Με προκλητικά επιχειρήματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανήγγειλε χιλιάδες απολύσεις και παράδοση στους ιδιώτες της περιουσίας της επιχείρησης
Phasma |
Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ συγκεντρώθηκε κόσμος για να εκφράσει την αλληλεγγύη του (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελίδα 10) |
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι στη θέση της ΕΡΤ θα δημιουργηθεί «ένας σύγχρονος, δημόσιος -αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικά ελεγχόμενος- Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης» και ότι «το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται αμέσως, ώστε να λειτουργήσει το ταχύτερο ο νέος φορέας». Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους, θα απολυθούν όλοι και «όσοι το επιθυμούν, θα μπορέσουν να υποβάλλουν αίτηση για να προσληφθούν στο νέο Οργανισμό Ραδιοτηλεόρασης» με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Εννοείται ότι η συντριπτική πλειοψηφία μείνει χωρίς δουλειά, καθώς όπως είπε ο Σ. Κεδίκογλου, ο νέος Οργανισμός «θα λειτουργήσει με πολύ λιγότερο προσωπικό».
Για την τύχη της τεράστιας ακίνητης περιουσίας που διαθέτει η δημόσια τηλεόραση και φτιάχθηκε με λεφτά των εργαζόμενων και του λαού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είπε κουβέντα. Είναι προφανές όμως ότι τα «γεράκια» ακονίζουν ήδη τα νύχια τους, για να τη βάλουν στο χέρι.
Οι δηλώσεις Κεδίκογλου επιβεβαίωσαν την έντονη φημολογία που προϋπήρχε όλη τη ημέρα χτες, σύμφωνα με την οποία η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «φωτογράφιζε» -σε πρώτη φάση- τη δημόσια τηλεόραση. Σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει τις προηγούμενες μέρες έκαναν λόγο για μαζικές απολύσεις τουλάχιστον 2.000 εργαζομένων. Επικαλούνταν μάλιστα απόφαση των πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης κατά την τελευταία τους συνάντηση τον Απρίλη, προκειμένου να πιαστεί ο στόχος των 4.000 απολύσεων στο Δημόσιο μέσα στο 2013 και των 15.000 απολύσεων συνολικά μέχρι το τέλος του 2014.
Προκλητικός και κυνικός, ο Σ. Κεδίκογλου επιχείρησε όχι απλά να προσεταιριστεί την κοινή γνώμη, αλλά και να υποδαυλίσει τον κοινωνικό αυτοματισμό σε βάρος δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων της ΕΡΤ, παρουσιάζοντας το κλείσιμό της σαν υποχρέωση της κυβέρνησης απέναντι στο λαό που κάνει θυσίες! Σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την ανοχή του λαού, υποσχέθηκε απαλλαγή απ' το τέλος υπέρ της ΕΡΤ, έως την επαναλειτουργία του νέου Οργανισμού, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα «χαράτσι»!
Υποσχέθηκε ακόμα ότι «μετά θα πληρώνουν πολύ λιγότερα» και πως «για όσες θέσεις της σημερινής ΕΡΤ κρίνονται υπεράριθμες, θα προσληφθούν με ΑΣΕΠ νέοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στα ΚΕΠ και όπου αλλού το δημόσιο έχει ανάγκη»! Πρόκειται για σωστό εμπαιγμό απ' τον εκπρόσωπο μιας κυβέρνησης που έχει φορτώσει στις πλάτες του λαού πλείστα όσα ασήκωτα χαράτσια και αποψιλώνει συστηματικά από προσωπικό τομείς κρίσιμους για τη ζωή του, όπως η Υγεία.
«Δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής για "ιερές αγελάδες" που παραμένουν άθικτες, όταν επιβάλλονται περικοπές παντού (...) δεν μπορούμε να ανεχόμαστε θύλακες αδιαφάνειας και δημόσιας σπατάλης, η ΕΡΤ, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης. Κι αυτό τελειώνει σήμερα...» δήλωσε για να υποδαυλίσει έχθρα ανάμεσα στους εργαζόμενους, κρύβοντας συνειδητά ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ πληρώνουν όπως και όλοι οι υπόλοιποι την κρίση για λογαριασμό του κεφαλαίου.
Σε άλλο σημείο, επέμεινε στην πρόκληση λέγοντας: «Την ΕΡΤ την πληρώνει ο ελληνικός λαός με το χαράτσι στους λογαριασμούς ηλεκτρικού: Γύρω στα 300 εκατομμύρια το χρόνο! Εχει τριπλάσιο ως επταπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό για πολύ μικρή τηλεθέαση: Τη μισή σχεδόν και για τα τρία δημόσια κανάλια μαζί, απ' όση ένα μέσο εμπορικό κανάλι (...) Εχει καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείρισή της (...) στη διαχείριση των συμβάσεων (...) στη διαχείριση του υλικού (...) Καθεστώς προνομίων για τους εργαζομένους, που χρεώνουν τεράστιο αριθμό υπερωριών».
Αργά το βράδυ, στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» δημοσιεύθηκε η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία καταργείται η ΕΡΤ ΑΕ και οι θυγατρικές της, η λειτουργία κάθε δραστηριότητας διακόπτεται μέχρι τη σύσταση του νέου φορέα, το σύνολο της περιουσίας της μεταβιβάζονται στο δημόσιο, που εκπροσωπείται από τον υπουργό Οικονομικών, το προσωπικό απολύεται και οι συχνότητες παραμένουν ανενεργές μέχρι τη σύσταση του νέου φορέα.
Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας
Την αλληλεγγύη του προς τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και όλων των δημόσιων φορέων εκφράζει το ΠΑΜΕ και σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση που με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αποφάσισε επιδιώκει το κλείσιμο δημόσιων οργανισμών και φορέων. Μεταξύ αυτών κινδυνεύει με κλείσιμο και η ΕΡΤ. Αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης και αντεργατικής απόφασης θα είναι η απόλυση χιλιάδων εργαζομένων. Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και όλων των δημόσιων φορέων. Να μη σκύψουν το κεφάλι. Να μην τρομοκρατηθούν. Να οργανώσουν την πάλη τους, την αντίστασή τους απέναντι στην πολιτική που τους πετάει στο δρόμο και στον Καιάδα της ανεργίας».
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του για την ΕΡΤ υπογραμμίζει: «Με την καταδικαστέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση δρομολογεί την κατάργηση και τη συγχώνευση δημόσιων φορέων και οργανισμών με σοβαρές συνέπειες για το λαό. Ο κίνδυνος να κλείσει άμεσα η ΕΡΤ με βάση αυτό το τερατούργημα πρέπει να συναντήσει τη συνολική αντίθεση των εργαζομένων και όλου του λαού. Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς και στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και τους καλεί να ορθώσουν ανάστημα και να συντονίσουν την πάλη τους με όλους τους εργαζόμενους».
Στην ΕΡΤ δουλεύουν 2.907 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 2.656 είναι αορίστου χρόνου. Διαθέτει μια σειρά από κανάλια, ραδιοφωνικούς σταθμούς σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη καθώς και στην περιφέρεια, ορχήστρες, έντυπο μέσο και ιστοσελίδες.
Συγκεκριμένα:
Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Προσπάθεια μέχρι αργά το βράδυ να παρέμβει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για το κλείσιμο της ΕΡΤ: «Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο θέλουμε να καταγγείλουμε την απόφαση της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ για κλείσιμο της Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης, που βάζει λουκέτο στην ουσία στη δημόσια ενημέρωση, πετά χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο. Πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση, πρόκειται για συνέχεια του δόγματος "νόμος και τάξη" - και με τον τρόπο που ανακοίνωσε αυτή της την απόφαση - είναι διαδικασία που οδηγεί στο να ρίξει στα χέρια όλο και περισσότερων ιδιωτών όλη την περιουσία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Εγκαιρα το ΚΚΕ είχε επισημάνει ότι πρέπει να σημάνει συνολικά συναγερμός όχι μόνο για τους εργαζόμενους της Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης, αλλά συνολικά για τον εργαζόμενο λαό, το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Δεν είναι μόνοι τους οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι της ΕΡΤ πρέπει να συναντήσουν, να βρουν τη μαζική λαϊκή υποστήριξη, τη συμπαράσταση, την αλληλεγγύη, τη συστράτευση με όλους τους εργαζόμενους, με τα λαϊκά στρώματα της πατρίδας μας».