ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούνη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Εγγυάται την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης

«Υπεύθυνες δυνάμεις» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών όσους στηρίζουν την ανάκαμψη του κεφαλαίου από την κρίση

H συγκρότηση της «νέας» κυβέρνησης και ο ανασχηματισμός εγγυούνται την επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής, είπε χτες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, αφού, όπως ανέφερε, μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα δημιουργούσε μεγάλους κινδύνους για τη χώρα και την οικονομία. Υπάρχουν, είπε, ελπίδες, αφού στη Βουλή βρίσκονται «υπεύθυνες δυνάμεις» όπως η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και κάποιοι ανεξάρτητοι βουλευτές, που έχουν το θάρρος της γνώμης και «μας βοηθάνε να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο».

Αναφερόμενος στην ΕΡΤ είπε ότι καταβλήθηκαν ήδη δύο μισθοί στους εργαζόμενους ως πρώτη δόση για την αποζημίωση απόλυσης και η κανονική καταβολή της αποζημίωσης θα γίνει «όταν θα έχουμε πρόσβαση στα συνολικά στοιχεία των εργαζομένων», που βρίσκονται στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Για μια ακόμα φορά, είπε ότι οι εγγυημένες καταθέσεις στην Ευρωζώνη (μέχρι 100.000 ευρώ) είναι εγγυημένες, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει εάν προχτές πληρώθηκε hedge fund ελληνικό ομόλογο στο 100% της αξίας του, αναφέροντας απλώς ότι η ελληνική κυβέρνηση πληρώνει σύμφωνα με το νόμο.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η σταθερότητα που ζητάει η κυβέρνηση είναι για την υλοποίηση και την επιτάχυνση της βάρβαρης πολιτικής. Γι' αυτό είναι ανάγκη τα λαϊκά στρώματα να σηκώσουν ανάχωμα στην πολιτική, που από τη μια στοχοποιεί τους εργαζόμενους και από την άλλη κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την ενίσχυση της κερδοφορίας το κεφαλαίου.

Χαρακτήρισε «παράσταση της πεντάρας» την όξυνση της αντιπαράθεσης για θέματα που όπως είπε, είναι ξένα προς τις σύγχρονες και διευρυμένες λαϊκές ανάγκες, τονίζοντας ότι η αντιπαράθεση μεταξύ των κυβερνητικών κομμάτων και της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντικατοπτρίζουν μεταξύ άλλων τη διαπάλη και σύγκρουση συμφερόντων που υπάρχουν στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα.

Για την αντιπαράθεση για το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων, τόνισε πως είναι υποκριτική, τη στιγμή μάλιστα που το Δημόσιο μπορεί να κουρεύει καταθέσεις στα πλέον χαμηλά στρώματα για χρέη προς το δημόσιο ή τα ταμεία και το ίδιο μπορούν να κάνουν και οι ιδιώτες και συγκεκριμένα οι τράπεζες.

Ενδεικτικό της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος, είναι και το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χτες και ενσωμάτωνε οδηγία της ΕΕ για φορολογικά θέματα, υπάρχει διάταξη με την οποία δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος τέκνων στους πολύτεκνους, αφού πλέον θα υπολογίζεται το συνολικό και όχι το φορολογητέο εισόδημα. Την ίδια στιγμή, κατήγγειλε, με το ίδιο νομοσχέδιο προωθείται η διεύρυνση της σκανδαλώδους φοροαποφυγής των εφοπλιστών.

ΚΥΠΡΟΣ
Συμφωνία για τερματικό σταθμό LNG στο Βασιλικό

Σε νέα φάση οι ανταγωνισμοί για την Ενέργεια μετά το «μνημόνιο συναντίληψης» ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις πολυεθνικές

Η κατασκευή του τερματικού σταθμού στο Βασιλικό αποτέλεσε πεδίο ανταγωνισμών για το πως και από ποιους θα μεταφέρεται το αέριο που θα παράγει η Κύπρος
Η κατασκευή του τερματικού σταθμού στο Βασιλικό αποτέλεσε πεδίο ανταγωνισμών για το πως και από ποιους θα μεταφέρεται το αέριο που θα παράγει η Κύπρος
Ο σκληρός μονοπωλιακός ανταγωνισμός για την «πίτα» του ενεργειακού πλούτου της Κύπρου, μπήκε σε νέα φάση με την υπογραφή χτες στη Λευκωσία του λεγόμενου «Μνημονίου Συναντίληψης» για την κατασκευή του πρώτου τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG) στην περιοχή του Βασιλικού. Τη προκαταρκτική συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπης και υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών «Noble», «Energy», αμερικανικών συμφερόντων και των ισραηλινών «Delek» και «Avner» (η τελευταία δραστηριοποιείται στην κατασκευή αντλιών). Παρόντες στην υπογραφή ήταν και οι πρέσβεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Οι εταιρείες αυτές έχουν αναπτύξει δραστηριότητα με έρευνες στο λεγόμενο «Οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ. Ειδικότερα, η «Noble», πίεζε το τελευταίο διάστημα για την άμεση υπογραφή της συμφωνίας, καθώς και άλλες εταιρείες με πρώτη τη γαλλική «Total» είχαν δείξει ενδιαφέρον. Η «Total» κάνει έρευνες και σε άλλα οικόπεδα στα δυτικά του νησιού και έχει εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στην κατασκευή του τερματικού σταθμού.

Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου χαρακτήρισε το τερματικό «ένα μεγαλεπήβολο έργο στρατηγικής σημασίας», το οποίο βέβαια θα αξιοποιήσουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι για την κερδοφορία τους και καμία σχέση δεν έχει με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών για φτηνή ενέργεια. Πρόσθεσε ακόμα ότι «λόγω της στρατηγικής και γεωγραφικής της θέσης αλλά και υπό την ιδιότητά της ως μέλος της ΕΕ, η Κύπρος μπορεί να καταστεί μια σταθερή και αξιόπιστη γέφυρα συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή».

Ωστόσο, η θέση αυτή του νησιού, που θα μπορούσε υπό άλλες προϋποθέσεις να ήταν πλεονέκτημα, με την ενέργεια στα χέρια των καπιταλιστών μπλέκει το λαό της Κύπρου και των άλλων χωρών στο αδυσώπητο κουβάρι των ανταγωνισμών, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό.

«ΛΟΥΚΕΤΟ» ΣΤΗΝ ΕΡΤ
Συνάντηση με τους εργαζόμενους είχε ο Π. Καψής

Επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης για χιλιάδες απολύσεις

Ανεπίσημη, διερευνητική συνάντηση με τον υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Π. Καψή είχαν χτες εκπρόσωποι των εργαζομένων στην ΕΡΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Π. Καψής επανέλαβε ότι η απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως και ο σχεδιασμός για πρόσληψη περίπου 2.000 εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για τις ανάγκες της μεταβατικής ΕΡΤ, μέχρι να λειτουργήσει το νέο σχήμα.

Νωρίτερα, σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Π. Καψής τοποθέτησε τη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, με 1.200 εργαζόμενους. Απ' την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι εξήγησαν ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσουν απ' τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ και να εγκαταλείψουν το κτίριο και τον εξοπλισμό που υπάρχει σ' αυτό. Εξέθεσαν στον Π. Καψή τα αιτήματά τους, που αναμένεται να απασχολήσουν επόμενη συνάντησή τους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δήλωσε χτες ότι η συνολική αποζημίωση στους εργαζόμενους της ΕΡΤ θα καταβληθεί «όταν θα μπορούμε να μπούμε στην ΕΡΤ και να πάρουμε τα στοιχεία», ασκώντας πιέσεις για εκκένωση του Ραδιομεγάρου. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και την εκπομπή προγράμματος από το διαδίκτυο, ενώ καθημερινές είναι οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο προαύλιο του Ραδιομέγαρου της ΕΡΤ.

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Εκθεση βιβλίου και βιβλιοπαρουσιάσεις

Οι ΚΟ Πετρούπολης του ΚΚΕ διοργανώνουν έκθεση βιβλίου από 1η έως 4 Ιούλη στο Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης (Εθνικής Αντίστασης 61) καθημερινά από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. Στα πλαίσια της έκθεσης θα παρουσιαστούν τα παρακάτω βιβλία: Τη Δευτέρα 1/7, στις 8 μ.μ. η μπροσούρα της ΚΝΕ «Αλήθειες και ψέμματα για το σοσιαλισμό». Την παρουσίαση θα κάνει ο Αρης Ευαγγελίδης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Την Τετάρτη 3/7, στις 8 μ.μ. το βιβλίο του Β.Ι. Λένιν «Οκτώβρης 1917. Η πορεία των μπολσεβίκων προς τη νίκη». Την παρουσίαση θα κάνει ο Σπύρος Μπότσης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφέρει (και) τις ΗΠΑ;

Οι οικονομολόγοι Γ. Βαρουφάκης και Τζ. Γκαλμπρέιθ, συνάδελφοι σε αμερικανικό πανεπιστήμιο - ο δεύτερος μάλιστα και στέλεχος του Levy Institute, το οποίο είχε φιλοξενήσει τον Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ -, συνέγραψαν ένα άρθρο, όπου υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σώσει την Ελλάδα. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στους αμερικανικούς «New York Times»! Τυχαίο; Μάλλον όχι. Οποιος το διαβάσει, αντιλαμβάνεται αμέσως το είδος της «σωτηρίας» που εννοούν οι δύο οικονομολόγοι. Αυτό που λένε καθαρά, είναι πως πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει από κυβερνητικό πόστο το μείγμα της διαχείρισης που προτείνει, μπας και οι καπιταλιστές ξελασπώσουν απ' την κρίση, αφού αυτό δεν έγινε κατορθωτό με το έως σήμερα εφαρμοζόμενο μείγμα. Και τα λένε αυτά για να κρύψουν ότι η αστική διαχείριση της κρίσης, ανεξάρτητα από το μείγμα, έχει στο κέντρο της την ενίσχυση των μονοπωλίων, την οποία αυτοί στηρίζουν, με παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.

Απευθυνόμενοι στην αμερικανική κυβέρνηση, οι δύο οικονομολόγοι τής συστήνουν να στηρίξει μια τέτοια προοπτική. Τη συμφέρει, όπως γράφουν, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να βγάλει την Ελλάδα απ' το ΝΑΤΟ κι έχει τέτοια στρατηγική που μακροπρόθεσμα ευνοεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Στο άρθρο τους υποστηρίζουν πως «αν ο Α. Τσίπρας γίνει πρωθυπουργός δεν θα απειληθούν ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ» αφού «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ ή να διώξει τις αμερικανικές βάσεις (...) Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να ξεκινήσει διαμάχες με τις ΗΠΑ». Διατείνονται ακόμα ότι «η κρίση θα μπορούσε να φέρει την αριστερή αντιπολίτευση στην εξουσία, κάτι που δεν θα είναι κακό για την Ευρώπη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες». Προφανώς ξέρουν τι λένε. Ισως κάτι περισσότερο από εμάς, που ξέρουμε μόνο τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο Αλ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και τα διαπιστευτήρια που κατέθεσε φόρα παρτίδα στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό...


Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ