ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Δυναμικές κινητοποιήσεις συνταξιούχων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις έξω από το υπουργείο Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας προχώρησαν χτες οι συνταξιούχοι της χώρας, αντιδρώντας στα μέτρα της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη, που πλήττουν τα δικαιώματά τους. Οι συνταξιούχοι επέδωσαν υπόμνημα στον υπουργό Οικονομικών, με την ηγεσία της Ενωσης Κυπρίων Συνταξιούχων, που εντάσσεται στην Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία, να εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για τη μείωση των συντάξεων, για τη σχεδόν κατάργηση του Πασχαλινού επιδόματος, για την επιβολή φόρου κατοικίας, για την κατάργηση της πλήρους δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με την επιβολή τέλους στα Κρατικά Νοσηλευτήρια, την πληρωμή τέλους για τα φάρμακα και ιατρικές υπηρεσίες, καθώς και για την πληρωμή τέλους 10 ευρώ για επίσκεψη στις Πρώτες Βοήθειες.

Χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε και το έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο Συνταξιούχων, στο οποίο χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας, Δήμος Κουμπούρης. Στήριξη στους συνταξιούχους εξέφρασε το ΑΚΕΛ, καλώντας την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της.

ΗΠΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Kοινές στρατιωτικές ασκήσεις στην Καλιφόρνια

ΣΑΝ ΝΤΙΕΓΚΟ.--

Ξεκίνησαν χτες και θα συνεχιστούν τις επόμενες δύο βδομάδες, στις νότιες ακτές της Καλιφόρνια μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια στα οποία για πρώτη φορά θα συμμετάσχουν περίπου 1.000 Ιάπωνες στρατιώτες υποστηριζόμενοι από τρεις φρεγάτες και τέσσερα στρατιωτικά ελικόπτερα.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις που φέρουν την κωδική ονομασία «Dawn Blitz» υποτίθεται πως γίνονται προκειμένου να βελτιωθούν οι επιδόσεις του ιαπωνικού στρατού σε αμφίβιες επιχειρήσεις για την «αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών». Ωστόσο, πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων αναφέρουν ότι τα πρωτοφανή αμερικανο-ιαπωνικά γυμνάσια σε έδαφος των ΗΠΑ προκαλούν την έντονη ενόχληση της Κίνας, η οποία φέρεται να έχει ζητήσει τη ματαίωσή τους εκλαμβάνοντάς τα ως ένδειξη αύξησης της στρατιωτικοποίησης σε βάρος του Πεκίνου.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις Dawn Blitz, στις οποίες θα συμμετάσχουν και στρατιωτικές δυνάμεις από τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά, αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 28 Ιούνη.

ΗΠΑ - ΕΕ
Υποκρισία για τις παρακολουθήσεις

OYAΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ευρωπαίοι και ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι προφασιζόμενοι πως «πέφτουν από τα σύννεφα» με τις αποκαλύψεις για τις μαζικές παρακολουθήσεις των ηλεκτρονικών τηλεπικοινωνιών εκατομμυρίων πολιτών (Αμερικανών και όχι μόνο...) από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, είπαν χτες πως θα «ζητήσουν εξηγήσεις» από την κυβέρνηση Ομπάμα σε πρώτη φάση στη διάρκεια της αμερικανο-ευρωενωσιακής συνάντησης στο Δουβλίνο, την ερχόμενη Παρασκευή. Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χανς Πέτερ Φρίντιχ, ομολόγησε κυνικά πως υπάρχει τακτική επικοινωνία με τις αμερικανικές «υπηρεσίες», οι οποίες τους παραχωρούσαν στοιχεία για ισλαμιστές εξτρεμιστές στην Ευρώπη, δίχως να περιμένουν από τις ΗΠΑ να τους αποκαλύψουν την πηγή πληροφοριών...

Παράλληλα, ο Τζέι Κάρνεϊ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις δηλώνοντας πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ «είναι ανοιχτός» για συζητήσεις «με εταίρους και το Κογκρέσο» σχετικά με τα προγράμματα κατασκοπείας των ιδιωτικών ηλεκτρονικών τηλεπικοινωνιών. Από την άλλη, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, υπερασπίστηκε τις παρακολουθήσεις λέγοντας πως η αποκάλυψή τους «διακυβεύει την ασφάλεια των Αμερικανών». Στο μεταξύ, άγνωστα παρέμεναν χτες τα ίχνη του 29χρονου πρώην αναλυτή της CIA Εντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος έως το μεσημέρι της Δευτέρας φερόταν πως διέμενε σε κεντρικό ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ...

ΕΕ - ΓΑΛΛΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Αντιδράσεις για την απελευθέρωση της αγοράς εναέριων μετακινήσεων

ΠΑΡΙΣΙ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Τριήμερη απεργία άρχισαν, χτες, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στη Γαλλία διαμαρτυρόμενοι για τη σταδιακή εφαρμογή της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απελευθέρωση των υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας, η οποία εκτιμούν ότι θα οδηγήσει σε χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας τους και σε σταδιακές απολύσεις. Η κινητοποίηση ανεστάλη αργά το απόγευμα μετά την ανακοίνωση του υπουργού Μεταφορών, Φρεντερίκ Κουβιγιέ, ο οποίος γνωστοποίησε ότι η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ζητήσει από την Επιτροπή να επανεξετάσει την οδηγία για απελευθέρωση όχι επειδή διαφωνούν πραγματικά με την επιβολή ακόμη πιο σκληρών όρων εκμετάλλευσης αλλά επειδή έχουν ενστάσεις όσον αφορά στην πρόβλεψη περί διαχωρισμού των διαδικασιών ρύθμισης και ελέγχου.

Την ίδια ώρα, να καθησυχάσει τους εργαζόμενους στις ισραηλινές αερομεταφορές, και κυρίως στον κρατικό αερομεταφορέα της ΕΛ ΑΛ, προσπαθεί η ισραηλινή κυβέρνηση καθώς τις πρώτες πρωινές ώρες χτες έγινε γνωστό ότι στο πλαίσιο της γενικής οδηγίας για απελευθέρωση των εναέριων μεταφορών, τέθηκε σε εφαρμογή η σχετική συμφωνία Ισραήλ - ΕΕ. Η συμφωνία προβλέπει ότι σταδιακά, μέχρι το τέλος του 2014, θα απελευθερωθεί η αγορά και στο Ισραήλ και θα μπορούν και ξένες αεροπορικές εταιρείες να πραγματοποιούν όσα δρομολόγια επιθυμούν από και προς το Τελ Αβίβ. Η συμφωνία αυτή είναι άλλη μια απόδειξη των προνομιακών σχέσεων που έχει η λυκοσυμμαχία της ΕΕ με το κράτος - τρομοκράτη.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Απέσυρε την υποψηφιότητά του, τρεις ημέρες πριν από τις προεδρικές κάλπες, ο υποψήφιος Μουχάμαντ Ρεζά Αρεφ, καλώντας τους υποστηρικτές του να στηρίξουν τον επίσης «μετριοπαθή» -στο πλαίσιο του καθεστώτος- υποψήφιο Χασάν Ροχανί, ο οποίος δήλωνε, χτες, ότι τάσσεται υπέρ της ενεργότερης συμμετοχής των οργανωμένων συνδικάτων σε κεντρικά ζητήματα. Οπως ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του Αρεφ, η απόφαση λήφθηκε μετά από παρέμβαση του πρώην προέδρου Χαταμί, ο οποίος εμφανίζεται ως ηγέτης της μεταρρυθμιστικής πτέρυγας του καθεστώτος. Στόχος της απόσυρσης η συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων ψήφων από το μοναδικό πλέον «μετριοπαθή» υποψήφιο, τον Ροχανί, υπέρ του οποίου εκφράστηκε ανοιχτά και ο πρώτη πρόεδρος Ραφσαντζανί.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Περίπου 1.050 στρατιώτες του ιρακινού στρατού κουρδικής καταγωγής λιποτάκτησαν από το στρατό, τον τελευταίο μήνα, και ζητούν να καταταχθούν στα σώματα των Κούρδων πολιτοφυλάκων, τους πεσμέργκα. Φαίνεται ότι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η εντολή που έλαβαν να επιτεθούν κατά σουνιτών, πριν από αρκετές βδομάδες, στο πλαίσιο γενικότερων επιχειρήσεων της κυβέρνησης.

KΑΪΡΟ.-- Ολες τις επιλογές «ανοιχτές» προκειμένου να μη φύγει ούτε σταγόνα από το νερό του Νείλου από την Αίγυπτο προς την Αιθιοπία εξαιτίας του φράγματος που η αιθιοπική ηγεσία ανήγγειλε ότι θα ανεγείρει, άφησε, σε δηλώσεις του, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Μουχάμαντ Μούρσι.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.-- Επίσκεψη σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά εδάφη άρχισε χθες ο Πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος ο οποίος είχε συναντήσεις με την ισραηλινή και την παλαιστινιακή ηγεσία.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Στην επιτυχή εκτόξευση του διαστημόπλοιου Shenzhou-10 προχώρησε χτες η Κίνα. Στο διαστημόπλοιο επιβαίνουν τρεις αστροναύτες οι οποίοι συμμετέχουν στη μεγαλύτερης διάρκειας αποστολή της χώρας, στο πλαίσιο των σχεδίων για δημιουργία διαστημικού σταθμού μέχρι το 2020.

ΜΟΥΜΠΑΪ.-- Τους επτά έφτασαν οι νεκροί στη Μουμπάι της Ινδίας, μετά την κατάρρευση πολυκατοικίας, λόγω κακοτεχνιών. Στα συντρίμμια του κτηρίου παραμένουν εγκλωβισμένοι άγνωστο πόσοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά και υπερήλικες, ενώ οι προσπάθειες διάσωσης δυσχεραίνονται από τις καταρρακτώδεις βροχές των μουσώνων που πλήττουν τη χώρα.

BEΡΟΛΙΝΟ.-- Περίπου 8.000 Γερμανοί αναγκάστηκαν χτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κοντά στις όχθες του ποταμού Ελβα καθώς υπήρχαν αυξημένες πιθανότητες να σπάσουν αρκετά από τα φράγματα του ποταμού που προστατεύουν πόλεις της βόρειας Γερμανίας. Μέσα σε μιάμιση βδομάδα οι πλημμύρες που πλήττουν εκτενείς περιοχές χωρών της κεντρικής Ευρώπης έχουν προκαλέσει το θάνατο 22 ατόμων και υλικές ζημιές δεκάδων δισ. ευρώ.

Νέος γύρος διαπραγμάτευσης κολομβιανής κυβέρνησης - FARC

ΑΒΑΝΑ.--

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επανήλθαν χτες βράδυ στην Αβάνα της Κούβας οι αντιπροσωπείες ανταρτών των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας (FARC - EP) και της κολομβιανής κυβέρνησης με βασικό θέμα συζήτησης ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα, που σχετίζονται με την πολιτική εκπροσώπηση. Είχε προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα το ζήτημα της αναδιανομής γης, όπου υπήρξε, όπως λένε οι δύο πλευρές, συμφωνία, με την υπογράμμιση ότι για να μπει σε εφαρμογή η όποια συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία εφ' όλης της ύλης.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη του νέου γύρου διαπραγμάτευσης ο εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας των ανταρτών FARC, Ιβάν Μάρκες, πρότεινε την αναβολή των εκλογών στην Κολομβία για ένα ημερολογιακό έτος για να δοθεί περισσότερη ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία. Ωστόσο, ο επικεφαλής της κολομβιανής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, Ουμπέρτο δε λα Κάγιε, έσπευσε να απορρίψει την πρόταση για αναβολή των εκλογών με τον ισχυρισμό ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε συνταγματική μεταρρύθμιση.

Οι εκλογές για την εκλογή νέων μελών της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κολομβία έχουν προγραμματιστεί για τις 9 Μάρτη του 2014 ενώ οι εκλογές για την εκλογή νέου Προέδρου και αντιπροέδρου για τις 25 Μάη του ίδιου έτους.

ΡΩΣΙΑ
Στη δημοσιότητα αρχεία του Στάλιν

Τα ρωσικά αρχεία ανακοίνωσαν πως δίνουν στη δημοσιότητα στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα «Εγγραφα της σοβιετικής εποχής», μια σειρά από επιστολές, σχέδια για ομιλίες, άρθρα κ.λπ., του ηγέτη της ΕΣΣΔ Ι. Στάλιν. Συνολικά, πλέον, το σύνολο του δημοσιευμένου υλικού του Στάλιν, που προέρχεται από τα αρχεία του και αυτά του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης θα ξεπερνά τις 400.000 σελίδες, αναφέρει το πρακτορείο RIA Novosti. Στο συνολικό αρχείο βρίσκονται περίπου 100.000 ντοκουμέντα, που η ψηφιοποίησή τους χρειάστηκε πέντε χρόνια.


Ι.Π.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Ανησυχία για την υγεία του Μαντέλα

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

Σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση νοσηλευόταν χτες για τέταρτη μέρα σε νοσοκομείο της Πρετόρια ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής και ηγέτης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC), Νέλσον Μαντέλα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του νυν προέδρου της χώρας Τζέικομπ Ζούμα, η ομάδα θεράποντων ιατρών του πρώην προέδρου καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πνευμονικής λοίμωξης που τον ταλαιπωρεί και την τελική βελτίωση της υγείας του.

Είναι η τρίτη φορά που ο Μαντέλα μεταφέρεται σε νοσοκομείο με σοβαρά προβλήματα υγείας, προκαλώντας το ενδιαφέρον και την ανησυχία του νοτιοαφρικανικού λαού, που τον αντιμετωπίζει ως ζωντανό σύμβολο του αγώνα κατά του πρώην στυγνού ρατσιστικού καθεστώτος, Απαρτχάιντ.

Ως γνωστόν, ο Νέλσον Μαντέλα ηγήθηκε επί δεκαετίες του αγώνα για τον τερματισμό του Απαρτχάιντ με τίμημα την ελευθερία του, παραμένοντας φυλακισμένος για 27 ολόκληρα χρόνια στις φυλακές του νησιού Ρόμπεν. Εξελέγη πρόεδρος το 1994 στις πρώτες ελεύθερες, πολυφυλετικές, πολυκομματικές εκλογές μετά το τέλος του ρατσιστικού καθεστώτος Απαρτχάιντ και παρέμεινε στο ύπατο αξίωμα της Νότιας Αφρικής ως το 1999.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ