ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούνη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Προς περαιτέρω εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΤΟΧΑ.-

Η περαιτέρω ενίσχυση των αντικαθεστωτικών αναμένεται να κυριαρχήσει στη νέα σύνοδο που διοργανώνουν σήμερα οι «Φίλοι της Συρίας» στην Ντόχα του Κατάρ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το ενδεχόμενο επίσημου εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών θα τεθεί επί τάπητος, καθώς σχετικό αίτημα διατυπώθηκε εκ νέου από όσους εμφανίζονται ως εκπρόσωποι των αντικαθεστωτικών, όπως επίσης τέθηκε και πάλι το ζήτημα της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Στην Ντόχα αναμενόταν να μεταβούν οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Βρετανίας, ΗΠΑ, Γερμανίας, Ιταλίας, Ιορδανίας, Σαουδικής Αραβίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Τουρκίας, Αιγύπτου.

Λίγες ώρες, πάντως, πριν από τη σύνοδο των «Φίλων», εκπρόσωπος του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» δήλωσε ότι οι αντικαθεστωτικοί που βρίσκονται στις γραμμές του «έλαβαν νέο τύπο όπλων που μπορεί να αλλάξει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης». Ο επικεφαλής του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», στρατηγός Ιντρίς, μιλώντας στο «Αλ Αραμπίγια», δεν διευκρίνισε σε τι όπλα αναφέρεται. Στις αρχές της βδομάδας, πάντως, εκπρόσωποι της οργάνωσης δήλωναν ότι έχουν άμεση ανάγκη από ρουκετοφόρα αντιαεροπορικά και αντιαρματικά, τα οποία, κατά πληροφορίες, αγόρασε, ήδη, η Σ. Αραβία από Βέλγους και Ρώσους προμηθευτές και τα μεταφέρει με χρηματοδότηση και Γαλλίας. Εντός του συριακού εδάφους, δε, χτες σημειώνονταν σφοδρότατες μάχες στο προάστιο Καμπούν της Δαμασκού και στο Χαλέπι.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η ένταση και η αναταραχή στο Λίβανο, όπου επισήμως την Πέμπτη ο Πρόεδρος Σουλεϊμάν κάλεσε τη σιιτική λιβανική «Χεζμπολάχ» να αποσύρει τους μαχητές της από το πλευρό του συριακού στρατού και έστειλε επιστολή στον Αραβικό Σύνδεσμο όπου αναφέρεται σε παραβιάσεις της λιβανικής εθνικής κυριαρχίας από πυρά από το συριακό έδαφος, χωρίς να επιρρίπτει συγκεκριμένα την ευθύνη στο στρατό ή στους αντικαθεστωτικούς.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της κατάστασης αυτής αποφασίστηκε η παράταση της θητείας του υπάρχοντος Κοινοβουλίου προκειμένου να μην οξυνθεί περαιτέρω η ένταση λόγω της προεκλογικής εκστρατείας, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε μερίδα της λιβανικής κοινής γνώμης. Διαδηλωτές, την Πέμπτη το βράδυ, περικύκλωσαν το Κοινοβούλιο και συγκρούστηκαν με την Αστυνομία διαμαρτυρόμενοι για την παράταση της θητείας του Κοινοβουλίου.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Πυρ αστυνομίας κατά αγροτών

Πυρ άνοιξαν η αστυνομία και ο στρατός την Πέμπτη στην περιοχή Κατατούμπο στην επαρχία του Βόρειου Σαταντέρ (στα δυτικά της Κολομβίας) κατά αγροτών διαδηλωτών που διεκδικούσαν υποδομές για να μπορούν να ζήσουν από την καλλιέργεια της γης. Οι αγρότες, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και μια βδομάδα, δέχτηκαν καταιγισμό πυρών με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα. Σύμφωνα με ανεξάρτητα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον δέκα έχουν τραυματιστεί σοβαρά και εκφράζεται φόβος ότι ο αριθμός θα ανέβει σημαντικά καθώς πάνω από 600 μέλη των δυνάμεων καταστολής «γάζωσαν» στην κυριολεξία συγκέντρωση 8 χιλιάδων αγροτών.

Το θέμα της γης είναι για τη χώρα αυτή της Νότιας Αμερικής ένα από τα βασικά ζητήματα, το οποίο έχει μπει και στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Αβάνα της Κούβας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP), το αντάρτικο κίνημα που πάνω από 40 χρόνια παλεύει ενάντια στην κρατική καταστολή. Οπως έχει ανακοινωθεί και από τις δύο πλευρές, έχει υπάρξει μια συμφωνία για το θέμα αυτό σε ό,τι αφορά στη βελτίωση των υποδομών για τους αγρότες, ωστόσο αυτή θα ισχύσει μόνο αν υπάρξει συνολική τελική συμφωνία που περιλαμβάνει άλλες πέντε θεματικές ενότητες (το ζήτημα που συζητείται αυτές τις μέρες είναι αυτό της συμμετοχής των ανταρτών στην πολιτική ζωή).

Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι αγρότες διεκδικούν υποδομές για να μπορέσουν να αντικαταστήσουν την καλλιέργεια φύλλων κόκας με διατροφικά προϊόντα. Το ζήτημα αυτό είναι μια υπαρκτή πληγή για τη χώρα, καθώς οι αγρότες χωρίς να έχουν άλλη διέξοδο επιβίωσης ωθούνται στη συνεργασία με ναρκέμπορους που φτιάχνουν από την κόκα την κοκαΐνη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Πυρ κατά ενός 40χρονου Εβραίου Ισραηλινού άνοιξε στρατιωτικός φρουρός στο Τείχος των Δακρύων, στην Ιερουσαλήμ, νωρίς χτες το πρωί, επειδή τον άκουσε, όπως υποστηρίζει, να φωνάζει στα αραβικά «Ο Θεός είναι μεγάλος» και νόμιζε ότι πρόκειται για Παλαιστίνιο εξτρεμιστή. Ο 40χρονος έχασε τη ζωή του, ο στρατιώτης ανακρίνεται και το σημείο προσευχής για τους Εβραίους πιστούς έμεινε κλειστό για αρκετή ώρα.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τρεις νεκροί και επτά τραυματίες είναι ο απολογισμός επίθεσης καμικάζι που εισήλθε ξημερώματα Παρασκευής με στολή αστυνομικού στο κέντρο καταμέτρησης ψήφων της επαρχίας Ανμπάρ στο Ιράκ, όπου μετρούνταν οι ψήφοι των τοπικών εκλογών.

ΠΕΣΑΒΑΡ.-- Επίθεση αυτοκτονίας με στόχο σιιτικό τέμενος σημειώθηκε χτες στην περιοχή της Πεσαβάρ στο Πακιστάν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 14 άνθρωποι και να τραυματιστούν ακόμα 25. Την ευθύνη για την επίθεση δεν έχει αναλάβει καμία οργάνωση, ωστόσο οι σιίτες γίνονται συχνά στόχος στο Πακιστάν.

ΣΟΦΙΑ.-- Με 88 ψήφους υπέρ, το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε το πακέτο μέτρων που πρότεινε η κυβέρνηση για τη «σταθεροποίηση» του ενεργειακού τομέα¨και τη συμβολική μείωση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας για τους τελικούς καταναλωτές κατά περίπου 5%. Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και το βράδυ της Πέμπτης, για έβδομο 24ωρο, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αντικυβερνητικών σε κεντρική πλατεία της Σόφιας με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης, την αλλαγή του πολιτικού μοντέλου και την άμεση τροποποίηση του εκλογικού νόμου.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗΣ.-- Τα ρεκόρ όλων των εποχών ξεπέρασε χτες η ατμοσφαιρική ρύπανση στη Σιγκαπούρη και στη νότια Μαλαισία εξαιτίας του νέφους πυκνής αιθαλομίχλης που πλήττει τις περιοχές εξαιτίας καταστροφικών πυρκαγιών στη γειτονική Ινδονησία.

ΚΕΜΠΕΚ.-- Τουλάχιστον δύο άτομα βρέθηκαν χτες νεκρά έπειτα από έκρηξη που κατέστρεψε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων στην περιοχή Κοτώ ντι Λακ στο Κεμπέκ του Καναδά. Τα αίτια της έκρηξης παραμένουν άγνωστα.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Η ισπανική αστυνομία συνέλαβε χτες το πρωί στην ισπανική κτήση Θέουτα που βρίσκεται στο Μαρόκο της βόρειας Αφρικής. Οπως αναφέρει οι «οκτώ ισλαμιστές Μουτζαχεντίν σκόπευαν να μεταβούν στη Συρία για να υποστηρίξουν τις εκεί αντικαθεστωτικές δυνάμεις». Οι οκτώ κατηγορούνται για σχέσεις με την «αλ Κάιντα» βόρειας Αφρικής, ενώ πριν τις συλλήψεις αναφέρθηκε η αθρόα φυγή δεκάδων ατόμων (ανάμεσά τους και ανήλικοι) που συνδέονται με την «αλ Κάιντα», και από το θύλακα της Θέουτα και από το μαροκινό έδαφος...

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Σκηνικό έντασης

ΚΑΪΡΟ.--

Μεγάλες διαδηλώσεις υποστηρικτών και αντιπάλων του Προέδρου Μ. Μούρσι και των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» - με τους δεύτερους να φέρνουν χιλιάδες υποστηρικτές από την επαρχία στην πρωτεύουσα - αναμένονταν χτες με αφορμή το διορισμό από τον Μ. Μούρσι 17 (από τους 27 συνολικά) κυβερνητών που πρόσκεινται στον ίδιο ή σε ακραίες ισλαμιστικές δυνάμεις. Αποκορύφωμα της νέας όξυνσης είναι η περίπτωση του διορισμού μέλους της εξτρεμιστικής «Γκαμάα αλ Ισλαμίγια», που ευθύνεται για 1.200 δολοφονίες σε επιθέσεις μέχρι την αποκήρυξη της βίας, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, στο Λουξόρ, όπου είχε γίνει η αιματηρότερη επίθεσή της με 58 τουρίστες νεκρούς. Επιπλέον, η εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών με αίτημα την άμεση αποχώρηση του Μούρσι από την εξουσία συνεχίζεται με τον αριθμό τους να έχει φτάσει τα 15 εκατομμύρια.

ΙΝΔΙΑ
Εκατοντάδες νεκροί από τις πλημμύρες

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που προκαλούν στην Ινδία, οι καταρρακτώδεις βροχές των μουσώνων. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες διάσωσης, καθώς χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι στο κρατίδιο Ουταραχάντ, το οποίο σαρώθηκε τις τελευταίες ημέρες από εκτεταμένες πλημμύρες και αλλού. Σύμφωνα με πληροφορίες των αρχών περισσότεροι από 13.800 άνθρωποι αγνοούνται ενώ ακόμα 62.800 στην πλειοψηφία τους προσκυνητές, παραμένουν παγιδευμένοι, οι περισσότεροι σε δύο πόλεις που θεωρούνται ιερές, την Μπαντρινάτ και την Κενταρνάτ.

Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί δραματικά καθώς οι αρχές εκτιμούν ότι εκατοντάδες θύματα θα αποκαλυφθούν όταν υποχωρήσουν τα νερά και τα σωστικά συνεργεία καταφέρουν να φτάσουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Αλλοι 39 θάνατοι έχουν αναφερθεί στα γειτονικά κρατίδια Χιμασάλ Πραντές και Ούταρ Πραντές.

Την ίδια στιγμή, ακόμα ένα κτήριο κατέρρευσε στα περίχωρα της Μουμπάη, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι -μεταξύ τους και παιδιά- να χάσουν τη ζωή τους ενώ υπάρχουν και παγιδευμένοι. Τα ακριβή αίτια της κατάρρευσης δεν είναι ακόμα σαφή, ωστόσο γίνεται λόγος για κακοτεχνίες και παραλείψεις που είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο στην Ινδία και στοιχίζει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους κάθε χρόνο. Τον Απρίλη ακόμα 74 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αντίστοιχη περίπτωση στο Θάνε και ακόμα τέσσερις στις αρχές του μήνα στη Μουμπάη. Σοβαρές είναι οι ευθύνες και του κράτους που κλείνει τα μάτια και επιτρέπει την κερδοσκοπία ακόμα και με τίμημα ανθρώπινες ζωές.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Πρόοδο» σε «πολλά ζητήματα» διαπιστώνει η Αστον

BΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτικής Ασφάλειας, Κάθριν Αστον, εκτίμησε χτες πως κατά τη νέα μαραθώνια συνάντηση που είχαν από το βράδυ της Πέμπτης ως τα ξημερώματα της Παρασκευής οι πρωθυπουργοί Σερβίας, Ιβιτσα Ντάσιτς, και Κοσσοβάρων Αλβανών, Χασίμ Θάτσι, οδήγησαν σε «συγκεκριμένη πρόοδο και σε συμφωνία για πολλά ζητήματα, όπως το δικαστικό σύστημα, η διοικητική δομή και σύνθεση της αστυνομίας και η διεξαγωγή τοπικών εκλογών».

Η Κ. Αστον δήλωσε με νόημα ότι θα ενημερώσει σχετικά τις χώρες - μέλη της ΕΕ κατά το προγραμματισμένο για την επόμενη βδομάδα Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, στο Λουξεμβούργο, δημιουργώντας την εντύπωση πως θα δώσει το πράσινο φως για τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Σερβία και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αξιωματούχος της σερβικής πλευράς επιβεβαίωσε το καλό κλίμα και την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις που έγιναν στη διάρκεια μαραθώνιου «δείπνου εργασίας», προσθέτοντας εντούτοις ότι δεν υπογράφηκε κάποια τελική συμφωνία και ότι μεταξύ των λίγων θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά είναι ο προσδιορισμός ενός διεθνούς τηλεφωνικού κωδικού για το Κοσσυφοπέδιο καθώς και το καθεστώς της σερβικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας «Telekom Srbija» στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ