, είναι φανερό ότι στοχεύει στον εκφοβισμό τους, προκειμένου να αποδεχτούν την απαράδεκτη αύξηση και επέκτασή τους. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να εξασφαλίσει τα υπέρογκα κέρδη των κατασκευαστικών ομίλων, στους οποίους έχει παραδώσει με ληστρικές συμφωνίες τη λαϊκή περιουσία των μεγάλων δημόσιων δρόμων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι αρμόδιοι υπουργοί ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

-- Να παύσουν οι διώξεις σε βάρος συνδικαλιστών, εκπροσώπων λαϊκών φορέων, εργαζομένων, αγροτών, κατοίκων που αγωνίζονται δίκαια ενάντια στα χαράτσια των διοδίων.

-- Να καταργηθούν επιτέλους τα απαράδεκτα και δυσβάστακτα χαράτσια και να εμποδιστεί η προωθούμενη επέκτασή τους με τη δημιουργία νέων σταθμών».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ σε ώρα υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, χτες, στην περιοχή Γαλάζια Ακτή του Δήμου Καλυβίων Θορικού στην Αττική, κατά τη διάρκεια περιπολίας με υπηρεσιακή μοτοσικλέτα της ομάδας «Θησέας» του Πυροσβεστικού Σώματος, ο πυροσβέστης πενταετούς υποχρέωσης Η. Π., 28 χρόνων, τραυματίστηκε θανάσιμα λόγω τροχαίου ατυχήματος και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Ασκληπιείο» Βούλας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Για τις συνθήκες και τα αίτια που προκάλεσαν το θάνατό του θα διενεργηθεί Ενορκη Διοικητική Εξέταση.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ ερευνά η Αστυνομία στο Αλεποχώρι Αχαΐας. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η μητέρα φέρεται το περασμένο Σάββατο να χτύπησε το τριών μηνών αγόρι το οποίο πέθανε και στη συνέχεια να το έβαλε στην κατάψυξη του ψυγείου του σπιτιού! Χτες, ο σύζυγός της, που επέστρεψε στο σπίτι τους (έλειπε τις τελευταίες μέρες), ειδοποίησε την Αστυνομία. Το ζευγάρι έχει άλλα δυο παιδιά.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Πνίγονται στο Αιγαίο

Από πέρσι τον Αύγουστο περισσότεροι από 100 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, κυρίως από τη Συρία και το Αφγανιστάν, έχουν πνιγεί προσπαθώντας να έρθουν στη χώρα μας. Αυτό αναφέρεται σε έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας με θέμα τις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα της Ευρώπης. Στην έκθεση καταγγέλλεται η πρακτική των ελληνικών αρχών να στέλνουν στην Τουρκία αλλοδαπούς χωρίς χαρτιά, που προέρχονται από χώρες σπαρασσόμενες από συρράξεις, στερώντας τους το δικαίωμα να προσβάλουν την απέλασή τους ή να εξηγήσουν, τουλάχιστον, την κατάστασή τους στις αρχές. Η έκθεση παρουσιάστηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου και η σύνταξή της βασίστηκε σε 80 ατομικές, αλλά και ομαδικές συνεντεύξεις που πάρθηκαν το Μάρτη και τον Απρίλη.

Από το Μάρτη η Διεθνής Αμνηστία έχει μιλήσει με 30 ανθρώπους σε Ελλάδα και Τουρκία που δήλωσαν πως σε 39 χωριστές περιπτώσεις, τουλάχιστον, ανακόπηκε η απόπειρά τους να διασχίσουν το Αιγαίο ή τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα. Δεκατρείς από τους 14 ανθρώπους που έδωσαν συνέντευξη και περιέγραψαν την απώθησή τους στην Τουρκία, υποστήριξαν πως οι τρόποι απώθησής τους από τις ελληνικές αρχές είναι επικίνδυνοι για τη ζωή τους.

Οπως ειπώθηκε, όσοι κατορθώνουν να φτάσουν στην Ελλάδα κρατούνται συστηματικά σε σκοτεινά, βρώμικα κελιά για μακρές περιόδους, με περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό αέρα και χωρίς επαρκή τροφή. Για την ΕΕ αναφέρθηκε ότι πρέπει να βελτιώσει τις υπηρεσίες υποδοχής αντί να σφραγίζει τα σύνορα και να διερευνήσει νέους τρόπους ώστε τα κράτη - μέλη να μοιράζονται την ευθύνη για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Παράλληλα, κάλεσε τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν αμέσως τις απωθήσεις και να διερευνούν ισχυρισμούς συλλογικών απελάσεων.

Παραλίγο νέα τραγωδία χτες

Παραλίγο τραγωδία στη θαλάσσια περιοχή της Ιεράπετρας στην Κρήτη από πλοιάριο που μετέφερε 130 μετανάστες στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στην ΕΕ μέσω Ελλάδας. Το σκάφος άρχισε να μπάζει νερά κι εντέλει βυθίστηκε. Στο μεταξύ, οι μετανάστες πρόλαβαν κι επιβιβάστηκαν σε πλοίο που έχει προορισμό τη Μάλτα, ακολούθως μεταφέρθηκαν με σκάφη του Λιμενικού στην παραλία της Ιεράπετρας. Πρόκειται να φιλοξενηθούν προσωρινά στο κλειστό γυμναστήριο του σχολικού συγκροτήματος λυκείων Ιεράπετρας.

ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
Σύσκεψη για τους παιδικούς σταθμούς

Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται γονείς και εργαζόμενοι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας ενόψει και της νέας περιόδου που αναμένεται να ξεκινήσει πάλι με προβλήματα. Στη σύσκεψη που διοργάνωσε η Ομάδα Γυναικών Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας της ΟΓΕ, προέκυψε ότι μέχρι στιγμής κατατέθηκαν 385 αιτήσεις φιλοξενίας, ενώ οι θέσεις είναι 265 (μένουν δεκάδες παιδιά εκτός). Συνεχίζονται τα προβλήματα με την υποδομή (υπάρχει σταθμός χωρίς κεντρική θέρμανση, λειτουργεί μόνο ένα βρεφικό τμήμα σε όλο το δήμο, υπάρχουν ακατάλληλα κτίρια κ.λπ.), το προσωπικό είναι λίγο, αναμένονται και για το 2013 - 2014 ελλείψεις και διακοπές στην τροφοδοσία καθώς κατά καιρούς προμηθευτές μένουν απλήρωτοι κ.λπ.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να συνεχιστεί η πολύμορφη πίεση στο δήμο, με περαιτέρω ενημέρωση κι άλλων γονέων και εργαζομένων και υιοθετήθηκε σχετικό ψήφισμα για άμεση κρατική επιχορήγηση στους δήμους, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά στους σταθμούς, να αξιοποιηθούν δημόσια κτίρια, για να καλυφθούν οι ανάγκες, χωρίς τροφεία κ.τ.λ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ